Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

monalisa1 #   2014.02.23. 12:00

Bíróságra kell vinni az ügyet ahol majd meghatározzák a felnőttartás havi összegét - átlagos szükséglet alapján. / Egy 20 évestől a szülő már elvárhatja, hogy a tanulmányok mellett vállaljon valami munkát és részben már gondoskodjon magáról., ha derogál a meló az a kisasszonyra nézve a bíróság előtt nem veszi ki jól magát.

A garzonból a bérlőket ki kell rakni a kulcsot a kezébe nyomni, a bíróság általi t.díj összeget havonta a nevére nyitott számlára utalni - menjen Isten hírével.

Hajlék nélkül nem marad csak a további együttélésre alkalmatlan. / A lakásodból kijelenheted.

Minden megkezdett félévről köteles igazolást hozni mellyel bizonyítja a tanulmányok végzését, különben nincs havi pénz.

Egy nagykorú már tisztában kell hogy legyen bizonyos dolgokban meddig is mehet el, különben következmények lesznek...

Nyugodtan add be a keresetet a bíróságra - nem baj ha lesz majd kiabálás és ajtócsapkodás., szerencsés esetben magától idejekorán elcuccol.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.23. 08:16

A tartás a szükségletek kielégítését jelenti. A lakhatás biztosítása önmagában még nem teljes tartás.

www.kbs-ugyved.hu

csipkerózsa # e-mail 2014.02.22. 21:05

Kedves Tanácsadók,
lehet, hogy nem pont ide kellene a problémámat írnom, de nem találtam igazán megfelelő rovatot...

Létezik-e valamiféle ügyvédekre vonatkozó etikai kódex, hogy a kezükből milyen beadványokat adhatnak ki? Tisztában vagyunk azzal, hogy a zajos megnyilvánulás mindig hatásosabb, mint a törvénytisztelő, jogkövető és emberséges magatartás, DE... konkrét probléma:

Gyt megszüntetése tárgyában pereskedünk, ebben a csatolt anyagban minden benne van, amiért akár meg is szüntethetné a bíróság a gyt fizetési kötelezettséget: http://seveled.cafeblog.hu/…k-tartasa-i/

  • adalék, hogy a nagyobbik gyerek (diplomával, élettárssal és külföldi élettel a zsebében) megtagadta az apját a bíróság előtt, de még ezek összesség sem bizonyítja a fizetés felfüggesztését

Szóval alperes és ügyvédje kart karba öltve adják be a szennyes megfogalmazású, terjedelmes, hazugságokkal teli förmedvényeiket. A fontos hazugságok megdöntése bizonyítékokkal megtörtént már, de a stílus és a támadás továbbra is gyomorforgató és arra utal, hogy a jövőben sem kívánja alperes támogatni, hogy a közös gyerekek lássák apjukat (mint ahogy elég rendes aknamunkával elérte, hogy a láthatások elmaradjanak). Az ügy ritka ronda, több mint egy éve húzódik, a bírónő azzal indokolta, hogy a 20 évvel ezelőtti válás körülményeire is kíváncsi (ez nem agyrém??). Még egy év minimum várható, ha a tervbe vett tanukat meghallgatja tényleg.

Visszatérve az alapkérdésre: nem lehet a beadványok stílusa, hangneme ellen fellépni? A felperes daganatos betegséggel küzd, amit a per felénél diagnosztizáltak, azóta kezelik. Erre is összehozott egy olyan passzust az ügyvéd, aminek a lényege, hogy kit érdekel és fizessen, mert úgysem hiszik el. (Természetesen a bíróságra beadta felperes az igazolást.)

Előre is köszönöm a támogató és előrevivő tanácsot. Köszönöm, ügyvédünk van. Jó ügyvéd. Ő ki tudja szűrni ezt az otromba stílust, mi már nehezen. :-(

nemhiszemel # e-mail 2014.02.22. 20:30

Meg az is kérdés, hogy amennyiben két évig végzi pld az első évet, összesen hány félév a szülő kötelessége, mert ha a végzésig, akkor jócskán meghosszabbíthatja a "gyerek" a kötelességünk időszakát?

nemhiszemel # e-mail 2014.02.22. 20:28

Természetesen nem az a gond, hogy el kell tartani, hanem az, hogy lehetetlen vele együtt élni. Erre vonatkozik a kérdés, leginkább. Meg arra, hogy amennyiben a kezébe adom a kis lakása kulcsát, azon felül, mit kellene vállalnunk, ha ő nem akar dolgozni - diákmunkára gondolok. Mekkora összeggel kötelessége egy szülőnek támogatni a gyerekét, ha egy kis lakást ad neki? (én nyugdíjas vagyok, a férjem átlagkeresete 150 ezer Ft.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.22. 18:43

Tényleg el kell tartanotok, amíg rászorul.

www.kbs-ugyved.hu

nemhiszemel # e-mail 2014.02.22. 15:41

Számomra kellemetlen kérdéssel fordulok Önökhöz: van egy 20 éves, egyetemista (nappalis) lányunk, aki egyre elviselhetetlenebbül viselkedik velünk, gazdag úri társaságba került, akiknél csak a pénz számít. Így egyre követelőzőbbé vált, semmi támogatásunk nem elegendő neki, lekezel bennünket, követelőzve, lekicsinylően ordibál velünk. Velünk lakik (itt van állandóra bejelentve), a lakás 1/1 tulajdonomban áll. Már évekkel ezelőtt vettünk az ő nevére (az én haszonélvezetemmel) egy kis garzonlakást, hogy legyen majd hol elkezdenie az önálló életét. Ő persze nem kíván oda menni, mondván: „lepra” környéken van (még bejelentkezni sem akar oda), és különben is, a mi kötelességünk őt továbbra is eltartani, mindent finanszírozni neki. Én az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy végre költözzön tőlünk külön, és gondoskodjon magáról, természetesen azzal az összeggel, ami a kis garzon bérleti díja (jelenleg ki van adva), anyagilag tovább támogatnánk. (Persze ez számára „semmi”.) Nagyon rossz irányt vett az élete, tanulni sem akar, nem jár be az egyetemre, jövőre ismét elsőéves lesz, nappalin. Diákmunkát nem vállal, mivel az „lealacsonyítaná őt, neki ilyen órabérnél több jár. Kérdéseim:

  1. Megtehetjük-e, hogy egyszerűen kirakjuk a holmijait a lakásból, zárat lecseréljük, hogy – hosszú távon – észhez térítsük, hátha tanul ebből. (Próbáltam vele a megoldásról beszélni, nem akar, üvöltözni kezd, és faképnél hagy). Ő kizárólag luxus helyre lenne hajlandó menni: nagy budai lakásba, ha mi fizetnénk továbbra is minden költségét.
  2. Minden költségét – szerintem luxus költségeket is beleértve - valóban a mi kötelességünk állni?

Válaszát megköszönve, üdvözlettel, egy elkeseredett anyuka
Elfelejtettem, megírni, hogy önköltségesre jár a lányunk, amely költséget a Diákhitelből fizeti (2 félév), de szeptembertől megint elsős lesz, államilag támogatott szakon.

honeyka78 # e-mail 2014.02.16. 16:12

Nagyon köszönöm Obudafan!!!

ObudaFan # e-mail 2014.02.16. 15:09

A panasznap tényleg nem erre való. HA az anyagi helyzetetek egyáltalán nem engedi azt, hogy ügyvédet bízzatok meg, kérjétek a megyei igazságügyi hivatalt, hogy pártfogó ügyvédet rendeljen ki.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

honeyka78 # e-mail 2014.02.16. 14:13

Tisztelt ObudaFan!

Nagyon köszönöm válaszát. Ügyvéd sajnos pénz nélkül nem áll szóba velünk, ezért csak így online tudok kérdezni. Pedig tudom, hogy kellene, exnek nagyon biztos rendőri-ügyvédi háttér segít minden tárgyaláson, mi meg állunk önmagunkban és pislogunk és veszítünk... ja és nyilván minden esetben mi fizettünk illetéket... vagy még a perköltség ezen kívül lenne?

Az ingyenes panasznap pedig a bíróságon... hát az ilyen "nesze semmi, fogd meg jól", volt benne részünk, természetesen nem segítettek, hogy mi legyen benne a keresetlevélben, "mert erre nincs idő" :(

moneyproblem # e-mail 2014.02.16. 13:20

Elfelejtettem, megírni, hogy önköltségesre jár a lányunk, amely költséget a Diákhitelből fizeti (2 félév), de szeptembertől megint elsős lesz, államilag támogatott szakon.

moneyproblem # e-mail 2014.02.16. 12:31

Tisztelt Ügyvéd urak!
Számomra kellemetlen kérdéssel fordulok Önökhöz: van egy 20 éves, egyetemista (nappalis) lányunk, aki egyre elviselhetetlenebbül viselkedik velünk, gazdag úri társaságba került, akiknél csak a pénz számít. Így egyre követelőzőbbé vált, semmi támogatásunk nem elegendő neki, lekezel bennünket, követelőzve, lekicsinylően ordibál velünk. Velünk lakik (itt van állandóra bejelentve). Már évekkel ezelőtt vettünk az ő nevére (az én haszonélvezetemmel) egy kis garzonlakást, hogy legyen majd hol elkezdenie az önálló életét. Ő persze nem kíván oda menni, mondván: „lepra” környéken van (még bejelentkezni sem akar oda), és különben is, a mi kötelességünk őt továbbra is eltartani, mindent finanszírozni neki. Én az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy végre költözzön tőlünk külön, és gondoskodjon magáról, természetesen azzal az összeggel, ami a kis garzon bérleti díja (jelenleg ki van adva), anyagilag tovább támogatnánk. (Persze ez számára „semmi”.) Nagyon rossz irányt vett az élete, tanulni sem akar, nem jár be az egyetemre, jövőre ismét elsőéves lesz, nappalin. Diákmunkát nem vállal, mivel az „lealacsonyítaná őt, neki ilyen órabérnél több jár. Kérdéseim:

  1. Megtehetjük-e, hogy egyszerűen kirakjuk a holmijait a lakásból, zárat lecseréljük, hogy – hosszú távon – észhez térítsük, hátha tanul ebből. (Próbáltam vele a megoldásról beszélni, nem akar, üvöltözni kezd, és faképnél hagy). Ő kizárólag luxus helyre lenne hajlandó menni: nagy budai lakásba, ha mi fizetnénk továbbra is minden költségét.
  2. Minden költségét – szerintem luxus költségeket is beleértve - valóban a mi kötelességünk állni?

Válaszát megköszönve, üdvözlettel.

ObudaFan # e-mail 2014.02.16. 12:09

Ha nem tanul tovább, vagy ha dolgozni kezd, akkor nem lesz jogosult a tartásra. Ebben az esetben sem szüntetheted meg önhatalmúlag a tartásdíj-fizetést, hanem a bíróságtól kell kérni a megszüntetést.
Ha nem tudod, hogy tanul-e, akkor nincs jobb ötletem, mint hogy indítsd el a pert és kérj iskolalátogatásit. De én a helyedben ezt csak akkor tenném, ha semmilyen más mód nincs ennek a kiderítésére, mert ha mégis tanul és esetleg a bíróság az érdemtelenséget sem találja megállapíthatónak, akkor bukod a perköltséget.
A kérdéseid alapján szerintem legalább a keresetlevél beadásakor nem ártana azért ügyvéddel konzultálnod.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

honeyka78 # e-mail 2014.02.15. 23:12

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Valóban szokott az ember beszélgetni a gyerekeivel... normál esetben... és vannak sajnos olyan helyzetek, hogy szóba sem hajlandóak állni az apjukkal, és letagadják... biztosan hallott már ilyenről is... kijelentették, hogy csak a gyerektartásra tartanak igényt, a kapcsolattartásra nem... tudja ez erőszakkal nem megy sajnos... :(

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.15. 22:57

Szokott az ember beszélgetni a gyerekeivel...

www.kbs-ugyved.hu

honeyka78 # e-mail 2014.02.15. 19:28

Tisztelt ObudaFan!
Nagyom köszönöm gyors válaszát! Abban kérném még tanácsát, hogy a rokontartást hogyan kell kérni? Illetve egész pontosan abban segítsen nekem kérem, hogy mi most a teendőnk? A nagyobbik gyermek 19 éves júniusban befejezi a középiskolát, a másik 17 éves szintén tanul (ez a két gyermek született férjem előző házasságából) és nekünk van egy másfél éves gyerekünk. Be kell-e adnunk valamit a bíróságra, vagy meddig kell fizetnünk a gyerektartást? Mondjuk még 4-5 évig maradjon minden így, hátha tanul majd tovább? vagy kérjünk iskolalátogatásit? de kitől? vagy honnan tudjuk meg, hogy mi a teendő és meddig?

és még egy lehetőség! mi van, ha nem tanul tovább és dolgozni kezd?

ne haragudjon, hogy ennyi kérdést tettem fel, de sajnos nincs pénzünk ügyvédre, és nem tudunk máshova fordulni!
Nagyon köszönöm az Ön vagy bárki segítségét aki válaszol nekünk!

ObudaFan # e-mail 2014.02.15. 10:41

Szeretném megtudni, hogy hol találom meg, hogy meddig kötelező az apának fizetni a gyerektartást nagykorú gyermekének? "valahol" azt hallottam, hogy már nem kell az első felsőfokú nappali végéig, hanem csak a gimnázium befejeztéig fizetni, de erre vonatkozóan sehol nem találok semmit "hivatalosan"!

Dehogynem kell fizetni tartásdíjat a felsőfokú tanulmányokra. Bár azt már nem a gyermektartás szabályai, hanem a rokontartás általános szabályai szerint.

illetve "érdemtelenségre" hivatkozva valóban lehet kérni a gyermek tartásdíj megszüntetését? (apa-gyermek nem beszélt/ látta egymást lassan 6 éve)

Abból a hat évből egy jelentős rész még arra az időszakra esik, amikor kiskorú volt, erre az időszakra nem lehet érdemtelenségre hivatkozni. A nagykorúság időszakára pedig azt is vizsgálni kell, hogy az apuka mit tett azért, hogy legyen kapcsolattartás, és mi volt erre a gyerek reakciója.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

honeyka78 # e-mail 2014.02.14. 23:00

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném megtudni, hogy hol találom meg, hogy meddig kötelező az apának fizetni a gyerektartást nagykorú gyermekének? "valahol" azt hallottam, hogy már nem kell az első felsőfokú nappali végéig, hanem csak a gimnázium befejeztéig fizetni, de erre vonatkozóan sehol nem találok semmit "hivatalosan"!

illetve "érdemtelenségre" hivatkozva valóban lehet kérni a gyermek tartásdíj megszüntetését? (apa-gyermek nem beszélt/ látta egymást lassan 6 éve)

Nagyon köszönöm segítségüket!
honeyka

ObudaFan # e-mail 2014.02.13. 12:40

Akkor is bíróságon kell rendezni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

atikaatika # e-mail 2014.02.12. 17:48

Tisztelt ügyvéd úr!Az előző válaszához lenne még 2. kérdésem! Az első,ha ez évben befejezi az iskolát akkor automatikusan nem kell fizetnem tovább?2. Vagy akkor is bíróságon kell kezdeményeznem a megszüntetést ha befejezi?Válaszát még egyszer előre is megköszönve! Tisztelettel!

atikaatika # e-mail 2014.02.12. 17:02

Köszönöm a gyors válaszát!Tisztelettel atikaatika!

ObudaFan # e-mail 2014.02.11. 12:26

Ha ekkora jövedelme van, akkor valószínűleg nyugodtan lehet kérni a megszüntetést. Ha már beszélőviszonyban vagytok, kérdezd meg tőle, hogy hajlandó-e bíróság előtt erről egyezséget kötni. Ha nem, pert kell indítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

atikaatika # e-mail 2014.02.11. 05:54

Tisztelt Jogi Fórum! Van egy most már lassan 22 éves fiam 2014 Júniusában tölti be.Tavaly decemberig nem találkoztam vele,de folyamatosan fizettem a megítélt 20% ot.Tavaly Decemberben megkeresett ,eljött hozzánk és megbeszéltük hogy tartsuk a kapcsolatot.Azóta többszöri keresésemre se reagált.Akkor elmondta hogy nem egyetemre ment de van már egy érettségije is,most egy 2 éves iskolába jár szakképzőbe azt mondta hogy ez évben végez 2014,további elmondása alapján tudom hogy dolgozik is ,és kb a havi jövedelme 70-80 eft nettó.Én is dolgozok most kb a havi jövedelmem nettó 85 eft. Meddig kell fizetnem ebben az esetben. Mikor kellene kérnem a megszüntetést?Mik a teendőim? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.02.06. 22:39

Valószínűleg jár, de azért vedd fel vele a kapcsolatot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Spyke # e-mail 2014.02.06. 21:00

nos az én történetem kicsit bonyolult

amit tudni kell: jómagam 22 éves vagyok 5évfolyamos gimnáziumba jártam emelt angol és informatika volt az első évben többi 4 évben rendes kerettanterv. 1 évet töltöttem utána főiskolán de mivel nem ment átmentem a következő évben egy informatikai rendszergazda OKJ képzésre. ez lesz az első szakmám.
apám és anyukám 13 éve elváltak. apámnak van egy másik fia is előző házasságából és mivel a féltestvérem anyja nem jelentette be hogy a fia már dolgozik így apám annó fizette neki a gyerektartást miközben már nem járt neki emiatt beperelte a fiát akinek 300.000 Ftot kellet fizetnie apámnak :) jó mi? lényeg hogy a történet miatt az én gyerektartásom megszüntetését is kérvényezte miközben nincs szakmám. nem dolgozok. nappali tagozatos tanuló vagyok 2éves OKJ képzésen amin jelenleg 2. évemet taposom azaz az utolsót. az egész amiatt is indult ki amit korábban említettem illetve abból hogy apám úgy hitte már nem tanulok mivel jó ideig nem keresett. én se halottam felőle semmit. és emiatt is akarja gyerektartást megszüntetni mert hát nem volt kapcsolattartás. de kérdezem én. a gyereknek kell felkeresnie az apját? nem inkább fordítva?:) illetve még abból is indult a szituáció hogy apám úgy hitte a gimnáziumi végzettség már ad szakmát. de ha jól tudom az érettségi nem számít szakmának :)

Kérdésem annyi: a törvényeket illetve a tényeket figyelembe véve jár-e számomra gyerektartás?