Temetési költség megosztása, öröklés


nonolet # 2018.04.10. 14:16

Olvasni se ártana írás előtt...

OTT van válasz alattad 6-al

2017.05.31. 07:00 bejegyzés

73Petya73 # 2018.04.10. 12:58

Tisztelt Jogi Fórum!
Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy a nagybácsikám temetését mikor vagyok köteles kifizetni?Mindenképp,vagy csak ha örököltem utána?Köszönöm előre is:Benkő Péter

ObudaFan # 2017.07.17. 04:38

De úgy vélem a közjegyző által ő is kapott erről papírt mikor volt a hagyatéki eljárás,mert abba is bele lett foglalva!

Az nem szakítja meg az elévülést.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.16. 17:06

És volt-e olyan öt év, amikor nem szólítottad fel fizetésre írásban? (Igazolható módon.)

Iceberg75 # 2017.07.16. 16:45

De úgy vélem a közjegyző által ő is kapott erről papírt mikor volt a hagyatéki eljárás,mert abba is bele lett foglalva!

Iceberg75 # 2017.07.16. 16:39

Kb fél éve írásban!Mai napon is küldve neki az ügyvéd által készített dokumentummal,hogy igazoljam jogosan kérem!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.16. 16:09

Mikor szólítottad fel utoljára írásban a fizetésre?

Iceberg75 # 2017.07.16. 15:21

Üdvözlöm!
Temetési költség testvéremre eső részét szeretném megkapni a testvéremtől már 10 éve azaz 2007 óta!De azóta nem fizette ki nekem.Az egész temetést én fizettem melyről igazolás is van és ügyvédi papírom is,hogy még nincs rendezve felém ,mert mindig csak ígérget szóban.Az lenne a kérdésem ez már elévült vagy még az ügyvédi papírral tudok közjegyzőhöz fordulni?Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2017.05.31. 05:00

Larim,

Különbség van a temetési kötelezettség és a temetési költségek fizetése között.

A temetési kötelezettség, egy felsorolás, ki köteles rá, szigorúan a sorrend alapján :

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

Ha az örököst (pl. a lemondás, visszautasítás miatt) megelőzi valaki a sorrendben, akkor annak kell intézni, és fizetni az eltemettetést.

A temetésre kötelezett akkor is köteles a temetésről gondoskodni, ha egyáltalán nincs hagyatéki vagyon, ezesetben az örökös nem köteles az eltemettetőnek a temetési költségeket megtéríteni.

Tehát ha mint leszármazó Te vagy kötelezett a temetésre, neked kell intézni és kifizetni, akkor is, ha nem leszel örökös visszautasítás miatt. Viszont, a temetési költség első helyen áll a hagyaték tartozásai között, ezért ha van bármilyen hagyaték, abból levonásra kerül, és az örökösnek azt ki kell fizetnie neked. Ha nincs, akkor nem.

Esetetekben elsősorban édesanyád gyermeke és édesapátok helyén Ti vagytok kötelezettek az eltemettetésre.

ObudaFan # 2017.05.30. 15:46

Ezt rosszul érted, a temetést azért a leszármazóknak állnia kell.

Larim # 2017.05.30. 15:30

Kedves fórumozók!

Sajnos én is hasonló helyzetben vagyok. Nagymamámnak két gyermeke volt, édesapám, és az Ő húga. Nagymamám 12 évvel ezelőtt édesapám halálát követően minden ingó, és ingatlan tulajdonát elajándékozta az egyetlen életben maradt gyerekének, annak érdekében, hogy mi, mint az unokái ne örökölhessünk.

Tehát az esetleges halálakor hagyatéki vagyona nem lenne, azonban félünk, hogy mint egyenes ági leszármazottjaira a temetési költségeket ránk is terhelnék.

Ha jól értem, akkor ha az örökösök visszautasíthatják az örökséget, akkor a temetési költséget sem terhelhetik rájuk?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

drbjozsef # 2017.05.16. 16:59

indezit,

ha a sógornő intézi a temetést, ő is fogja kifizetni akkor és ott. Azután fogja érvényesíteni az örökösök felé, ahogy írták előttem.

Viszont egyrészt ha nagyon magas lesz, azt joga lesz az örökösöknek is vitatni, és csak a helyben szokásos és indokolt költségeket kell kifizetniük, persze, a közjegyző valószínűleg felszámítja az egészet a hagyatéki terhekbe, és az örkösöknek kell pert idnítaniuk, ha vitatják az összeget.

Másrészt az örökösök vissza is utasíthatják az örökséget. Ekkor nem örökölnek semmit, de semmilyen terhet, tartozást sem örökölnek meg. Ha esetleg volt(ak) tartozása(i) az elhunytnak, és az több lesz, mint amennyi az örökölhető vagyon, akkor célszerű is visszautasítani a hagyatéki eljárásban az örökséget (csak egyben, mindent lehet, nincs mazsolázás).

ObudaFan # 2017.05.16. 13:24

indezit

Aki fizeti, az majd hagyatéki hitelezői igényként bejelenti a hagyatéki eljárásban. Ha senki nem vállalja és a hagyaték nem elég rá, akkor az örökhagyó gyermekei viselik a költségeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.15. 18:30

a temetés költségeit ki állja?
Az örökösök.

indezit # 2017.05.15. 17:27

Tisztelt Cím!

Temetési költséggel kapcsolatban lenne kérdésem.
Volt férjemtől 1994-óta külön élünk, elváltunk. Van 3 gyerek. A volt férjem gyerektartást nem fizette, több mint fél millió a tartozása, végrehajtási eljárás van folyamatban. A 3 gyerekével nem tartotta a kapcsolatot, nem is beszéltek egymással. A legkisebb csak képről ismerte, születése előtt lépett ki az életünkből. Most telefonált a huga, hogy a volt férjem elhunyt.
Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a temetés költségeit ki állja? (a volt sógornő intézi és valószínű, hogy a költség magas lesz.) Azt se tudjuk ki örököl, ha egyáltalán van mit, mert alkoholista volt. Még az is lehet, hogy tartozásai és hitele is van. Annyi biztos, hogy a gyerektartás miatt végrehajtás van a negyed házrészre (3/4 része a volt sógornőé..megszerezte) és van egy szántó Rádon ami szintén felesbe a volt sógornőé és a másik felére vh.jog van bejegyezve.
Első felindulásból a gyerekek azt mondták, ők nem fizetik a temetési költséget, vigye fél szántót és negyed házrészt a sógornő. De szerintem ezt így előre nem lehet, hisz még számszerüsítve sincs, hogy mennyit ér. Viszont a temetéssel kapcsolatos költséget előbb kell kifizetni, mint hogy megtudnák a telkek összegét.

Egyszóval, akkor is a gyerekek fizetik a temetési költséget, ha semmilyen kapcsolatban nem álltak az apjukkal (nem is szerették)? A hugának nem kell semmit állnia?...vérségi kapcsolat ott is fennáll. Több kapcsolatuk volt kettejüknek.

Válaszát előre is köszönöm!

Indezit

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.30. 14:06

A temetés költségei az örökösöket terhelik.

mi volt azt pedig ő maga vitte el és költötte el?!
Ezt meg nem tudod bizonyítani.

Kéti1203 # 2017.01.30. 12:41

Tisztelt Hozzáértők!

Információra lenne szükségem temetési költségekkel kapcsolatban.

Apukámék ketten vannak testvérek. Apukám anyja már évekkel ezelőtt meghalt; ezután édesapám járt el papámhoz vidékre segíteni,gondozni, hogy ne legyen egyedül. Amikor olyan helyzetbe került, hogy nem tudott magáról már gondoskodni egyedül egy percet sem, apukám nővére vette magához. A nagyszüleim házat akkor az önkormányzat megvette és az abból származó pénzt a papámmal együtt vitte magával apukám nővére minden egyéb ingósággal együtt. ( Édesapám nem tartott igényt semmire; azt gondolván hogy viszi az örökséget,akkor állja majd a jövőbeni temetést és így egál a dolog )
A papám most meghalt; apukám nővére pedig követeli, hogy vegye ki a részét apukám is a temetésből.
Jogi úton kényszerítheti-e erre abban az esetben,ha nincsen semmilyen örökség; ami volt azt pedig ő maga vitte el és költötte el?!

Előre is köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.06. 09:13

Kellene. De mint a normaszövegből látod, nincs szankciója, ha nem teszi.

csakol # 2016.09.06. 08:52

A "gondoskodni" nem költségviselést jelent.

  • Értem, viszont neki kellene intézkednie és később a tényleges Örökösön behajtani, ha jól értem?
Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.06. 08:27

A "gondoskodni" nem költségviselést jelent.

csakol # 2016.09.06. 05:43

Egyébként ez a paragrafus milyen helyzetben érvényes?

1999. évi XLIII. törvény

20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

ObudaFan # 2016.09.05. 17:17

Ha van hagyaték, akkor az orokos állja az orokreszebol.

csakol # 2016.09.05. 15:05

ObudaFan:
Köszönöm a választ!

Ha párom visszautasítja az örökrészt és az önkormányzat állja a temetést, akkor később a felkeresett örökösön hajtja be a költségeket az önkormányzat?

Tulajdonképpen mindenképpen vissza lesz utasítva a hagyaték. Ezért is akarjuk tudni, hogy ilyen helyzetben mi a helyzet a temetés költségeivel?

ObudaFan # 2016.09.05. 14:54

csakol

Az örökös fogja fedezni az örökrészéből a temetést. Ha nem voltak összeházasodva, akkor a hölgy csak akkor örökölhet, ha végrendeletben hagytak rá valamit. Egyéb esetben meg kell nézni, hogy van-e más rokon (szülő, testvér, vagy annak leszármazója, nagyszülő leszármazója, dédszülő leszármazója). Ha nincs szóna jöhető rokon, akkor a Magyar Állam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 13:33

Ha jól tudom
Nem jól tudod.