Mit tegyek?


Gabi72 # 2021.05.24. 12:48

Sziasztok! Gyermekem egy év múlva középiskolába kerül, melyet az otthonunktól távol, vidéken szeretne elkezdeni, az apa lakhelyén (tőlünk 250 km-re). Kizárólagos szülői felügyeleti jog mellett én neveltem születésétől, de ő az apjához húz. Nem elleneztem, de kollégiumi elhelyezés és hétvégentei hazajövetel mellett. Az apa a gyereket egy szuper új házba való költözéssel kecsegteti (ellenemre), hogy arra vegye rá a gyereket, hogy oda költözzön hozzá, ne a koleszba. Ettől kezdve a gyerek hallani sem akar a kollégiumról, csábítja a csillogóbb és vonzóbbnak tűnő élet. Félek hogy nem jönnek ki jól egymással, félek, hogy a gyerek az utcára kerül vagy rossz társaságba, és az apa csak mossa a kezeit, hiszen minden felelősség a nyakamban van, de a távolság viszont túl nagy ahhoz, hogy érdemben segíthessek, ha gond lesz. Mit tanácsoltok, mit tegyek? Nem korlátozni akarom a gyereket, nem is elválasztani az apától, de biztonságos és normális kereteket szeretnék. Mik a lehetőségeim? Köszönöm, Éva

gerbera317 # 2021.05.24. 13:12

Ez itt egy jogi fórum, míg a te kérdésed még csak nyomokban sem tartalmaz jogi vonatkozást. A kérdés sokkal inkább illik a Nők Lapja Café fórum valamelyik topikjába. Esetleg még megkérdezheted a helyi nevelési tanácsadót, vagy - horribile dictu - a gyerek osztályfőnökét, igazgatóját.

drbjozsef # 2021.05.24. 14:38

Gabi72,

Ptk.
4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]

(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.

(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

Ennyiben jogi kérdés. Ha nincs megegyezés go to gyámhivatal.

Gabi72 # 2021.05.25. 05:56

Kedves József,

köszönöm szépen a választ. Abban nem látok tisztán, hogy ha a gyerek az apjánál akar élni 14 éves kora után, akkor az jogilag maradhat úgy, hogy továbbra is nálam van a szülői felügyeleti jog? De a gyerek nagyon messze lesz, én nem fogok tudni utána rohangálni, bármi helyzet adódik. Pl. összevész az apjával, segítségre van szüksége, mert az apja cserbenhagyja, stb. Viszont ha problémás helyzetbe kerül, ilyenkor nem engem vonnának felelősségre? Volt aki azt javasolta, hogy adjam át a szülői felügyeleti jogot, ha a gyerek úgyis az apjához húz, és akkor valóban apuka vállalja a felelősséget a gyerekért. Mert nekem úgy tűnik, hogy ha a gyerek nála él, de a felügyeleti jog az enyém, akkor nekem kell vállalni a felelősséget mindenért, amire nincs is se rálátásom, se ráhatásom. És előre szeretnék gondolkodni, nem utólag törölgetni a szemem.

wers # 2021.05.25. 06:07

Az én laikus véleményem szerint mindig tanácsos, hogy a jogi helyzet a valós helyzetet tükrözze.

drbjozsef # 2021.05.25. 07:55

Gabi72,

Mi az amit Te szeretnél? Nem ragaszkodsz a szülői felügyeleti jogodhoz, "átadnád" azt az apának? Az apa "átvenné" ?

Ria12 # 2022.08.17. 14:05

Sziasztok csak szeretném megkérdezni hogy ,
mit tudnak tenni ha az anya azt hazudta mindenkinek hogy nem kap gyerektartást a 2 gyermekére peddig ez nem igaz ,
minden hónapban fizetve volt ,
minden féle segélyt fel vett és hazudozot ,
nem a saját számlájára lett utalva a pénz hanem masik számlára az édesanya számlájára ment 12 évig ,
ilyen esetben lehet megbüntetik az édesanyát ????
Nagyon szépen köszönöm a választ...Ria

drbjozsef # 2022.08.17. 15:43

Ria12,

Az attól függ, hogy kinek hazudott és hol.

Hazudni, jogi értelemben, nem bűn(cselekmény).

Ria12 # 2022.08.17. 16:16

Önkormányzat és gyàmügyön.
Nagyon szépen köszönöm a választ...

drbjozsef # 2022.08.17. 18:02

Ria12,

És milyen okból hazudott? Milyen előnyt szerzett vele?

Ha jogosulatlanul vett fel valamilyen támogatást, akkor azt visszakövetelhetik tőle, akár kamatostul, de ez sok mindentől függ.

drbjozsef # 2022.08.17. 18:03

Ria12,

És ki vagy te a történetben, mi közöd van ahhoz hogy az anya hazudott?
Neked okozott ezzel valamilyen joghátrányt?

Majordomus # 2022.08.17. 18:39

Nem hiszem,inkább az új pasijának.

Ria12 # 2022.08.18. 10:25

Egy nagyon kedves ismerősöm ,a nagylány megfenyegete hogy feljelenti .

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 13:00

Milyen nagylány?

gerbera317 # 2022.08.18. 13:50

Béla, hát Ria nagyon kedves ismerőse.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 17:12

:D
Valóban, van egy ilyen olvasat is.

Majordomus # 2022.08.18. 19:19

Ez egy "csb". (családi balhé)

sosanka # 2022.11.17. 18:10

Üdvözletem,
Három gyermekért vagyok felelős, ebből kettő az előző élettársi kapcsolatomból származik. Az Egyesült Királyságban élek, és bár ez jól hangzik, valójában nem könnyű a helyzetem. Vannak hiányosságaim (a poszt megírásában is segítséget kértem), az olvasással és az írással is gyermekkoromtól, ami itt ellehetetleníti azt, hogy stabil munkám legyen. De mindent megteszek, amire képes vagyok. Gyermektartásdíjat úgy fizettem, ahogyan tudtam a két nagyobb gyermek után, később volt per természetesen és meg is lett állapítva az összeg is.
Amit a per alatt szándékosan nem említettem, az az, hogy a legkisebb gyermekem, akivel és az édesanyjával éltem akkor már beteg, és az anyuka ezért nem tud dolgozni. Az anyuka nem akarta, hogy nyoma legyen annak, hogy a kisfiunk autista (ő hisz abban, hogy rendbe fog jönni). Így természetesen az érvelésemet, hogy én vagyok az egyedüli családfenntartó és az anyuka nem tud dolgozni, nem fogadták el (ez csak az összeg megállapításában számított, azt gondolom). Az anyuka továbbra sem tud dolgozni, a kisfiú közösségbe nem vihető, terapeuta jár hozzájuk, és természetesen én is segíteni, ahogy csak tudok, mert állandó felügyeletet igényel. Mellettük állok, de szinte fizetésképtelen vagyok. Munkám egy héten két-három nap van egy vállalkozónál aki eltekintett a hiányosságaimtól. Hazamenni nem tudunk. A segélyt amit kapnak és a pénz amit én keresek összesen nem elég arra, hogy fenntartsuk magunkat, a lakbér és az áram, fűtés, víz kifizetése után a pelenka (5 éves a kisfiú, nem beszél) és a bébiétel (nem eszik mást, ehhez csempészünk hozzá rendes ételt) kimaxolja a keretet. Anyuka egyszer eszik egy nap, kb en is. Képtelen vagyok többre és képtelen vagyok őket magukra hagyni.

Hibáztam eleget az életemben, de többet nem szeretnék. Nem tudtam rendszeresen gyermektartást fizetni sem. Nem takarózok azzal, hogy az ex csak hivatalosan él segélyből, és mellette hozzánk képest nagyon jó módban, és tudom, hogy a két másik fiú anyagilag biztonságban van, mert ez nem csak az ő felelőssége, ez az enyém kellene, hogy legyen. Kb három havonta tudtam összehozni egy 80%+ havi gyerektartást, amit elküldtem. Nem akartam még nagyobb bajt csinálni. Az "új asszonynak" és a kisfiamnak csak én vagyok, de tehetetlennek érzem magam.
És megkaptam az egyetlen levelet, a határozatot a kormányhivataltól, hogy a gyermektartást megelőlegezték a két gyermekre az exnek. Arra a hónapra is, amikor fizettem. Az ex azt mondta, nem tartjuk a kapcsolatot, és több, mint három hónapja nem fizettem, és amikor igen, akkor is csak a 80%-ot. Egyik sem igaz. Azt nyilatkozta az ex, hogy nincs tudomása a körülményeimről. Mindenről tudomása van, a beteg kisfiunkról is.
Nem a felelősséget szeretném lerázni magamról. Kb. 25 kilót fogytam az elmúlt egy év alatt, nélkülözök, de ez nem számít. Mindhárman nélkülözünk, de ez sem számít valószínűleg. A végrehajtható tulajdonom nincs, másképp senki nem keresett eddig még.
A gyermektartási perben megadott címemre jött ez az egyetlen levél. Tértivevénnyel, mert itt azt is csak bedobják. Nem kaptam más értesítést, vagy lehetőséget sem arra, hogy reagáljak. A felelősség alól ez nem mentesít. De ez a helyzet most megöl.
Tud bárki bármit javasolni: mit tehetek? Ki védi a beteg kisfiam és az anyját? Van bármi, ami enyhítheti a helyzetem? Jogos volt a megelőlegezés? Tehetek egyáltalán bármit?

Majordomus # 2022.11.17. 20:33

Ilyen helyzetben és csökkent képességekkel felelőtlenség 3 gyermeket vállalni.
.
Igaz. nem tudhattad hogy a 3.gyerek beteg és emiatt az egyik kereső kiesik.
Azt tudom javasolni hogy költözzetek haza itt a szociális háló segit.

Ha kint maradtok akkor több munkát,és másodállást ell vállalnod.

Rex07 # 2023.05.29. 06:07

Kedves Fórumozók!

Nem tudom jó helyre írom a kérdésemet de nem nagyon találtam hasonló témát.
A kérdésem, az lenne, hogy milyen jogai vannak a családsegítőnek?
Be jön a lakásba körül néz be nézhet-e a szekrényekbe, fürdőszobába stb?
Kritizálhatja e a gyerek szobát illetve a rendet?
A történet a következő van két óvodás korú gyermekünk és úton van a kis tesó is.
Egy hete vagyok itthon, ez alatt orvoshoz is kellett menjek papírokat intézni a munkahelyen.
Gyerekek rendesen járnak óvodába, orvosi vizsgálatokra, védőnő is látja őket rendesen.
Nagyon olyan érzésem volt, hogy be akar állítani rossz anyának a "rendetlenség miatt" holott csak egy alap rendetlenség volt ami szerintem két kis gyerek mellett normális.
Egy problémánk volt amit el is ismertem, van két benti macskánk akik valamiért bolhásak lettek, mind a két macskán van és volt is bolha nyakörv és a lakást is kezeltük bolhaírtóval, azt nem lehet mondani hogy nem teszünk semmit az állatokért és magunkért. Egyből az a kérdése volt, hogy a macskákat nem e lehetne eltávolítani....
Egyáltalán nem segítő szándékkal érkezett hiszen egyszer se hangzott el az, hogy esetleg miben tudna segíteni a "családsegítő" csak azt hajtogatta, hogy két hét múlva vissza fog jönni ellenőrizni a lakás állapotát.
Nem mi kerestük fel őket, hanem ők hívtak fel minket egy családlátogatásra.

A kérdésem tehát az, hogy milyen jogai van egy családsegítőnek? És nekem illetve nekünk mit kell engedni egy ilyen helyzetben?

Előre is köszönöm a választ

Rex07

Majordomus # 2023.05.29. 19:52

A családsegitő igénybevétele nem kötelező,a védőnőé viszont igen.

A macskákat vidd el állatorvoshoz kapnak a bundájukra cseppeket egy hét alatt kiirtja a bolhákat.

A családsegitő nem hatóság.

Majordomus # 2023.05.29. 19:57

családsegítő szolgáltatásokat az intézmény Családsegítő szolgálata nyújtja, az 1993. évi III. törvény alapján, melynek feladata az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve személyek szociális és mentálhigiénén ellátása

Hátrányos helyzetüek vagytok?

drbjozsef # 2023.05.30. 06:57

Rex07,

A helyi családsegítő munkatársának sok jogosultsága nincs, nem kell beengedned, ha nem akarod.
Ellenben joga, sőt kötelessége jelezni minden olyat a gyámhivatalnak, amely a gyerek testi-lelki fejlődését érinti, amiből eljárás lesz, és a gyámhivatal munkatársát már be kell engedned. És ha a családsegítő javasolta neki az eljárást, pláne azzal a kitétellel, hogy beengedni sem voltál hajlandó, akkor már kapásból nem indulsz túl jó helyzetből...

Rex07 # 2023.05.30. 08:10

Nem vagyunk hátrányos helyzetben.
Ezt sejtettem, hogy ha úgy állunk hozzá akkor további lépések lesznek ezért se akadályoztuk.
Kaptam egy olyan információt, hogy nem köteles (titoktartás miatt) el mondani nekünk, hogy kitől jött a bejelentés ez igaz?
A macskák már kapják a kezelést de nyilván ez nem egyik napról a másikra fog el tűnni illetve a lakás is már rendben van.

Szomorú örökös # 2023.05.30. 08:48

Rex07

Kaptam egy olyan információt, hogy nem köteles (titoktartás miatt) el mondani nekünk, hogy kitől jött a bejelentés ez igaz?

Így van! Miért is kellene kiadnia a kérelmezőt? Gondolom merő jó indulatból meglátogatnád utána. :-)