gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


monalisa1 # 2014.02.23. 16:00

Mivel a lányotoknak van lakása tehát lenne hajlék a feje fölött, és te mint haszonélvező engedményezed, hogy a továbbiakban lakhat abban. Azt követően, hogy a garzonból a bérlő kiköltözött felszólíthatod a lányotokat, hogy 8 napon belül távozzon. / Mivel tulajdonosa vagy a saját lakásodnak és ezt a tulajdoni lap bemutatásával igazolni is tudod, az okmányirodán a lányodat simán kijelentheted. / Ha nem cuccol birtokvédelmet kérhetsz az önkormányzatnál.

Mivel már nagykorú nem köteles a szüleivel együtt élni...

Sok fiatal hálás lenne a szüleinek ha kapna egy lakást - az irreális igényeket mellőzve.

nemhiszemel # 2014.02.23. 15:04

Köszönöm a véleményeket!
A lakásból szerintem nem tudom kijelenteni, mert a holmijai mind itt vannak, életvitelszerűen velünk lakik: kényszerkijelentés nem megy, a kérdés: jogilag helyesen járok-e el, ha átszállítom (drasztikus módon!!!) a holmijait a kis garzonjába, aztán mehet-e a kijelentés innen?

Kedves ‘groszfater’:
Ítélkezni nagyon könnyű, a nélkül, hogy átélné és ismerné valaki a tényeket, a helyzetet. Én már belátom, hogy van olyan szituáció, amikor ‘rosszat’, “gonoszat’ kell lépni egy szülőnek, ahhoz, hogy hosszú távon észhez térjen a gyereke, mert nem a ‘milliomosok” úri világa vár rá, akárhogy reméli és követeli is valaki. Követelőzéssel, őrjöngéssel semmit nem fog elérni az életben, ezt KELL belátnia, és amennyiben ehhez gonosszá szükséges válnom, akkor így fogom vele beláttatni, mielőtt a férjem infarktust kap a sok követelőzéstől... Azt is meg kell értenie, hogy a pénz nem folyik a csapból, amikor megnyitja...

groszfater@gmail.com # 2014.02.23. 12:03

Igen, ilyen egy "IGAZI" szülő tanácsa...

monalisa1 # 2014.02.23. 11:00

Bíróságra kell vinni az ügyet ahol majd meghatározzák a felnőttartás havi összegét - átlagos szükséglet alapján. / Egy 20 évestől a szülő már elvárhatja, hogy a tanulmányok mellett vállaljon valami munkát és részben már gondoskodjon magáról., ha derogál a meló az a kisasszonyra nézve a bíróság előtt nem veszi ki jól magát.

A garzonból a bérlőket ki kell rakni a kulcsot a kezébe nyomni, a bíróság általi t.díj összeget havonta a nevére nyitott számlára utalni - menjen Isten hírével.

Hajlék nélkül nem marad csak a további együttélésre alkalmatlan. / A lakásodból kijelenheted.

Minden megkezdett félévről köteles igazolást hozni mellyel bizonyítja a tanulmányok végzését, különben nincs havi pénz.

Egy nagykorú már tisztában kell hogy legyen bizonyos dolgokban meddig is mehet el, különben következmények lesznek...

Nyugodtan add be a keresetet a bíróságra - nem baj ha lesz majd kiabálás és ajtócsapkodás., szerencsés esetben magától idejekorán elcuccol.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 07:16

A tartás a szükségletek kielégítését jelenti. A lakhatás biztosítása önmagában még nem teljes tartás.

csipkerózsa # 2014.02.22. 20:05

Kedves Tanácsadók,
lehet, hogy nem pont ide kellene a problémámat írnom, de nem találtam igazán megfelelő rovatot...

Létezik-e valamiféle ügyvédekre vonatkozó etikai kódex, hogy a kezükből milyen beadványokat adhatnak ki? Tisztában vagyunk azzal, hogy a zajos megnyilvánulás mindig hatásosabb, mint a törvénytisztelő, jogkövető és emberséges magatartás, DE... konkrét probléma:

Gyt megszüntetése tárgyában pereskedünk, ebben a csatolt anyagban minden benne van, amiért akár meg is szüntethetné a bíróság a gyt fizetési kötelezettséget: http://seveled.cafeblog.hu/…k-tartasa-i/

  • adalék, hogy a nagyobbik gyerek (diplomával, élettárssal és külföldi élettel a zsebében) megtagadta az apját a bíróság előtt, de még ezek összesség sem bizonyítja a fizetés felfüggesztését

Szóval alperes és ügyvédje kart karba öltve adják be a szennyes megfogalmazású, terjedelmes, hazugságokkal teli förmedvényeiket. A fontos hazugságok megdöntése bizonyítékokkal megtörtént már, de a stílus és a támadás továbbra is gyomorforgató és arra utal, hogy a jövőben sem kívánja alperes támogatni, hogy a közös gyerekek lássák apjukat (mint ahogy elég rendes aknamunkával elérte, hogy a láthatások elmaradjanak). Az ügy ritka ronda, több mint egy éve húzódik, a bírónő azzal indokolta, hogy a 20 évvel ezelőtti válás körülményeire is kíváncsi (ez nem agyrém??). Még egy év minimum várható, ha a tervbe vett tanukat meghallgatja tényleg.

Visszatérve az alapkérdésre: nem lehet a beadványok stílusa, hangneme ellen fellépni? A felperes daganatos betegséggel küzd, amit a per felénél diagnosztizáltak, azóta kezelik. Erre is összehozott egy olyan passzust az ügyvéd, aminek a lényege, hogy kit érdekel és fizessen, mert úgysem hiszik el. (Természetesen a bíróságra beadta felperes az igazolást.)

Előre is köszönöm a támogató és előrevivő tanácsot. Köszönöm, ügyvédünk van. Jó ügyvéd. Ő ki tudja szűrni ezt az otromba stílust, mi már nehezen. :-(

nemhiszemel # 2014.02.22. 19:30

Meg az is kérdés, hogy amennyiben két évig végzi pld az első évet, összesen hány félév a szülő kötelessége, mert ha a végzésig, akkor jócskán meghosszabbíthatja a "gyerek" a kötelességünk időszakát?

nemhiszemel # 2014.02.22. 19:28

Természetesen nem az a gond, hogy el kell tartani, hanem az, hogy lehetetlen vele együtt élni. Erre vonatkozik a kérdés, leginkább. Meg arra, hogy amennyiben a kezébe adom a kis lakása kulcsát, azon felül, mit kellene vállalnunk, ha ő nem akar dolgozni - diákmunkára gondolok. Mekkora összeggel kötelessége egy szülőnek támogatni a gyerekét, ha egy kis lakást ad neki? (én nyugdíjas vagyok, a férjem átlagkeresete 150 ezer Ft.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.22. 17:43

Tényleg el kell tartanotok, amíg rászorul.

nemhiszemel # 2014.02.22. 14:41

Számomra kellemetlen kérdéssel fordulok Önökhöz: van egy 20 éves, egyetemista (nappalis) lányunk, aki egyre elviselhetetlenebbül viselkedik velünk, gazdag úri társaságba került, akiknél csak a pénz számít. Így egyre követelőzőbbé vált, semmi támogatásunk nem elegendő neki, lekezel bennünket, követelőzve, lekicsinylően ordibál velünk. Velünk lakik (itt van állandóra bejelentve), a lakás 1/1 tulajdonomban áll. Már évekkel ezelőtt vettünk az ő nevére (az én haszonélvezetemmel) egy kis garzonlakást, hogy legyen majd hol elkezdenie az önálló életét. Ő persze nem kíván oda menni, mondván: „lepra” környéken van (még bejelentkezni sem akar oda), és különben is, a mi kötelességünk őt továbbra is eltartani, mindent finanszírozni neki. Én az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy végre költözzön tőlünk külön, és gondoskodjon magáról, természetesen azzal az összeggel, ami a kis garzon bérleti díja (jelenleg ki van adva), anyagilag tovább támogatnánk. (Persze ez számára „semmi”.) Nagyon rossz irányt vett az élete, tanulni sem akar, nem jár be az egyetemre, jövőre ismét elsőéves lesz, nappalin. Diákmunkát nem vállal, mivel az „lealacsonyítaná őt, neki ilyen órabérnél több jár. Kérdéseim:

  1. Megtehetjük-e, hogy egyszerűen kirakjuk a holmijait a lakásból, zárat lecseréljük, hogy – hosszú távon – észhez térítsük, hátha tanul ebből. (Próbáltam vele a megoldásról beszélni, nem akar, üvöltözni kezd, és faképnél hagy). Ő kizárólag luxus helyre lenne hajlandó menni: nagy budai lakásba, ha mi fizetnénk továbbra is minden költségét.
  2. Minden költségét – szerintem luxus költségeket is beleértve - valóban a mi kötelességünk állni?

Válaszát megköszönve, üdvözlettel, egy elkeseredett anyuka
Elfelejtettem, megírni, hogy önköltségesre jár a lányunk, amely költséget a Diákhitelből fizeti (2 félév), de szeptembertől megint elsős lesz, államilag támogatott szakon.

honeyka78 # 2014.02.16. 15:12

Nagyon köszönöm Obudafan!!!

ObudaFan # 2014.02.16. 14:09

A panasznap tényleg nem erre való. HA az anyagi helyzetetek egyáltalán nem engedi azt, hogy ügyvédet bízzatok meg, kérjétek a megyei igazságügyi hivatalt, hogy pártfogó ügyvédet rendeljen ki.

honeyka78 # 2014.02.16. 13:13

Tisztelt ObudaFan!

Nagyon köszönöm válaszát. Ügyvéd sajnos pénz nélkül nem áll szóba velünk, ezért csak így online tudok kérdezni. Pedig tudom, hogy kellene, exnek nagyon biztos rendőri-ügyvédi háttér segít minden tárgyaláson, mi meg állunk önmagunkban és pislogunk és veszítünk... ja és nyilván minden esetben mi fizettünk illetéket... vagy még a perköltség ezen kívül lenne?

Az ingyenes panasznap pedig a bíróságon... hát az ilyen "nesze semmi, fogd meg jól", volt benne részünk, természetesen nem segítettek, hogy mi legyen benne a keresetlevélben, "mert erre nincs idő" :(

moneyproblem # 2014.02.16. 12:20

Elfelejtettem, megírni, hogy önköltségesre jár a lányunk, amely költséget a Diákhitelből fizeti (2 félév), de szeptembertől megint elsős lesz, államilag támogatott szakon.

moneyproblem # 2014.02.16. 11:31

Tisztelt Ügyvéd urak!
Számomra kellemetlen kérdéssel fordulok Önökhöz: van egy 20 éves, egyetemista (nappalis) lányunk, aki egyre elviselhetetlenebbül viselkedik velünk, gazdag úri társaságba került, akiknél csak a pénz számít. Így egyre követelőzőbbé vált, semmi támogatásunk nem elegendő neki, lekezel bennünket, követelőzve, lekicsinylően ordibál velünk. Velünk lakik (itt van állandóra bejelentve). Már évekkel ezelőtt vettünk az ő nevére (az én haszonélvezetemmel) egy kis garzonlakást, hogy legyen majd hol elkezdenie az önálló életét. Ő persze nem kíván oda menni, mondván: „lepra” környéken van (még bejelentkezni sem akar oda), és különben is, a mi kötelességünk őt továbbra is eltartani, mindent finanszírozni neki. Én az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy végre költözzön tőlünk külön, és gondoskodjon magáról, természetesen azzal az összeggel, ami a kis garzon bérleti díja (jelenleg ki van adva), anyagilag tovább támogatnánk. (Persze ez számára „semmi”.) Nagyon rossz irányt vett az élete, tanulni sem akar, nem jár be az egyetemre, jövőre ismét elsőéves lesz, nappalin. Diákmunkát nem vállal, mivel az „lealacsonyítaná őt, neki ilyen órabérnél több jár. Kérdéseim:

  1. Megtehetjük-e, hogy egyszerűen kirakjuk a holmijait a lakásból, zárat lecseréljük, hogy – hosszú távon – észhez térítsük, hátha tanul ebből. (Próbáltam vele a megoldásról beszélni, nem akar, üvöltözni kezd, és faképnél hagy). Ő kizárólag luxus helyre lenne hajlandó menni: nagy budai lakásba, ha mi fizetnénk továbbra is minden költségét.
  2. Minden költségét – szerintem luxus költségeket is beleértve - valóban a mi kötelességünk állni?

Válaszát megköszönve, üdvözlettel.

ObudaFan # 2014.02.16. 11:09

Ha nem tanul tovább, vagy ha dolgozni kezd, akkor nem lesz jogosult a tartásra. Ebben az esetben sem szüntetheted meg önhatalmúlag a tartásdíj-fizetést, hanem a bíróságtól kell kérni a megszüntetést.
Ha nem tudod, hogy tanul-e, akkor nincs jobb ötletem, mint hogy indítsd el a pert és kérj iskolalátogatásit. De én a helyedben ezt csak akkor tenném, ha semmilyen más mód nincs ennek a kiderítésére, mert ha mégis tanul és esetleg a bíróság az érdemtelenséget sem találja megállapíthatónak, akkor bukod a perköltséget.
A kérdéseid alapján szerintem legalább a keresetlevél beadásakor nem ártana azért ügyvéddel konzultálnod.

honeyka78 # 2014.02.15. 22:12

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Valóban szokott az ember beszélgetni a gyerekeivel... normál esetben... és vannak sajnos olyan helyzetek, hogy szóba sem hajlandóak állni az apjukkal, és letagadják... biztosan hallott már ilyenről is... kijelentették, hogy csak a gyerektartásra tartanak igényt, a kapcsolattartásra nem... tudja ez erőszakkal nem megy sajnos... :(

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 21:57

Szokott az ember beszélgetni a gyerekeivel...

honeyka78 # 2014.02.15. 18:28

Tisztelt ObudaFan!
Nagyom köszönöm gyors válaszát! Abban kérném még tanácsát, hogy a rokontartást hogyan kell kérni? Illetve egész pontosan abban segítsen nekem kérem, hogy mi most a teendőnk? A nagyobbik gyermek 19 éves júniusban befejezi a középiskolát, a másik 17 éves szintén tanul (ez a két gyermek született férjem előző házasságából) és nekünk van egy másfél éves gyerekünk. Be kell-e adnunk valamit a bíróságra, vagy meddig kell fizetnünk a gyerektartást? Mondjuk még 4-5 évig maradjon minden így, hátha tanul majd tovább? vagy kérjünk iskolalátogatásit? de kitől? vagy honnan tudjuk meg, hogy mi a teendő és meddig?

és még egy lehetőség! mi van, ha nem tanul tovább és dolgozni kezd?

ne haragudjon, hogy ennyi kérdést tettem fel, de sajnos nincs pénzünk ügyvédre, és nem tudunk máshova fordulni!
Nagyon köszönöm az Ön vagy bárki segítségét aki válaszol nekünk!

ObudaFan # 2014.02.15. 09:41

Szeretném megtudni, hogy hol találom meg, hogy meddig kötelező az apának fizetni a gyerektartást nagykorú gyermekének? "valahol" azt hallottam, hogy már nem kell az első felsőfokú nappali végéig, hanem csak a gimnázium befejeztéig fizetni, de erre vonatkozóan sehol nem találok semmit "hivatalosan"!

Dehogynem kell fizetni tartásdíjat a felsőfokú tanulmányokra. Bár azt már nem a gyermektartás szabályai, hanem a rokontartás általános szabályai szerint.

illetve "érdemtelenségre" hivatkozva valóban lehet kérni a gyermek tartásdíj megszüntetését? (apa-gyermek nem beszélt/ látta egymást lassan 6 éve)

Abból a hat évből egy jelentős rész még arra az időszakra esik, amikor kiskorú volt, erre az időszakra nem lehet érdemtelenségre hivatkozni. A nagykorúság időszakára pedig azt is vizsgálni kell, hogy az apuka mit tett azért, hogy legyen kapcsolattartás, és mi volt erre a gyerek reakciója.

honeyka78 # 2014.02.14. 22:00

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném megtudni, hogy hol találom meg, hogy meddig kötelező az apának fizetni a gyerektartást nagykorú gyermekének? "valahol" azt hallottam, hogy már nem kell az első felsőfokú nappali végéig, hanem csak a gimnázium befejeztéig fizetni, de erre vonatkozóan sehol nem találok semmit "hivatalosan"!

illetve "érdemtelenségre" hivatkozva valóban lehet kérni a gyermek tartásdíj megszüntetését? (apa-gyermek nem beszélt/ látta egymást lassan 6 éve)

Nagyon köszönöm segítségüket!
honeyka

ObudaFan # 2014.02.13. 11:40

Akkor is bíróságon kell rendezni.

atikaatika # 2014.02.12. 16:48

Tisztelt ügyvéd úr!Az előző válaszához lenne még 2. kérdésem! Az első,ha ez évben befejezi az iskolát akkor automatikusan nem kell fizetnem tovább?2. Vagy akkor is bíróságon kell kezdeményeznem a megszüntetést ha befejezi?Válaszát még egyszer előre is megköszönve! Tisztelettel!

atikaatika # 2014.02.12. 16:02

Köszönöm a gyors válaszát!Tisztelettel atikaatika!

ObudaFan # 2014.02.11. 11:26

Ha ekkora jövedelme van, akkor valószínűleg nyugodtan lehet kérni a megszüntetést. Ha már beszélőviszonyban vagytok, kérdezd meg tőle, hogy hajlandó-e bíróság előtt erről egyezséget kötni. Ha nem, pert kell indítani.