gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


atikaatika # 2014.02.11. 04:54

Tisztelt Jogi Fórum! Van egy most már lassan 22 éves fiam 2014 Júniusában tölti be.Tavaly decemberig nem találkoztam vele,de folyamatosan fizettem a megítélt 20% ot.Tavaly Decemberben megkeresett ,eljött hozzánk és megbeszéltük hogy tartsuk a kapcsolatot.Azóta többszöri keresésemre se reagált.Akkor elmondta hogy nem egyetemre ment de van már egy érettségije is,most egy 2 éves iskolába jár szakképzőbe azt mondta hogy ez évben végez 2014,további elmondása alapján tudom hogy dolgozik is ,és kb a havi jövedelme 70-80 eft nettó.Én is dolgozok most kb a havi jövedelmem nettó 85 eft. Meddig kell fizetnem ebben az esetben. Mikor kellene kérnem a megszüntetést?Mik a teendőim? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.06. 21:39

Valószínűleg jár, de azért vedd fel vele a kapcsolatot.

Spyke # 2014.02.06. 20:00

nos az én történetem kicsit bonyolult

amit tudni kell: jómagam 22 éves vagyok 5évfolyamos gimnáziumba jártam emelt angol és informatika volt az első évben többi 4 évben rendes kerettanterv. 1 évet töltöttem utána főiskolán de mivel nem ment átmentem a következő évben egy informatikai rendszergazda OKJ képzésre. ez lesz az első szakmám.
apám és anyukám 13 éve elváltak. apámnak van egy másik fia is előző házasságából és mivel a féltestvérem anyja nem jelentette be hogy a fia már dolgozik így apám annó fizette neki a gyerektartást miközben már nem járt neki emiatt beperelte a fiát akinek 300.000 Ftot kellet fizetnie apámnak :) jó mi? lényeg hogy a történet miatt az én gyerektartásom megszüntetését is kérvényezte miközben nincs szakmám. nem dolgozok. nappali tagozatos tanuló vagyok 2éves OKJ képzésen amin jelenleg 2. évemet taposom azaz az utolsót. az egész amiatt is indult ki amit korábban említettem illetve abból hogy apám úgy hitte már nem tanulok mivel jó ideig nem keresett. én se halottam felőle semmit. és emiatt is akarja gyerektartást megszüntetni mert hát nem volt kapcsolattartás. de kérdezem én. a gyereknek kell felkeresnie az apját? nem inkább fordítva?:) illetve még abból is indult a szituáció hogy apám úgy hitte a gimnáziumi végzettség már ad szakmát. de ha jól tudom az érettségi nem számít szakmának :)

Kérdésem annyi: a törvényeket illetve a tényeket figyelembe véve jár-e számomra gyerektartás?

ObudaFan # 2013.09.24. 13:03

Szerintem megszünteti a bíróság, ha kéred (és nyilván a kereset beadásával egyidejűleg érdemes a végrehajtás felfüggesztését is kérni), de önhatalmúlag nem tudod megszüntetni, mert végrehajtják.

velence # 2013.09.24. 11:27

Tisztelt Fórumozók!
Hány pótvizsgát köteles támogatni a szülő, ha a gyerek nem képes egy OKJ-s tanfolyamot befejezni, de nincs szakmája? Január óta nincs bizonyítványa a gyereknek, mivel egy tárgyból megbukott és már a másodszorra megy pótvizsgázni.Megszüntethetem a gyerektartást a 2.pótvizsga előtt?Szerintem elvárható, ha már nappalin tanult, elsőre átmenjen a vizsgán. A jog ilyen esetben mit mond?
Köszönöm a válaszokat!

póniló # 2013.06.09. 15:10

Köszönöm szépen a választ!

Üdv

ObudaFan # 2013.06.08. 20:51

Kötelezve már van, ha nem fizet, akkor végrehajtást tudsz indítani, illetve tartás elmulasztása miatt büntetőfeljelentést tehetsz.

póniló # 2013.06.08. 16:55

Sajnos rendkívül öntörvényű emberről van szó, és annak idején is tudtam, hogy jobb megegyezni vele, mert lehetetlenség behajtani tőle bármilyen elmaradást. Eddig is kötelezték, bírósági határozatunk van róla, de így is előfordult elmaradás és a végrehajtás nem járt sikerrel. Éppen ezért is örültem egyáltalán annak, hogy fizet valamennyi összeget. Ő viszont jónak látta fizetni, mivel tudta, hogy ha nem fizet gyerektartást, azzal bűncselekményt is elkövet, emiatt felelősségre vonják. De ha ez "csak" rokontartást, akkor semmilyen szankciótól nem fog visszariadni, mivel tudja, hogy semmilyen vagyona nincs, ahonnan végrehajtást foganatosíthatnának. Nem tudom, hogy külföldi jövedelem esetén mi a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.08. 16:15

kötelezik a tartásdíj fizetésére és milyen módon?

Miért a jövő idő? Eddig nem kötelezték?

póniló # 2013.06.08. 13:00

Üdvözlet mindenkinek!
Gyermekem 19 éves, az idén érettségizik. (mivel késett)Ősztől remélhetőleg egyetem nappali tagozatán folytatja tanulmányait, amennyiben nem vennék fel, mindenképp okj-s szakmát fog tanulni, mivel csak érettségit kap. Természetesen azt is nappali tagozaton. Volt férjem önhatalmúlag már ettől a hónaptól abbahagyta a tartásdíj fizetését utána, biztosra veszi, hogy neki csak a gimnáziumi évek befejezéséig volt kötelezettsége.
Sajnos kapcsolattartás az nulla! Mi évek óta nem beszéltünk, a gyerekekkel facebook-on tartja a kapcsolatot, ami abból áll, hogy szüli- névnap és karácsony alkalmával megírja neki, hogy
"Boldog........Kislányom/Kisfiam!". Tehát ennyi a kommunikáció! Ez leginkább azóta van, hogy lassan két éve külföldre távozott, mivel itthon becsődöltette a vállalkozását. Először Hollaniában, majd Angliában, tudomásom szerint most Skóciában dolgozik. De sajnos csak ennyit tudunk róla, ezt is a gyermekem mondta. Az állandó lakcíme szerintem még az édesanyjánál van bejelentve, ahová korábban, nem hiszem, hogy kijelentkezett volna, bár sosem lehet tudni!
Írtam neki egy rövid üzenetet a facebookon, mivel másképpen nem tudok vele kommunikálni, amiben tudattam, hogy amíg a gyermekünk nappalin tanul, addig fizetnie kellene, és ha nem hisz nekem, akkor kérdezzen utána egy ügyvédtől, de semmit sem reagált rá, pedig elolvasta.
A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ebben az esetben. VAn-e esély rá, hogy kötelezik a tartásdíj fizetésére és milyen módon? Itthon nincs semmi vagyontárgya, erről is gondoskodott évek óta, mivel sosem volt ínyére a fizetés, egy meccsünk már volt, akkor is sok segítséget kaptam innen. A külföldi lakcím hiánya miatt egy ügyvéd mihez tud kezdeni? Azt sem tudom, hogy ott be van-e hivatalosan jelentve?
Egyébként a barátnőjével van kontaktusa, aki itthon él, eddig is ő fizette a számlámra a tartásdíjat, gondolom a volt férjem küldözgette neki a pénzt.

Előre is köszönöm a választ!

szmik # 2013.05.30. 16:43

Köszönöm mindenkinek a tanácsot, sokat segítettek nekem és a gyerekeimnek.

Mediátor VZs # 2013.05.22. 08:59

"szmik"
A tulajdonos nem jelentheti ki Önt abból a alkásból, ahol Ön állandóra be van jelentve és ténylegesen ott is lakik. Ahhoz, hogy a lakcímét fiktiváltatni lehessen, ahhoz az édesanyjának el kell mennie az Okmányirodára és ott bejelentenie, hogy Ön elköltözött és ezt 2 tanúval tudja igazolni.
Szóval, ez így nem fog menni.
De azt hiszem, hogy itt egész másként kéne Önnek megközelítenie a dolgokat. Mivel egy fedél a alatt élnek és az édesanyja fogadta be Önt és a gyermekeit a lakásba, ezért nyilván Önnek és a gyerekeknek kell őhozzá alkalmazkodni. Amennyiben az édesanyjának abszurd ötletei és elvárásai lennének, amiket nem tudnak egymással tisztázni (pláne, ha még a rokonok is beleszólnak), akkor forduljon a Családsegítő Szolgálathoz és kérjen tőlük segítséget, hogy egy családgondozóval történő egy vagy több beszélgetés hátha jobb irányba fordítja a dolgokat. Erre nagy szükség volna, mert az édesanyja jogi útra terelheti a kiköltöztetését és az Önök között lévő viszony még jobban elmérgesedhet.
Próbáljon meg a családi vitába olyan rokont vagy ismerőst bevonni, akire az édesanyja is hallgat és Önnek sem akar az illető rosszat, hátha sikerül a problémákat elsimítani.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

TRILLEVIP # 2013.05.21. 18:40

Kedves monalisa!

Nem jelentheti ki még a tulajdonos sem az állandó lakcímre bejelentett személyt "simán".
Két tanú (lehetőleg szomszéd) kell, aki igazolja, hogy már nem lakik ott, így fiktiválják a lakcímet.

De ebben az esetben nem erről van szó, s így ha nem működik a meggyőzés, akkor marad a rendőrségi/jogi út.

szmik # 2013.05.19. 16:28

Jó napot kívánok!
Szeretnék segítséget kérni.
32 éves egyedülálló 2 gyermekes anyuka vagyok. Édesanyámmal élek születésem óta, ő mozgássérült.
Jelenlegi lakhelyemen 18 éve élek, a lakás anyukámé.
A rokonok közbenjárása miatt megromlott a viszonyunk, hónapok óta veszekedések tarkítják a napjaimat, hetek óta anyu ki akar tenni a gyerekeimmel az utcára.
Annyira eldurvult nálunk a helyzet, hogy nekem jött egy bottal akart megütni, amit én megfogtam. Másnap összemarcingolt, és egy golyóstollat akart a mellkasomba döfni, aztán rámhívta a rendőröket, akik állítólag azt mondták neki, jelentsen ki a lakásból, aztán ha magamtól nem költözöm el, akkor ők majd kilakoltatnak, a gyerekeimet meg elviszik az intézetbe.
Nem tudok hová menni, munkát nem találok, a közmunkáért is hiába könyörgök, nincs senkim aki segíteni tudna nekem.

Nem értem, hogy még az élettársi viszonyban élőknek is van élvezeti joga, engem meg csak úgy kitehetnek onnan, ahol a fél életem leéltem, és elvehetik az egyetlen fontos dolgot az életemben a gyermekeimet?

Mindezt a rosszakaró rokonaim és a féltékeny, bosszúálló exférjem miatt.

Kérem, aki tud valamilyen segítséget nyújtani abban, hogy mit tehetnék, segítsen nekem.

Viki néni # 2013.05.17. 19:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem az előző házasságából született 2 nagykorú fiú(21és23 évesek) után fizet "gyermektartást" a volt feleségnek. A két gyermek már nem lakik otthon az anyánál, de tanulnak még, kisebb, nagyobb sikerrel. Kérdéseim:1.A férjem kezdeményezheti-e a gyermektartás felfüggesztését? (szívesen fizet "rokontartást", de azt a gyermekei
bankszámlájára közvetlenül szeretné, nem a volt feleségnek)2. Ha a gyermektartási díjat megszünteti a bíróság, akkor a rokontartási díj fizetést is elrendelik, vagy külön per keretében történik? Tehát fizetése alapján itélik meg, vagy az általa megtett ajánlat alapján?
Köszönettel, V.Éva

Kakaósbögre # 2013.05.15. 18:52

monalisa 1, teljesen egyet értek. Szigorra volna szükség, de félő hogy most már késő, kicsi gyermekkorában is szigorúbban, határokat felállítva kellett volna nevelniük, ennek a rendkívül laza, liberális szemléletnek isszák most a levét. Sajnálom a családot, de ennél többet, mint hogy itt tanácsot kértem, majd a tanácsot tolmácsoltam feléjük, nem tudok és nem is akarok tenni. Látva az általuk átélteket bizonyos vagyok abban hogy a saját gyermekeim javára válik az a következetes szigor, az a szabályrendszer, ami szerint neveljük őket. Talán most utálják hogy iskola után átnézzük az anyagot és számonkérek mindent de látva, mi történik ha ezt nem teszi meg a szülő, ha iskola után a barátokkal lehet csavarogni sötétedésig, és apuka szalad a háziorvoshoz igazolásért mert a kicsi fiának nincs kedve iskolába menni, azt hiszem a későbbiekben hálásak lesznek érte.

Bocs az offért.

Mindenkinek kellemes estét kívánok.

Kakaósbögre

monalisa1 # 2013.05.15. 18:00

A saját érdeke, hogy felelőséggel vegye az életet, felhagyjon a drogozással, talpra álljon. A tanulmányokat is folytatni kellene, akár munka mellett estin befelyezni a középiskolát, aztán valami szakmát/végzettséget szerezni.

Rendkívül nehéz lesz, mert sajnos nem egy erős, kitartó ember.

Szígorúan, keményen bánni vele, de hadd érezze: nem ellene hanem érte!

Kakaósbögre # 2013.05.15. 15:13

Köszönöm, ez így már azt gondolom járható út.

Apuka eszében sincs elfuvarozni, akkor neki volna gondja, azt meg dehogyis akarná :)

Még egyszer hálásan köszönöm a segítséget, az ötletet.

Kakaósbögre

monalisa1 # 2013.05.15. 14:16

Az önkormányzattól lehet bírtokvédelmet kérni: távozásra szólítják fel, ha kell bírságolják.

Az anyuka menjen be az okmányírodába és mint tulajdonos az összeférhetetlen, iskolakerülő, drogozó nagykorú fiát simán kijelentheti a házból.

Lényeges, hogy a fiatalember saját tulajdonú házzal rendelkezik, tehát van hová mennie! (Az hogy üres a kéró és üres a hűtő stb., az az ő gondja, baja.)

Legjobb lenne ha az apa fogná és elfuvarozná...

Kakaósbögre # 2013.05.15. 13:22

Értem, köszönöm.

Arra esetleg nincs tipp, hogy ha az "anyuka mutasson ajtót" tipp nem válik be, mi a teendő? Nyilván senki nem akar botrányt rendezni, de sajnos a fiatalember mentalitásából kifolyólag csöndesen ezt az ügyet elrendezni nem lesz egyszerű. Kaphat-e anyuka segítséget valahonnan? Vagy el kell tűrje hogy gyermeke dühében tör-zúz rombol (ahogyan szokott ha nem kedvére való dolog történik)? Illetve ha a gyermek bejelentett lakcíme anyuka lakása, egyáltalán kiteheti-e őt az utcára?

Köszönöm.

K.

monalisa1 # 2013.05.15. 12:23

Mindenkinek a saját igazát kell bizonyítania, vagyis mi okból a tíz évnyi "kihagyás" a kapcsolattartásban.

Nem tudni mekkora volt a kért felemelési összeg, lehet hogy a realitástól elrugaszkodó...

T.díj különbözet legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg kérhető.

---
  • laikus hozzászóló
velence # 2013.05.15. 11:45

Tisztelt Fórumozók!

Ismerősömnek 2 gyermeke van - egy nagykorú, nappali tagozaton tanul és egy kiskorú.Apuka csökkenteni akarja a gyt-t - érdemtelenségre hivatkozva nagykorúnál.
Kérdéseim: ezt ugye neki is bizonyítania kell, hogy hiába kereste FOLYAMATOSAN a gyereket, elutasították? (egy évtized után felbukkant - írt egy levelet, amire nem kapott választ..)
2, Jól tudom, ha másik szülő a keresetében az eddiginél is magasabb gyt-t kér és a perben ebből enged, akkor ezt a hozzáállást pozitívan értékeli a bíróság? Kérheti a magasabb gyt-t visszamenőleg is?
Köszönöm!

monalisa1 # 2013.05.15. 08:24

Az apa forduljon bírósághoz és kérje, hogy szüntessék meg a tartásdíj-fizetés kötelezettségét - a fia az életmódja miatt alkalmatlan a tanulásra., 30 éves korára se végzi el a középiskolát...

Ha jól tudom 16 éves korig kötelező iskolába járni, a 8 általános megvan.

A bíróságon heti egy nap van un. panasznap, segítenek a keresetlevél megfogalmazásában, vigye magával a bírósági itéletet/végzést.

Az anya nyugodtan ajtót mutathat a 18 életévét már betöltött fiának - már nagykorú, szállás-, étkezés- ruházkodás stb. a továbbiakban nem köteles gondoskodni róla.

----
  • laikus hozzászóló
Kakaósbögre # 2013.05.15. 06:25

Tisztelt Fórumozók!

Egy számomra faramuci problémára szeretnék Önöktől tanácsot kérni, szerencsére nem vagyok benne közvetlenül érintett, csak távolról.

Alap helyzet a következő. Adott egy immáron 19 éves fiatalember, aki az elmúlt 5 év során összesen 4 középfokú oktatási intézményben 2 évfolyamot végzett el - több kevesebb sikerrel. (Maximum fél év után eddig mindegyik középiskolából kirúgták, most is éppen kirúgás előtt áll részint magatartási problémák, részint hiányzás okán.) Rendőrséggel volt összetűzése drog használat és birtoklás miatt, elterelésen részt vett.

A szülők 2 évvel ezelőtt elváltak, a gyermek anyukához került, apuka gyermektartásdíjat fizet és emellett vett a fiatalkorúnak egy családi házat egy vidéki kisvárosban. A gyermek a mai napig édesanyjával él, azonban viselkedése agresszív, követelőző a szülővel szemben, tanulni, vagy egyáltalán az iskolába elmenni sem hajlandó. Amennyiben a mostani középiskola is eltanácsolja, az apuka kötelezhető-e a továbbiakban is tartásdíj megfizetésére? (Hiszen elméletileg tartásra az a munkaképes leszármazó is jogosult, aki a szükséges tanulmányai folytatása érdekében erre rászorul. De vajon fennáll-e a rászorultság abban az esetben is, ha a középfokú tanulmányait fentebb ismertetett okokból nem fejezte be, és erre sok esély a jövőben sem látható?)

További kérdés, hogy anyuka köteles-e a lakásában eltartani felnőttkorú gyermekét abban az esetben, ha a gyermek nem tanul, de nem is szerzett semmilyen végzettséget, elhelyezkedni sem hajlandó, emellett agresszív viselkedést mutat, esetenként drogot fogyaszt, az édesanyától elvárja a lehető legjobb ellátást mind élelmezés, mind ruházkodás mind egyéb (szerintem luxus) kiadások, úgymint szórakozás, méregdrága csúcskategóriás mobiltelefon, műszaki cikkek tekintetében? Tehet-e az anyuka bármit is a fenti helyzet megszüntetésére, figyelembe véve hogy a felnőtt gyermeknek saját (lakhatásra alkalmas, 60 nm összkomfortos, felújított családi ház berendezve) ingatlana is van? Kötelezhető-e az anyuka arra hogy a fiatalkorútól rendszeres verbális atrocitásokat elszenvedjen, ami félő hogy az idegeit tönkreteszi, így előfordulhat hogy nem tudja ellátni a munkáját? (Közlekedés-irányítás, nagy felelősséggel, nagy koncentráló képességet igénylő feladatkör ami néhány átvirrasztott - átveszekedett - éjszaka után nem biztos hogy megfelelő színvonalon ellátható, esetlegesen balesetveszély előállhat nem megfelelő mentális állapot esetén)

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kakaósbögre

monalisa1 # 2013.05.13. 11:03

A nyári szünetben sok fiatalt csak feketén foglalkoztatnak: pénz zsebbe, papír semmi., mindkét félnek rizikós mégis bevállalják...

Amúgy több oka is lehet h nyáron dolgozik egy diák, amiket otthonról esetleg nem kap(hat) meg.