családi pótlék


babus22 # 2009.04.06. 13:36

Szeretnék érdeklődni!Megtudná nekem valaki mondani,hogy: most Augusztusba töltöm a 23. életévemet,és jelenleg még tanulok.Szeretném tudni,hogy akkor még jár a családi pótlék szeptembertől nekem,vagy már nem? Fontos lenne ezt tudnom..Aki tud nekem segíteni ebbem,az legyen szives írjon..Előre is köszönöm!

ababaa # 2009.02.04. 19:35

Jó estét!
Egy olyan kérdésem van hogy a fiam beiratkozott egy iskolába és mi beadtuk a családi pótléos papírt! (már mint elküldtük az igénylést ceglédre) de valószínűleg ott fogja hagyni az iskolát mert nem igazán az van az iskolába amit előzetesen igértek! most akkor mondjam vissza a családi potlékot? vagy majd csak akkor ha kilép vagy kirúgják az iskolából? előre isköszönök mindenféle segítséget

monalisa1 # 2009.02.02. 14:30

Az iskolalátogatásról csatold az igazolást.

monalisa1 # 2009.02.02. 14:27

"A közoktatási intézményben tanulmányokat folytató, nagykorú szemény, annak a tanévnek a végéig amelynek időtartama alatt betölti a 23. életévét."

Ezt találtam, de azt, hogy a cs.pótlék csak nappali tagozaton tanuló részére járna, ílyen kitéltelt a jogszabályban nem olvastam.

Mint nagykorú, saját jogon is jogosult lehetsz rá, tehát add be a kérelmet. (Közöld a bankszámládat ahová kéred a folyósítást.)

Monalisa
laikus hozzászóló

petra00 # 2009.02.02. 09:12

Betöltöttem nyáron a 18at és esti suliba járok, érettségizni. Jár nekem a családi pótlék?

monalisa1 # 2009.01.30. 17:13

Értem.
Addig is míg valaki itt érdemben válaszolni tud a feltett kérdésedre, javaslom külön írj egy levelet a francia családjogi minisztériumnak és/vagy az ottani Államkincstárnak - nem tudom a cs.pótlékkal kapcsolatos ügyek náluk hová is tartozik -, és röviden add elő a problémát. Kell hogy hivatalos választ kapjál.

Vélem a tájékoztatás nem tart időbelileg tovább mintsem ha egy ügyvéd segítőleg elkezd ide-oda levelezgetni., lehet hogy az egyik-másik levele eleve vakvágányra megy...

Jut még eszembe: Bp.-en van a Francia Intézet, akár oda is bemehetsz és elbeszélgetve x-el és y-al, magánemberként hátna tudnak adni valami ötletet, tippet, elindulási irányt.

Minden jót!

kicsim77 # 2009.01.30. 16:45

Kedves monalisa1!
Köszönöm a hozzászólásod!!Sajnos a budapesti francia nagykövetséggel nem sokra mennék,már jártam náluk is,bár még a francia gyes ügyemben..Arra is megmondták,hogy nem jár Nekem és amikor nagy nehezen felvette a kapcsolatot a kintiekkel,csak látom,hogy elkerekedik a szeme,mert Nekem volt igazam,vagyis jár..Tehát ezt most kihagynám.Az államkincstár csak széttárja a kezét.A kinti nagykövetség meg megintcsak hosszadalmas lenne.A gyesem után is 3 évig mentem az ő segítségükkel is..Sajnos van egy kis tapasztalatom mind magyar,mind francia bürokráciában...Már minden létező szervet,követséget,hivatalt,minisztériumot megjártam..és még többet is..Még bizakadom,hátha egy francia jogban jártas ügyvéd erre jár.. :)Köszönöm mégegyszer!!Szép napot!

monalisa1 # 2009.01.29. 23:24

Mágnes09 és kicsim77

Laikus hozzászólóként azt tudnám javasolni, hogy forduljatok felvilágosításért az érintett ország Bp.-i nagykövetségéhez. (Bizonyára nem egyedi a problémátok., évente néhány hasonló kérdés bizonyára előfordul egyikőjüknél is és a másikójuknál is.) Az érdemi válaszhoz ismerni kell az adott ország vonatkozó jogszabályait.

Esetleg itt balra a "Szolgálatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden leírni a problémát.

Esetleg a net-en a Németország és Franciaország honlapon magyar közösséget találni - kicsi a világ, mindig lehet jószándékú segítő embereket találni.

kicsim77 # 2009.01.29. 16:58

Sziasztok!Problémám hasonló az előttem szólóéhoz(Mágnes09).Gyermekem apjától külön élünk 5 éve.Az apuka francia.A gyermektartás per lassan 5 éve folyik.Viszont én sem tudom,hogy jár-e esetleg a francia családi pótlék különbözet.Az apával mi sem tartjuk a kapcsolatot,ezért szób sem jöhet,hogy ő megigényelné nekünk kinn és küldené a gyermektartással..:( Esetleg van ügyvéd,jogász,aki otthon van francia jogban??)
Szép napot!

póniló # 2009.01.29. 13:47

tündérke!
Én úgy tudom, hogy saját jogán jár a családi pótlék, amennyiben közoktatási intézmény tanulója. Nincs olyan kitétel, hogy nem lehet házastársa, hiszen ez alanyi jogon jár és nem pedig rászuroltság alapján. (még)
Úgy tudom abban az évben jár utoljára, amelyik évben betölti a 23. életévét a nagykorú.

Mágnes09 # 2009.01.29. 12:29

Tanácsot kérnék!

Lányom 15 éves, az apja német állampolgár.Édesapjával nem tartjuk a kapcsolatot sem tartásdíjat illetve semmilyen támogatást nem kapunk. Van-e mód arra, hogy lányom után- aki magyar állampolgár- a német államtól családi pótlékot kapjunk.Ha igen, akkor mi a módja?
Segítséget előre is köszönöm.

tündérke08 # 2009.01.12. 12:25

Van egy promlémám, amiben segítséget kérnék.A lányom jelenleg még tanulmányait folytatja és még nincs 23 éves. Vagyis jár neki a családi pótlék. Viszont a közeljövőben férhez megy, de továbbra is iskolába fog járni, és ugyan ugy nállunk lakik majd a férjével együtt.Akkor is jár továbbra is a családi, vagy ha nem akkor mi a teendő? Előre is kösz a válaszokat!

zsuzsuka8917 # 2008.12.18. 19:27

Van egy ismerősöm aki 20 éves és főiskolai tanulmányokat végez nappali tagozaton.Neki van egy élettársa.A kérdésem az lenne hogy ő kapja-e a családi pótlékot és az árvaságit tovább?(mert eddig kapta)

Válaszotokat előre is köszönöm az ismerősöm nevében is!

lewho # 2008.11.07. 07:55

A közoktatási intézményben tanuló után jár, a felsőoktatásiban tanuló után nem jár. Ez van. Hogy miért, kérdezd meg a jogalkotót:)

Az egyetem, fősuli nem közokt. intézmény.

szivas # 2008.11.07. 07:02

Nem akarok veled vitatkozni, inkább köszönöm, hogy foglalkozol a dologgal, de épp erröl van szó; "Az életpályát megalapozó esetleges szakképzés befejezéséig."
Valaki ezt egyetem keretében teszi, van aki meg máshol. Némi szerencsével 23 éves korára akár még az elöbbi esetben is befejezheti a tanulmányait. Akkor miért azt jutalmazzuk aki esetleg 23 éves koráig bukdácsol egy középiskolában, aki meg a lehetö legrövidebb úton megszerzi az "életpályát megalapozó esetleges szakképzés"-t azt diszkrimináljuk? Hogy van ez?

"ki nem szólt csak bégetett, az kapott dícséretet=? Tényleg létezik a birkaiskola?

monalisa1 # 2008.11.06. 21:40

Figyelj: alapvetően a középiskolai tanulmányok elvégzéséig, illetőleg az életpályát megalapozó esetleges szakképzési tanulmányok befejezéséig, legtovább 23. éves korig bezárólag csak. Valamint a 18. életévét betöltött és tartósan beteg gyermek esetében.

A az egész jogszabályt oda-vissza kétszer is elolvastam, de még csak utalás sincs a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermekre vonatkozóan, ergo őneki már nem jár.

Ha mégis jár részére a cs.pótlék, akkor hozzáértő bizonyára kijavít majd.

Tipp: kérdezd az egyetemista ismerőseidet...

szivas # 2008.11.06. 21:17

Köszönöm, de a kérdésem az volt, hogy egyetemistáknak jár-e családi pótlék, és ha igen, miért nem:-)?
Azaz, ha nem, hogy lehet az, hogy az egyik féle intézményben tanulónak jár, a másiknak nem?

monalisa1 # 2008.11.06. 21:03

Az én olvasatom szerint a cs.pótlékra jogosultság: "... középiskolai, szakközépiskolai tanulmányokat folytató nagykorú személy annak a tanévnek a végéig, amelynek időtartama alatt a 23. életévét betölti."

Mást nem tudtam kihámozni a jogszabályból.

Írd be a Google keresőbe a "családi pótlék" kifejezést, és a megjelenő x számú találatból mindjárt az elsőt olvassad el.

Monalisa
laikus hozzászóló

szivas # 2008.11.06. 19:09

Utánaolvasva annyit kihámoztam, hogy egy gyerek 23 éves koráig jár családi pótlék, ha "közoktatási intézmény"-ben tanul. Ezek fölsorolásában azonban sehol se találom az egyetemeket-föiskolákat. Ez nem közoktatási intézmény?
Az egyetemistáknak ezek szerint nem jár családi pótlék?

marcika # 2008.01.23. 13:18

szép jó napot mindenkinek. Az lenne a kérdésem, hogy ha valakit júniusban (15-én?)kirugtak/eltanácsolnak a gimnáziumból, és csak augusztus 22-én iratkozik be egy másik középiskolába, akkor nyárra jár neki a családi pótlék, ha elmúlt 18 éves?

loona # 2008.01.23. 11:33

Tehát ez azt jelenti ha én szept.30-ig igazolom h iskolába járok akkor 23 éves korig kapom tovább , független attól hány éves a suli. Nem szeretnék erhetettlen lenni de olyan sok variáciot hallotta h már magam sem tudom miben higgyek. Már hallottam olyant is h 24 éves korig jár, egyébként a szülők kapják.
Nagyon köszi a segítséget!

amatőr # 2008.01.23. 11:09

Akár saját jogon kapod a családi pótlékot, akár utánad folyósítják a szülőnek, a családi pótlék annak a
tanévnek a végéig jár, amelynek időtartama alatt betöltöd a 23. életéved, feltéve, hogy közoktatási intézményben folytatod a tanulmányokat.

Közoktatási intézmény: óvoda, általános iskola, szakmunkásképző iskola, szakiskola,
gimnázium, szakközépiskola, alapfokú művészetoktatási intézmény, gyógypedagógiai-,
konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény, diákotthon és kollégium.

/Az ellátás folyósításának időtartama alatt minden év szeptember 30. napjáig – az igényelbíráló szerv
felhívására – igazolni kell a tanulói jogviszony fennállását. A közoktatási intézmény vezetője
által kitöltött „Igazolás a tanulói jogviszony fennállásáról” című formanyomtatványt –
amelyet a folyósító szerv juttat el az igénylő részére - soron kívül, de legkésőbb a
kézhezvételtől számított 8 napon belül kell a folyósító szervhez benyújtani./

loona # 2008.01.23. 10:07

Nekem volna egy olyan problémám, én esti tagozatra járok most fogok érettségizni és eddig járt nekem a családipótlék. 22 éves vagyok. Szóval a kérdésem az lenne ha érettségi után én megszakítás nélkül szeretnék iskolába járni szintén esti tagozat (2év). Jár-e nekem tovább a családi. Fontos lenne ha vki tud vmilyen választ kérném h segítsen. Előre is köszönöm

Bogyo79 # 2008.01.16. 08:10

Az én kérdésem az lenne,hogy mennyi havi nettóra számíthatok ha:
Van egy sérült 9 éves kislányom,jelenleg gyesen vagyok vele,de én dolgozom mellette8órában, rá még emelt összegű családi pótlékot kapok,mert egyedül nevelem.
Viszont áprilisban férjhez megyek,és szeretnék még ebben az évben teherbe esni. Bruttó havi bejelentett jövedelmem 150.000FT, 2007.06.01.óta.
Nem igazán tudom,hogy a sérült kislányom gyese elveszik,ha szülök egy másik babát???? Illetve mennyi Gyedet,és családi pótlékot esetleg gyest kapok majd???

fannika98@citromail.hu

köszönöm

ObudaFan # 2007.12.31. 11:46

Az illetékes területi államháztartási hivatalhoz.