Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

Csáve #   2020.02.17. 21:10

Jónapot !
A fiam 18. Évét töltötte , gyerketartast kapok utána és még gimnáziumba jár ! Az apa kérheti a rokontartast és utalhatja neki a pénzt ?? Ha igen mikortól ? Velem él egy háztartásba lakunk!
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.17. 21:06

Rossz kérdések. Fizess csak úgy, mint eddig.

www.kbs-ugyved.hu

Csáve #   2020.02.17. 20:57

Jónapot !
Kérheti az apa a Rokontartast a 18. életévét betöltött gyerekre aki még gimnáziumba jár? És fizetheti az ő számlájára a teljes összeget ? Vagy még a gyerektartas szabályai érvényesülnek !
Köszönöm

ObudaFan # e-mail 2014.08.08. 16:46

Tamás39

Meg kell próbálni. A keresetlevélben a végrehajtás felfüggesztését is célszerű kérni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2014.08.08. 16:46

asentra70

Azon a bíróságon, ahol első fokon meghozták az ügyben az ítéletet, végrehajtást kell kérned. Minél gyorsabban, mert a végrehajtási kérelem benyújtásától 6 hónapnál régebben elmaradt részletekre nem is lehet végrehajtást kérni. A külföldi végrehajtás ezt követheti, ha belföldön meghiúsult.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

asentra70 # e-mail 2014.08.07. 16:48

Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy 3 gyereket nevelek egyedül. A válási papírokban gyerekenként 20-20 ezer forintot kéne fizetnie a volt férjemnek (nem fizet!). A nagy lányom tavaly érettségizett, utána dolgozni kezdett, ősztől pedig egyetemre fog járni. Munkája most már nincs. Kérdésem az, hogy a gyerektartást kell-e továbbra is fizetnie a volt férjemnek, vagy csak fizetheti? Nekem kell-e valamilyen papírt beadni valahová, hogy újra kapjak utána gyerektartást?
A másik kérdésem pedig az, hogy mivel külföldön dolgozik (úgy tudom angol cégnél) kérhetem-e (és hogyan) a fizetéséből való levonását a gyerektartásnak? Köszönöm: Asentra

Tamás39 # e-mail 2014.08.06. 16:38

Tisztelt Szakértők!

19 éves lányom nappali tagozaton tanul. Volt élettársam neveli férjével és a közös gyerekükkel. Gyerektartást nehezen tudom fizetni mert megszűnt a munkaviszonyom. Kérhetem e a tartásdíj csökkentését, esetleg megszüntetését? Vagy esetleg csak arra az időre amíg nincs munkaviszonyom?

ObudaFan # e-mail 2014.08.06. 14:43

Vagy megegyezéssel, de azt is célszerűbb egy bírói egyezségbe belefoglaltatni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

H. Aurél # e-mail 2014.08.05. 19:56

Tisztelt Szakértő!
OKJ oklevelet szerzett a lányom tavaly, nem akarom megszakítani a tartást, egyszerűen csak képben szeretnék lenni jogi tekintetben. Minden gyerektartás csak birósági határozattal záródik?
Üdvözlettel!
H. Aurél

ObudaFan # e-mail 2014.08.05. 13:21

Ami nem egy OKJ oklevél. De még ha meg is lenne az az első diploma, akkor is bíróságnak kell megszüntetnie azt a tartásdíj-fizetési kötelezettséget, nem neked egyoldalúan.
A külföldi jövedelem miatt elképzelhető azért, hogy a bíróság megszüntetné, vagy legalább korlátozná azt a tartásdíjat, de ehhez el kell indítani a pert, a bíróság hivatalból nem fog eljárni. A keresetlevélben célszerű a végrehajtás felfüggesztését kérni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

H. Aurél # e-mail 2014.08.04. 16:58

Tisztelt Szakértők!
2007 évben váltam el, azóta fizetek 1993 évben született gyermekem után gyerektartást a volt feleségemnek. Lányom 2012 évben érettségizatt, majd sikeresen elvégzett egy OKJ képesítést adó tanfolyamot, végül 2013 évben felvételt nyert nappali tagozatos főiskolára, ahol jelenleg is tanul. Természetesen támogatom, de most, hogy a lány már másfél hónapja külföldön dolgozik nyári diákmunkásként a volt nejem bírósággal fenyegetve követeli tőlem a tartásdíjat (kevesebbet utaltam át a szokásosnál, mivel nem lakik otthon a gyermek). Kérdem én, hogy valóban köteles vagyok gyermektartást fizetni? Úgy tudom, csak az első szakképesítést adó képesítés megszerzéséig vagyok tartásra kötelezett.
Válaszukat várom!
Üdvözlettel!
H. Aurél

ObudaFan # e-mail 2014.08.03. 00:44

Attól függ, hogy tudod-e igazolni és attól, hogy amit tudsz igazolni, az az ő szükséges tartására elegendő-e.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

hókuszpók100 # e-mail 2014.07.27. 11:44

Tisztelt Jogi Szakértők!

Fiam dolgozik de feketén.
Kimutatott jövedelme nincs,de életvitele árulkodik arról hogy pénze van. Külön költözött az anyukájától, lakást tart fenn. Kutyája van amit etet + élettársi kapcsolata. Autóvásárlást fontolgat.

Elegendő-e a Bíróságnak gyermektartás megszüntetéséhez a fenti tények.

Köszönettel:
László

ObudaFan # e-mail 2014.06.16. 12:59

A visszakövetelés az meglehetősen esélytelen. A jövőre nézve a megszüntetést ennyi információ alapján nem lehet megítélni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

H,Tibor # e-mail 2014.06.15. 02:54

Tisztelt segítők/hozzáértők!
Apámmal az utóbbi időben nagyon megromlott a viszonyom, és a tanácsotokat kérném. Idén leszek 24 éves, jövőre végzek az egyetemen. Érettségi után elvégeztem egy középfokú okj képzést, aztán rögtön utána jelentkeztem az egyetemre, mindkét képzés nappali tagozaton folyt, ill. az egyetem még tart. A probléma az, hogy az apámmal egy eléggé elfajult konfliktushelyzet alakult ki, és már ott tart a dolog, hogy pert indított ellenem és anyám ellen, nem pusztán a tartásdíj megszüntetése ellen, hanem az okj középfokú szakmám után kifizetett tartásdíj visszakövetelése végett is. Pedig rég óta tudomása volt az okj-ról, de nem tudom ezt bebizonyítani. Mit tehetek, ill. mi történhet?

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.02.24. 12:28

Fordítva ülsz a lovon !

nemhiszemel # e-mail 2014.02.24. 09:00

"a legjobb szándék mellett is hiba csúszik be."
Erről van szó... A környezet, akár baráti, akár társadalmi szinten megbolondíthatja a legnormálisabb, legokosabb "gyerekeket" is. (A pénz mindenek feletti hatalmának látszatának sok "normális ember bedőlhet, hát még egy naiv gyerek...)
Ki vágja fejbe, ha nem az, aki a legjobban szereti őket? Akár a pillanatnyi utálatot is vállalva.

monalisa1 #   2014.02.23. 18:37

Amit akartam leírtam.

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.02.23. 18:20

Látszik, hogy nem neveltél gyereket, különben nem kérdeznél ilyen marhaságot.
Szülőnek lenni a világon a legnehezebb "mesterség" és nem is tanítják iskolában, ezért aztán a legjobb szándék mellett is hiba csúszik be.

monalisa1 #   2014.02.23. 18:06

Miből gondolod hogy nevelési hibákat követett el? Ezzel szemben "a" pénz sok fiatal eszét elveszi.

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.02.23. 17:41

nemhiszemel

A húsz év alatt elkövetett hibákat( nevelési hiba ) egy "gonosz" lépéssel helyreteszed akkor fogadd meg
lisa tanácsát, garantáltan elveszíted az lányodat.

monalisa1 #   2014.02.23. 17:11

A magaviselete miatt érdemtelenné vált a további ott lakásra, DE és ez a lényeg: nem kell a híd alá mennie...

monalisa1 #   2014.02.23. 17:00

Mivel a lányotoknak van lakása tehát lenne hajlék a feje fölött, és te mint haszonélvező engedményezed, hogy a továbbiakban lakhat abban. Azt követően, hogy a garzonból a bérlő kiköltözött felszólíthatod a lányotokat, hogy 8 napon belül távozzon. / Mivel tulajdonosa vagy a saját lakásodnak és ezt a tulajdoni lap bemutatásával igazolni is tudod, az okmányirodán a lányodat simán kijelentheted. / Ha nem cuccol birtokvédelmet kérhetsz az önkormányzatnál.

Mivel már nagykorú nem köteles a szüleivel együtt élni...

Sok fiatal hálás lenne a szüleinek ha kapna egy lakást - az irreális igényeket mellőzve.

nemhiszemel # e-mail 2014.02.23. 16:04

Köszönöm a véleményeket!
A lakásból szerintem nem tudom kijelenteni, mert a holmijai mind itt vannak, életvitelszerűen velünk lakik: kényszerkijelentés nem megy, a kérdés: jogilag helyesen járok-e el, ha átszállítom (drasztikus módon!!!) a holmijait a kis garzonjába, aztán mehet-e a kijelentés innen?

Kedves ‘groszfater’:
Ítélkezni nagyon könnyű, a nélkül, hogy átélné és ismerné valaki a tényeket, a helyzetet. Én már belátom, hogy van olyan szituáció, amikor ‘rosszat’, “gonoszat’ kell lépni egy szülőnek, ahhoz, hogy hosszú távon észhez térjen a gyereke, mert nem a ‘milliomosok” úri világa vár rá, akárhogy reméli és követeli is valaki. Követelőzéssel, őrjöngéssel semmit nem fog elérni az életben, ezt KELL belátnia, és amennyiben ehhez gonosszá szükséges válnom, akkor így fogom vele beláttatni, mielőtt a férjem infarktust kap a sok követelőzéstől... Azt is meg kell értenie, hogy a pénz nem folyik a csapból, amikor megnyitja...

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.02.23. 13:03

Igen, ilyen egy "IGAZI" szülő tanácsa...