Válás - Vagyonmegosztás - per


ObudaFan # 2008.10.13. 12:38

Andrea1!

Ha a lakásban a házastársak egyikőjük vagy mindkettőjük tulajdonjoga vagy bérleti joga alapján laknak, a házasság felbontása esetén - kérelemre - a bíróság dönt a lakás használata felől.45
A házastársak kiskorú gyermekének lakáshasználati jogát - életkörülményeinek megfelelően - általában a volt közös lakásban kell biztosítani, kivéve, ha más állandó lakása van.
Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve. Szolgálati lakás esetében azonban a bérlőt a lakás elhagyására nem lehet kötelezni.
A bíróság a házastársak közös tulajdonában vagy közös bérletében levő lakásának használatát megosztja, ha azt a lakás alapterülete, alaprajzi beosztása és helyiségeinek száma lehetővé teszi. Nem osztható meg a lakás használata, ha a házastárs korábbi magatartására figyelemmel a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével jár.
Ha a lakás használata nem osztható meg, a bíróság közös tulajdonban álló lakás esetében az egyik házastársat az egész lakás kizárólagos használatára jogosítja fel, illetve bérlakás esetében a bérlőtársi jogviszonyt megszünteti, és az egyik házastársat a lakás elhagyására kötelezi.

ObudaFan # 2008.10.13. 12:32

sutyo!

Hát, meg lehet próbálni egy ilyen ideiglenes intézkedés iránti kérelmet, de nem sok esélyt látok a sikerére. Inkább arra tudlak biztatni, hogy a perben lépj fel megtérítési igénnyel az általad fizetett többlet vonatkozásában.

Andrea1 # 2008.10.12. 11:13

Természetesen nem szerencsés dolog egy volt feleséget kerülgetni.De kérdezem én,hogy miért kellene hiszen azt a lakás nem közösen szerezték hanem a barátom édesanyjáé,és ezért nem értjük hogyan kérhet ő közös lakáshasználatot????,

magic # 2008.10.12. 11:09

Kedves Fórumozók!

Megpróbálom röviden leírni a problémám. Férjemmel 1994 óta élettársak voltunk, 2000-ben házasságot kötöttünk. 2000-ben vásároltunk egy házat,ami végül férjem és anyósom nevére került,fele pénzt együtt raktuk össze a férjemmel, fele hitelből volt, amit a férjem anyósommal vett fel. 2004-ben házassági vagyonközösséget alapító okiratot készítettünk,de csak most szembesültem vele, hogy ez nincs a Földhivatalnál bejegyezve. A házat közösen újítottuk fel és rendeztük be. Ha elválunk, mi jár nekem a házból?

monalisa1 # 2008.10.11. 20:22

A bankkal külön tisztázni kell milyen feltételekkel enged el a hiteltartozásból.

monalisa1 # 2008.10.11. 20:20

Laikus hozzászóló vagyok, tehát amit írok nem biztos hogy jó - jogász bizonyára kijavít majd...

  1. Követelheted, mert senki sem ülhet végtelen időkig valaki vagyoni értékén.
  2. Ha a hitelbiztosításkor meghatározott érték magasabb mint a valós érték, akkor nem.
  3. A szoc.pol a gyerek(ek) jogán biztosított állami lakásvásárlási/épitési támogatás, tehát az nem téged illet. Az áfa visszatéritésből a fele rész megillet.
  4. Ha nem hajlandók kiadni a részedet, akkor első körben fizetési meghagyás, második körben kényszerű pereskedés.

Az hogy "nincs miből" a fizetés képességük - te ismered, végül is a házra vehetnek fel kölcsönt és akkor abból.

Ella66 # 2008.10.11. 16:48

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot és véleményeket szeretnék a következő ügyben:
Nyáron elváltam, a volt férjemmel mindenben megegyeztünk, gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás, csupán a közös lakás kérdése nem rendeződött, mivel a volt férjem szüleivel éltünk együtt, akik szintén tulajdonosai a háznak.
A családi ház eredetileg a volt férjem szüleié volt 1/2-1/2 tul. arányban, amelyre ráépítettünk, ehhez kölcsönt, szoc.pol.-t vettünk fel, így osztatlan közös tulajdon keletkezett, amelyből 2/10 rész az enyém.
A válás után elköltöztem, nem lakom a házban, most nem akarják kifizetni a részemet, mondván, nincs miből.
A felvett kölcsönt azóta is felesben fizetem a volt férjemmel.

  1. Követelhetem-e, hogy kifizessenek?
  2. A kölcsönszerződésben megállapított hitelbiztosítási értéket vehetem-e alapul a 2/10 rész összegének megállapításához?
  3. Az építkezéshez kapott szoc.pol. és áfavisszatérítés felét kérhetem-e?

Természetesen, a még hátralévő hitel felét visszafizetném.
4. Mit tehetek, ha egyáltalán nem akarnak kifizetni?

Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2008.10.11. 14:32

Jó lenne ha a válóper keretében a vagyonmegosztásról is meg tudnátok egyezni, mert amíg az előbbi csak 12 ezer forint perköltség, addig az utóbbi akár több százezer forint pertárgy érték illeték is lehet - időtartama meg elhuzódó...

Ha nem akarja a saját hitelrészét fizetni akkor azt kénytelen vagy te teljesíteni a bank felé, különben könyörtelenül "rátok szál" a bank. Később, az ingatlan eladási arából a különbözetet levonásba helyezheted, vagyis ennyivel kevesebb jár neki a hitel rendezése utáni felezett nettó pénzből.

Monalisa
laikus hozzászóló

sutyo # 2008.10.11. 14:13

Tisztelt Fórum!

Jelenleg váló félben vagyok. Még a vagymegosztás hátra van. Sok hitelt vettünk fel a házasságunk idején. A feleségem elköltözött és nem akar fizetni a hiteltörlesztés felét sem. Kérhetem a T. B-tól hogy a feleségem fizessen vmennyit, amíg nem zárul le a válásunk? Meddig tart egy vagyonmegosztási per ha nincs egyesség (általában)?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.11. 12:21

OFF
Te ObudaFan; ez az új mottó a régi magyar fordítása lenne?
;)
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.11. 12:20

Mi csak találgatni tudjuk, mi jobb az apának. (No, meg a gyerekeknek.) Ha jól gondoljuk, és szeretne napi kapcsolatban maradni mindkét gyermekével, akkor nincs jobb megoldás, mint amit ObudaFan javasolt: megállapodni az ingatlan közös használatában. A legtöbb elvált apa jelentős összeget adna Szent Antalnak egy ilyen megoldásért. (Tudom, tudom: a volt házastárs kerülgetése sem épp leányálom. De hát válásnál nincs olyan, hogy jó megoldás. Csak a legkevésbé rossz van.)

Andrea1 # 2008.10.11. 11:02

ObudaFan!!!
Egyik gyerek az anyánál van,a másik pedig az ismerősömnél,vagyis apukánál.
Éppen ezért nemtudjuk mi a teendő ilyenkor,hiszen anyuka az egyik gyereket elvitte,a másikat mint egy zsák krumplit otthagyta az apukának.A lakás viszont az ismerősöm édesanyjáé,és ők csak ott éltek 20 évig.

ObudaFan # 2008.10.11. 10:54

Andrea1!

Ha a gyermeket az anyánál helyezték el, akkor jobb lesz a közös használatban megegyezni, legfeljebb használati díj ellenében.

ObudaFan # 2008.10.11. 10:52

ciróka!

Természetesen egy egyezség egyoldalúan nem módosítható. Viszont pl. tévedés, megtévesztés címén megtámadható, ha volt ilyen. A körülmények lényeges változása tartós jogviszonyok esetén akkor eredményezheti a szerződés módosítását, ha nem várható el az egyik féltől, hogy ilyen módon fennartsa azt továbbra is.

Andrea1 # 2008.10.11. 10:11

Kedves Fórumozók!!
Egy kedves ismerősömnek kérnék segítséget.
Válófélben van,az első tárgyalás már megtörtént,és megegyeztek a gyermekelhelyezést illetően.Viszont a felesége közös lakáshasználatot kért a bíróságtól abból a házból ahol 20 évig éltek együtt.Csak ez nem közös szerzemény,hanem az ismerősöm édesanyáé.Vagyis ők ebben a házban szivességi használók voltak.Hogyan lehetne ezen ügyben valami megoldást találni???
Segítségeteket előre is köszönöm.

ciróka # 2008.10.11. 04:45

Tisztelt Obudafantól kérdezném elsősorban!

Én afellől érdeklődnék,ha a férjemmel megegyeztünk a vagyon megosztást illetően,ügyvéd által ellenjegyzett szerződést írtunk,akkor ezt megváltoztathatja-e a férjem?

Mit jelent a körülmények lényeges változásának hiánya?
Hogy kezeli az ilyet a bíró?

ő úgy gondolta,ha aláírja ezt a megállapodást akkor kibékülünk és elfelejtem a dolgait.De egyébként nem történt semmi,ugyanúgy nem jön agyerekekért,u­gyanúgy együtt él a barátnőjével-nincs semmi különös oka.

Henriette # 2008.10.10. 22:03

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben két fél között válásra kerül sor, milyen esetben dönthet a bíróság úgy, hogy a gyermeket az apánál helyezzék el. Tudom, hogy Magyarországon a bíróság igen anyaközpontú, ezért érdeklődöm, mi van abban az esetben, ha a család a férj nagymamájával él együtt, az asszony teljes hisztérika és lelki terrorban tartja az egyébként nagyon jó férjét, azzal fenyegetőzve, hogy amennyiben az elválik tőle, akkor öngyilkos lesz. A gyerek ugyanolyan szellemi terrorban van, állandóan üvöltözik és hisztériázik vele, s ez sajnos a gyermek mentális fejlődésén is meglátszik. Az apa ezt megelégelve fontolgatja, hogy elválik. Közös vagyonuk nincsen, de szeretné a kisfiút maga mellett tartani. Van-e erre reális esélye? A kisfiú négy éves és megkérdezésre is az apjával akar maradni. Amennyiben elválnának, az anyának nem lenne hova mennie, maximum albérletbe, de ezt a hat órás munkabéréből és a családi pótlékból nem biztos, hogy tudná fedezni....

sutyo # 2008.10.10. 21:47

Tisztelt Fórum!

Jelenleg váló félben vagyok. Még a vagymegosztás hátra van. Sok hitelt vettünk fel a házasságunk idején. A feleségem elköltözött és nem akar fizetni a hiteltörlesztés felét sem. Kérhetem a T. B-tól hogy a feleségem fizessen vmennyit, amíg nem zárul le a válásunk? Meddig tart egy vagyonmegosztási per ha nincs egyesség (általában)?

ObudaFan # 2008.10.05. 13:04

Vagy amíg annak nyilvánítás nélkül is cselekvőképtelennénem válik. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.05. 09:36

a közös háztartásban élő szülő haszonélvezetével terhelt ingatlant milyen feltételekkel, hogyan lehet értékesíteni?
Hogyan lehetne? Adásvételi szerződéssel. Te mást gondoltál?
Jo gilag meddig számít cselekvőképesnek az ember?
Míg nem nyilvánítják cselekvőképtelennek.

Sztyopa # 2008.10.05. 07:07

Tisztelt Szakértők!

Válás esetén, a vagyonmegosztás érdekében a közös háztartásban élő szülő haszonélvezetével terhelt ingatlant milyen feltételekkel, hogyan lehet értékesíteni?Jogilag meddig számít cselekvőképesnek az ember?
A válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.10.04. 15:36

Javaslom menj el a gyámhatósághoz és kérj tanácsot, javaslatot, segítséget, bizonyára sok hasonló problémával találkoztak már - sajnálatosan.

Esetlegesen tudnának hármótoknak egy anyaotthonban ideiglenes elhelyezést biztosítani - amíg a válás- gyermekelhelyezés lezajlik.

Asika # 2008.10.04. 12:52

Nem adhatom be a válókeresetet, míg itt lakom. Isten ments, hogy megkapja addig a határozatot, vagy bármi ilyen irányú levelet. De azt se akarom, hogy elköltözünk, aztán, mivel ide szól a lakcímkártyájuk, úgymond "visszalopja" a gyerekeket. Mivel jogosan bírhat ő is a felügyeleti jogával. És ezt nem tudom, hogy ha elköltözünk, a gyermekelhelyezés előtt, milyen jogaim lesznek nekem. Gondolom, az ideiglenes elhelyezéshez is meg fogják őt is hallgatni. Vagyis, ha itt maradunk, és addig indítom el ezt az eljárást, számíthatok az idegrohamra, ami nem is számomra a legrosszabb. A gyerekeket viselné meg, de nagyon. Én kibírok sokmindent, de őket nem akarom, hogy még nagyobb sérelem érje, mint érte már eddig is.

monalisa1 # 2008.10.04. 12:01

Ha lesz hová elköltözni, és lesz munkád - vagyis szerény de biztos megélhetés hármótokra, akkor pakold fel a gyerekeket és kezdj(etek) új életet.

De a válópert beadhatod már most is, egyben kérve a gyermekelhelyezés ideiglenes megállapítását - amíg a kérdésben végső itélet születik majd.

Bár nem írtad, hogy a jelenlegi lakás melyikőtök tulajdona ill. esetlegesen fele-fele, de kérheted a bíróságot, hogy a részeges- argesszív apát kötelezzék távozásra (legtovább a kisebbik gyermek 18. életévének betöltéséig).

Az illetékes városi bíróság heti egyszeri "panasznapján" jegyzőkönyvbe mondható a kérelem - amely egyben a keresetlevél is -, a megfogalmazásában segítenek. Kérd hogy az anyagi helyzetedre tekintettel a perköltséget engedjék el - de igazolni kell a vagyoni/jövedelmi körülményeket. (Egy ürlapot kell kitölteni, azon rajta van minden szükséges tudnivaló.)

Az "ilyen" férj mellett sajnos nem lesz sétagalopp a válóper stb., de ha nem kezdesz hozzá, "maguktól" a dolgok nem rendeződnek el.

Kívánok minden jót!

Monalisa
laikus hozzászóló.

Asika # 2008.10.04. 11:24

Sziasztok! Jogi segítséget szeretnék kérni. Válni szeretnék a férjemtől, aki iszik és agresszív. Itthonról nem merem a válókeresetet beadni. Ha elköltözöm 50-100 km-re a két kiskorú gyerekünkkel, albérletbe, és ott munkát is vállalok, lehetnek a gyerekek nálam? Vagy kell hozzá ideiglenes gyermekelhelyezést kérni? Köszi a segítséget előre is.