Válás és vagyon megosztás


monalisa1 # 2008.09.21. 09:10

Addig is míg remélve a prívát e-mailodra valakitől kapsz javaslatot pécsi ügyvédre, te magad is kereshetsz: itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" címszó alatt írd le ismét a problémádat.

Itt a fúrumban jogász ditektben nem közvetíthet kollegát ügyfélnek.

Az autóval kapcsolatban annyit, hogy ha a kocsi un. házastársi vagyonközösség alatt szerzett közös ingóság, akkor bár a neveden fut, de fele részben ő is tulajdonosa, így pedig a kocsihasználat részéről nem jogsértő. (Ha a forgalmi nincs nála, akkor lehet számára gázos a helyzet egy rendőri rutinellenőrzéskor - bár valószínüleg kidumálja a dolgot...)

Monalisa
laikus hozzászóló

Anita.33 # 2008.09.20. 15:27

Kedves Fórumosok!

Tudna valaki ajánlani egy jó de mégis megfizethető ügyvédet Pécsről? Röviden: élettársi kapcsolat, 2 gyerek, folyamatban levő rendőrségi ügy bántalmazás, zaklatás miatt. Plusz az ex lelépett a nevemen levő autóval, ami nem egy jó érzés... Szóval szeretném ügyvéd előtt letisztázni a helyzetünket (vagyonmegosztás, gyerektartás).
Ha bárki tud segíteni, kérem írjon a fórumba vagy a majmoci@gmail.com címre.
Köszönöm!

Asika # 2008.09.20. 14:30

A szomszédok nem avatkoznának közbe, egyrészt mert félnek tőle, másrészt pedig senki nem akar bíróságra járni tanúskodni más baromsága miatt. A költözésen meg nem a szomszéd falut értem, hanem 50-100 km-re, ahova utánam jöhet ugyan, de nem mindennaposak lennének a zaklatásai. Viszont nem is olyan nagy táv, hogy a gyermekláthatás gondot okozna.

monalisa1 # 2008.09.20. 14:19

Én azért javasolnám a szüleidhez való hazaköltözést, mert ha édesapád esetleg nem tudna megvédeni, de a szomszédok vélve csak közbelépnek ha balhézik az utcán, az ablakotok előtt. Míg a szomszéd faluba bármikor átmehet - aztán "a" balhés lakót könnyen kitehetik: téged őmiatta...

monalisa1 # 2008.09.20. 14:16

Ha rendeződnek a függetlenítási körülményeid - az ideiglenes lakásmegoldás és a biztos munkahely -, akkor a bíróság látni fogja, hogy nálad jobb helyen lesznek mint a jelen otthoni sajnálatos házastársi helyzet.

Közben menj és kérdezd a gyámhivatalt is, sokat segíthetnek ők is - ha olyan a hozzáállásuk.

Asika # 2008.09.20. 14:04

Édesapám egy gyenge és beteg ember, a férjem nagy erőfölényben van vele szemben. Mindenképpen keresek ügyvédet, csak addig is tapasztalt, mindezt már átélt emberektől szeretnék tájékozódni. Ha a szüleimhez költözöm, és ott zaklat a férjem, úgy gondolom, ha a hatósághoz fordulok is, mire kiérnek, bármi megtörténhet. Komolyan aggódom emiatt. Ha úgy költözöm albérletbe, hogy már lesz is rögtön állásom, akkor nem lehet probléma a gyerekek ideiglenes elhelyezése nálam?

monalisa1 # 2008.09.20. 13:56

Édesapád majd elzavarja, így szerintem nyugtod lenne otthon, a gyermekeknek úgyszintén. Vélem a válópert onnan könnyebb lesz megindítani, és annak x hónapon/éven keresztüli mindennapos lelki- és fizikális terrorját kibírni, átvészelni.

Ha nem fizet(i) a t.díjat az végső soron bűncselekmény - feljelenthető lesz majd. Amennyiben meg tényleg nem fizet, a jogerős bírói végzés alapján a lakás/ház tulajdonrészéből a tartozás összege utóbb levonásba helyezhető.

Fordulj ügyvédhez.

Asika # 2008.09.20. 13:41

A szüleimhez költözhetnénk, de itt laknak a falunkban, és biztos, hogy a férjem zaklatna minket. Ha itt maradok a lakásban, és úgy adom be a válókeresetet, dührohamában a jó ég tudja, mit tenne velem. Az alkohol kihozza az emberből az állatot. Más rokonom nincs, akire számíthatnék. A válásról még annyit, hogy bele nem egyezik, a lakást eladni nem akarja (közös tulajdon), a ház feléről nem mond le a gyerekek részére t.díj fejében. Sőt, ha a t.díjat megállapítják, kirugatja magát a munkahelyéről, hogy ne tudják miből lefogni. Hidd el, nem vagyok könnyű helyzetben, és csak a több kilométerre lévő albérletet látom kiútnak. Állást keresek, és biztosan fogok is találni, efelől nincs kétségem. De a gyerekeket nem hagyom egy ilyen embernél egy percre sem egyedül. Nekem nem kell asszonytartás, sőt még a gyerektartás sem, csak meg akarok tőle szabadulni. És persze vinni a gyerekeket, és normális körülmények között felnevelni őket.

monalisa1 # 2008.09.20. 13:20

... a szüleidhez nem-e tudsz menni

monalisa1 # 2008.09.20. 12:41

Együtt kellene eljárnotok családterapatura szakemberhez, megpróbálni a férjeden segíteni...

A tervezett albérlet helyett a szüleidhez nem tudsz menni - vagy valaki más saját rokonhoz, ahol mégis biztonságos "háttérrel" rendelkeznél.

Amíg nincs rendezve a lakhatásod és nincs saját önálló jövedelmed, addig a gyermekeket a bíróság nem valószínűleg itéli kizárólagosan neked.

Bár nem írtad, hogy ahol most laktok az a férjed különvagyona v házassági közös ingatlantulajdon, de a válókereset beadásakor egyidejűleg lehet kérni a bíróságot, hogy a férj italozó életmódja stb. miatt ideiglenes intézkedéssel kötelezzék a férjet távozásra - legkésőbb a gyermekek 18. életévének betöltéséig.

Elválni elvileg "gyorsan" megy: 3-6 hónap alatt megvan - ha mindenben meg tudnátok egyezni... Azonban a gyermekelhelyezés + a t.díj dolga, egyidejűleg a lakhatás kérdése akár elhuzódó pereskedést eredményes, kimenetelét előre nem lehet megmondani. (Amíg nincs saját jövedelmed, a t.díjon felül kérhetsz un. házastársi tartásdíjat, de erre azért ne hagyon számíts, mert a bíróság "szorgalmazni" fogja a mielőbbi munkába állásosodat.)

Javaslom olvasad vissza ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és az arra írt válaszokból sokat lehet hasznosítani.

Közben gondolkodj azon, hogy a válásodnál ügyvéd segítsége- közreműködése sokat jelentene.

Monalisa
laikus hozzászóló

Asika # 2008.09.20. 07:26

Kérem, adjon tanácsot valaki. Válni szeretnék a férjemtől, aki egy ideje nagyon sokat iszik, és ez a legrosszabbat hozza ki belőle. Goromba, ideges, betegesen féltékeny, persze ok nélkül, mindenbe beleköt. A gyerekek olyankor félnek tőle. Én a gyes után nem találtam még munkát. A férjem hallani sem akar a válásról. Sőt, azt mondja, bármi áron megakadályozza, hogy elmenjek. És ezt szó szerint érti. Ha elköltözöm a gyerekekkel albérletbe, míg ő dolgozik, és onnan adom be a válókeresetet (itthonról nem merem, félek a dührohamától), lehet-e belőle jogi problémám. Azt még hozzáteszem, fizikailag nem szokott bántani, de a lelki terror folyamatos. A gyermekelhelyezésnél gond-e, hogy jelenleg nincs állásom. Folyamatosan keresem, de még sajnos nem találtam.

érdekes # 2008.09.19. 05:52

A férjem nevén van az ingatlan. Én csak beköltöztem és be vagyok jelentve állando lakosként.

tomas64 # 2008.09.18. 18:04

A hasznos ráfordításokat igényelheted. De az összeget bizonyítanod kell.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.18. 17:20

Külön tulajdonban van az ingatlan.

érdekes # 2008.09.18. 17:07

Kedves Forumozók!

Egy kérdésben szeretném a segitségeteket kérni. Férjem majd 25 éve épitetet a házat amiben most élünk, tehát az övé, de itt lakom vele már 12éve, vagyis 12 éve vagyunk házasok. Az volna a kérdés hogy a válás során a ház fel-fele lesz, vagy marad a férjemé mivel az ővé?És Én mehetk amerre jolesik?

ObudaFan # 2008.09.18. 14:22

Nem kötelezheti. Ha megállapodtok a per folyamán, akkor a bírói egyezség pótolja az ügyvédi ellenjegyzést. Ha peren kívül állapodtok meg, akkor ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratot kell a földhivatalhoz benyújtani.

glaszanna # 2008.09.18. 11:29

Összegezve néhány számonra nyitott kérdés: -kötelezheti e biróság /rosszhiszemüséget feltételezve/,hogy elfogadja a haszonélvezet megváltását?-Ha bármi más módon vagyonjogi megállapodást kötünk/Itt most a szüleim garzonlakásáról van csak szó,/ kell-e ügyvédhez fordulni annak rögzitése miatt?-Végül mégegyszer hálásan köszönöm a válaszait,további szép napot kivánok!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.18. 11:15

Nem.

glaszanna # 2008.09.18. 11:09

T.Ügyvédúr!Tudtam,hogy valamit nem jólérhetően fogok leirni..A garzonban ahol haszonélvezete van a férjemnek,szüleim lakják,és velem,kizárolagosan csak velem van az eltartási szerződés kötve.Igy ott ő nem lehet tulajdonos ugye?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.18. 10:59

Ha a garzonban nem lakik senki, akkor annak lehet a tulajdonosa az ön férje. Az ő tulajdonjogának az ellenértéke lehet a közös használatú lakás hasznáalti ellenértéke, a haszonélvezeti jog ellenértéke, illetve készpénzt is meghatározhatnak ellenértékként.
Önök dönthetik el, hogy megállapodnak vagy perben a bíróság dönt.

glaszanna # 2008.09.18. 10:51

Elsősorban nagyon köszönöm a gyors válaszát.Igen a szüleim viszonylatában a garzonról beszélünk /itt is van haszonélvezete,amit jeleztem mint megoldandót/,mig az együttlakást a 2 szobás ,fiam tulajdonában lévő ingatlan képezi,ahol szintén haszonélvezete van.Lehet kicsit körülményes vagyok,nézze el nekem.

glaszanna # 2008.09.18. 10:44

..mit szeretnék elérni?Elköltözni biztosan nem fog,mert nem akar.Lakásmegosztás?Én csak élhető módon szeretnék a továbbiakban élni.De hogyan...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.18. 10:40

Az ingatlanra vonatkozóan az ön férjének vagyonjogi igénye van. Tehát vagy vagyonjogi megállapodás keretében, vagy vagyonjogi perben megállapítják, hogy a haszonélvezeti jognak mennyi az ellenértéke, illetve a lakás vételéhez való hozzájárulását külön vissza kell-e fizetni.
Azt írta az első kérdésben, hogy ez a fia tulajdona. Vagy van egy másik lakás is, ami az ön szüleié?

glaszanna # 2008.09.18. 10:31

...az előző témakörhöz kapcsolódik,hogy szüleimmel eltartási szerződést kötöttem 1993-ban.Ezáltal 1/1 tulajdonomba került az ingatlan.1999-ben lakóhelyemen ingatlant vettünk,/az előző eladása után/ melyhez hozzájárultunk bizonyos pénzöszeggel,ezért szüleim beleeggyezésével férjemnek haszonélvezetet biztositottunk /holtigtartó/az ingatlanon.Miután megromlott a házasságunk, és a férjem a szüleimmel sem tudott kijönni,mi a megoldás,hogy ez a haszonélvezet lekerülhessen az ingatlanról.Egyébként rosszindulatuan közeliti meg a dolgot,hogy majd odaköltözik,vagy kiadja albérlőnek.Egyébként az ingatlan egy konyhabelépős garzon,32 m2.Kérhetik-e szüleim összeférhetetlenség cimen ennek megszüntetését,vagy valamilyen módon való kiváltását,.kötelezheti-e ennek elfogadására biróság a férjemet?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.18. 10:29

Attól függ, hogy mit szeretne elérni.