házasság előtt szerzett vagyon


ObudaFan # 2012.08.06. 10:37

Az közös vagyonnak számít házassági szerződés nélkül, és vita esetén igen hosszú és költséges lesz az arányok meghatározása.
Ki lehet kötni.

szussi # 2012.08.06. 09:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Házasság előtt állunk, azonban a házassági szerződés kérdésében tanácstalan vagyok. A helyzet röviden: édesapám ajándékozási szerződés keretében telket adott nekem. Erre építünk jelenleg egy házat, melynek az építési engedélye és a telek is az én nevemen van. Vettem fel hitelt is, melyet már 3 hónapja fizetek is. Ha összeházasodunk és a házasság alatt készül el a ház és fizetem a hitelt (megbeszélés alapján a későbbi esetleges gubancok miatt mindent kizárólag én és a szüleim fizetek), válás esetén a férjem mire tarthatna igényt? A telekre nem ha jól tudom, mert azt ajándékoztak... azonban a házra, a hitel és a házasságunk alatti befejezés miatt már közös vagyonnak számít? A házassági szerződésben ki lehet kötni hogy válás esetén nem követelheti a házat?

Válaszát előre is köszönöm

toser # 2012.07.14. 19:56

Tisztelr Ügyvéd úr!

Abban az időben még nem volt "divat" a házasság előtti együttélés, ezért érdekelne, hogy mi alapján kerül kiszámításra egy 30 évvel ezelőtti önkormányzati lakás értéke, és abból nekem mennyit kellene fizetnem.

MajorDomus # 2012.07.12. 19:31

Valószínű

ObudaFan # 2012.07.12. 10:18

Ez attól függ, hogy 81-82-ben már élettársakként együtt éltetek-e. Ha igen, akkor nincs különvagyoni igénye.

toser # 2012.07.11. 14:43

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel 4év együtt járás után 1983-ban házasodtunk össze, és 2010-ben váltunk el.
Az édesanyja eltartási szerződést kötött a fia nevére 1981-ben egy önkormányzati lakásra, amiben egy idős néni lakott,aki 1982 decemberében meghalt.
Férjem '82. februárjában bevonult katonának, addig is jártam, de utána már csak édesanyjával felváltva jártunk napi szinten gondozni a nénit, valamint a használatbavételi díjat is közösen fizettük ki, ha jól emlékszem akkor már össze is voltunk házasodva.
Házasságkötésünk előtt kb. 2 évvel már a menyasszonya voltam.
Ezt a lakást elcseréltük, és utána építkeztünk, ez volt az utolsó közös lakásunk.
Most előállt a különvagyon kérelmével.

Kérdésem, hogy kérhet-e bármit is, és ha igen akkor mi alapján lehet kiszámítani az összeg nagyságát.

ObudaFan # 2012.06.09. 10:47

Ha végrehajtást indítanak a különvagyonodra, igénypert indíthatsz.

MajorDomus # 2012.06.09. 10:14

Nem.

Az a te különvagyonod.

A párod tartozásaiért viszont a házasság alatt szerzett közös vagyonnal feleltek.

Beth198005 # 2012.06.08. 19:32

Kedves Mindenki! Házasság előtt állunk. Páromnak egyéni vállalkozásból adódó Apeh tartozása van. A Hatóság ráterhelheti lízinggel terhelt ingatlanomra és autómra, amit még házasság előtt szereztem? Egyértelmű a dolog jelen esetben vagy nyilatkoznunk kell erről?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.12.09. 21:33

Az a rész, ami az eladott ház árából lett véve, különvagyoni rész.

mci1 # 2011.12.09. 16:33

A következőkre szeretnék segitséget kérni! Házasság előtt saját névre a szülők adták a pénzt + a srác a fizetéséből vásárolta meglakását.. A jelenlegi feleségét később ismerte meg ,majd közel 5 éve kötöttek házasságot ,melyből egy kiskoru született 4,5 éves. kérdésem a lakás különvagyonnak számit -e? ,mivel eladta és közösen egy házat épitettek ,melyre kölcsönt vettek fel és törlesztette-, Válnak, a kérdés a vagyonmegosztás? beszámit-e a bevitt különvagyon értéke. mennyit kérhet a feleség. köszönöm. a hitelt tovább a srác törlesztené,mert a neje elhagyta .gyermekfelügyelettel gond nincsen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:57

Ha az is közös vagyon, akkor részét képezi az elszámolásnak. Személyesen meg kellene keresni egy ügyvédet a konkrét adatokkal.

jackson # 2011.08.24. 15:54

A folyószámláim már megvoltak a házasságkötésünk előtt, a jelzáloggal terhelt ingatlan, amelynek segítségével ezt a saját tulajdonú ingatlant vásároltam a szüleimé, ők lettek megjelölve hitel nem fizetés esetére kezeseknek is. Közben kötöttünk házasságot, melyről ő úgy döntött, hogy nem bírja tovább, szeretne válni és elköltözött. Kértem, hogy gondolja át, megtette, válni akar. Beleegyeztem. Most pedig újra vissza szeretne költözni, de továbbra is válni akar, és bevallom, mivel már nem bírom tovább ezt a stresszhelyzetet, én is válni szeretnék. Nem akarom a hölgyet kisemmizni, elhiszem ha jár neki valami, csak nem értem, hogyan lehetséges ez, ha a tanulmányait, a ház tatarozását és egyáltanál a mindennapi életünket egyedül voltam kénytelen finanszírozni. A házasságkötésünk alatt törlesztett hitel 2 millió forint. Ügyvéd úr, megtudom valahol nézni, kérdezni, hogy mennyit kell akkor ez alapján neki mint megtérítést fizetnem? A bútorait, amelyet vinni szeretne figyelembe vehetem ebből az összegből?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:41

Nem és. Csak megtérítést követelhet. Éppen a különvagyonba tartozó ingatlan megszerzéséhez igénybe vett kölcsönnek a közös vagyon terhére történt törlesztése miatt.
(Azért egy egérút van: ha ezek a számlák már a vagyonközösség előtt megvoltak, és az akkori egyenleg fedezte az összes törlesztést. Vagy legalább egy részét.)

jackson # 2011.08.24. 15:33

Tisztelt ügyvéd úr,

köszönöm válaszát. Ezek szerint hiába vettem korábban a házat, jár neki belőle és még megtérítést is kérhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:29

Az mindegy, kinek a nevén van a számla. A rajta lévő pénz közös, ha a házasság alatt kerested meg.

jackson # 2011.08.24. 15:16

Szia ObudaFan,

azt gondoltam, hogy a házasság alatti kereset közös, a hitel fizetése nem közös számláról ment, a számla az én nevemre szólt, neki külön bankszámlája van, illetve az én devizaszámlámhoz készült neki társkártya. A hölgy két hete elköltözött, most valami miatt amit nem tudok, úgy döntött hogy visszaköltözne. Nem tudom eladni az ingatlant, mivel még mindig jelzálog alatt van, már a házasság előtt 5 évvel fizettem, a házasság alatt is, ez három év, és jelenleg is fizetem. A deviza számlámhoz csak a házasság után kapott társkártyát.
Előfordulhat az, hogy el kell adnom a házat valahogy, hogy kitudjam őt fizetni? Engem nem véd semmiféle vagyonmegosztási jog, vagy hasonló? Elnézést a sok kérdésemért, de nem tudom mitévő legyek.

ObudaFan # 2011.08.24. 15:07

Amit a házasság alatt megkerestél, az közös vagyon, és vélhetően abból, tehát a közös vagyonból fizetted a törlesztőrészleteket.

jackson # 2011.08.24. 14:54

Kedves ObudaFan,

Ezek szerint kérhet részt a házból és még a visszafizetett (általam, egyedül, ő nem segített törleszteni, egyszer sem) kölcsön után is fizetnem kell neki? Mindezt úgy, hogy bizonyíthatóan a kizárólagos tulajdonú házamról van szó és banki bizonylatokkal alátámaszott hitelfizetésem is van, melyet kivétel nélkül én fizettem?

Válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2011.08.24. 14:45

Nem csak az a baj. A házasság alatt visszafizetett kölcsönösszegre tekintettel főszabály szerint megtérítést követelhet.

jackson # 2011.08.24. 13:38

Tisztelt Uram,

olyan kérdésben fordulok önhöz segítségért, hogy válni készülünk a feleségemmel. Eddig úgy tűnt, hogy közös megállapodással, ma viszont közölte velem hogy részt szeretne a házból. A családi házat a házasság előtt vettem saját nevemre, azóta is az én nevemen van 100%-ban. A házasságot három éve kötöttük, gyermekünk nincs. Feleségem nemrég fejezte be tanulmányait, mely költségeinek térítésében elég jelentősen, mintegy 75-80%-ban hozzájárultam. A ház hiteleit egyedül fizettem, nevemre szóló számlámról minden hónapban vonja a bank, jelenleg is. Feleségem hivatkozási alapja, mert szerint részt szeretne a házból, hogy a tető tatarozása során, illetve a garázs építésekor édesapja segített a munkálatokban, ami való igaz, éppenúgy ahogy az én szüleim is segítettek. Ügyvéd úr, jogos feleségem követelése a ház részt illetően? Készüljek fel arra, hogy ki kell őt fizetnem belőle? Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.29. 17:14

A házasságkötés előtt szerzett vagyon különvagyon. (Ha esetleg a házasságkötést megelőzően élettársak is voltak, és az alatt szerezték - nem a különvagyon terhére, nem ajándékként, nem örökléssel - az ingatlant, akkor mégis csak közös.) De ez nem is számít, mert ti visszterhesen, jóhiszeműen, az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva szereztétek meg az ingatlant.
A szerzésetek, ha egyáltalán támadható, akkor annak bizonyításával, hogy ingyenes volt, és ajándékozást leplezett. A házassági közös vagyonra hiába hivatkoznak. (Azt az örökösökkel szemben teheti legfeljebb.)

lajcsi4 # 2011.05.29. 16:05

Üdvözlet
Lenne egy olyan kérdésem kötöttem férjemmel együtt egy eltartási szerződést egy 100% os mozgáskorlátozott bácsival, akinek vannak gyermekei, de ők nem vállalták a gondozását, illetve van egy felesége aki ott hagyta mondván neki ehez már nincs kedve különben is beteges. Mind a gyerekei mind a felesége tudott a szerződésről amit 2010 júniusban írtunk alá ügyvéd előtt de már előtte is hozzánk költözött a bácsi, mert a háza igazából normál embernek lakhatatlan.2 hete meghalt a bácsi a kórházba ahová 3 hétig jártunk hozzá. Most előkerült a felesége hogy ő követeli a háznak a felét és visszaköltözik. A házat közben elkezdtük felújítani, hogy össze ne döljön. A bácsi házassága előtt vette a házat és 30 év alatt a házon változás nem történt még wc-t sem csináltak bele.25 éve házasok a feleségéve. Kérdésem van e bármilyen jogalapja a feleségének felénk, mert valami idegen férfi telefonálgat hogy idemennek odamennek. Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2008.02.25. 18:01

Nincs mit.

kaméleon # 2008.02.24. 10:28

Köszönöm szépen.
Mégis, kicsit megnyugtatóbb kilátás ezzel az árnyalással (már tulajdonosi szempontból).