Válás és vagyon megosztás


_Wasp_ # 2009.03.10. 09:35

Obudafan: a házasságkötés előtti élettársi kapcsolat során szerzett vagyon (passzívák is) nem olvadnak bele a házastársi közös vagyonba? (a kommentár nem pont erre hivatkozik?)

A házasságkötés előtti élettársi kapcsolat
Ha a közösen vagy külön-külön szerzett, közösen használt vagyontárgyakat a felek a házasságkötés után is közösen használják és kezelik, vélelmezni kell a közös vagyonba utalást. Az ítélkezési gyakorlat szerint ilyenkor a házasságot megelőző együttélés vagyonjogi vonatkozásban a házassági életközösséggel egységbe olvad. A vagyonközösség kezdete tehát a tényleges életközösség kezdete.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.03.10. 09:23

Ugye, attól függ, hogy mire lett az fordítva. Mert ha simán fel lett élve a házasság alatt, akkor joggal mossa kezeit. Ha nem, hanem valamilyen vagyontárgyra lett fordítva, ami megvan, akkor az különvagyonod.

monalisa1 # 2009.03.09. 20:25

Mível nem a házassági vagyonközösség alatt felvett hiteltartozásról van szó, a hölgy joggal mossa kezeit...

Vagyis a kölcsön mint "különvagyonod"...

Bocs, hogy én válaszoltam előszőr a feltett kérdésre, de nem valószínű, hogy jogász másként mondaná - elvégre a panasznapon el is hajtottak már...

Az erősen vitatható, hogy a váláskor a bíró "nem akart foglalkozni" a vagyonmegosztással., ha a keresetlevélben ill. az esetleges kiegészítő keresetben benne lett volna bármelyikőtök részéről is ezen kérelem, a bíróság KÖTELES lett volna foglalkozni vele, ergo letárgyalni a dolgot. (És akkor a vagyonmegosztás benne lett volna a 12e Ft perköltségben, így most meg külön per és nem kevés többletköltség.)

Kár hogy nem kérdeztél rá a dologra itt a Fórumon, jogász bizonyára készséggel és kellő részletességgel tájékoztatott volna a dolog mikéntjéről, hogyanjáról.

sarigabor # 2009.03.09. 20:05

Üdv mindenkinek.

A problémám a következő.
A válásunkkor nem történt vagyonmegosztás, mert a bíró nem tudni miért nem akart foglalkozni a dologgal.
A lényeg az, hogy az esküvőnk előtt két héttel felvettem én magam egy személyi kölcsönt ami nem kevés pénz volt.
Sajnos csak egy ideig tudtam fizetni a részleteket, aztán már nem.
Együtt költöttük el, és most szeretném ha az exem a fele tartozást rendezné, mivelhogy közösen költöttük el.
Voltam panasznapon a bíróságon de azt mondták ezt felejtsem el.
Mi a rendje, és módja, hogy behajthassam?

Köszönöm.

monalisa1 # 2008.10.22. 17:01

A másik topicban is beírt ugyanezen kérdésre írtam választ.

Közben eszembe jutott: meg kell majd érdeklődni, hogy a nagymama mehet-e "gyesre" azon időtartamra amíg a kislányt lényegében ő felvigyázza.

kgyula99 # 2008.10.22. 16:28

Segítségre lenne szükségem! A feleségemmel, úgy döntöttünk, hogy elválunk. Van egy két éves kislányunk. Szeretném a továbbiakban én nevelni. A feleségem szintén ezt szeretné. Ő a válás után a gyermekkel az édesanyjához szeretne költözni, aki több mint 10 éve alkoholista. Én az saját szüleimhez mennék a lányunkkal. Mindketten dolgozunk. Ha a feleségemnél lenne a kislány, akkor bölcsődébe járna. Ha nálam maradhatna, akkor az édesanyám vigyázna rá, míg én dolgozom, mert Ő háztartásbeli. Mik az esélyeim? Egyébként a kislány 1 hetesen szívműtéten esett át. Azóta jól van, felépült. Az én véleményem szerint nem tenne jót neki a bölcsőde. Előre is köszönök minden segítséget!

axiotheus # 2008.10.22. 15:50

Koszonom meg 1x,

annyi megjegyzest tennek hogy az illetekfizetesi kotelezettsegnek nem neztem pontosan utana de en nem az eljaras illetekere gondoltam hanem a tulajdonszerzes adovonzatara, inkabb adojogi kerdes. De a peres eljarasban fizetendo 900k sem elhanyagolando osszeg, epitkezesnel meg csak-csak tudom hogy +10%ot erdemes a koltsegvetesre radobni de a valassal kapcsolatos, joreszt jarulekos koltsegekrol fogalmam sincs. Letezik erre egy osszefoglalo forras?

Udv

monalisa1 # 2008.10.21. 21:25

Ha mégis a kedves anyós (...) venné meg a fél lakást, esetlegesen megtámadhatod az adásvételi szerződést, mert vélheted: fiktív szerződés- tényleges/valós pénzmozgás nélkül jön létre az anya és a lánya között. És ez is semmis.

monalisa1 # 2008.10.21. 21:21

Egy közös megegyezéses válás bírósági illetéke mindenösszes csupán 12.000 forint, ebben benne van a házasság felbontása, a gyermekek elhelyezése és a t.díj megállapítása + a láthatás/kapcsolattartás kérdésének tisztázása, valamint a közös ingatlan és az ingóságok megosztása, illetőleg az esetleges további közös lakhasználat kérdésének rendezése.

A bíróság bármelyik fél kérésére is kimondja a válást, de ebben az esetben un. okfeltárásos eljárás lesz ami min. 3-4 tárgyalást igényel., az ítéletben azonban nem fog szerepelni, hogy xy hibájából a válás, hanem hogy "elhidegültek" stb.

A gyermekek dolgát mindenképpen rendezni kell a jogvita alatt.

Ha a vagyoni dolgokban nem tudnak megegyezni, akkor külön per lesz., "hízik" az ügyvéd..., valamint a pertárgy-érték 6%-át kell illeték címén befizetni - maximum 900 ezer forintot.

Mint alant leírtam: bármelyik fél is akarja eladni a saját tulajdonrészét, a tulajdonostársnak elővásárlási joga van - anélkül egy adásvételi semmis.

Tehát az anyós csak akkor vehetné meg a fél lakást ha te nem tudod vagy nem akarod azt megvásárolni. (Végső soron akár még bankhitelt is érdemes felvenni, hogy az egész lakás a tiéd lehessen.)

Vagy te ajánlod fel megvételre a saját tulajdonrészedet a feleségednek.

axiotheus # 2008.10.21. 20:50

Koszonom,

azt hiszem igy mar kozelebb jutottam a megoldashoz. Celom az hogy kozos megegyezessel es a gyerekek erdekeit nezve valjunk el, ebbe az is beletartozik szerintem hogy pl hogy probaljuk elkerulni a szuksegtelen illetek-fizetest az allamkasszaba es esszel egyezzunk meg a vgyonrol hisz minden kozos, 0-rol indultunk. A paromat viszont ez nem erdekli, velemenye szerint ugy tud legjobban megszabadulni tolem ha az edesanyjanak eladja a tulajdonreszet es bekoltozteti... hat nem folytatom. Kivulrol mokas belulrol nem az.

Koszonom mindenesetre a valaszokat.

monalisa1 # 2008.10.21. 20:47

axiotheus

A 2. pontban írod, hogy a nejed papíron átköltözött az egyik gyerekkel a másik kerületbe a könnyebb iskolai felvétel okán, nos az a gyermek nem a te gyermeked is?! Vélem részedről is jóváhagyóan, akkor meg most miért neki a felróvás?

Csupán megjegyeztem...

monalisa1 # 2008.10.21. 18:57
  1. Akár házas- akár elvált ember, a tulajdonjogát bárki bármikor értékesítheti, azaz eladhatja a tulajdonrészét - ha talál rá vevőt. Elsősorban a másik tulajdonostársnak kell felajánlani: elővásárlási joga van. Levélben hivatalosan tájékoztatni kell az eladási szándékról és konkrét ajánlatot közölni vele. 15 napon belül köteles írásban válaszolni. Az esetleges harmadik személynek csak azt követően jöhet szóba mint vevőjelölt.
  2. Az egy dolog, hogy valaki x helyen lakik - bármely okból -, a másik az, hogy a tulajdona/része/ akár máshol (is) lehet, illetve van.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.10.21. 18:47

A házastársi vagyonközösség az együttélés megszüntetésével együtt megszűnik. Ezzel együtt, hogy ki, mikor, mivel rendelkezhet, annak a megállapításához egy kicsit pontosabb kérdés szükséges.

Lényegében nem befolyásolja.

axiotheus # 2008.10.21. 17:47

Tisztelt Szakertok,

2 egyszeru kerdesem lenne:

  1. a valasi szandek kinyilvanitasa - egyelore szoban -utan az eljarasnak melyik az a pontja amikor ez egyik fel ertekesitheti a tulajodonjogat?
  2. befolyasolja-e barmiben az eljarast hogy az egyik hazastars papiron elkoltozott az egyik gyermekkel (ugye ismeros: atjelentkeztek masik keruletbe hogy a gyermeket felvegyek a kivant intezmenybe)?

Koszonom
(ps: elnezest, az istennek sem talalom az ekezeteket, jelenleg eroteljesen kulfoldon vagyok)

_Wasp_ # 2008.10.21. 17:21

ettől még lesz pervesztes és pernyertes.

Az elhelyezés megváltoztatása iránti per sajátosságából fakadóan elég sarkos az eredmény.
(és igen, a bíróság dönteni fog a költségekről is)

félek, hogy sajnos te inkább az előbbi leszel...

De kívánok sok szerencsét (és még több kitartást) ehhez a perhez.

Monalisa előbbi tanácsát nagyon nyomatékosan javaslom megfogadni.

Ha megalapozott panasz merül fel, akkor haladéktalanul menni kell a gyámhatóságra!
(minden piszlicsáré dologgal nem érdemes, mert az könnyen visszafelé sülhet el)

Viszont ami nagyon fontos, tudd meg, hogy a kislányod kinél szeretne élni! Ez sok mindenre választ adhat...

hajrá!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.10.21. 17:19

A gyermekelhelyezési perben is megállapít a bíróság a pervesztes által fizetendően a pernyertesnek egy kisebb összeget a pernyertes ügyvédi költségére tekintettel. az más kérdés, hogy ez a tényleges ügyvédi munkadíj mértékétől igencsak el szokott maradni.

simi11 # 2008.10.21. 17:01

mi az hogy elveszti a pert???
ez nem vagyoni per!!
a bíróság itéli meg hogy ki mit fizet, melyik ügyvédet ki fizeti, nem?

monalisa1 # 2008.10.20. 19:59

Javaslom kezd el járni (= panaszt tenni) a gyámhatóságra, mert minél több a jegyzőkönyv az ex viselt dolgairól, azt mind le tudod majd tenni a bíróság asztalára = hites dokumentum.

Igen, mindenki a saját ügyvédjét fizeti, valamint aki elveszti a pert akkor az ellenfél ügyvédi költségét is meg kell megfizetnie...

simi11 # 2008.10.20. 19:40

tényleg egy ilyen perben mindenki fizeti a saját ügyvédjét?

simi11 # 2008.10.20. 19:39

Lám ő mindíg megoldja kivéve ha buli van!
Tanukkal tudom bizonyítani hogy este 22 óra után is még a gyereket aki 9 éves a buliba vitte miután én éjszakára elmentem dolgozni!
Ezek a nők ilyen makulátlanok!
:-)
Kemény mecss lesz!
Mindkettőnknek sokba fog kerülni anyagilag!! Szerintem semmivel sem szeretem kevésbé a kislányom mint ő!!Sőt!!
Én tőle váltam el nem a gyerekemtől!!!
Van vaj a füle mögött rendesen, nyílván ezeket is fel fogom használni ellene!
Legalább 3 helyen követett el nagy összegű csalást!!
Szerintem fordított esetben ő is így küzdene a kislányunkért, ezért nyugodt szívvel teszem én is!!
Érvelni??Neki??
Szerinted lehet??
Szerintem nem!
Aki azt mondja hogy vegyél nekem konyhabútort és akkor láthatod a gyereked, vagy azt mondja tankolj az autómba és akkor láthatod a gyereked???
Szereti a kislányunkat, de eszköznek is használja!
10 kilót fogytam 3 hét alatt, nem tudok aludni!
Küzdeni fogok és mindent fel fogok használni!!

monalisa1 # 2008.10.20. 18:48

Lám ő "megoldja" (= valahogy mindig megoldja) a gyermekfelügyelet dolgát/gondját, valamint vélem a t.díj miatt is "ragaszkodni" fog a kislányhoz...

Egy elhelyezés megváltoztatása iránti perben neked kell tudni bizonyítani az anya nevelésre való alkalmatlanságát, valamint az ő életmódjának esetleges kritikáját.

Végeznek majd mindkét helyen köznyezettanulmányt, továbbá lesz gyermekpszichológusi vizsgálat. Mindezek után a bíróság majd dönt...

Én azt javasolnám, hogy beszéljétek meg: idegenek- mások helyett hozod-viszed a kislányt az oviba, és majd őhozzájuk haza, valamint a hétvégékből is többet vállalsz, és ezzel mintegy "tehermentesíted" az anyát...

Próbálj ügyesen érvelni, hátha fogékony lesz a szóra. (Ne a saját apai érzéseidet helyezd előtérbe...)

Monalisa
laikus hozzászóló

simi11 # 2008.10.20. 18:11

Válás során a feleségemmel közös megegyezéssel elváltunk!
30 ezer gyerektartást fizetek, nem vonják hanem én adom át!
A kislányunkat nála helyezték el!(persze az én lakásomban laktak ők is)
Válás után 8 hónapig még egy lakásban laktunk, amely a vagyonmegosztás után csak az én tulajdonom lett, neki is vettünk egy lakást ami meg csak az ő tulajdona lett!
A gond akkor kezdődött amikor végeztünk a lakásának a felújításával és odaköltözött a kislányommal!
Az elköltözését követően a kislányom többet volt nálam mint nála, de 4 héttel az elköltözése után hozzám költözött a barátnőm!
Azóta folyamatosan eszközként használja a kislányom!
Idegenek hordják iskolába, szomszédok vigyáznak rá míg az anyja dolgozik, vagy éppen bulizik!
Egy városban lakunk egymástól kb. 2,5 kilóméterre, én szívesen vigyáznék bármikor a kislányomra, ne idegenek neveljék!
Szeretnék gyermekelhelyezési pert indítani, és szeretném ha nálam helyeznék el a kislányom!
Ha valaki tud segítsen!!! Én soha nem élnék vissza azzal hogy a bíróság nálam helyezte el a gyerekünket!
gyermektartást sem kérnék a volt feleségemtől!
nekem a kislányom a fontos!

monalisa1 # 2008.10.20. 18:02

Ha mindketten válni "óhajtanak", és mivel a házasságból nem született közös gyermek, valamint nincs egymással szemben semmiféle követelésük, akkor valószínűleg elég lesz kölcsönösen kijelenteni a bíróság előtt: kérik a házasság felbontását.

Mindkét fél megtartja a házasság előtt már meglévő ingatlan különvagyonát-, ingóságait- esetleges saját bankbetétjét stb.

És a közös emlékeket...

Ha a hölgy esetlegesen "asszonytartásra" tartana igényt, vagyis házastársi tartás iránt járadéki követelése lenne, nos ennek megalapozottságát nehéz lesz bizonyítani: vélhetően egészséges, valamint valószínűleg saját keresettel/nyugdíjjal rendelkezik.

Meg kell várni mit ír az ügyvédje, ha egyáltalán...

Monalisa
laikus hozzászóló

dörk # 2008.10.20. 17:37

Tisztelt Címzettek!

Édesanyám meghalt 6 évvel ezelőtt. Édesapám tavaly decemberben megházasodott. A házasság részéről komoly volt, míg az "ara" részéről csak a dr.-i címet jelentette és a vagyon utáni reményt. A házasságuk megromlott mivel az "ara" rájött apukám nem olyan gazdag, mint ő remélte. Apukám rákérdezett a válásra, mire ő közölte, hogy még nincs pénze ügyvédet fogadni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen rövid házasság után mit kérhet számon Apukámon az ügyvédje, ha semmilyen közös vagyonszerzés nem volt. Sem összeköltözés, se névre íratás. /Úgy tudom, hogy ügyvéd nem szükséges már a váláskor csak bemennek és "kész"./

Kérem segítsenek, hogy mit várhat Apukám az esetleges váláskor, mert akkor kénytelenek leszünk felkészülni rá.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.16. 16:17

Egy frászt.

A bíróság dönthet úgy, hogy a feleség marad az ingatlanban a két gyerekkel.

A ráépítéssel a tulajdoni arányok eltolódtak, sőt a feleséged is szerzett a ráépítés miatt tulajdoni hányadot. Szakértői kérdés, hogy ráépítés előtt mennyit ért az ingatlan és a ráépítés után, mennyivel nőtt az ingatlan értéke.

A hitel visszafizetése részletkérdés. Azt nem itt kell elszámolni. Azzal mindketten adósok vagytok a bank felé.
Vagy fizetitek tovább felesben a részleteket, vagy eladásnál mindenki kifizeti a saját részletét, vagy a vevő rendezi a jelzálogtartozást a szerződéskötéskor.