közösen örökölt ingatlan eladása


drbjozsef # 2020.02.11. 16:18

Mariska51,

Mondjuk beköltöztet valakit, végleg lelakja eladhatatlanná, és közben 2 milliós közüzemi díjtartozást halmoz fel?
Ezeken kívül tényleg nem sokat.

Mariska51 # 2020.02.11. 16:08

Például milyen gondot okozhatnak annál, mint amit most okoznak? A megajánlott árat szakértő állapította meg, de ennél többet szeretnének kapni. Nagyon esélytelen, hogy a lent vázolt helyzetű és elég rossz állapotú ingatlant a megajánlott árnál többért el lehet adni, az idő pedig megy, az állag romlik, s még talán az eredeti,eddig egyetlen potenciális vevő is visszaléphet.

drbjozsef # 2020.02.11. 13:03

wers,

Ez nem feltétlenül van így, sőt. Kisebbségi tulajdonosként ha amúgy az a céljuk, elég sok gondot okozhatnak a többséginek, vagyis pont rá tudják venni, hogy akár piaci ár felett kapjanak a részükért. Hacsak nincs kedve évekig pereskedni a többségi tulajnak.

Pont hogy a kérdező fog sokkal kevesebbet kapni a részéért, hiszen nem szerzi meg a vevő az egész ingatlant.

wers # 2020.02.11. 11:55

Ezért volna jó őket meggyőzni

Ha még azzal sem tudjátok meggyőzni őket, hogy semmit sem fog érni gyakorlatilag a részük, ha ti eladjátok a ti részeteket, akkor nem lehet rajtuk segíteni.

Sok sikert!

Mariska51 # 2020.02.11. 09:45

Köszönöm szépen a véleményeteket. Nem kiszúrni szeretnénk senkivel, csak eladni a házikót, ami igen ramaty állapotban van, nem tudunk vele törődni, nem lakunk ott. Ápolás idején is utazgattunk. A vevő pedig szinte „várományosa” volt ennek a résznek, sokat segített, füvet nyírt, havat lapátolt stb. És még elég korrekt árat is ajánlott. A fiatalok erről mit sem tudnak, hiszen ott sem voltak… Ezért volna jó őket meggyőzni, de ha végképp nem megy, akkor kell meglépnünk a saját részünk eladását.

wers # 2020.02.11. 09:32

Mellesleg megjegyezve ezzel a húzással igyencsak jót tesztek a vevőnek, mert a maradék 1/4 értéke igencsak a békapopo alá fog esni :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.11. 06:37

(„a hátsó részén másik tulajdonos, közös helyrajzi számon” Csak a jegyzőkönyv kedvéért: ha ugyanaz a helyrajzi szám, akkor nem 1/4-et és 1/8-ot örököltek az örökösök, hanem az örökhagyó illetőségének az 1/4-ét, 1/8-át. Különbség.)

Igen.
Mi lenne butaság és miért?

wers # 2020.02.11. 06:36

A kérdésem az, hogy mi hárman eladhatjuk-e a saját részünket, azaz összesen a 3/4 részt, ők pedig játszadozzanak tovább a sajátjukkal.

Simán, ha vevő így is megveszi. (miért is ne venné meg, ugyan kinek tudnák a gyerekek a maradékot eladni...)

Mariska51 # 2020.02.11. 06:28

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám után örököltünk négyen: 3 gyereke 1-1 negyedrészt, plusz a 4. elhunyt gyerekének a két gyereke 1-1 nyolcadot. Egy falu főutcáján lévő hosszú ház utcai része, összesen 110 nm házikóval, udvar- és kertrésszel (a hátsó részén másik tulajdonos, közös helyrajzi számon). Adja magát az egyetlen lehetőség, hogy ezt a kis részt a hátsó tulajdonos vegye meg,és ő szeretné is megvenni.
A felajánlott vételár hármunknak, az 1-1 negyedrésszel rendelkező gyermekeknek megfelelő, azonban a testvérünk helyén örökölt két gyerek, akik 1-1 nyolcadrésszel rendelkeznek, kevesli az összeget, és hirdetni akar.
Anyánkat mi hárman támogattuk és gondoztuk, az utolsó években 0-24 ápolással, a két unoka pedig most a hagyaték okán került elő. Így mi vagyunk a megviselt idős emberek, akik szeretnének minél előbb rendezni a dolgot. A fiatalok pedig a nagyobb vételár reményében készek el-hirdetgetni még akármennyi ideig.
A kérdésem az, hogy mi hárman eladhatjuk-e a saját részünket, azaz összesen a 3/4 részt, ők pedig játszadozzanak tovább a sajátjukkal. Érzem én is, hogy ez így elég butaság, de kérem, adjon valamilyen használható tanácsot.