Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyámság alá helyezés

rigoz # e-mail 2019.08.04. 09:32

@KBS: Én most a bíróság általi ideiglenes gondnokrendelésről beszéltem. De a gyámhatóságnak sem célszerű ilyen összecsapott döntést hoznia. Tudok olyan esetről, ahol a gyámhatóság rendelt ideiglenes gondnokot és éppen abba bukott bele, hogy mindenre ráment, amit Ő fontosnak vélt, csak éppen meg sem kíséreltek olyan szakvéleményt beszerezni, mely bármilyen érdemi állásfoglalást tartalmazott volna az alperesi, leendő gondnokolti belátási képességre, elmeállapotra nézve, évekkel korábbi véleményeket szedtek össze. A rendes vizsgálatot meg rá akarták hagyni a bírósági szakaszra, jól van az úgy jeligére.

Szemán Felicitász tanácsa többek közt az FT-n éppen ezen buktatta meg Őket. És egyébként sem volt ráadásul a döntés alapos, mert teljesen téves tartalmi irányba mentek el.

Aztán nekiugrottak megint, amibe szintén belebuktak, mert tévesen a Szemánék döntését úgy magyarázták, hogy csak a vélemény hiányán csúsztak el, amit kreáltattak véleményt, az sem volt semmire sem alkalmas több okból sem...

Az egészet művelő ügyintéző pedig már nem dolgozik ott, ahol, kicsivel több, mint egy éve.

Tehát a gyámhatóságnak is az javasolt, hogy minél több időt szenteljen a döntése meghozatalára.

Amúgy szerintem az ilyen eljárások leginkább elhúzó hatású körülménye egyáltalán nem az ellenkérelem előterjesztésének időtartama. A szakértői bizonyítás, na az igen, dehát az meg szükséges rossz.

@MissPantera: Az ügygondnok olyan ügyvéd vagy ügyvédi iroda, akit a relatíve vagy bírósági/gyámhatósági határozat alapján korlátozottan vagy teljesen cselekvőképtelen, törvényes képviselővel nem rendelkező félnek rendel(tett) ki a bíróság, hatóság.

Majdnem olyan, mint a gondnok, az eltérés annyi, hogy az ügygondnok az általa képviselt fél jogáról nem mondhat le, nevében egyezséget nem köthet, dolgot nevében nem vehet át, kivéve, ha nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

A fellebbezési határidő biztos nem 30 nap, hanem legfeljebb 15, 30 napos fellebbezési határidő csak utólagos adómegállapítást tartalmazó határozat vagy ezzel összefüggő adóigazgatási eljárás megszüntető végzés ellen van.

MissPantera # e-mail 2019.08.04. 08:14

Már jött 1 papír 4 napja, hogy fellebezhet 30 napig és ügyvédgondnokot jelöltek ki anya részére. Mi az az ügyvédgondnok? Szegény szinte csak vegetál, azt se tudja hol van és mit csinál. Sosem gondolja az ember, hogy ilyen pillanatok alatt megtörténhet....

Bori Bori # e-mail 2019.08.03. 23:24

02.29-én nyújtottam be a keresetet, 01.05-én lett jogerős az ítélet. 2 vagy 3 tárgyalás volt, nem emlékszem már pontosan. Ez 2016-ban volt.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.03. 23:11

Ez nem teljesen igaz. Az ideiglenes gondnokot a gyámhatóság is kirendelheti. Akár azonnal. Ebben az esetben 8 napon belül be kell nyújtania a keresetlevelet a bírósághoz, a bíróságnak pedig a keresetlevél beérkezését követő 30 napon belül felül kell vizsgálnia az ideiglenes gondnokrendelést. Hogy ti. fenntartja vagy megszünteti.

Egy átlagos gondnoksági per hossza a kereset benyújtásától a jogerős ítéletig nem több, mint fél év. És csak azért ilyen "hosszú", mert az alperes teljes perképességgel rendelkezik, tehát a bíróságnak meg kell várnia, míg az ellenkérelem benyújtására nyitva álló határidő számára is eltelik. (Ez most valamivel rövidebb lesz, mert a 45 napot levitték 30-ra.)

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.03. 22:49

Igen, ez nem percek kérdése, hanem egy alapos ideiglenes gondnokrendelés tárgyában hozott döntés is kb. 1,5-2 hónap, legalább. Elsőfokon.

Bori Bori # e-mail 2019.08.03. 22:19

Egészen pontosan mit jelent az, hogy megindítottad a gondnokságiját?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Bori Bori # e-mail 2019.08.03. 22:16

Nem ellened szólok, de erre nem látok esélyt. Nem véletlen, hogy csak igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján bíróság mondhatja ki a cselekvőképtelenséget, a bíró az alperest is berendeli tárgyalásra, meghallgatja. Nincs lehetőség gondnokságra pár nap alatt, ezt jogszabályok nagyon helyesen nem engedik.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

rigoz # e-mail 2019.08.03. 22:15

Ha a per már folyik, lehet megfelelő indokkal a bíróságtól ideiglenes gondnokrendelést is kérni.

MissPantera # e-mail 2019.08.03. 22:07

Itt nagyon gyorsan döntés kellene. Hivatalos személy is adhat a tanácsot...

Bori Bori # e-mail 2019.08.03. 21:42

Nálam egyértelmű volt, ellenérdekű felek nem voltak. A 8. hónap végén a hallgatás miatt panaszt tettem, és a gyámhivatalt megkínáltam egy sérelemdíjjal. A 3. napon a kezemben volt a kijelölő határozat. A jogerőért a 45. napon fizetési felszólítást kellett írnom a sérelemdíjra vonatkozóan. Egyébként a sérelemdíjra konkrétan nem reagáltak. Aztán már én sem foglalkoztam vele, mert nem a sérelemdíj volt a célom, hanem a kijelölő határozat.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

rigoz # e-mail 2019.08.03. 21:33

Én jóval hosszabb ügyről is tudok, nagyban függ attól is, hogy mennyire egyértelmű a szükségessége.

Bori Bori # e-mail 2019.08.03. 21:11

Kb. 1 év volt a bírósági eljárás, a bíró igazságügyi orvosszakértőt rendel ki, ennyi idő volt, mire jogerős határozatom lett arról, hogy korlátozottan cselekvőképes az alperes. A bíró utasítja a lakóhely szerint illetékes gyámhatóságot, hogy rendeljen ki gondnokot. A gyámhatóságnak 8 hónapig tartott, míg kijelölt gondnoknak. Ennyi ideig tulajdonképpen nem csináltak semmit. A soron kívüli kijelölésről nincs tapasztalatom.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Burn Out # e-mail 2019.08.03. 18:44

Inkább egy évvel számolj, mire gondnokság alá lesz helyezve

Burn Out # e-mail 2019.08.03. 18:36

MissPantera:

Az anyukád lakó-, vagy tartózkodási helye szerinti járási hivatal gyámügyi osztályától kérheted, hogy ideiglenes gondnoknak rendeljenek ki az édesanyád részére, azzal már tudod intézni az intézeti elhelyezést, illetve ott tudod kérni a gondnokság alá helyezését is.

Az ideiglenes gondnokrendeléshez vigyél magaddal orvosi igazolást, hogy a gondnokság alá helyezése indokolt. Amúgy a gondnokság alá helyezés alsó hangon is legalább 6-9 hónap, vagy több.

MissPantera # e-mail 2019.08.03. 16:26

Üdvözlöm. Anyum hirtelen pszichés és demenciás romlása végett veszéllyel van születendő kisbabámra, rám, páromra és a szomszédokra, saját magára. Most a megyei zárt osztályon van. Június elejével elinditottam a gondnokságiját. Orvosa mondta, hogy szinte semmi esély a javulásra. Hova tudnék fordulni, hogy minél elöbb hivatalosan elhelyeztessem valahova? Gyámhivatal,családsegitő, bíróság? Osztályon maximum 1 hónapot maradhat. 1 ápoló ismerősöm mondta, hogy tudnék kérni 1 papírt a kortörténetéről a kezelőorvosától. Azt igazolva, hogy minél elöbb el kell helyezni, mert nem lehet gondozás nélkül. Bíróságról valami papírt, hogy elinditottam a gondnokságot és valami elhelyezésében segítő igazolást. Valóban0 vannak ilyen papírok?kérem segítsen. 26éves 9hónapos kismama vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.31. 13:25

A négy konjunktív feltétel:

  • mentális zavar
  • a mentális zavar következtében az ügyek viteléhez szükséges belátási képességek tartós vagy időszakosan visszatérő, nagymértékű csökkenése
  • a gondnokság alá helyezés a gondnokolt érdekeinek védelmében indokolt
  • ez a védelem más biztosítható.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.05.31. 13:19

Szeretnénk tartozásait rendezni, jövedelmeit beosztani és kijózanítani, valamint adósságaival nem terhelni még a mi gyerekeinket is.

Se titeket, se a gyerekeiteket nem terhelnek, és nem is fognak az adósságai. Adósságot örökölni nem lehet, legfeljebb az örökség vagyonrészéig feleltek az ő tartozásaiért, ami esetleges elhunyta után maga után hagy.

Legrosszabb esetben is nem örököltök semmit.

Hogy a rossz pénzügyi döntések (saját pénze, ugye) elégségesek-e valakinek a belátási képességének csökkenését bizonyítani, az is kérdésesnek tűnik.

Még ha a problémád át is érzem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Eperkee # e-mail 2019.05.31. 12:21

Tisztelt Szakértő!
Röviden a probléma ismertetése:
Négyen vagyunk testvérek, a problémánkkal kapcsolatban teljes egyetértésben.Édesanyánkról van szó, aki 67 éves, fizikálisan a saját ellátására képes egyedül, önállóan él. A probléma a mentális dolgokkal van. Anyagi döntései kritikán aluliak (hitel, albérlet nem fizetése,amit már kiposztoltak a Facebook-ra is, csalóként emlegetve) nagy családi kölcsönök, amik nagy terhet jelentenek számunkra. Ezeket mindig ideiglenesen megoldjuk, de aztán kezdődik minden újra. Meggyőzés, rávezetés, beszélgetések, amikkel már sokszor próbálkoztunk, mindhiába.Külföldi csalásba keveredve (amerikai tengerész szabadságmegváltására fizetett és fizet nagy összegeket) nem fogadta el véleményünket és hivatalos bizonyítékainkat ezt leleplezvén, egyre többet sunyít és rontja minden kapcsolatát átláthatatlan hazugságaival.
Szeretnénk tartozásait rendezni, jövedelmeit beosztani és kijózanítani, valamint adósságaival nem terhelni még a mi gyerekeinket is.
Egyetértésben elindítanánk a gyámság alá helyezést, hogy s hol kezdjük?
Előre is köszönöm a segítségét.

wers # e-mail 2018.10.08. 09:49

:)))

wers # e-mail 2018.10.08. 09:42

hát, csak sikerült rendesen szétoffolni :))) lassan ki leszünk tiltva.

Egyébként ami jó az vagy bűn, vagy hizlal.

wers # e-mail 2018.10.08. 08:54

Mea culpa.

Felesleges, te nem vagy hiú. (és ne mond, hogy elfogult lennék)

"hiú" szinonimái:
gőgös, felfuvalkodott, pöffeszkedő, fennhéjázó, dölyfös, pökhendi, önhitt, nagypofájú, önelégült, kivagyi, kevély, rátarti, nagyképű, elbizakodott, fölényeskedő, öntelt, beképzelt, fellengzős, fölényes, hetyke, hencegő, lekezelő, hányaveti, hetvenkedő, hatalmaskodó, orrát fennhordó, arrogáns, gangos, önfényező, vagánykodó, nagyzoló, egoista, önimádó, okoskodó, el van telve magától, szerénytelen

Na nem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.08. 08:38

A hiúság egyes bibliafordítások szerint bűn. .)

Mea culpa. (És talán még csak nem is maxima.)

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2018.10.08. 08:00

de ott van a szmájli
:)) nekem is, csak nem látod.

wers # e-mail 2018.10.08. 07:50

Nekem mást jelent a híú szó is, az, hogy ad magára, büszke, az nem hiú.

A lusta.... Bélánál a laza séta másnál lassú futás, vagy még csak nem is lassú.

wers # e-mail 2018.10.08. 07:35

De nem csak kicsit lusta, hanem eléggé hiú is vagyok

:)) lusta.... ja. Relatív, kihez képest. A gyalogkakkukkhoz talán.