nagyszülő láthatási joga


Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.17. 23:13

Bírság, védelembe vétel... ilyesmi.

zs1234 # 2018.12.17. 22:32

De miért nincs joga eldönteni a szülnek hogy ki enged a saját gyereke közelébe? Ezt mégis hogyan fogják érvényesíteni, illetve ha nem teszek eleget ennek a kötelezettségnek, akkor azt hogy büntetik?
Hány éves korig kötelező ezt végrehajtani? Mi van akkor ha a gyerek szimplán nem fogja jól érezni magát abban a környezetben? Azt nem veszik figyelembe? Vagy ha szimplán nem akar menni? Az sem fog számítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.17. 20:34

A nagyszülőnek is van kapcsolattartási joga. Ezt megvonni csak nagyon indokolt esetben lehet. A te itt előadott indokaid nem megfelelőek, ha ezekkel bocsátkozol perbe, el fogod veszteni.

zs1234 # 2018.12.17. 19:16

Tisztelt Szakértők, fórumtagok

Ebben a szituációban milyen végeredményre számíthatunk, ha perre menne a dolog.
Kérdés a "Nagyszülő láthatási joga"

Párommal több mint két 3 megszakítottuk a kapcsolatot mindkettőnk szüleivel. Egyik részről azért mert, az anyagi helyzetünkhöz mérten teljesíthetetlen anyagi követeléssel állt elő, valamint nem is tudom ezt hogy lehetne szépen megfogalmazni, azért mert nem rendelkez(t)em vagyonnal és nem szereztem magas szakmai képesítést, mondhatni nem vett "emberszámba"
A másik szülői oldallal pedig azért mert, egy vita során amelynek feleségem volt a célpontja, züllött életvitelt folytató öcsémnek adtak igazat, mondván, amit én mondok, az nem is úgy történt. Pontos részletekre már nem emlékszem az eset kapcsán. Szóval miért lenne jogosultak olyan szülők láthatási jogra, aki úgyszólván az utcára raktak, a másik részről pedig az ott lakó "öcsém" lenne rossz hatással gyermekünkre, a fentebb említett okok miatt.
(Sokat dolgozom, szülőktől távol élünk, a pihenő napokat nem azzal szeretném tölteni hogy az gyereket cipeljük a nagyszülőkhöz)
Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2018.09.26. 06:49

Nem, soha. Csak kopizom.

drbjozsef # 2018.09.26. 05:24

Lina,

amit alfateam idézett, az igaz, félig. Ez ugyanis a 1999. évi XLIII. törvény 20§(1) bekezdés, ami úgy kezdődik, hogy a "temettetésről köteles gondoskodni". Ezt sokan összetévesztik azzal, hogy ki köteles KIFIZETNI a temettetést. Mert nem ugyanaz. A sorrend alapján Te lettél volna köteles az eltemettetésről gondoskodni.

A temetési költség hagyatéki teher, amit elsősorban az örökösnek kell állnia. Tehát igen, a gyermeked által örkölt vagyonból ki kell fizetni. DE, én idéznék neked még egy passzust, egy bírósági határozatból :

Az örökhagyó temettetési költségeinek meghatározásánál érvényesülnek bizonyos korlátok a hagyatéki hitelezői oldalon is. Ha a síremlék állításáról az örökösök előzetes megkérdezése nélkül olyan hozzátartozó dönt, aki maga nem örökös, akkor csak a szokásos méretű és minőségű síremlék állításának költségei és csak olyan mértékben számíthatók fel, amilyen mértékben azok az örökhagyó emlékének megőrzését szolgálják (BH 1996/367.)

Az első, hogy leülsz a nagyszülőkkel megbeszélni - vagy ha nagyon nem lehet velük beszélni, írsz levelet -, hogy a saját sírhelyüket nem a gyermeked örökségének terhére kellene kifizettetni, hajlandó vagy X összeget fizetni, ha nem tetszik nekik, akkor pereljenek be. Ezt az összeget akár át is utalhatod nekik. Találd ki mennyi a reális, jogos. Egy per nem lesz jó senkinek persze, sok költséggel, idővel, idegeskedéssel, és a viszony totális elromlásával jár, szóval Te is bukni fogsz rajta. Próbáld meg a megegyezést.

alfateam # 2018.09.25. 20:02

Lina!
Alaposan elvagy "tévedve":

aki a temetést szerződésben vállalta;
akit az elhunyt végrendelete arra kötelez;
végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy
élettársa;

az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója, a törvényes öröklés rendje szerint.

Jószerivel neked kellett volna eltemettetned, de mivel a lányod az örökös ezért neki, mivel kiskorú ezért mégiscsak neked.Jogosan követelik a temetési költséget, más kérdés hogy az valójában mennyi.
A nagyszülőknek joguk van látni az unokájukat, erről itt lejjebb olvashatsz.( és tulajdonképpen te viselkedsz gusztustalanul)

Lina2015 # 2018.09.25. 19:05

Szép estét kívánok!

Tanácsot szeretnék kérni, hátha tud nekem segíteni valaki.
Tavaly októberben meghalt a lányom édesapja ( balesetben az erdőn, rádőlt egy fa munka közben),akivel a halálakor már fél éve különéltünk.
Egyedüli örököse a közös lányunk aki 3 éves.
Temetést a nagyszülők rendezték( akik engem okolnak a fiúk halála miatt), azóta már sírkő is elkeszült( dupla sír amibe majd ők is beleférnek) amit szintén ők álltak. Hozzáteszem nem kérték ki a véleményem semmiről.
A hagyatéki eljárás azóta is folyik ,ugyanis a kislányomon akarják behajtani a összes költséget. Ez 1.5 millió körül van , természetesen az örökségéből követelik a nagyszülők.
Gusztustalannak tartom hogy a saját unokájukkal csinálják ezt.
Eddig ha kérték láthatásra mindig odaadtam a lányom, igaz mindig én vittem mert ők sosem jöttek el érte. Pár alkalommal már nem hozták haza a megbeszélt időre,amit szóvá is tettem. Erre fenyegetőzni kezdtek a láthatás miatt,hogy bíróságra mennek.
Most már 2 hónapja nem látták,ezalatt 1x akarták elvinni de pont beteg volt mert most kezdtük az ovit.
Azóta megint volt egy hagyatéki tárgyalás amin most már "csak" 1 milliót akarnak.
De undorítónak tartom hogy egyáltalán a saját unokájukkal akarják kifizettetni a sírkövüket és még ezek után láthatást akarnak.
Mennyi joguk van ehhez? Gyámhatóság ezeket a szempontokat figyelembe veszi egyáltalán hogy ki akarják semmizni a nagyszülők?
Jah és a tudtom nélkül viszik ide-oda,többekközt a temetőbe is ,pedig szegénykém azt sem tudja hogy az mi. Úgy tudja hogy az apukája fent van a csillagok közt és nem érti minek mennek oda ahol az a sok gyertya van. Minek kell összezavarni egy 3 éves kislányt? Kérem valaki segítsen,hogy tudnám elérni hogy ne láthassák a kislányom, mert csak ellenem növelnék. Tudom.... ????????????????

alfateam # 2018.09.15. 05:58
Damel # 2018.09.15. 00:38

Rossz az egész rendszer!

Feleségemmel van egy 5 éves gyermekünk. Boldogan éltünk gondok nélkül még, az após bele nem szólt az életünkbe!

Sztori!
Feleségem szülei elváltak még régen. Az édesanyja elhunyt mikor terhes volt a nejem. Após megkereste az unoka születése híre hallatán. Kibékültek. Apósnak van egy élettársa. Feleségem összeveszett vele mert nem tartották be a szülői szabályainkat. Az após az élettársa védelmére kelt és elkezdtek elég durván veszekedni a saját házunkba a gyerek előtt. Addig fajult a dolog hogy, mondtuk egy darabig nem megy az unoka oda hétvégézni, majd ha megtanulják a rendet. Nem telt el egy hét, jött a hívás az apóstól, vinné a gyereket hétvégén. A nejem háromszor próbálta rábeszélni az öreget hogy beszéljék ezt meg. Makacsul nem akart semmit csak az unokát. Nem ment hétvégén a gyerek, következő héten fenyegetőzött a gyámüggyel. Akkor is mondtuk neki hogy előbb rendezzük a dolgokat. Nem akarta. Jött a papír a gyámügytől. Elmondtuk mi a helyzet, gyermek ételallergiás, nagyszülők ennek ellenére kísérleteztek anno mi fér bele mi nem. Természetesen a gyerek kiütésekkel került haza. Fényképpel próbáltuk bizonyítani. Nem fogadták el mert nem volt dátum a fényképen. Orvosi papír is volt mellékelve! Mindent megkapott a nagyszülő amit egy elvált szülő! Ünnepek, névnap, születésnap másnapja, szünetek. Hogy lehet névnap, születésnap másnapját egyáltalán megítélni? Kiveszem az oviból, iskolából a kedvéért?? Fellebbezésünk is hiába való volt!

Kérdem én! Milyen ember hozhat ilyen törvényt, hogy egy nagyszülőnek ugyan annyi jogot ad a kapcsolattartásra mint egy elvált szülőnek????

Nem érzi senki azt hogy itt valami bűzlik? Nem kéne ezen változtatni?

Ez csak feljogosítja a nagyszülőket arra, hogy nyugodtan beleugathatnak az unokájuk nevelésébe és ha valami nem tetszik, még el is mehetnek a gyámügyre, mindent megkapva!

Álljon már meg a menet!!!
Hol élünk emberek?

Ha én elválnék akkor mi lenne a helyzet? Már van egy határozat a nagyszülőnek. Nem lenne jogom szülőként többre?

nagyon feldúltak vagyunk ezzel kapcsolatban és semmit nem tehetünk ellene!

Dido8308 # 2018.09.04. 20:26

Köszönöm!!!

Burn Out # 2018.09.04. 19:25

igaz... ha majd a bíróság szabályozza a kapcsolattartást és az nem valósul meg, akkor tudtok kérni gyámhatóságtól végrehajtást. legyen szabályozva, hogy a készüléket kinek és milyen módon kell biztosítania, illetve milyen telefonszámon.

Dido8308 # 2018.09.04. 18:52

Illetve igaz hogy nem köteles a kapcsolattartást biztosítani, holott megállapodás köti..?!

Dido8308 # 2018.09.04. 18:48

Az öcsémről van szó, van ügyvédje.. 2 napja nem tud a gyerekkel beszélni.. Ezt most közölte este vele az anya..

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.04. 18:40

Ideiglenes intézkedést kell kérni a perben. Nincs ügyvéded?

Dido8308 # 2018.09.04. 18:38

Kedves Fórumozók!
Helyzet a következő: apa+anya és külön mentek, adott egy jelenleg 2 éves gyermek.. A szülök ügyvéd előtt megállapodást kötöttek,amiben szerepelt az is hogy az anya köteles biztositani a kapcsolattartást az apának telefonon is, mivel az apa külföldön dolgozik.. Eközben sokminden változott, elindult a gyermekelhelyezési per, az anya nem hagyja hogy beszéljen a gyerek az apjával.. Arra hivatkozik hogy az ügyvédje azt mondta nem köteles biztosítani a kapcsolattartást! Létezhet hogy a megállapodás ellenére sem biztosítja??

Dr.Attika # 2018.07.24. 03:37

Megette a fene azt a nagyszülői (egyébként szülői) kapcsolattartást amit gyámhatósági, bírósági határozat szabályoz. Az ember veleszületett állapota, hogy vannak szülei, nagyszülei, egyéb oldalági rokonai. Ezekkel történő kapcsolattartás emberi jog és egyben kötelezettség is. Aki ez ellen cselekszik az az emberi együttélés alapvető normái ellen cselekszik.

Burn Out # 2018.06.20. 03:47

Nagyszülői kapcsolattartásról a gyámhatóság dönt. Ha nem veszélyeztette korábban a gyermeket, akkor szinte biztos,hogy meg fognak neki állapítani kapcsolattartást, akkor is, ha ilyen nagy a távolság. Megállapíthatnak neki személyes, illetve telefonon történő kapcsolattartást. Ha a kapcsolattartásra vonatkozó szabályozásnak önhibádból nem teszel eleget, akkor a gyámhatóság bírságol.

Összességében most csak fényképet kér. Gyorsabban és könnyebben szabadulnál a helyzetből, ha küldenél neki fényképet.

A gyámhatósági ügyintézés határideje 60 nap és a kérelem beérkezését követően tárgyalást tartanak.

Anonim12 # 2018.06.19. 21:06

Üdvözlök mindenkit!

Felvilágosítást szeretnék kérni.

Sajnos Édesanyámmal megromlott a kapcsolat, 4 hónapja el is költöztünk a városból, 320 km-re. 4 hónap után jutott Édesanyámnak eszébe, hogy szeretne képet az 1 éves unokájáról... Legjobb, ha inkább nem is tartom vele a kapcsolatot, ám azzal fenyegetőzik, hogy peres útra viszi a láthatást és fél úton találkozunk valahol...

Érdeklődni szeretnék, hogy ez mennyire valósítható meg, főleg ilyen távolságnál, ha nem teszek eleget a követeléseinek...?

A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2018.05.22. 08:02

Nincs, általában a kapcsolattartásra jogosult viseli a kapcsolattartás költségeit.

zsebi0202 # 2018.05.21. 20:10

Üdvözletem!

Egy kedves ismerősöm nem igazán egyezik a nagyszülőkkel. Nincsenek elválva, a nagyszülők bármikor mehetnek, de ők nem akarnak, hanem kötelezik a szülőket hogy vigyék föl az unokákat nekik helybe. Az már hab a tortán hogy se kocsi, se megfelelő jövedelem a kis kiruccanásokhoz, és kb pillanatokon belül születik a harmadik unoka is. Egy szóval nem mondták hogy nem mehetnek, bármikor, de el nem vihetik a gyerekeket. A nagyszülők most a gyámhatósággal fenyegetnek, mert szerintük nem életszerű, hogy ők akik kocsival és megfelelő anyagi jövedelemmel rendelkeznek menjenek az unokákhoz. Van ilyen nagyszülői joguk? Kötelezni a nem elvált, hanem harmonikus családban élőket arra, hogy házhoz szállítsák a gyermekeket, ott is hagyják őket, miközben őket semmi nem akadályozza a láthatásban?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.18. 13:24

Nem lehet a kapcsolattartási jogról lemondani.

groszfater@gmail.com # 2016.05.18. 08:47

majd később pontosításra került a családsegítőben, hogy a nagypapának kapcsolattartási joga van

Ezt hogy-érted?
Mióta van a családsegítőnek hatósági jogköre?

áfonyácska # 2016.05.18. 08:08

Kedves Fórumozók!

2013-ban született egy határozat a gyámhivatalnál, majd később pontosításra került a családsegítőben, hogy a nagypapának kapcsolattartási joga van. Erről a jogáról egy "kedves" üzenetben kicsivel több, mint egy éve lemondott. Én rögtön hívtam az ügyvédet, aki azt javasolta, hogy várjunk pár alkalmat, és csak utána intézkedjünk. Ezt a mai napig nem tettük meg, de nem is kereste a nagyszülő a gyermeket, semmilyen kapcsolatunk nincs vele. Most felvetődött bennünk a kérdés, hogy érdemes lenne-e ezzel foglalkoznunk, lehet-e ennek valami következménye, hogy nem rendeztük az ügyet? Nem szeretnénk ugyanis, ha most elkezdünk intézkedni, és megint eszébe jutna a joga gyakorlása. Egyszer is elég volt elmagyarázni a 4 évesnek, hogy hirtelen miért nem kell már a papának...

Köszönöm!

ObudaFan # 2015.08.27. 05:36

Ha igazolható, hogy az állapota miatt a gyermekeket veszélyeztetné, akkor mindenképp van erre lehetőség.
Egyébként is lehet arra hivatkozni, hogy korábban nem volt kapcsolata a gyermekkel, így a gyermek érdeke az, hogy egy darabig mindenképpen felügyelt legyen a kapcsolattartás.