Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gondnokság alá helyezés

Félek79 # e-mail 2018.06.05. 21:48

Tisztelt Szakértő!

Problémám a következő:

Két szobás panellakásban élek 3 kiskorú gyermekemmel, akiket egyedül nevelek. A lakáson jelzáloghitel van, valamint februárban elhunyt édesanyám, aki után nagyon sok tartozás maradt.
Gyermekeim mellett, öcsém él még velünk. Öcsém depresszióval küzd, melyre kezelést kap, de mostanában vettem észre, komoly szenvedélybeteg lett. Édesanyám temetésére félretett pénzünket eljátszotta és azóta sem tud a pénzzel bánni. Sokáig nem dolgozott. Jelenleg 4 órás állása van, a jövedelméből 15 Ft-os playstation játékot vett, valamint kiváltotta zálogból 20.000 Ft-ért a gépet. Elromlott számítógép javítást fizetett, úgy, hogy volt a lakásban másik működő gép. Ezek miatt a kiadások miatt még a bérletét sem vette meg, lyukas cipőben jár dolgozni,ezek beszerzése Rám várna, de az én pénzemből törlesztenem kellene, csekkeket befizetni és élni is. Érzem, hogy ezt így nem bírom. Beszélni nem lehet vele, mert felhergeli magát. Komolyan félek és féltem a gyerekeimet, mert kilátástalan a helyzetünk. Mit javasolna?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.27. 09:43

Pláne. :)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2018.04.27. 09:03

Mindegy mi a kérdés, a válasz eggyel alatta van...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.26. 23:22

Előbb talán a kérdést...

www.kbs-ugyved.hu

Coolaaaa # e-mail 2018.04.26. 22:23

Tisztelt Szakértő !

A férjemet szeretném gyámság alá helyezni , mivel sok éve mentálisan beteg és alkoholista . Öngyilkossággal is próbálkozott . A pszichiátrián kapott gyógyszereit nem szedi , konzultációra sem jár. Pénz abszolút nem lehet rábízni . Kötekszik . Nem képes reális gondolkodásra . Családját okolja a saját állapotájáert,

Várom válaszát , tanácsát . Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.04.10. 15:34
kavics33 # e-mail 2018.04.10. 15:26

Tisztelt Fórumozók!

Új tag vagyok, és járatlan a gondnokság témájában.
Idős Alzheimer-betegségben szenvedő édesanyámat szeretném gondnokságom alá vonni. A gyámhivatal szerint a budai kerületi bírósághoz kell fordulnom, de nem találom a nyomtatványt a honlapon.
Tud-e valaki segíteni ebben?
Hogyan és mit kell beleírni? Milyen egyéb beadvány szükséges?
Köszönöm a segítő válaszokat.

ObudaFan # e-mail 2018.02.16. 15:54

Még az sem jelenti a gondnokság vállalását, ha ti indítjátok a pert.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

D.Tamás_85 # e-mail 2018.02.16. 15:18

Ennyi? Ha nem adjuk írásba, nem vagyunk kijelölt gyámok, akkor a sógor bármit csinálhat az a saját ill max az őt kezelő orvos felelőssége?

A Gyámhatóság ma azt mondta kezdeményezzük MI a gyámhatósági eljárást, amivel automatikusan felperesek lennénk... de kell ez? Nem csak belerángatnánk maginkat valamibe, amit amúgy is majd a Gyámhatóságnak meg kell tennie?

Amúgy ma mindenhonnan esdig elhajtottak jegyzőkönyv nélkül, hiába kértem. Bár ha, ameddig nem vállaljuk a gyámságot, nem vagyunk felelőssek semmiért, valóban nincs is rá szükség.

ObudaFan # e-mail 2018.02.16. 10:11

Hat ne írjatok alá semmi olyat, hogy ezért felelősséget vállaltok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

D.Tamás_85 # e-mail 2018.02.16. 09:38

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném a segítségüket, tanácsukat, hogy egyátalán ez lehetséges-e vagy nincs semmilyen jogalapja.

A feleségem édesanyja és öccse egy háztartásban él, de ő már rég nincs oda bejelentve, tulajdonosként sincs semmi köze az ingatlanhoz. Édesanyja külföldre ment, bár jelenleg csak látogatóba a fiához, továbbra is megvan a Magyarországi bejelentett lakcíme és munkahelye.

Az itthon maradt testvérrel korábban is voltak problémák, skizofrénia jeleit mutatta, volt rendőrségi ügye is, amire később nem emlékezett, de soha nem volt hajlandó önszántából orvoshoz elmenni, a háziorvosa pedig éppen ezért bár tudott az esetekről azt mondta nem tehet semmit.

Most tett olyat, amiért elvitték megfigyelésre és gyógykezelésre. Közveszélyesen viselkedett, szétverte a védőnő kerítését és baltával fenyegetette a járókelőket. Viszont a kórházból pár nap után ki is akarják engedni, mert úgy ítélik meg gyógyszeres kezeléssel megelőzhetőek ezek a kitörések.

A problémánk itt kezdődik, mert a kórház - jogilag - minket akar felelőssé tenni a feleségem testvére állapotának figyeléséért. Nincs munkája (nem is akar keresni), nekünk kellene etetni, ruházni, gyógyszereit megvenni és szerintük bármilyen cselekedetéért mi vagyunk a felelőssek, anyagilag is...

Kérdezem, hogy lehetséges ez, amikor a feleségem nem egy háztartásban él, csupán féltestvére, nem vagyunk a bíróság által kijelölt gyámja (sőt, úgy olvastam nem is indíthatunk ilyen eljárást, mert nem egy háztartásban élünk vele...), a bíróság nem igazolta hogy akárcsak korlátozottan cselekvőképes lenne... nem tudom, hogy az orvosi vélemény itt mit számít ilyenkor.

Az erkölcsi felelősségen kívül tartozunk bármivel is, kötelesek vagyunk élete végéig ellátni, gondoskodni róla? Felelősség tehetnek minket, ha kiengedik és nem szedi a gyógyszereit?

Milyen lépéseket kellene tennünk, hogy ezt a helyzetet rendezzük?

A segítséget előre is köszönjük!

alfateam # e-mail 2017.07.27. 18:27

Akkor ezt másold be, erre biztos előjön...

alfateam # e-mail 2017.07.27. 18:23

Ket. 33. §
(1) A határozatot, az eljárást megszüntető végzést, valamint a másodfokú döntést hozó
hatóságnak az első fokú döntést megsemmisítő és új eljárásra utasító végzését az (5)
bekezdésben meghatározott időponttól számított huszonegy napon belül kell meghozni és
gondoskodni a döntés közléséről. Ennél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat
pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg. Ha e törvény valamely eljárási cselekmény
teljesítésének vagy végzés meghozatalának határidejéről nem rendelkezik, a hatóság
haladéktalanul, de legkésőbb nyolc napon belül gondoskodik arról, hogy az eljárási
cselekményt teljesítse vagy a végzést meghozza.
(2) Kiskorú ügyfél érdekeinek veszélyeztetettsége esetében, továbbá ha életveszéllyel vagy
súlyos kárral fenyegető helyzet elhárítása indokolja, vagy ha a hatóság ideiglenes biztosítási
intézkedést rendelt el, vagy ha a közbiztonság érdekében egyébként szükséges, az ügyet soron
kívül kell elintézni.
(3) Ha jogszabály ezt nem zárja ki, az ügyintézési határidőbe nem számít be:

  1. a hatásköri vagy illetékességi vita egyeztetésének, valamint az eljáró hatóság

kijelölésének időtartama,

  1. a jogsegélyeljárás időtartama, továbbá a 36. § (2) bekezdése alapján adatnak a

nyilvántartásból történő beszerzéséhez szükséges idő,

  1. a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére

irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő

Bori Bori # e-mail 2017.07.27. 18:15

Köszönöm. Nem jött elő.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

alfateam # e-mail 2017.07.27. 16:42

Másold be a keresőbe, előjön...

alfateam # e-mail 2017.07.27. 16:40

file:///C:/Users/user/Downloads/%C3%BCgyint%C3%A9zi_id%C5%91.pdf

Bori Bori # e-mail 2017.07.27. 13:22

Jogerős bírósági határozat alapján a gyámhatóság 2017.01.18-án megindította a gondnok kijelölési eljárást. Sajnos azóta csak annyi történt, hogy a családsegítőtől kijöttek egy erőtlen környezettanulmányra a lakásomra (én lennék majd a gondnok, ha egyszer kijelölnek), annak ellenére, hogy az alperes gondnokolt lakóotthonban lakik, életvitelszerűen ott tartózkodik, tartózkodási helyként is a lakóotthon van megjelölve a lakcímkártyáján. Mint később kiderült, a környezettanulmányt kiskorú gyermek gyámjelöléséhez tartozó nyomtatványra töltötte ki az ügyintéző. Ezen kívül semmi, többszöri telefonos és írásbeli felszólításomra sem készítették el gondnok kijelölő határozatot. Kérdésemre, hogy mennyi időn belül kell kiállítaniuk a határozatot, az volt a válasz, hogy minimum 60 nap. Ezen az időpontot többedszer is túl vagyunk. Eljárás meghosszabbításáról nem kaptam semmit. Nem tudok elintézni semmit, a fogyatékossági támogatást elutasították, kínlódtam a fellebbezéssel, mert nem vagyok jogosult semmire. A gondnok kijelölő határozatig az alperes teljes jogú felnőtt, de elintézni nem képes semmit, erről jogerős bírósági határozat van.
Mit csináljak, hogy haladéktalanul kiállítsák a gondnok kijelölő határozatot? Mennyi idő áll rendelkezésükre maximum? Ha ezt átlépik, mi a szankció?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

alfateam # e-mail 2017.07.17. 22:40
Milkoka # e-mail 2017.07.17. 22:15

Abban kérek tanácsot, hogy milyen érvek szólnak egy családtag gondnokságának elvállalása mellett illetve ellen. Szeretnék felelősen dönteni. Ha elvállalom, és a gondnokoltam nem akar együttműködni (pl. a többmilliós tartozással terhelt, végrehajtással fenyegetett lakásának eladása, a tartozás rendezése és egy kisebb, olcsóbban fenntartható lakás megvétele ügében, ami megnyugtatóan rendezné az anyagi helyzetét), milyen segítséget kaphatok a döntésem kivitelezéséhez és kitől? Másfelől, ha egy hivatásos gondnokra hagyom a felelősséget, és ő mondjuk nem próbál meg egy kisebb lakást venni a vagyon értékének megőrzése és a gondnokolt ellátására való felhasználás érdekében, hanem egyszerűen csak elkölti a gondnokolt eltartására a vételár maradékát, már ameddig eltart az összeg - kifogásolhatom-e én, mint a gondnokolt rokona (gyermeke) a hivatalos gondnok egyes döntéseit, megakadályozhatom-e, hogy esetleges felelőtlen döntésekkel veszélyeztesse a gondnokolt érdekeit? Beleszólhat-e a lakásvásárlás kérdésébe, annak részleteibe a rokon, ha a döntés joga a hivatásos gondnoké? Van-e olyan kötelessége a gondnoknak, hogy a gondnokolt rokonaival egyeztessen, vagy teljes körű önállóságot élvez (feltételezve, hogy a gondonkság a vagyoni ügyekben teljes korlátozást rendel majd el, ami esetünkben várható)? Minél több fontos szemponttal szeretnék tisztában lenni, de nehezemre esik előre elképzelni, hogy egyáltalán milyen nehézségek adódhatnak az egyik ill. a másik esetben. Minden segítséget előre is köszönök!

Burn Out # e-mail 2017.03.25. 10:00

a gyámügy számára a gondozott nevén volt földterület továbbra is a tulajdonában van” - mondjuk úgy, hogy ez nem csak a gyámügy számára van így ;)

bántja az idős, 74 éves jó testvért, a gyámot, hogy kétely merült fel tisztességével szemben” - nem ő tehet róla, ne bánkódjon emiatt.

bertadett # e-mail 2017.03.25. 09:13

Szakirányú otthonban gondozott, egyik testvére gyámsága alá helyezett egyén két testvérével együtt örökölt - kis, egy-két AK értékű - kárpótlási földjét 13 évvel ezelőtt értékesítették, a vételár gondozott testvérre eső részét a gondnok testvér a gondozott számláján igazoltan elhelyezte. A gyámügy közelmúltbeli ellenőrzése során derült ki, hogy a földrész átírása a földhivatalban nem történt meg, így a gyámügy számára a gondozott nevén volt földterület továbbra is a tulajdonában van. A földhivatal azért nem jegyezte be az adásvételt, mert az ügyvéd által készített adásvételi szerződésen nem szerepel a gondozott, mint tulajdonos neve, csak a két másik testvéré, köztük természetesen a gondnoké. A szerződést készítő ügyvéd azóta elhunyt. A csekély anyagi értéktől függetlenül bántja az idős, 74 éves jó testvért, a gyámot, hogy kétely merült fel tisztességével szemben. Kérdés, lehet-e, érdemes-e bármilyen lépést tenni?

frusciante # e-mail 2017.03.14. 11:31

Édesapám beszámítható ugyan, viszont fekvőbeteg, gyenge és idős, önmagától nem képes arra, hogy ezt kérvényezze vagy elmenjen bárhova is, tehát kvázi mondhatjuk, hogy fogva tartják. A gyámhatóság kimegy ilyen esetekben?

ObudaFan # e-mail 2017.03.13. 15:23

Édesapád beszámítható állapotban van? Ha nem, akkor a gondnokság alá helyezését lehet kérni, és a gyámhatóságtól azt, hogy te legyél a gondnok. HA igen, akkor jogi úton legfeljebb akkor lehet tenni bármit, ha őt konkrétan fogva tartják, mert egyéb esetben majd ő eldönti, hol lesz, és oda fog menni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

frusciante # e-mail 2017.03.13. 13:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi családi ügyben szeretném a segítségüket illetve tanácsukat kérni.
91 éves édesapám tíz éve megözvegyült, azóta egyedül élt Nagyivánon, egy Karcag melletti kis zsákfaluban, egészen másfél évvel ezelőttig. Mivel egyre kevésbé volt képes önmagát egyedül ellátni, nővéremmel megbeszéltük, hogy hozzá költözik Gyömrőre és vállalja a teljes körű gondozását. Ebben az időszakban állandó téma volt köztünk nővéremmel, hogy miért nem én hozzám költöztetjük be és vállalom én a gondozását. Az indokom az volt, hogy én egy egyszobás, 36 nm2-es, 4. emeleti lakásban élek, lift nincs, így nem tudok neki sem külön szobát biztosítani, sem napi mozgásigényét kielégíteni az adott körülmények között. Emiatt nagyon megromlott a kapcsolat köztem és nővérem ill. az ő családja között és mostanra eljutottunk odáig, hogy teljesen elzárkóznak bármiféle információ adástól vagy kapcsolattartási lehetőségtől az apámmal. Amikor még látogathattam, apám többször elmondta, hogy el akar onnan jönni, mivel állandó abúzusnak van kitéve, verbálisan és fizikailag is. Mivel nagyon törékeny állapotban van, végül arra jutottam, hogy saját lakásomban kialakítok számára egy kis helyet, gondozását átvállalom, hogy megoldjam ezt a másfél éve tartó problémát. Amikor ezt felajánlottam, ismét elzárkóztak és eltiltottak apámtól.
Ügyemmel már megkerestem több hatóságot, a rendőrséget, a családsegítő szolgálatot, de mindenhol azt mondták, hogy tereljem jogi útra az ügyet.
A kérdésem az, hogy milyen lehetőségem van arra, hogy ezt a helyzetet jogi úton meg tudjam oldani, egyáltalán ki vagy milyen szerv tudna segíteni, közbeavatkozni? Szeretném édesapámat magamhoz venni, mivel nem vagyok meggyőződve róla, hogy az igényeinek megfelelő gondozásban van része.

Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.18. 11:19

Bárki tehet bejelentést a gyámhatóságon. Bár pont az nem írtad explicit, hogy korlátozott vagy hiányzik a belátási képessége.

www.kbs-ugyved.hu