Üdv Mindenkinek!
A problémám az, hogy arról sehol nem olvasok, hogy mi van akkor, ha az apukának van pl. nagykorú (nappali egyetemista) és kiskorú tartásra jogosult gyermeke is. Lehet kérni a gyerektartás helyett rokontartást a 19 éven felülieknek? Az, ha továbbra is gyerektartást fizet a nagyoknak, nem az Ő megélhetését veszélyezteti, hanem a kiskorúét. Pontosabban azért ítéltek korábban meg kevesebbet a kicsinek, mert nagyok akkor kamaszok voltak és nekik "többre volt szükségük". A nagyok anyukája és az apuka is igy látja a mai napig. Egyikük sem kéri a változtatást. Én kértem, de hivatkoztak mindenre!!! Ekcéma, allergia, ludtalp stb. Ők már tudnának az egyetemek mellett pl. diákhitelt felvenni, vagy dolgozni, de eszük ágában sincs. Helyette bizonygatják, hogy az én 8 éves gyerekemnek miért nem szükséges emelni a tartásdíjat!
Mit gondoltok erről??? Aki tud kérem segitsen tanáccsal, ötlettel, bármivel...
Várom...
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Ha a tartásra kötelezett nem képes mindkettő jogosultat eltartani, akkor a kiskorú gyermek a nagykorút megelőzi, de a bíróság alaposan vizsgálja, hogy tényleg nem képes-e mindkettőt eltartani.
Köszönöm a választ!!!
Az a helyzet, hogy az az irány, hogy más hogyan tudná eltartani a kiskorút!!!! Az alperesek (Apuka és a volt feleség)egyre azon vannnak, hogy tartsam el én (90 e Ft/Hó jövedelmemből,- nekem is van két azonosan nagykorú nappali egyetemista gyermekem (az apjuk soha nem fizetett gyerektartást mert nincs jövedelme) és egy tüdőembóliából épülgető beteg 70 éves Apám, de őket ne tartsam el!, ne segítsem!!. És egyébként is tartsa el a kisgyereket a jelenlegi férjem, nyomoznak az Ő anyagi helyzete után!. Dolgozzanak tanulás helyett az én gyerekeim (azonos korúak az Apuka gyerekeivel) és a rokontartás szabályai szerint segítség Ők a kisgyermeket!
Na milyen ötlet???? Ja és adjak el mindenemet, azt is amibe lakunk, és lakjunk mi is panelban mint ők! Akkor kevesebb lenne a rezsink is és azt a pénzt költsem a gyerekre!!! Igy az ő gyerekeinek nem jutna "kevesebb" - a korábbi 20-20%-nál - csak azért, mert született a kicsi!
Az én álláspontom ezzel szemben az, hogy a két szülő (anya és apa) tartsa el a gyermeket, ha ez lehetséges. A mi esetünkben lehetséges (én elsősorban természetben az Apa anyagiakban - 53 évesen a nyugdíja 260 e Ft, tehát telne belőle még a nagyoknak is jutna!) Egyéb eltartót, vagy lehetőségeket csak akkor kellene keresni ha valamelyik szülő kiesne! Sajna a Csjt-ben erre nem találtam utalást (de jó lenne ha csak én nem talátam volna és lenne!!!!), pedig szerintem nem egyedül vagyok hasonló helyzetben és nem ártana ha valahol ki lenne mondva, hogy elsősorban a szülők kötelessége a gyermek eltartása! (Nem a nagyszülőé(adja el, vagy ki a lakását és költözzön hozzám) az anya férjéé (szintén vannak remek ötletek), vagy a nagykorú gyerekeimé!)
Én már oda jutottam, hogy megkérdőjelezik pl., hogy szükséges-e a 8 éves gyereknek úszni járni, sakkozni, és nem kellene "lándzsás utifű sziruppal tömni, mert az valóban drága mulatság"!
Aki jól ismeri a családjogi törvényünket, mit mond erre a helyzetre????
Várom...
van eltartásra sorrend, csak te nem találtad:
házastárs, leszármazók (gyermek, unoka), felmenők (szülő nagyszülő), testvér
A testvér tartásra kötelezése több okból megbukhat:
„Azt a kiskorút, akinek tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, nagykorú testvére köteles eltartani ez a kötelezettség azonban csak annyiban terheli, amennyiben ezt saját maga, házastársa vagy bejegyzett élettársa és tartásra rászoruló egyenesági rokonai tartásának veszélyeztetése nélkül teljesíteni képes.”
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Helló Mindenki!
Wasp! Köszi a választ!
válaszod első felére: Ezek szerint a gyerekek egyenlőek a sorban, korra való tekintet nélkül???
válaszod második felére: Ebből levezethető az, hogy ha van tartásra kötelezhető egyenesági rokona (anyja, apja) akkor azoknak kötelező eltartaniuk?
Itt nincs sorrend? Értem alatta pl.: kiskorút eltartani kötelesek elsősorban a szülők, ha tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, akkor pl. a testvér, ha az sincs akkor mondjuk nagyszülő, ha az sincs akkor ... stb?
Nem írnád meg az idézeted joghelyét???
félreértetted.
Az eltartásra kötelezettek sorrendjét kérdezted, és én azt is írtam.
Szerintem te most azzal kevered, hogy ki jogosult a tartásra. Ebben nincs sorrend, illetve annyi, hogy gyermekkorúak tartása megelőzi a nagykorú rokonok tartását.
_Wasp_
és felesleges megoldása
jogszabályhely: Csjt (60-69/D §)
_Wasp_
és felesleges megoldása
T.Ügyvédúr!
Fiam 21 éves,érettségi után nappali tagozaton tanul tovább,kapom a családi pótlékot,és eddig a gyerektartást is./elváltunk apukájával/.Most kaptam egy levelet a bíróságról,hogy nyáron kérte a gyerektartás leállítását.Arra hivatkozva,gyermeke befejezte a tanulást.Fiam még érettségi előtt szólt neki,én is jeleztem a továbbtanulást,munkahelyen is leadtuk a kért igazolást,/kifizetőhely/ment minden tovább.Most a bíróság elselyével zároltatja a pénzt,15 napom van fellebbezni.Jogos?
Köszönöm előre is a választ.
ha nem középiskolai szinten tanul a gyermek tovább, hanem magasabb (egyetem, főiskola) szinten akkor csak annyi történik, hogy megszüntetik a gyermektartást - ez jogos - és rokontartást állapítanak meg hasonló összegben, aminek kapcsán elképzelhető, hogy figyelembe veszik a gyermek jövedelmét is.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Fiam középiskolai szinten tanul tovább 2 évig.Ha utána is van rá lehetősége,még egy szakmát tanulna.Végig jár neki a gyerektartás?
Fiam középiskolai szinten tanul tovább 2 évig.Ha utána is van rá lehetősége,még egy szakmát tanulna.Végig jár neki a gyerektartás?
csak az első szakma megszerzéséig jár a tartás szokásosan.
Ha a gyermek középiskolája gimnázium volt, akkor lényegében nincs még a gyermeknek szakmája, tehát a középfokú nappali szakmai képzés alatt is járhat a tartás. Ha viszont pl. megszerzett egy technikusi végzettséget, és most szakácsnak tanulna, akkor az alatt valószínűleg nem fog a bíróság tartást megítélni.
_Wasp_
és felesleges megoldása
A kérdésem a következő.
Lehetőségem van-e arra, hogy kérjem a tdíj csökkentést esetleg megszüntetést, abban az esetben ha 20 éves fiam (első szakmáját tanulja, heti két alkalommal jár iskolába) nem hajlandó elmenni dolgozni.Felajánlottam a segítségemet (diákmunkát szereztem neki), de kifogásokat keres.Két helyről kap tartásdíjat (nagyszüleivel él).
Tehetünk-e valamit a volt feleségemmel (mindkettőnknek van új családja) vagy asszisztálnunk kell az adott helyzethez.
Félre ne értsen senki: ha a gyerekem hozzáállása a munkához csak egy kicsit lenne pozitív, eszembe sem jutott volna ez az egész. Ám az, hogy minden költségét és kiadását a szülei és a nagyszülei finanszírozzanak ....!
Szóval mit tehetünk (alapos fejmosás mellett persze..)?
Leszállítást esetleg, a jövedelmi viszonyoktól és az eltartottaktól függően.
Köszönöm Obudafan.
Ebben az esetben mindenkinek nézik a jöv. viszonyát (tehát a nagyszülő nyugdíját).A leszállításban ketten voltunk alperesek a volt feleségemmel, felperes pedig a nagyszülő volt.Perbe kell hívni az exemet?
Szeretném megkérdezni, ha két gyerek után fizet a párom gyerektartást, és abból az egyik abbahagyta a nappali képzésben való résztvételt, (19 éves) elment esti levelező iskolába, köteles-e fizetni a gyerektartást?
Bírósági határozatukban erre vonatkozóan semmi nincs leírva, csak a megállapodás a gyt. összegéről, és a fizetés határidejéről.
Köszönöm a választ!
a tartást addig kell fizetni, amíg meg nem állapodnak a felek annak megszüntetéséről, vagy a bíróság íéletével meg nem szünteti azt.
Elsősorban meg kellene állapodni, másodsorban lehetne kérni a bíróságtól a tartás megszüntetését/csökkentését.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszönöm a választ!
(ha megállapodás születik, azt is be kell nyújtani a bírósághoz)
nincs mit
_Wasp_
és felesleges megoldása
Üdv minden fórumozónak!
Elváltam a két közös gyermek az anyjánál maradt, fizetem rendesen a gyerektartást.
Az egyik gyermek már nagykorú, érettségi, 5. évfolyamon technikusi végzettség, felvették a főiskolára....
Innentől érdekes a dolog, 1 évet járt a főiskolán, majd visszament tavaly ősszel nappalin 14.évfolyamra a szakközépbe.
Idén kértem az exem, küldje meg az iskolalátogatásikat és meglepődve látom, a gyerek ujból ugyanabba a szakközépbe van nappalira beiratkozva.
Fordulhatok a bírósághoz tartás megszüntetése iránti kérelemmel vagy nem?
Várom a tanácsokat.
sinai
Technikusi képzettséggel már elhelyezkedhetett volna, felsőfokú tanulmányokat levelezőn is van mód elvégezni.
Azt nem írtad, hogy a 14. évfolyamon mit is tanul?...
Mindenképp fordulj bírósághoz és kérd a t.díj további fizetésének megszüntetését elrendelni - ott majd minden kiderül...
Haladéktalanul add be a keresetet a bíróságra és alperesként mind az anyát mind a "gyermeket" nevezd meg.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Jó estét mindenkinek!
Problémám a következő:Férjem fia most 17 éves,szakközépiskolás,most másodjára járja a 2.-at bukott.jövőre át akarja kérni magát szakmunkásba.Olyan érzésünk van,hogy a gyerek direkt tologatja itt az éveket,hogy kapják a gyermektartást.Szakmunkás után meg még nappalin érettségizni akar.Szóval,úgy néz ki,hogy erre megy ki az egész.Ha 18 lesz,még semmi szakmája nem lesz,meg ha tologat talán 24 évesen végez.Ilyenkor mit lehet tenni jogilag?Köszönöm.Egyébként még van egy testvére,akire szintén kapják a tartásdíjat,nekünk meg egy közös kisgyermekünk,aki miatt még csökkentést sem kértünk,de azért úgy gondolom mindennek van határa.
Előre is köszönöm a válaszokat!
A közös kisgyermek jogán haladéktalanul adjátok be a t.díj mérséklése iránti kérelmet.
Ha a nagyobbik majd megszerzi a szakmunkás bizonyítványt onnantól jövedelemképes., érettségizni esti tagozaton - dolgozók középiskolásában is lehet.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Kedves "Lisa"!
Köszi a gyors választ.
Sikerült kiderítenem a következőket:
2002-től 2007-ig, volt szakközépben (technikusi 5. év), 2007-2008-ban ELTE hallgató, 2008-2009 ujból szakközepes és a legujabb iskolalátogatási igazolás szerint megint nappali tanuló a szakközépiskolában.
Remélem jövő héten ki tudom deríteni, hogy mit is tanul eddig.......
Utána irány a bíróság.....
Köszi mégegyszer és jelentkezem az eseményekkel.
Üdv,
sínai
Kedves "Lisa"
A mostani osztályfőnöke írta a következőket a fiamról:
"Az érettségi után maradt technikusi évfolyamon a .......... osztályban, amit sikeresen el is végzett. Tudtommal utána elkezdte a főiskolát (hogy melyiket azt nem tudom), és ha jól emlékszem, akkor azt az 1. év után abbahagyta és akkor ismét visszajött technikusi osztályba (a ............ szakra). Ez volt tavaly. Akkor nem voltam osztályfőnöke, nem is tanítottam abban az osztályban, így csak felületesen tudom, hogy hiányzásai, rossz tanulmányi eredménye miatt nem fejezte be. És most idén ismét ugyanazt a technikusi osztályt kezdte el, és ................. szakon szerezhet OKJ-s képesítést.
Szerntem ez bizonyítja, hogy nem tett eleget a tanulmányi kötelezettségeinek, ezért irány a bíróság!
sinai
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02