Válás és vagyon megosztás


bzstbo # 2008.10.03. 09:39

Vagyonmegosztással kapcsolatban beadhat-e keresetet a bíróságra? Illetve amennyiben igen, meddig?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.03. 09:37

Minek mennyi az elévülési ideje?

bzstbo # 2008.10.03. 09:30

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók!

Szeretném segítségeteket kérni. Páromnak 2000-től volt egy élettársi kapcsolata, ami 2004-ben tönkrement és különváltak. Született 2 gyerekük, gyerektartással kapcsolatban zajlott már tárgyalás. A nő a közös vagyonra hivatkozik (vettek egy ma már 22 éves autót, akkor kb. 230.000 ft-ért és egy konyhaszekrényt - kb. 60.000 ft-ért). A kapcsolatuk végén a párom felajánlotta, hogy viheti a konyhaszekrényt és az autót is, hogyha akarja. Erre a nő azt mondta - mivel visszaköltözött a szüleihez, hogy mit csináljon a konyhaszekrénnyel és miből tartsa fenn az autót. Persze erről nincs papírunk. Azonban a neki járó pénzt követeli. Az ügy másik turpissága, hogy az autót időközben ellopták, vettünk egy ugyanolyat (színe más) 20.000 (!)-ért, aminek kis hibája volt, párom megszerelte. A konyhaszekrényt pedig - mivel eladás alatt van az ingatlanunk, ott hagyjuk a vevőinknek. Az ex követeli a pénzt, pontos összeget nem tudok. A párom ígért neki (szóban), hogy ad, de meggondolta magát, mivel nem kellett neki a szekrény és az autó és úgy döntöttünk, hogy a gyerekeinek veszünk 1 telket inkább, mivel az így pont kijön. Azt mondta a nő, hogy bíróságra fogja vinni az ügyet. Egy olyan kérdésem lenne, mennyi ennek az elévülési ideje, van-e? Illetve milyen érvvel tudnánk elérni azt, hogy ne kelljen fizetnünk azért, amit már egyszer elutasított?

monalisa1 # 2008.09.29. 22:38

schilla26

Különvagyon helyébe lépett érték nem válik közös vagyonná - ezzel kapcsolatban jogász a következőképpen fogalmazott a "különvagyon vagy nem?" c. topicban:

"Nem válik közös vagyonná, de egyre nehezebb lesz bizonyítani a különvagyon jelleget, márpedig egy perben a közös vagyon jelleget kell vélelmezni."

ObudaFan 2008.08.21. 13:24.
http://www.jogiforum.hu/forum/35/16650

Külön írom még: a házasság ideje alatt közösen felvett hitel lerendezése, valamint tiszta hozama fele-fele.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.09.29. 22:25

Sztyopa

Szerintem annak adja el a tulajdonrészét akinek akarja - válóperes megállapodástok szerint. Ha kiskorú lesz a vevő, a gyámhatóság előzetes hozzájárulása szükség, és nagykorúságáig a tulajdonrésszel tetszésed szerint nem rendelkezhetsz.

Az adásvételhez ügyvéd közleműködése szükséges.

Az más kérdés, hogy a bank elfogadja-e a jelen idő szerint jövedelemnélküli kiskorú hitelkérelmét - vagyis adóstársat kell bevonni, és ő hitelképes lesz-e?! Jelzálog kerül majd a fél ingatlanra.

Monalisa
laikus hozzászóló

Bencze Csilla # 2008.09.29. 20:02

Sziasztok!
A következőkben szeretném kérni a segítségeteket!
Ismerőseim házassága megromlott, volt nekik egy családi házuk, amit a fiú ismerősöm ingatlanának eladásából származó pénzből illetve hitelre vettek (a hitel a fiú ismerősöm nevére szólt, felesége mint adóstárs szerepelt rajta). Mint ahogy említettem, házasságuk megromlott, a lány elköltözött és a fiú eladta a házat, mivel egyedül nem tudta fenntartani. Ő az eladásból származó pénzből illetve hitelből vett magának egy lakást.
A kérdésem az lenne, hogy mivel még házasok, erre a lakásra igényt tarthat-e a feleség, ez külön vagyonnak vagy közös vagyonnak számít?
Várom válaszotokat, köszi: schilla26

Sztyopa # 2008.09.29. 13:50

Kedves Fórumozók!

Válóperem során a férjem házrészét megvásárolom.Kedvezőbb feltételekkel kapnánk rá hitelt, ha gyerekeim, vagy az ő gyerekeik,az én kiskorú unokáim nevére iratnám a házrészt és vennénk fel a hitelt.
Kérem a jogi szakértők és a tapasztalattal rendelkezők véleményét, melyik megoldást válasszam?

Válaszokat előre is köszönöm!

jelszo # 2008.09.29. 13:35

V.Krisztinának üzenem, hogy együtt érzek vele a helyzetem ugyanaz, de én még nem mertem elkezdeni a válópert, de a havi rezsi és a gyerekek fenntartása csakis az én dolgom szintén szeptember óta.
Kérem ha te már léptél tájékoztass a helyzetedről, csak hogy tanulhassunk egymás sorsából.

Kérdezném tőletek, hogy mennyi a különbség kb. a lakás lakott értéke és üres értéke között??? százalékban vagy pl. egy 20 milliós háznak mennyi a lakott forgalmi értéke?

ObudaFan # 2008.09.27. 12:34

Nincs. Annak van csökkentő szerepe, hogy közös kiskorú gyermek lakik bent: emiatt nem a baköltözhető, hanem a lakott forgalmi érték felét kell megfizetni.

vkrisztina # 2008.09.27. 11:07

Értem és köszönöm.

Ebben van annak valamilyen csökkentő szerepe annak, hogy szeptember eleje óta egyedül tartom fenn a lakást, fizetem a lakáshitelt és a gyerekekkel kapcsolatban mindent (ezt bizonylatokkal is tudom igazolni), mivel azóta egy forintot nem hajlandó adni?

ObudaFan # 2008.09.27. 10:25

Az esetleges közös tulajdon megszüntetési perben (ami nem lesz a bontóper része) a lakott forgalmi érték ráeső részének a hitelösszeg ráeső részével csökkentett értékét kell megfizetni.

vkrisztina # 2008.09.27. 08:42

T. Ügyvéd úr és kedves fórumozók!

Válás és vagyon megosztás ügyében kérnék a segítséget.

A tények: Van egy lakásunk, fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok a férjemmel és van két kiskorú gyermekünk.

Azt szeretném megtudni, hogy válás esetén (a két gyermek velem marad) a bíróságon a lakással kapcsolatban (amin lakáshitel is van, havi 40 ezer Ft húsz évre) milyen döntésre számíthatok.
Gondolok itt arra, hogy például ki kell fizetnem neki a lakás jelenlegi értékének felét, amiből levonják a hitel összegét vagy a gyerekek után jár bizonyos rész, amit levonnak az ő tulajdonrészéből és azt kell kifizetnem vagy esetleg a gyerektartás havi összegéből ez az összeg kompenzálható-e folyamatosan…

A válaszokat előre is köszönöm.

Verina # 2008.09.25. 11:46

Exemmel van egy 50-50% tulajdonú lakásunk.2 évvel ezelőtt vettünk meg olymódon,hogy 4 és fél millió ft lakáshitelt vettünk fel rá,amiben exem az adós én mint adóstárs szerepelek.+ az én 3 gyerekemre (akiknek nem ő az apjuk)igénybe vettük a félszocpolt,és a volt férjem is áthozta az előző lakásukról az ő saját gyerekei után kapott szocpolját.Az ő gyerekeit nem mi neveltük,hanem a volt felesége,de ők felezték válásukkor a szocpolt is.
Elváltunk és úgy egyeztünk meg,hogy kifizetem neki az ő gyerekei után áthozott szocpolt+ 1M 800ezer ft-ot.
Kérdésem:Van-e mód erre,és hogyan?(szocpol átvitel,szerződésmódosítás,stb)
Választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 07:09

Milyen jogaim vannak ezzel kapcsolatban?

Sajnos semilyenek. Ebben az esetben nem lehet lakáshasználatot kérni.

Még a kölcsönnel sem nagyon lehet mit kezdeni, ha nem értéknövelő beruházásra, hanem felújításra, karbantartásra ment el.

(Kérdezted, miből fogja fizetni a feleséged a kölcsön felét. Hát majd abból a gyerektartásból, amit te fizetsz.)

Asika # 2008.09.22. 04:51

Tisztelt Mohos Ügyvéd Úr! Nem tudom, nagy kérés lenne-e, hogy nézze át az én hozzászólásaimat? Szeretnék tisztán látni, hogy mire számíthatok a válásom során és után. A gyerekek számomra a legfontosabbak, és nem szeretném őket elveszíteni. Nagyon szépen megköszönöm a segítségét előre is. Asika

monalisa1 # 2008.09.21. 16:04

Anita.33

Nagyon zsarolás szagú a dolog, jó lenne ezt is megbeszélni ügyvéddel. (Nagyon rátok "kattant", önszántából nem fog lekopni, legalább is új kapcsolat hiányában...)

Az autó dolgában ellentmondást látok abban amít írsz., ha a szüleid vették, vagyis mindenösszes 1.700.000 Ft volt a vételára, akkor a kocsi szerintem kizárólag a te különvagyonod. Majd ezt is mond el az ügyvédnek.

davianka # 2008.09.21. 15:15

Ezzel az lehet a gond,hogy a lakás az édesapjá-é ,aki ott is lakik velünk.A rezsit viszont én fizettek mindent.Az édesapja 73 éves és minden újitást ellenez.Ha 15 éve ott lakunk és 8 éve állandó lakosként beis vagyok jelentve.Milyen jogaim vannak ezzel kapcsolatban?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.21. 14:36

Ha a lakás megosztható, akkor a perben a lakás közös használatát kell kérnie.

davianka # 2008.09.21. 14:25

Ön szerint mire számithatok ilyen esetben?A gyermekeinknek a lehető legkiseb traumát szeretném okozni.Bár tudom nem őket kihagyni belőle

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.21. 14:21

A válóper arra való, hogy az érdekeit megvédje.

davianka # 2008.09.21. 14:19

Igen szeretné ,viszont a hitelek kifizetése nélkül nem tudok ,mert nem maradna az "életre" /albérlet,rezsi,élelem/;gyerekekre egyértelmü,hogy fizettek gyt.dijat,de mivel a hitelek az én nevemen vannak ezért elég tanácstalan vagyok mit tehetek meg és mit nem

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.21. 13:45

És azt is kéri, hogy költözzön el ? Ilyenkor válópert szoktak indítani.

davianka # 2008.09.21. 13:42

Tisztelt Fórumozok!

A segitségetekre ill. véleményetekre lennék kiváncsi.A nejem 15 év házaság után válni akar.Az okot nem tudja meghatározni,azt mndja nem tudok már annyit nyújtani amirre neki szüksége van.Van 3 gyermekünk /12;8;6 évesek/; nincs tulajdonunkban ingatlan.Az édesapjával élünk az apja házában.A probléma az,hogy az összes rezsit mi fizetjük;és a ház álagon tartásához nekem hitelt kellet felvennem ami az én nevemen van.Ő jelenleg főállású anya igy a keresete szinte a nullával egyenlő.Szerintettek mi a teendő ilyen esetben?
Azt mondja a hitelek felét fizeti de ,hogy hogyan nem tudom.

Anita.33 # 2008.09.21. 10:19

Tudom, hogy csak fele részben az övé az autó, de ő azt gondolja, hogy egészen az. Ezért is vitte el.
Úgy viszont nem alszom nyugodtan, hogy az objektív felelősség értelmében engem szednek majd elő mindenért, holott fél éve még csak a színét sem láttam az autónak. Csak épp a nevemen van, és mellesleg 1,7 millió Ft-ot fizettek ki érte a szüleim az év elején, hogy legyen mivel hozni-vinni a gyerekeket. Tegnap pedig közölte, hogy ha neki adom az autót, akkor békén hagy minket (engem és egy barátomat), mert hónapok óta folyamatosan hívogat és fenyeget mobilon, munkahelyi telefonon, ott ólálkodik a lakhelyünk körül, figyel minket, bejárkál a munkahelyünkre is. De ha fizetünk, akkor lelép. Ez nem zsarolás?

monalisa1 # 2008.09.21. 09:14

Bocs, "csak" élettársak vagytok, de a szerzés arányában az egyes tárgyak/ingóságok használata ott is megoszlik.