Sírhely - öröklés


Maria1213 # 2007.10.25. 12:07

A következő a probléma, adott egy sírhely, ahová a szülők lettek eltemetve. A sírhely bérletének meghosszabbítási díját minden testvér kifizette, a szerződésen azonban csak annak a neve szerepel, aki a papírmunkát intézte. Közben ez a testvér elhalálozott és - ha jól értem - a sírhely tulajdonjoga a gyermekeire szállt, haszonélvezeti joga pedig a házastársára. Mivel a testvérek egymás között papírt nem írtak, a jog szerint szüleik sírjához ezek szerint semmi közük??
Mit takar a haszonélvezeti jog ebben az esetben? A házastárs bárkit odatemethet, a szülőket onnan elteheti?
A szituáció rendkívül kellemetlen, idős rokonom beültetett virágait az elhunyt testvére házastársa kidobatta és most perrel fenyegetőzik, ha nem állítják vissza az eredeti állapotot, az utolsó fűszálig.

Mi ilyenkor a teendő? Elképzelhető, hogy a többi testvér, többi unoka semmi joggal nem rendelkezik szüleik, nagyszüleik sírhelye felett??

amatőr # 2007.10.25. 12:30

Sírhelyre (jogilag temetési helyre) nem lehet tulajdonjogot szerezni, hanem temetési hely feletti rendelkezési jogot ismer a jogszabály.

A rendelkezési jog azt illeti meg, aki megváltotta.

Rendelkezési jog haszonélvezetét nem lehet örökölni.

1999. évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről:

22. § (1) A temetési hely felett - a nemzeti sírkertbe tartozó temetési hely kivételével - az rendelkezik, aki megváltotta.
(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.
(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.
(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát jogszabály határozza meg, amely hamvasztásos temetés esetében nem lehet kevesebb 10 évnél, egyéb esetekben nem lehet kevesebb 25 évnél.

Maria1213 # 2007.10.25. 12:49
  1. A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója

Köszönöm a választ! Tehát a törvény szerint az elhunyt házastársa és gyermekei azt csinálnak, amit akarnak, az oda eltemetett szülők többi, még élő gyermeke engedélye nélkül? És ha ők új sirkövet szeretnének például, abban a házastárs megakadályozhatja őket?

Maria1213 # 2007.10.25. 13:55

Még valami: tehát ha az elhalálozott testvér házastársa perre megy idős rokonom ellen, mert ő átrendezett pár virágot a SAJÁT szülei sírján, akkor a sógora simán meg is nyeri a pert?

Maria1213 # 2007.10.25. 14:35

Közben szépen lassan magam is rájövök :-) Szóval az özvegynek nincs semmi joga, hiszen a rendelkezési jog a gyerekekre szállt. Tehát hiába fenyegetőzik perrel, miszerint az ő joga a sírhely feletti rendelkezés, ez nem igaz. A gyerekek beleegyezése nélkül semmit nem tehet. 3 gyerek van, ha egy is ellenzi más odatemetését, a másik kettő és az özvegy nem tehet semmit?

Valaki erősítsen meg ebben, ha lehet, köszönöm!

amatőr # 2007.10.25. 14:51

Az én véleményem az, hogy az elhunyt gyermekeivel kellene az elhunyt testvéreinek egyezkedni, emlékeztetve őket arra, hogy a anno a sírhely megváltása költségét - a "papír" tartalmától függetlenül - az összes testvér együtt fizette meg, így a rendelkezési jog az adott sírhely felett gyakorlatilag mindannyiukat együtt illette meg. Egyikük halálával pedig még mindig ott a többi jogosult, hogy gyakorolja.

Az idézett jogszabály az újraváltás kapcsán említi az eltemettető törvényes örököseit. Újraváltás szerinted nem csak a rendelkezési jog időtartamának lejárta után lehetséges, hanem az időtartama alatt is?

Maria1213 # 2007.10.25. 15:00

Sajnos nem vagyok jogász, ezért erre nem tudok válaszolni.

Jelen esetben, ha jól tudom, még legalább 10 évig nem esedékes az újraváltás.

De még egyszer: a rendelkezési jog tehát a gyermekekre szállt, az özvegynek NINCS se haszonélvezeti, se rendelkezési joga?

gesztenye77 # 2020.10.27. 16:01

Tisztelt fórumozók
Anyukám 4 éve halt meg. Apukám temette el.
Eddig övé volt a sír felügyelete.
Viszont apu is elhunyt, 1éve.
Így a felügyeleti jogot megörököltük a testvéreimmel.
Apu nem ebbe a sírba lett temetve!
Kérdésem az lenne, hogyan szerezhetném meg a felügyeleti jogot, hogy síremléket állíthassak, mivel közösen nem megoldható..

alfateam # 2020.10.27. 18:15

Ha nem tudtok megegyezni, közjegyzőtől kérhetsz egyezségi eljárást.Ha itt sem sikerül megegyeznetek dönt a bíróság.