nagyszülő láthatási joga


DorotheaLilla # 2019.05.06. 10:44

Sziasztok

Nekem az lenne a kérdésem,hogy hogy lehet bármi joga is annak a nagyszülőnek aki 10 évig nem is érdeklődött az ujokài iránt,nem is ismeri őket és soha nem próbálta felvenni velük a kapcsolatot bár egy kerületben lakunk?
Továbbá a gyámügynek az lenne a dolga hogy védje a gyerekeket helyette kiteheti őket annak hogy egy pszihopata nagyszülővel kötelesek találkozni?
Ez hogy történhet meg?

Burn Out # 2019.05.04. 08:34

Úgy néz ki, hogy Téged is elég hiányosan nevelt. Értsd: hijányosan :))

32 éve mérgez téged, de a gyereket rábíztad.... :)

drbjozsef # 2019.05.04. 06:37

Krysz666,

Ez nemigen jogi kérdés. Legfeljebb annyiban, hogy Te megszakíthatod a kapcsolatot vele, de a nagyszülőnek is van láthatási joga, tőle nem tilthatod el a gyereket.

Ez mentálhigiénés kérdés. Rendezzétek a konfliktust.

Vagy költözz messze. Külföldre.

Krysz666 # 2019.05.03. 18:25

Jó napot.jogi úton kèrhetek az anyám ellen a magam rèszèröl megtagadást,ès az unokálya felől láthatás megtagadást?
Míg èn dolgoztam,Kb 3 èvig segített nevelni a gyermekem elèg hijányosan,aminek a következmènye,hogy nem a szintjènek megfelelő a fejlődèse,ès befolyással van rá.szakemberhez kell vele fordulni.
Az èn èletemre meg mèrgezö hatással van már kb 32 ève,ès belefáradtam,meg szeretnèm a kapcsolatot vele szuntetni.a gyermekemmel zsarol hogy ránk kuldi a gyamugyet,mert nem tilthatom el tole,es lepeseket fog tenni.hivatalos papirja nincs hogy lathatja,a jelenlegi családi korulmenyeimbe ugyse talalnak kifogast,de nem tudja megemeszteni,hogy csaladot alapitottam,a felesegemet csaladomat nem fogadja el,es a fenyegeteseivel lelki terrorban tart.
Mit tegyek?
Valaszukat koszonom.

wers # 2019.03.26. 09:56

Kérdésem, hogy mit tud valóban tenni

Szerény nem hivatalos véleményem szerint ha akarja, akkor látogassa meg az unokáját havonta.

Bais88 # 2019.03.26. 09:16

Jó napot kívánok, tisztelettel szeretném a tanácsukat kérni egy sürgős ügyben.

Családommal (Feleségemmel és másfél éves gyermekünkkel) külföldre költözés előtt állunk egy állásajánlat miatt, EU-n belül. Egy nagyszülő igyekszik ellehetetleníteni a költözést, és arra hivatkozik, hogy kapcsolattartási joga van az unokájával, havonta látnia kell, és gyámhivatali eljárás lefolytatásával fenyegetőzik. Kérdésem, hogy mit tud valóban tenni ilyen esetben, amikor mi párommal teljes egyetértésben a külföldre költözést választottuk, és már korábban jeleztük, hogy bármikor szívesen látjuk új otthonunkban a nagyszülőt. Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat.

ObudaFan # 2019.02.27. 15:52

Ronin80

Szakértői kérdés, hogy ez olyan súlyú-e, hogy a gyereket is veszélyezteti.

Igaz01 # 2019.02.26. 16:45

Üdv mindenkinek!

Nori1718 által írtakkal kapcsolatban lenne pár kérdésem: ez akkor most hogy is van? Hogy küldhet e-mailt a Gyámhivatal? Egyátalán honnan tudja az e-mail címet? Amiatt van joga az ember után nyúlni, mert EU-n belül van a kötelezett fél, vagy miért?
Engem is nagyon érdekel a téma, mert elfogadhatatlan az, hogy családok életét teszi és a hatóságok szerint teheti tönkre a nagyszülő csupán bosszúállásból. Nem elég, hogy rákényszerül az ember arra, hogy meneküljön, még külföldön is utasíthatja a Gyámhivatal?

Nora1718 # 2019.01.31. 12:19

Tisztelt Rigoz!
Akkor ebben az esetben nem èrvènyes,hogy az adott orszàg törvènyei a mèrvadòk ès viselnünk kell a megalàztatott stìlust.
Tudomàsom szerint az UK ban nincs ilyen hogy nagyszülői làthatàsi jog ìgy bìztunk benne,hogy nem tehet semmit a magyar gyàmügy

rigoz # 2019.01.31. 11:34

Tisztelt Nora1718!

Legjobb tudomásom szerint igen.

Nora1718 # 2019.01.31. 11:25

Üdvözletem!
Sajnos a mi problèmànkra nem talàltam vàlaszt a fòrumokban ìgy szeretnèk nèmi informàciòt kèrni.
A törtènetünk velős rèsze 1èvvel ezelőtt indult mikor pàrom szülei ùgy döntöttek költözzünk,jobban mondva csak èn.Pàrom maradhat az akkor 7hònapos kisfiùnkkal minden anyagi jòlèttel,nem kèrt belőle ìgy kiscsalàdunk tèlvìz idejèn költözni kènyszerült.
Ùgy döntöttünk ha màr megyünk nagyot lèpünk ès kiköltöztünk angliàba.Igenàm,de 2hònappal ezelőtt èrkezett egy e-mail a magyar gyàmhivataltòl hogy a nagyszülők làthatàst követelnek.
Vàlaszlevèlben megìrtuk,hogy bàrmikor jöhetnek làtogatòba àm mi ezt nem tudjuk finanszìrozni ès nem àll mòdunkban ezügyben hazautazni sem.Tovàbbà tàjèkoztattam a gyàmügyet,hogy a nagyszülők az elmùlt egy èvben egyszersem èrdeklődtek pedig van lehetősègük,illetve időközben az unokàk szàma duplàzòdott.
Valòszìnű minden mondatom figyelmen kìvül hagyàsàval megèrkezett a gyàmügy vàlasza miszerint a nagyszülők kèrhetik mediàtor segìtsègèt ès ezt 50%ban nekünk kell fizetni.
Szeretnèm megtudni,hogy a magyar gyàmügy gyakorolhat e bàrmifèle követelès,kènyszerìtèst rajtunk ùgy hogy apukàval együtt angliàban èlünk èletvitelszerűen
Vàlaszàt előre is nagyon köszönöm
P.Nòra

rigoz # 2019.01.26. 08:55

Tisztelt Anonymus19!

Ezt az aggodalmát a tárgyaláson a jegyzőkönyvbe kellene előadnia, de ha a gyámhatóság nem Önre kedvezően hoz döntést, a másodfokú gyámhatóság pedig azt helybenhagyja, akkor nem lesz mit tennie, Ön nem tilthat semmit meg, erre a gyámhatóságnak van jogosultsága kizárólag a tárgyi esetben.

Persze közigazgatási per megindításával egyidejűleg kérhető a halasztó hatály elrendelése, ha arra vetemedik, akkor az annak tárgyában való döntéshozatalig vagy a per jogerős befejezéséig húzhatja kedvezőtlen döntés esetén legfeljebb.

Anonymus19 # 2019.01.26. 02:24

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne,hogy az apai ági nagypapa kéri a kapcsolattartást a kisfiammal. Szerdán lesz a tárgyalás a Gyámhivatalnál.
Olyan problémám lenne,hogy semmi esetre sem szeretném odaadni a fiamat neki, mivel már fél éve nem látta az unokáját, illetve az apai kapcsolattartás szabályozva van, hogy csak a gyermekjóléti szolgálatnál láthatja, felügyelet mellett. Úgy érzem, hogy ezt akarják kijátszani. Ha teljesen a kapcsolattartást nem is tudom megtiltani, de ezek az érvek elég nyomósak ahoz,hogy elfogadja a gyámügy,hogy csak a jelenlétemben legyen látogatható a kisfiam. (3 éves)

rigoz # 2019.01.20. 17:40

Örülök, hogyha segíthettem.

Én is bízom abban, hogy sikerül a kialakult helyzetet a gyámhatóság bevonása nélkül megoldaniuk...

majd # 2019.01.20. 14:08

@rigoz

ez valódi és nagyon nagy segítség. Köszönöm szépen, ez volt, amiket tudni akartam. (És halkan, ám erősen remélem, hogy nem kell fölhasználnom az információt.)

Még egyszer nagyon köszönöm.

rigoz # 2019.01.20. 09:35

@majd:

Gyvt. (1997. évi XXXI. törvény
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról) 128. § (1) bek.:

A gyámügyi eljárásban MEG KELL HALLGATNI a szülőt és más törvényes képviselőt, a gondozót, a korlátozottan cselekvőképes gyermeket, a cselekvőképességében a gyámügyi eljárásban felmerülő jognyilatkozat tekintetében részlegesen korlátozott személyt és az ítélőképessége birtokában levő cselekvőképtelen gyermeket, TOVÁBBÁ MINDEN MÁS ESETBEN AZT, AKIVEL SZEMBEN KÖTELEZETTSÉGET KÍVÁNNAK MEGÁLLAPÍTANI, VALAMINT – SZÜKSÉG SZERINT – A GYERMEK MÁS HOZZÁTARTOZÓIT.

A meghallgatást mellőzni lehet, ha a meghallgatás miatti késedelem elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna.

E § (3) bek.-e szerint:

A GYÁMHATÓSÁGI ELJÁRÁS SORÁN A JOGNYILATKOZATOKAT CSAK SZEMÉLYESEN LEHET MEGTENNI ÉS AMENNYIBEN A GYÁMHATÓSÁG A TÉNYÁLLÁS TISZTÁZÁSA ÉRDEKBEN TÁRGYALÁST TART, AZON SZEMÉLYESEN KELL RÉSZT VENNI

  1. a gyámhatósági eljárás megindítására irányuló kérelem és a jogorvoslati kérelem kivételével,

aa) a kiskorú házasságkötésének engedélyezésével,
ab) a terhességét eltitkoló, válsághelyzetben lévő várandós anya születendő gyermeke lakóhelyének megállapításával,
ac) a szülői felügyeleti jog gyakorlásával,
ad) a családbafogadással,
ae) a gyámsággal, a gondnoksággal és a támogatott döntéshozatallal,
af) a b) pontban foglalt kivétellel a családi jogállással,

  1. a jogorvoslati kérelem kivételével az örökbefogadással, a származás megismerésével és a teljes hatályú apai elismeréssel,
  2. AZ ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM, A JOGORVOSLATI KÉRELEM ÉS A KAPCSOLATTARTÁS VÉGREHAJTÁSA SORÁN A KAPCSOLATTARTÁS MEGVALÓSULÁSÁRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK MEGTÉTELÉNEK KIVÉTELÉVEL A KAPCSOLATTARTÁSSAL

ÖSSZEFÜGGŐ GYÁMHATÓSÁGI ELJÁRÁSBAN.

Tehát, ha a gyámhatóság tárgyalást tart, akkor mindenkinek, így az ellenérdekű fél édesanyának, sőt mi több, a gyermeknek is személyesen jelen kell lennie.

Emellett persze jelen lehet ügyvéd is, de akit idéznek, annak magának is ott kell személyesen lennie.

Amúgy a nagyszülőnek van láthatási joga mindaddig, amíg azt Tőle a bíróság vagy a gyámhatóság jogerős és végrehajtható vagy előzetesen végrehajtatóvá nyilvánított határozatával Tőle meg nem vonta, korlátozás esetén a korlátozással nem érintett körben és módon.

A kapcsolattartás rendezésének eszköze elsődlegesen a kapcsolattartás rendezése iránti gyámhatósági eljárás.

majd # 2019.01.19. 22:06

Kedves alfateam,

igazán sokat segítettél, nagyon köszönöm.

Mindamellett, bár - akár megengedve, hogy figyelmetlenül - végigolvastam elég sok mindent a ptk. vonatkozó részeitől a kormányrendeleten keresztül egy csomó föllelhető példáig*, még mindig kérdés nekem:

vajon mik a feltételek? hogy határozzák meg a körülményeket - mi a gyakorlat, a gyámhatósági tárgyaláson vajon (nem a közvetítői eljárásról beszélek) közvetlenül a szülő (és jelen esetben) nagyszülő van jelen, vagy esetleg ügyvéddel képviseltetik / képviseltethetik magukat, és ki lehet-e hagyni a gyereket az egész eljárásból?

Ha van bármi infód ezekről, azzal segítenél valóban nagyon sokat. Köszi.

Meg persze másnak is, ha van hozzászólni valója.

  • Különös tekintettel arra, hogy a példák cca. 90%-a elvált szülőkről szól, és a túlnyomó többség valamilyen extremitásról a szülő vagy nagyszülő életvitelét tekintve (alkohol, hosszú ideig a gyerek felé se néz, nincs biztonságban a gyerek stb.). Bár lassan az az érzésem, az az extrém, hogy ha nincs ilyen a családban, "egyszerűen" csak az egyik szülő gyűlöli a nagyszülőt, és a gyerekeket használja bosszú-eszközként. (Mondjuk valóban extrém)
alfateam # 2019.01.17. 19:53

Benne van, olvasd figyelmesen.
Ptk. Családjogi kódex, és egy kormányrendelet is van benne...

majd # 2019.01.17. 19:06

Köszi, igazad van.

Mindamellett jogszabály kéne és további konkrét infó a gyakorlatról. Már ha van.

Nemcsak legörgettem, de rámentem az ajánlott linkre is (nagyszuloklapja.hu), el is olvastam mindenfélét, sőt, megpróbáltam ott írni a jelölt családjogi szakértőnek, de visszajött, hogy nem működik a mail. Az oldalon pedig találtam kérdés-válasz rovatot, de azt nem (hiába regisztráltam), hogy hogy tehetek föl kérdést.

Szóval segítséget kérek.

alfateam # 2019.01.17. 18:29

Itt visszafelé görgetsz és sok minden kiderül!

majd # 2019.01.17. 18:06

Szappanoperába illő anyós-menny viszony miatti láthatási kérdésem van, hátha tudja valaki:

Fiam és menyem boldogan élnek együtt, válásról szó sincs. A fiammal jó a kapcsolatom, a gyerekeikkel is, szívesen vagyunk együtt, a gyerekek is, én is igényeljük a közös programokat.

A menyemmel a kezdeti határozottan baráti kapcsolatunk sajnos az évek során elviselhetetlenné romlott. Nem vagyunk beszélő viszonyban. (Árnyalja a helyzetet, hogy egy házban élünk, külön lakásokkal: a fiam családja, a lányom családja és én. A menyem a lányommal sincs beszélőviszonyban.)

A fiam már évek óta harcok árán éri el, hogy a gyerekek velem lehessenek. Még a születésnapjuk megünneplése vagy a karácsonyi együttlét is minden alkalommal külön vitát eredményez. A menyem úgy használja a gyerekeket, mint harci eszközt / zsarolási lehetőséget /"pedagógiai" jutalmazás, büntetés, hogy most épp jöhet hozzám valamelyik - mármint engem óhajt ezzel nevelni / zsarolni.

Most odáig jutottunk, hogy a menyem végképp megtiltotta a kapcsolatot a gyerekekkel. Volt már ilyen egy-két hetekre, aztán enyhült a "szigor", és visszatértünk az alkalmakkénti harchoz.
Mégis, most úgy tűnik, kvázi véglegesnek szánja a helyzetet.

Nagyon igyekszem elkerülni, de lehet, hogy rákényszerülök: hatósági (gyámhatóság? bíróság?) döntéssel elérni a rendszeres kapcsolatot. Se a kicsiket, se a fiamat nem szívesen teszem ki ennek, amúgy magamat se, de semmiképp nem mondok le az unokáimról. Egyrészt nekem jó velük, de főként: meggyőződésem, hogy az egészséges fejlődésükhöz szükségük van a nagyszülőkkel való rendszeres és kiegyensúlyozott együttlétre, továbbá a tőlem eredő hatásokra.

Kérdésem tehát: rendelkezik jogszabály a nagyszülői láthatási jogról? Ennek feltételeiről? Körülményeiről? És ha igen, mi a gyakorlat? Polgári per? Gyámhatósági eljárás? Ügyvédeken keresztül? Meg lehet legalább a kölköket kímélni az ebben való részvételtől?

Köszönöm.

Julika01 # 2018.12.19. 04:51

Köszönöm szépen Obudafan, tudna esetleg ehhez jogszabályi hivatkozást is nekem?

ObudaFan # 2018.12.18. 22:29

Julika01

A gyerek lakóhelye szerinti jog az irányadó.

zs1234 # 2018.12.18. 09:24

Ha már egyszer ez a törvény a szülők és a gyermek akarata - amikortól már ki tudja fejezni az akaratát - ellen van, ha az eljárás során azt mondom, hogy "akkor jön látni az unokát amikor akar", akkor ezzel már nem mondhatni hogy tiltom a láthatást?
Másik dolog, de ez már csak részletkérdés, csak sarkallatos pont:
"A kapcsolattartás joga magába foglalja a gyermek szokásos tartózkodási helyén történő meglátogatását, meghatározott időtartamú elvitelét, továbbá a telefonos kommunikációt"
"...meghatározott időtartamú elvitelét..."
Ez most mi? Nagyszülő jön fogja és elviszi a gyereket, az akaratom ellenére, vagy ez is közös megegyezésen alapul?

Julika01 # 2018.12.18. 06:43

Kedves hozzáértők, szeretném kérdezni, hogy magyar szülők külföldön élő kizárólag külföldi (nem kettős) állampolgár gyermekére kikényszeríthető -e a nagyszülői láthatás. Sztori kb ugyanaz mint a többségnél, megromlott kapcsolat a nagyszülőkkel, viszont mi több ezer km-rel arrébb lakunk szerencsére, a gyerekeknek semmilyen magyar papírja (anyakönyvi kiv. útlevél, személyi) nincs, a megszületésük nem lett bejelentve a magyar államnak. Az adott ország törvényei nem ismerik a nagyszülői láthatást.

Köszönöm a válaszokat előre is