Öröklési kérdés


Quercus # 2023.12.03. 09:49

Ez így igaz, de itt arról van szó, hogy "egyvalaki javára" visszautasítják az örökséget.
Miután itt 9 öröklési ágról van szó, ha jól értem, akkor az az örökös, aki visszautasítja az örökséget, egyben ki is esik az örökségből. Ha van leszármazója, azok lépnek a helyébe, és ez adig folytatódik, amíg valaki leszármazó nélkül utasítja vissza az örökséget. Kétésgtelen, amíg van törvényes örökös, addig az állam nem örököl, ezt félreérthetően írtam.
Viszont. Ha egy olyan leszármazó utasítja vissza az örökséget - pl. dédunoka -, akinek már nincs leszármazója, akkor az ő örökrésze nem annak az ágnak a megmaradt örökösei közöztt kerül "szétosztásra", akik azon az ágon örökölnek, hanem az összes megmaradt örökös között. Tehát egy ilyen lépéssel az adott ágon belül csak az örökrész egy minimális része jelentkezik, ami szerintem komoly hátrány.

A további probléma, hogy ezeket a visszautasításokat a közjegyzőnek le kell "papírozni" ami egyrészt rendkívül időigényes, és főleg komoly költségekkel jár, főleg miután külföldön élő örökösök is vannak, ha jól értem. Tehát az eljárás akár több évig is elhúzódhat, és az eljárási dÍj akár meg is haladhatja a hagyaték értékét.
Van azonban még egy gond. Miután itt póthagyatéki eljárásról van szó, a közjegyzőnek azt is vizsgálni kell, hogy a korábbi hagyatéki eljárások során történt-é viszautasítás az érintett örökös részéről. Ha nem, és a korábbi hagyatékban termőföld is szerepelt, akkor a póthagyaték során már nem lehet azt visszautasítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.03. 09:12

A sor végén a Magya Állam áll, mint törvényes örökös.
Ez nem így van. Amíg van törvényes örökös, addig az állam nem lép be. Ha egy "ág" teljesen kiesik, figyelmen kívül marad - de nem lép helyébe az állam.

Quercus # 2023.12.03. 07:01

Tisztázzuk a dolgot.
Ha egy örökös viszautasítja az örökséget, akkor a helyébe a leszármazója/leszármazói lépnek. Ők szintén visszautasíthaják az örökséget, akkor jönnek az ő(k) leszármazói. A sor végén a Magya Állam áll, mint törvényes örökös. Az állam nem utasíthatja visza az örökséget.
Magyarul. Nem lehet más személy javára visszautasítani az örökséget!!!!!!!!!!!!!
Tehát az nem úgy működik, hogy akkor majd arra az örökrészre belép valamely másik örököstárs(ak).
Mint már mondottam, a megoldás az ajándékozás, de csak közeli hozzátartozók között.
De ha egyébként eladásra kerül a föld/földek - mert az nem derült ki, hány földrészletről van szó -, akkor a legegyszerűbb, ha megy az öröklés a maga útján, minden örökös örököl, lesz egy vagy több közös tulajdon, és az kerül eladásra.

Kicsi Sára # 2023.12.02. 21:34

osztap

Köszönöm a segítséget, így már értem, hogy ki örököl.

Majordomus # 2023.12.02. 21:08

Csak rengetegen vannak...

osztap # 2023.12.02. 21:02

Sajnos arra nem kaptam választ, hogy az örökségből a visszautasítás miatt kiesők részét ki örökli?

Minden visszautasítóra külön ki kell számolnod, a családfa ismeretében. A szabály:

Ha a visszautasítónak vannak leszármazói, akkor ők örökölnek, egyenlő arányban. Ha a leszármazó nagykorú, ő is visszautasíthatja, akkor az ő leszármazói örökölnek. Ha a leszármazó kiskorú, akkor ő örököl, mert a gyámhivatal nem engedi, hogy visszautasítsa.

Ha nincsenek leszármazói, akkor a testvérei örökölnek, ha ők halottak, akkor a testvérei leszármazói. Ha élő testvérek nincsenek, és a testvéreknek élő leszármazói sincsenek, akkor az unokatestvérei, ha ők halottak, akkor az unokatestvérei élő leszármazói. Tovább is megy, itt le van írva, lásd parentéláris öröklés:
https://oroklesijog.hu/…yes-orokles/

Kicsi Sára # 2023.12.02. 20:51

majordomus

Pontosan ezért gondoltuk, hogy mind a 9 családból 1-1 örökös maradna, ha többi visszautasítja örök részét.
Sajnos arra nem kaptam választ, hogy az örökségből a visszautasítás miatt kiesők részét ki örökli?
A megmaradt 9 örökös, vagy a legközelebbi hozzátartozó, vagyis az 1 testvér aki nem utasít vissza?

Majordomus # 2023.12.02. 20:43

Csak ez nehéz lesz ha a csapat fele külföldön él.

Quercus # 2023.12.02. 13:32

Miután a dédi már régen elhunyt, így nincs akadálya, hogy az örökösök osztatlan közös tulajdonban örököljék meg a földet. Nagyon sok ilyen "gazdátlan" föld van, gyakran találkozok ezzel az osztatlanok felszámolása során.
Szerintem a hagyatéki eljárás során, ha akarjátok eltudjátok ajándékozni a termőföld örökrészt, de ez csak közeli hozzátartozók között lehetséges. Ez illetékmentes.
Szóval egymás között kell megállapodni. Ha osztatlanban marad, akkor a hagyatéki eljárás után meg lehet szüntetni az osztatlan közös tulajdont, a módszer attól függ, mekkora a terület, és hány felé osztódik.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.02. 13:04

Akkor még annyi se. :)

osztap # 2023.12.02. 12:50

„A fölrhivatali bejegyzés fejenként 6600 forint. ”
Ingatlanonként.

Öröklés esetén ez nincs. Díjtörvény 32/C. § (1) v).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.02. 12:42

Aki visszautasít, az kiesik az öröklésből.

Egyébként nincs elvi akadálya annak, hogy az örökösök a hagyatéki eljárás keretében más ügyletet is lebonyolítsanak, például egy vagy több közülük eladja az örökrészét egy vagy több más örökösnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.02. 12:40

A fölrhivatali bejegyzés fejenként 6600 forint.
Ingatlanonként.

Kicsi Sára # 2023.12.02. 12:15

drbjozsef

Köszönöm eddigi válaszait. Az lenne még a kérdésem, ha 4 testvér közül 3 visszautasítja az örökséget, akkor a törvényes öröklés rendje szerint a 4. -ik testvér örököl vagy osztódik a minden további örökös között a 3 visszautasított örök rész?

utazo111 # 2023.12.02. 11:42

drbjozsef
Nagyon köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2023.12.02. 11:16

Azt tudom, hogy visszautasítás esetén nagykorú leszármazottjainknak is vissza kell utasítania”"
Bocsánat, igen, ha úgy érted, hogy te visszautasítod a hagyatékot, akkor kiesel az öröklésből. De nem csak a nagykorú leszármazónak kell, hanem minden leszármazódnak aki nem akar örökölni, vagy, ha kiskorú, akkor mint gondviselő nem akarod hogy örököljön, akkor a nevében visszautasíthatsz - de csak a gyámhivatal jóváhagyásával, és azt nem fogod megkapni ebben az esetben.

drbjozsef # 2023.12.02. 10:03

Kicsi Sára,

1, Melyik megoldás lenne jobb és célszerűbb? Azt tudom, hogy visszautasítás esetén nagykorú leszármazottjainknak is vissza kell utasítania
Nem. Csak akkor, ha a felmenői kiestek az öröklésből. Ha te élsz, akkor a te leszármazóidnak ehhez az ügyhoz most semmi köze.
Ha viszont van kiskorú az örökösök között, akkor a nevükben csak a gondviselőjük utasíthat vissza, és ehhez kell a gyámügy jóváhagyása. Amit nem nagyon szokott megadni ha pozitív vagyont örökölne a kiskorú, még akkor se, ha rohadt bonyolult és minimális a haszon.

Ha van kiskorú az örökösök között, akkor ők nem fognak tudni visszautasítani.

2, Föld esetében egyáltalán a földhivatal be fog jegyezni ennyi tulajdonost? Tudomásom szerint szeretnék megszüntetni az osztatlan közöstulajdonú földeket.

Föld esetén lehet megegyezés (annak ellenére is, ahogy az osztályos egyezségről az előbb írtam), de ehhez közös akarat kell. Ha az nincs, akkor 5 éven belül kell rendezni (eladással, közös megszüntetéssel, vagy államnak felajánlással), ha addig nem sikerül, akkor elárverezhetik a tulajdont.

Lásd :

https://www.nak.hu/…szabalyaiban

3, Milyen költségekkel jár a teljes eljárás (adó, illeték, földhivatali bejegyzés stb.?
Az egyenes ági rokonoknak illetékmentes, öröklésnél adó nincs (az majd értékesítéskor, ha jövedelem keletkezik). A fölrhivatali bejegyzés fejenként 6600 forint. A közjegyző díja az eljárásért az ügy bonyolultságától és a föld értékétől függ, összesen százezres nagyságrend, ami egyetemlegesen terheli az örökösöket (vagyis akár egytől is behajthatja a közjegyző, aztán intézzék el az örökösök egymás között).

drbjozsef # 2023.12.02. 09:55

Kicsi Sára,

Ha most derült ki, és még a dédi nevén van az ingatlan, akkor egy póthagyatéki eljárást fognak lefolytatni.
Ezen eljárásban erre a vagyontárgyra lehetséges az osztályos egyezség, de aki akar, az vissza is utasíthatja az öröklést - mindaddig, amíg az eljárás jogerősen le nem zárul.

Lemondani nem lehet az öröklésről (azt a dédi életében vele kötött szerződésben lehetett volna).
Visszautasítani lehet az öröklést, de itt NINCS olyan, hogy kinek a javára. Aki visszautasít, az kiesik az öröklésből.

Osztályos egyezséget lehet kötni a hagyaték tárgyaira tetszőlegesen, de annak elvileg feltétele az is, hogy mindenki örököljön valamit. Ha itt a póthagyatéki eljárásban nincs semmi más, csak ez az ingatlan, akkor ez nem járható út.

A legegyszerűbb a visszautasítás. Akár egyetlen örökös is maradhat.
Ha a visszautasítók nem akarnak (kéz alatt) sem kapni semmit az örökrészük után, akkor sima ügy. Ha igen, akkor azért nagyfokú bizalom kell ennyi ember között, az már nem biztos, hogy olyan sima ügy...

drbjozsef # 2023.12.02. 09:50

utazo111,

Nem.

A férjed örökösei, mint jogutódok (ez lehetsz te és a gyermekeitek) öröklik ezt a tartozást, de csak és kizárólag a hagyatéki vagyon erejével felelnek érte. Ha a hagyatékban nincs vagyon, akkor nem kell kifizetnetek. Azt bukják a hitelezők.
(persze, ha egy hitelező nagyon utánamegy, és megkapargatja azt, hogy egy házasságban miért nincs vagyon a nevén, tekintve, hogy az akkor is házastársi közös vagyon, ha nincs a nevén, akkor azért lehetnek gondok.)

utazo111 # 2023.12.02. 08:12

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy a Férjemnek a házasságunk előtti felhalmozott nagy összegű tartozasa van, amit a végrehajtó folyamatosan havonta tilt.
Ha, a Férjemmel történne valami én rám terhelődne ez a tartozás?
Hagyaték nincs, semmi nincs az ő nevén, kivéve a tartozást.

Kicsi Sára # 2023.12.02. 06:20

Tisztelt Majordomus! Szeretnénk eladni, de többen külföldön élnek, úgy gondoltuk egyszerűbb lenne a dolgunk jóval kevesebb tulajdonos esetén. Ezek ismeretében kaphatok választ a feltett kérdéseimre, esetleg szükség van még más információra is?
Köszönöm

Kicsi Sára # 2023.12.02. 06:19

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
40 évvel ezelőtt valószínűleg a szüleink örököltök volna. Ez most derült ki, hogy még mindig a dédénagymama nevén van a föld.
Ezért lennénk ilyen sokan örökösök. Szeretnénk eladni, de többen külföldön élnek, úgy gondoltuk egyszerűbb lenne a dolgunk jóval kevesebb tulajdonos esetén. Ezek ismeretében kaphatok választ a feltett kérdéseimre, esetleg szükség van még más információra is?
Köszönöm

Majordomus # 2023.11.30. 22:17

Inkább adjátok el...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.30. 21:45

Arra gondoltunk a testvérek - egy valaki javára -lemondanának, vagy visszautasítanák örökrészüket.

Negyven év múltán?!

Kicsi Sára # 2023.11.30. 17:44

Tisztelt Fórumozók!

1983-ba elhunyt anyai dédnagymamám után több ágról 21-en földet örököltünk. Édesanyámék 9-en voltak testvérek, már senki sem él közülük.
Arra gondoltunk a testvérek - egy valaki javára -lemondanának, vagy visszautasítanák örökrészüket. Így 9 örökös maradna.
Kérdéseim:
1, Melyik megoldás lenne jobb és célszerűbb? Azt tudom, hogy visszautasítás esetén nagykorú leszármazottjainknak is vissza kell utasítani. De vajon az ő kiskorú leszármozattjainak ( a mi unokáinknak) is
2, Föld esetében egyáltalán a földhivatal be fog jegyezni ennyi tulajdonost? Tudomásom szerint szeretnék megszüntetni az osztatlan közöstulajdonú földeket.
3, Milyen költségekkel jár a teljes eljárás (adó, illeték, földhivatali bejegyzés stb.?
A válaszokat előre is köszönöm.