Eltartasi szerzödes


Rampelt Agota # 2023.01.24. 21:48

Tisztelt jogi Tanacsadó!
Edesanyam tudomasom szerint eltartasi szerzödest kötött edesapammal, 50 evi hazassag utan. A hazadsagkötesükkor meg Apam neven levö haz az anyam nevere került es kb.50 ezer Ft gondozasi penz lett anyam reszere megallapitva, amit penzben soha nem kapott meg, kb. 6 evvel ezelött.
Vagyonuk 50 ev alatt egy közös gazdasagböl es anyamnak reszmunkaidös takaritoi allasabol jött össze. Apamnak minimalis a nyugdija kb 40 ezer ft, anyamnak kb.80 ezer ft.
Több ingatlanjuk is volt: a falusi szülöi haz apame volt amikor összehazasodtak, kesöbb anyam is vett egy varosi 2 szobas lakast, ami a neven volt,
es meg egy 1 szobas varosi lakast is vettek, amit nagy reszben az apam öröksegeböl kapott penzböl vettek, de az anyam nevere került.
Azonkivül mindkettöjüknek volt kb. 5-6 millio ft megtakaritasuk.

Az anyam a neven levö 2 szobas lakast eladta, amit a batyam lelakott es a belöle vett 1,5 szobas lakast kb. 6 evvel ezelött unokajanak, batyam idösebb fianak ajandekozta, ami most 20 millio ft-ot er .
A szüleim laknak benne,, mert a szülöi hazat is eladta, es az abbol szarmazo összegböl 17 millio Ft-bol pedig egy kis hazat vett ugyanennek az unokanak. A vetelarat pedig 1 millio Ft-tal is kiegeszitette.
A masodik, 1 szobas Apam öröksegeböl szarmazo lakast anyam a batyam masodik fianak igert, aki ingyen lakik a 20 milliot erö lakasban, de az meg anyam neven van.
Az anyam adott a batyamnak is 3 millio Ft-ot kölcsön, amit 10 evig fog törleszteni neki havi 30 ezer Ft-tal. Eddig csak töredeket fizette vissza.

Most a 72 eves anyam es a 82 eves apam az unoka neven levö 1,5 szobas lakasban elnek. Apam beteg, de nem agyban fekvö. Anyam föz, mos ra, de nagyon rosszul banik vele es azt mondja, hogy apamnak mar semmi vagyona nincsen, mert az apolasi összeg, ami kb. 6 evvel ezelötti szerzödesben meg lett allapitva, mar felemesztette az apam tulajdoni reszet, neki mar semmije nincs es anyam tartja el a nyugdijabol. Ha leesik a labarol, szoc.otthonba is akarja adni.
Ezt en igazsagtalannak tartom.
A kerdeseim a következök:

1. Igaza van e anyamnak, amikor azt mondja, hogy apamnak nincs semmije es minden az öve es annak adja a vagyonat, akinek akarja, amig apam el? A gondozasi összeg nem emeszthetett fel mindenet. Nem közösnek szamitott az egesz vagyon?
3 Joga volt e anyamnak 17 millio ft-ot az unokanak odaadni a szülöi hazbol, amit apam neveröl anyam kapott meg a szerzödes megkötesekor?

4. Joga volt-e 1 milliot az unokanak es 3 milliot a batyamnak a megsporolt penzböl adni anelkül, hogy apam kesöbb bebiztositva legyen?
A penz közös vagyonnak szamit-e? Szamit e, hogy kinek a neven van ? Ha apam neven is van calami, anyam ugyis meghatalmazott.

5. Kie az apam öröksegeböl vett anyam neven levö lakas 20 millio ft ertekben, ahol az unoka ingyen lakik? Közös vagyonnak szamit-e?
Ha apam intezmenyi apolasra szorul, van e joga a költsegeket ebböl a lakasbol fedezni?

6.Azt nem tudom, hogy azt a lakast, ahol laknak, a szerzödes megkötese elött, vagy utana ajandekozta oda az elsöszülött unokanak. Ha utana, akkor joga volt e elajandekozni?
Anyam viselkedese nagyon nyugtalanit.
7. Van e jogom az eltartasi szerzödest latni es jogilag leellenörizni, mielött kesö lesz?

En attol tartok, hogy nem marad penz a szüleim gondozasara a jövöben, mert a batyam es gyerekei szinte mindent elöre megkaptak.

8.Az unokak kötelezhetök-e mindkettö nagyszülö gondozasi költsegeiböl kivenni a reszüket a jövöben?
A batyam es en 30 evvel ezelött kaptunk egy egy ingatlant a szüleinktöl, amiket mar mindketten eladtunk es vettünk helyette masikat. Azzal a különbseggel, hogy ö eladosodott es lefele haladt, en meg sporoltam es felfele haladtam.
A szüleim egesz eleteben a gyerekeivel együtt tamogattak, most rokkantnyugdijas es nem hiszem, hogy fog fizetni, ha a szüleimet gondozni kell.
En külfölfön elek, 20 evig mindig megajandekoztam a szüleimet, de en azota szinte semmit nem kaptam, a batyammal ellentetben.

9. Lehetseges, hogy nekem kell fizetnem a szüleim gondozasat egyedül, ha se a batyamnak se a fiainak nem lesz penze, alacsony jövedelmük van, annak ellenere, hogy mindnek a szüleim altal van vagy lesz lakasa?
Köszönöm a türelmet.

Szomorú örökös # 2023.01.25. 03:31

Rampelt Agota

Én már az egyharmadánál elveszítettem a fonalat és nem tudtam követni a történetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.25. 06:12

6-tal bezárólag ezek egyelőre az apád kérdései.

7. Nincs.
8. Esetleg.
9. Igen.

Niki1118 # 2023.02.01. 15:10

Üdvözlöm!
Édesapám 2007-ben meghalt. Akkor a szülői ingatlan apai részét négyen örököltük meg, húgom,öcsém(elhúnyt) két fia, illetve én. Édesanyám magában élt, és a húgom oda költözött hozzá. A napokban derült ki egy tulajdoni lap lekérdezésből, hogy ő végrendeletet csináltatott és az Édesanyám része az ő tulajdonába került.
Az lenne a kérdésem, hogy ebbe nekünk mint az ingatlanba tulajdonrésszel rendelkezőknek nem kellett volna bele egyeznünk? Illetve tudatni ezt velünk?
Megtámadható ez valamilyen módon? Mert a húgom rosszul bánik vele, Édesanyám fél tőle. Napokra egyedül hagyja, úgy hogy állandó gyógyszeres kezelés alatt áll.

Vadsuhanc # 2023.02.01. 16:19

Úgy értelmezem, hogy édesanyád nem halt még meg

Ez esetben egy végrendelettel nem kerülhet át a húgod tulajdonába az anyai rész. Más történt ott.

Niki1118 # 2023.02.01. 16:22

Bocsánat, elírtam. nem végrendelet hanem eltartási szerződés. Igen Édesanyám még él.

Szomorú örökös # 2023.02.01. 17:59

Niki1118

Az lenne a kérdésem, hogy ebbe nekünk mint az ingatlanba tulajdonrésszel rendelkezőknek nem kellett volna bele egyeznünk? Illetve tudatni ezt velünk?

Ez már párszor itt le lett írva, hogy mindenki a saját vagyonával, tulajdonával a haláláig azt tesz, amit akar, abba a „várható” örökösöknek semmi beleszólása nem lehet még így sem, hogy ti is tulajdonosai vagytok az ingatlannak. Különben is a teljes ingatlan rendelkezési joga jelenleg édesanyátoké, mert nagy valószínűséggel haszonélvezeti joga maradt az ingatlanon édesapátok halálát követően, ami akár az eltartási szerződés esetén is megmaradhat. Csakis eladás esetén van elővásárlási jogotok, de ez eltartási szerződés, ez már egy egészen más történet. Az ilyen kérdés a szülő felé inkább egyfajta „hiénaként” tünteti fel azokat, akik ezt a szülőn számon kérik.

Egyébként ha meg az erkölcsi részét nézzük, akkor a húgotok vállalta az együtt élést édesanyátokkal, annak minden nehézségével, a szülő esetleges rossz tulajdonságaival, rigolyáival, megszokásaival együtt. Szerintem az a minimum, hogy most ezért nem néztek rá csúnyán, mert ő ezt bevállalta. Ez ugyanis részére nem kis kötelességgel is jár. Ha jól tudom, még ennek fejében a szülő későbbi elhalálozása esetén annak eltemetése is egyedül az ő feladata lesz, nektek abból nem kell kivenni a részeteket. De őszintén kívánom, hogy ez minél később következzen be!

Szomorú örökös # 2023.02.01. 18:01

Niki1118

Megtámadható ez valamilyen módon? Mert a húgom rosszul bánik vele, Édesanyám fél tőle. Napokra egyedül hagyja, úgy hogy állandó gyógyszeres kezelés alatt áll.

Ezt a részt elnézést, nem láttam az előbb. Erre már majd a szakosok fognak választ adni,
bár mindent nagyon komolyan bizonyítani kell, ha meg akarjátok támadni, az pedig nem lesz egyszerű.
Sajnos sokszor egy ilyen szerződés visszafordíthatatlan folyamat tud lenni, nehéz felbontani, megszüntetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.01. 18:27

Ez az anyátok és a húgotok dolga. Ti ebben a (zárt) jogviszonyban nem vagytok felek.

Majordomus # 2023.02.01. 20:16

Ráadásul a húgod most már többségi (10/16-od) tulajdonos 62.5 %-ban.

Egyszerübb, ha kéred hogy vegye meg a részedet.

Kerubina75 # 2023.09.01. 10:09

Üdvözlöm!A következő probléma megoldàsàhoz szeretnék tanàcsot kérni.
Az apósomék eltartàsi szerződést kötöttek egy hölgyeménnyel .(sokat elàrul a hölgyről ,hogy ilyen olyan indokkal mindig pénzt kuncsorgot az apóstól,aki érzelmeket tàplàl a hölgy irânyàba így könnyen kihasznàlta,ennek tudható be ez az eltartàsi szerződés is).Úgy ahogy ellàtta őket.Azonban nemrégiben az amúgyis rossz àllapotban levő anyósom combnyaktörést szenvedett el A mentősöknek egyikőjük telefonszámàt sem adtàk meg hanem a külföldön tartozkodó gyermekei szàmàt.Amíg az anyós a kórhàzban volt az apósom felcuccolt a nő pesti lakàsàba.Így anyósomat senki nem làtogatta,illetve a kórház szeretné haza adni az anyóst de nem tudjàk mert nincs senki otthon.Ilyen esetben ,hogy bàr az apóssal nagyon jól elvannak ,de az anyós semmilyen szinten nincs gondozva/ellàtva a gyerekek megtâmadhatjàk a szerződést ? Vagy milyen jogi lehetőségeik vannak?A vàlaszt előre is köszönöm!

drbjozsef # 2023.09.01. 11:15

bàr az apóssal nagyon jól elvannak ,de az anyós semmilyen szinten nincs gondozva/ellàtva a gyerekek megtâmadhatjàk a szerződést ? Vagy milyen jogi lehetőségeik vannak?

Ha a szerződés minden résztvevője él, és nincs cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt, addig a gyerekeknek, vagy bárki másnak milyen joga lenne beleszólni abba a szerződésbe?

Ha az anyós úgy érzi, hogy az eltartó nem teljesít szerződésszerűen, akkor ő kezdeményezheti a szerződés felbontását.

Kerubina75 # 2023.09.01. 11:28

Rendben, köszönöm a vàlaszt!
Igen az anyós nincs gondnoksàg alatt
A baj most is az,hogy a lakàsba sem tud bejutni,vagyis a mentők épp vitték volna haza ,de vissza vitték a kórházba mert az após és a hölgy semmilyen úton módon nem elérhető,a tartózkodási helyük "ismeretlen" ,kulcsa pedig nincs ,és amúgyis àpolàsra szorulna.

drbjozsef # 2023.09.01. 11:49

Anyós is meg a gyerekek vagy bárki más is azt teheti, hogy sűrűn dokumentálják ezeket.
Após lelécelt a frissebb hússal, előfordul az ilyen. Jó eséllyel fogja az utcán találni magát az anyóssal együtt, ha a kishölgy elég ügyi...

Kerubina75 # 2023.09.01. 13:21

Köszönöm!
Ettől tartok/tartunk mi is.

osztap # 2023.09.01. 13:39

A gyakorlatban pedig egy lakatos kinyitja a zárat (az anyós okkal feltételezheti, hogy nem kizárták, hanem elfelejtették, hogy nincs kulcsa). A kormányablakban a népességnyilvántartó pedig kiadja neki a nő címét, azzal a jogalappal, hogy pert akar indítani a tartási szerződés felbontására. Meghatalmazott is eljárhat helyette.

Majordomus # 2023.09.01. 20:02

1.zárlakatos de sürgősen
2. ügyvéd