házasság előtt szerzett vagyon


nonolet # 2017.09.11. 18:48

Írtam én a különvagyonról?
Nem.

Ott a KÖZÖS szó... ezt írtam.

"Ami a váláskor megvan és közös"

ObudaFan # 2017.09.11. 14:16

Ez így nagyon nem pontos. A másik fél kulonvagyonbol semmire nem tarthat igényt.

nonolet # 2017.09.11. 07:47

lacix68

Ami a váláskor megvan és közös
annak felére tarthatsz igényt.

Amit már eladott annak az árából
amennyi MÉG MEGVAN!!!! az is közös.

Ami nincs meg az meg elment a vagyon közösség alatt.

-

Szóval LELTÁRT!!!! kéne csinálni
és azt elosztani ami MÉG megvan.

Mert, ha ügyes az asszonyka mire eljutsz a leltárig kiürül ház! hisz joga van eladogatni a közös dolgokat.

... és elkölteni az árát, hisz még él a vagyon közösség.

drbjozsef # 2017.09.11. 04:49

Csak úgy magától nem veszti érvényességét (már persze, ha úgy érted, hogy a nyilvántartásokban a saját nevén bejegyzett autót, motort, ingatlant adta el, annak ellenére, hogy közös tulajdon lehetett, de persze olyat elvileg sem tehetett, hogy Te nevedre bejegyzett tulajdonokat eladja. Ezek szerint a Te neveden nem volt semmi hivatalosan), de persze érvényteleníthető : polgári perben.
Sikkasztás btk tényállását felejtsd el, ez nem az.

A magyar bíróságokon a bírónak szabad mérlegelési joga van a bizonyítékok tekintetében : a hangfelvétel (még ha titokban, elvileg jogszerűtlenül készül akkor is) lehet bizonyíték, lefogadhatja a bíróság, de ez nem automatikus, bírója-esete-körülménye válogatja mikor az, és mikor utasítják el.

Ha akarsz még pénzt látni, jól tennéd, ha keresnél egy magyar ügyvédet.

ObudaFan # 2017.09.10. 22:14

A magyar jog szerint a különvagyon puszta értéknövekménye nem lesz közös vagyon. Márpedig, hacsak nem vagytok német állampolgárok is, a magyar jog fog vonatkozni rátok.
A közösen szerzett vagyonra nézve viszont, ha eladta őket, az értékük rád eső részét követelheted polgári perben.

lacix68 # 2017.09.10. 21:40

pl bizonyitékom van felvétel a vevövel valo beszélgetés,hogy a telket (ingatlant) 2400000 ert vette de csak 1000000 ot irtak a szerzödésre az ado mitt, ezt felhasznalhatom bizonyitékként??
vagy pedig a nejem altal kötött szerzödés amit tudatom nélkül kötött, az nem veszti érvényességét mivel nem szabadott volna az én beleegyezésem nélkül a közös tulajdont eladni és a pénzt benyelni?
mi a teendöm ezekkel?

lacix68 # 2017.09.10. 19:33

a nemet ügyvédem azt mondta hogy az érték növekés is megosztasba kerül a lakasanak, ugyan ia az hazassag alatt szerzett vagyonnak szamit, es az hogy amiket eladott a közös vagyonbol a tudtom nelkü az sikkasztasnak vehetik

drbjozsef # 2017.09.10. 19:18

Ha házasság előtt is megvolt neki - és a házasság előtti esetleges élettársi kapcsolatotok előtt is -, akkor az az ő különvagyona, tehát egyáltalán nem kell megosztania veled, az értéknövekedésétől függetlenül.

Az eladott közös vagyonotokból követelheted a részedet, ha vitatni akarod az eladási árat, akkor azt csak perben teheted.

lacix68 # 2017.09.10. 18:00

Tisztelt Ügyvéd úr!

kerdesem, vagyonmegosztas kezeteben vagyok a volt nejemmel, sajnos most derultek ki, hogy minden egyutt szerzett vagyont / kocsi, motor, ingatlant, stb./ is a tudtom es belegyezesem nelkul eladta aron alul, mi a teendom?mi nemetorszagban elunk!!
de magyarban volt a közös ingatlan, de viszont van egy masik lakas is ami a hazassag elött hozta a nejem, de ezt nem irta bele a vagyonnyilatkozatban,
kerdesem az lenne, hogy amikor vette a lakast akkor kb. 5 millioba kerult, de most kb 20 milliot er, ez hogy osztando 11 eves hazassag utan?

köszönettel
schneider

ObudaFan # 2017.05.31. 17:07

Ha ingyenesen kaptad, és csak te, nem közösen kaptátok, akkor különvagyon.

Trilla Lilla # 2017.05.31. 07:52

Tisztelt Ügyvéd úr!
Anyukám vásárolt üzleti ingatlant, amit a nevemre íratott, de ő és a cége a haszonélvező. Ez az ingatlan külön vagyonnak számít-e válás esetén vagy szerzett közös vagyonnak? (Házasságkötés után kaptam az üzletet, több mint 5 éve).

ObudaFan # 2017.04.29. 10:01

Milyen követelésekkel élhet?

A leírtakból az együttélés alatt visszafizetett törlesztők felét lehet nevesíteni, plusz a lakáshasználati jog ellenértékét.

Számít e ilyen esetbe az, hogy a kettőnk jövedelme közül az enyém az övéhez képest jóval magasabb volt (kb kétszerese)?

Házasság esetén nem számít.

Mindkét szülőtől kaptunk pénzbeli segítséget is.

Az különvagyon.

Ha mégis válás lesz, és nem lesz közös megegyezés, sajnos akkor minden apró vasért meg fog küzdeni, beleértve a szülei által adott támogatásokat is.

Ha azokból valami még megvan, akkor kérheti is. Ha megvan, amit vettetek belőle, azt kérheti. Ha a te tartozásodat fizettétek belőle, kérheti. Ha viszont feléltétek, nem kérheti.

Alapvetően milyen dokumentumok szükségesek ilyen esetekben a bizonyításokhoz?

Attól függ.

Már többször kértem továbbá, hogy költözzön el, hogy külön költözve kicsit lenyugodjunk és átgondoljuk, de erre sajnos nem hajlandó, de természetesen nem akar elköltözni ami megnehezíti a békés rendezést.
Lehet durván fog hangzani a kérdés, de van e lehetőség arra, hogy "kitegyem" a házból?

Nincs, majd a bíróság döntése után.
És: az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.29. 09:57

Kolléga úr, gondold át mindazt, amit írtál, mégegyszer, és javítsd. Hogy ne másnak kelljen.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.29. 09:56

Hány évesek vagytok? :(

Dr.Attika # 2017.04.29. 09:54

Tisztelt toldib!
A leírtak alapján a felesége semmilyen anyagi juttatásra nem jogosult Öntől. Az Ön hitelei is különvagyon, Ön sem igényelhet tőle semmit. Ha mindenképpen válni akarnak, akkor a legegyszerűbb, ha kiteszi őt a lakásból. Nem túl elegáns, de célravezető, hogy amikor nincs otthon, akkor lecseréli a zárat, a holmijait összedobozolja és azokat valahová elhelyezi, hogy szabadon elvihesse. Bűncselekményt nem követ el, legfeljebb lesz egy kis perpatvar.

toldib # 2017.04.29. 09:37

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Feleségemmel válni készülünk, csak 1 éve vagyunk házasok, de már pár hónappal a házasság után kezdett drasztikusan romlani a kapcsolatunk.
Jelenleg próbáljuk menteni amit lehet, mindenféle eljárás nélkül, de sajnos egyre kilátástalanabb a helyzet, és sajnos úgy néz ki, hogy el kell indítani a válást.

Egy lakásban élünk amely az én nevemen van, kb 3éve vásároltam, akkor még nem ismertem.
Lakáshitelt fizetem havonta rendszeresen, mely az én bankszámlámról történik, de természetesen mivel házasok vagyunk ez azóta közös vagyonnak számít.

Nekem van a házasságunk kezdete óta rendszeres jövedelmem, ő az 1 év házasság alatt csupán 9 hónapig dolgozott összesen, jelenleg 1 hónapja nincs munkája.
(Mielőtt kérdezné, nem ez a válóok).
Ezek kívül van diákhitelem is szintén házasság előttről, melyet a házasságunk ideje alatt kezdtem törleszteni.

Milyen követelésekkel élhet? Ha közös megegyezéssel szeretne válni, ilyen esetben mi az a reális rész amiben meg lehet egyezni, hogy egyikünk se járjon olyan rosszul, legyen az tulajdonrész, vagy pénzbeli érték.
Számít e ilyen esetbe az, hogy a kettőnk jövedelme közül az enyém az övéhez képest jóval magasabb volt (kb kétszerese)?
Mindkét szülőtől kaptunk pénzbeli segítséget is.

Ha mégis válás lesz, és nem lesz közös megegyezés, sajnos akkor minden apró vasért meg fog küzdeni, beleértve a szülei által adott támogatásokat is. Alapvetően milyen dokumentumok szükségesek ilyen esetekben a bizonyításokhoz?

Már többször kértem továbbá, hogy költözzön el, hogy külön költözve kicsit lenyugodjunk és átgondoljuk, de erre sajnos nem hajlandó, de természetesen nem akar elköltözni ami megnehezíti a békés rendezést.
Lehet durván fog hangzani a kérdés, de van e lehetőség arra, hogy "kitegyem" a házból?

ObudaFan # 2017.03.04. 11:23

Akkor az a különvagyonod, nincs jogos követelése.

Nautilus70 # 2017.03.04. 09:16

Kedves drbjozsef, köszönöm a választ.
Mindig sikerült olcsóbb lakást vásárolni, tehát közösen szerzett vagyon nem került bele az új lakásokba. Ezt bizonyítani tudom. Mindig az eladott lakások árából vettem az újat, és a felújítást is a maradékból finanszíroztam.

drbjozsef # 2017.03.03. 23:28

Itt azért látni kellene az összegeket, hogy biztosabbra mondhassuk.

De felújítást is irtál, annak a kiadásait már nehezebb dolog lesz különvagyonnak bizonyítani, de nem lehetetlen, ehhez tényleg részletes adatok kellenek. Válásnál célszerű lesz ezekkel ügyvédhez menni, itt csak az elvet tudjuk max. leírni.

drbjozsef # 2017.03.03. 23:25

A közösen szerzett vagyon felére igényt tarthat. A különvagyonból vásárolt másik vagyon is különvagyon marad.

Tehát elvileg nem, ha az újonann vásárolt lakások nem voltak drágábbak, mint az előtte eladott.

Ha igen - ami a dátumokat nézve valószínű, hacsak nem kisebbre, vagy rosszabb helyen lévőre cserélted -, akkor viszont a különbözet már alapesetben közös vagyonból fizetettnek számít, és külön kell bizonyítanod, hogy azt is valamilyen különvagyoni részből fizetted.

Nautilus70 # 2017.03.03. 23:20

Tisztelt fórumozók!

2011-ben kötöttem házasságot a férjemmel. Egy korábbi saját lakásom eladásából 2012-ben vásároltam egy lakást, majd 2015-ben eladtam és az árából egy másik lakást vásároltam. A férjem semmilyen formában nem járult hozzá anyagilag a lakás vásárlásához és felújításához. A lakás az én nevemen van. Mindezt természetesen adás-vételi szerződésekkel és akár bankszámla kivonatokkal is tudom igazolni. Amennyiben válásra kerül a sor kettőnk közt, igényt tarthat bármilyen részre az ingatlanomból? A választ előre is köszönöm.

kupa # 2017.03.01. 11:47

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2017.03.01. 11:25

kupa,

nem válik közössé az ingatlan sehány év után, az ingóságok egy körére vonatkozik, de ott sem mindre.

Ha a közös keresményetekből, közösen törlesztettétek a hiteledet (tehát nem Te törlesztetted valamilyen egyértelműen különvagyonnal számító pénzből), akkor valamekkora részre, vagy annak értékében megtérítési igénye lehet a másik félnek.

lajcsó # 2017.03.01. 10:46

"Kérdésem, hogy követelhet-e a másik fél részesedést a lakásomból?"
Igen. De az, hogy bíróság helyt ad a kérelmének vagy nem, erre írta a kolléga, hogy kétesélyes.
Feltételezem, hogy a különvagyoni tartozásodat a közös vagyonból törlesztettétek. A másik lényeges szempont lehet az, hogy tulajdonjogot szereztél-e már a lakáson? Ha még te nem vagy tulajdonos, úgy ő sem lehet az.

kupa # 2017.03.01. 10:31

Köszönöm szépen válaszát! A "kételyes" kifejezést jelentheti azt is, hogy jogosult akár a felére? Igaz, hogy 10 év után közössé válik a lakás?