Válás és vagyon megosztás


PallMall # 2008.09.13. 17:26

lostbabe, ennmek a dolognak a "B" része, hogy azt a házat a közös vagyonból vette, elvileg, ha nem írtál alá olyat, hogy az az ő különvagyonát képezi. Ha nem írtál, akkor a fele annak is a tiéd lesz. Többség hogyan vélekedik erről?

PallMall # 2008.09.13. 17:22

szia lostbabe,

ha közös a vállalkozás, akkor közös az öröm és közös a bánat, ami ebből származik. Szerintem ez ennyire egyszerű. Jogod van a hasznaira és a kötelezettségek ugyanúgy terhelnek, mint a másik tulajdonost. A vállalkozás folytatásának, illetve fennmaradásának nem feltétele az életközösség fennállása. Gondolj bele, mennyi sikeres vállalkozás van ma Magyarországon, és a cégtulajdonosok mégsem költöznek össze! :) Közösen csináljátok, ugyanúgy igényt formálhatsz a hasznokra...Persze ha ettől eltérő megállapodást nem írtál alá. Vagyis én így gondolom.

lostbabe # 2008.09.13. 17:09

Segítségre lenne szükségem. Megpróbálom felvázolni a helyzetemet, nagy szavak és túlzások nélkül, de elég nagy bajban vagyok. Kérem, ha valaki tud valami okosat, segítsen.
99. óta vagyok házas. Férjemmel közösen vállalkoztunk, elég jól ment a cég. Közben nekem szükségem volt egy rutinműtétre, amit elrontottak, az eredmény: csak bottal tudok járni, és az egyik lábam 3 centivel rövidebb, mint a másik. 3 évvel ezelőtt a fővállalkozó megszüntette velünk a szerződést, én még egy évig dolgoztam, azután leszázalékoltak. Férjem nem dolgozik, viszont iszik rendesen, és egyszer részegen az arcomba vágta, hogy szégyell velem az utcára menni. Akkor még fizikailag és mentálisan is viszonylag jó állapotban voltam, anyagilag sem álltunk rosszul, felajánlottam, hogy váljunk el, a lehetőségekhez képest barátságban. Nemet mondott, azzal az indokkal, hogy mit gondolnak az emberek róla, ha elhagyja a beteg feleségét. Az azóta eltelt időben viszont mindenkitől elszigetelt, minden programot lemondott, rám hivatkozva, hogy én nem bírnám, évente kétszer elvisz az orvoshoz, de az általa javasolt terápiákra már nem. Kértem, hogy vigyen pszichiáterhez, erre is nemet mondott. Tudom, hogy az egyetlen megoldás a válás, de most már nem sok erőm maradt harcolni. Fél éve elköltözött – vett magának egy házat. Tudom, ha még sokáig halogatom a döntést, semmink nem marad, amin osztozhatunk. Nekem meg, kell vagy két év, amíg talpra állok, és megtanulok valami új szakmát, amit otthon is végezhetek.
Na szóval, a kérdésem: Mit tegyek, és hogyan? Mit csináljak, ha nem akar közös megegyezéssel elválni? Előre is köszönök minden segítséget.

PallMall # 2008.09.13. 17:00

Kedves Szakértők!

A bíróság belenyúlhat-e válás esetén egy adott közös tulajdonú ingatlan vonatkozásában a tulajdoni hányadokba, úgyértve elveheti-e a tulajdoni részt amennyiben a felek nem egyenlő arányban tulajdonosok, illetve ha az ingatlan hitellel terhelt és az egyik fél, akié a többségi tulajdoni hányad, azt kéri, hogy a hiteltörlesztést teljes egészében magára vállalja a jövőben, a kisebbségi tulajdoni hányad megváltásaként? Ítélhet így a bíróság a kisebbségi tulajdonos tiltakozása ellenére?
Erre vonatkozóan sem megállapodás, sem egyetértés nincs, a kérdésem tehát, hogy a bíróság megítélheti-e a többségi tulajdonos kérelme alapján a kisebbségi tulajdont a hitel átvállalásának fejében? Kötelezheti-e a kisebbségi tulajdoni hányadot bíró felet a tulajdonjogáról lemondásra? Úgy gondolom, hogy a többségi tulajdonosnak meg kell váltania a kisebbségi tulajdoni hányadot és viselni a terheit is, ha kell neki ez a hányad, hogy 100%-os tulajdonos lehessen. Vélemény?

Sztyopa # 2008.09.12. 16:52

Tisztelt Obudafan!

A válás kimondása után van e törvényi határideje a vagyonmegosztás megtörténtének?Ha nincs, akkor a bíróság a tapasztalatok szerint mennyi időt szokott adni erre?
A válaszát köszönöm!

shelly # 2008.09.12. 13:19

Szegény ügyvédet teljesen sanálom, mi is az amit fizetnem kell neki? Mármint milyen jogcímen. Amúgy is kap tárgyalásonként x összeget,ezen felül? Csak jó előre felkészülni.Én már csak azt akarom, hogy legyen vége.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.12. 13:01

kell valamit fizetnem az ügyvédemnek

Természetesen. Előre szólni meg illik.

shelly # 2008.09.12. 12:54

Tehát, tárgyalás mindenképp lesz gyermekelhelyezési ügyben. Ha azt mondom, ott a helyszínen, hogy válási szándékomtól elállok, és a férjem sem ellenzi a per megszűntetését kell valamit fizetnem az ügyvédemnek, illetve kell ezt a szándékomat előre jeleznem neki? (nem nagyon örülne....megértem)

amira # 2008.09.12. 09:52

T. Ügyvéd Úr ...a kérdésére válaszolva...
Pl. olyan "előjogra", hogy mivel a férjem nem tesz eleget a banki szerződésben foglaltaknak, miszerint a törlesztőrészleteket fizeti és a lakás rezsijét is fizeti...esteleg elvesztheti-e tulajdoni jogát az én javamra...mivel helyette én fizetek...pedig ezt a szerződésben fele -fele arányban válaltuk?

Köszönettel: amira

amira # 2008.09.12. 09:44

Tisztelt Ügyvéd Úr
Bontóper még nem volt. Mivel én békés úton szeretném rendezni a dolgokat...elsősorban a gyerek érdekében...arra várok , hogy végre tudjunk beszélni az úgynevezett közös megegyezéssel való válással kapcsolatban.

  • Kérehetem-e annak a megnem fizetett összegnek a levonását a férjem részéből, amit elvileg neki is fizetni kellett volna törlesztőrészlet címén ?
  • Mivel én nevelem közös gyeremekünket és a férjem sem anyagilag, sem természetben nem gondoskodik a gyermekről..úgy tudom, kizárólagos használati jogom van a közös lakásunkra. Így van ez?
  • Ha feltételezem, hogy távollétemben kárt tesz a közös lakásunkban (van kulcsa), kicserélhetem -e a zárat vagy ez jogtalan?

Köszönettel: amira

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.12. 09:07

Bontóper már volt ? Ha igen, akkor abban megállapították a lakás használatáért járó ellenértéket. Ennek abból a szempontból lehet jelensége, hogy a másik fél fizetési kötelezettsége csökkenhet, megállapodás alapján.

Ön milyen előjogra tart igényt ? A hitel egyetemleges kötelezettjei, bármelyikük nem fizet, akkor viszi a lakást abank.

amira # 2008.09.12. 08:59

Kedves Valaki..Mindenki!

Tanácsot/kat kérnék a problémámmal kapcsolatban.

Röviden az előzmények: 2007. szeptemberben végleg megromlott kapcsolatom a férjemmel. Egy ideig közös lakásunkban éltünk, de ez nem működött. Májusban elköltözött újdonsült barátnőjéhez és kb. 1 hónapig felénk sem nézett....most is csak ritkán. Van egy 9 éves közös gyermekünk. 2006.decemberében vásároltuk közös lakásunkat, aminek a törlesztőrészlete havi 43 ezer forint. A lakás 50-50%-ban a tulajdonunk. A férjem a főadós én vagyok az adóstárs.
Elköltözése óta egyedül fizetem a rezsit és a törlesztőrészleteket is ill. nevelem közös gyermekünket. Ezidáig nem lehetett leülni vele megbeszélni a dolgokat. Néha, ha felbukkan , némi hajlandóságot mutat arra, hogy megtudunk majd egyezni a vagyon tekintetében a váláskor, de kezdem azt érezni, hogy mégsem.Fizetni továbbra sem hajlandó.
A banktól nem merem megkérdezni, hogy ha mint főadós nem fizeti a részleteket és a rezsit az jár-e valamilyen következményekkel...mert félek , hogy magam alatt is vágom a fát.

Laikusként úgy ítélem meg, hogy ha valaki 50% ban tulajdonos annak az ezzel járó költségeket is kötelessége 50%-ban viselni. Ha valaki tud , kérem segítsen abban, hogy ilyen esetben rendelkezem-e bármiféle előjogokkal a közös tulajdonunk tekintetében.

Több választ is szívesen fogadok. Köszönettel. amira7412@gmail.com

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.12. 08:49

Tényleg. Bocs.

ObudaFan # 2008.09.12. 08:31

Ő meg bejelenti, hogy nem ellenzi a per megszüntetését.

Az nem kell.

Pp. 284. § (2) A felperes házassági perben keresetétől az eljárás bármely szakában az alperes hozzájárulása nélkül is elállhat.

mazsoka # 2008.09.12. 07:00

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 16:27

Bejelented, hogy visszavonod a keresetet. Ő meg bejelenti, hogy nem ellenzi a per megszüntetését.

monalisa1 # 2008.09.11. 15:52

Válóperben mindegy ki a felperes és ki az alperes, lévén mindketten "ugyanazt" akarják.

Kérheted a per 6 havi szüneteltetését - "gondolkodtok" a váláson.

shelly # 2008.09.11. 15:40

Kedves Bárki!

Férjemmel 1,5 éve válunk, már volt vagy 5 tárgyalásunk (nyári szünet, perek egyesítésének elmulasztása stb...)Lényeg, hogy mire idáig jutottam rájöttem, hogy nem is akarok elválni ( a férjem soha nem is akart)viszont van egy 9 éves lányom és az ő jogi helyzetét mindenképp rendezni akarta (bár közösen úgy egyeztünk meg , hogy ő neveli,hisz a lányom is így akarta-tudom tudom ki mit gondol, de már nem érdekel.)Én csak vissza szeretném kapni őket. A gyermekelhelyezési perben a férjem a felperes, az oké, nem lesz vita. Viszont a válóperben én vagyok a felperes. Mit kell tennem ha mégsem akarom már a válást?

Már csak 15 nap....

ObudaFan # 2008.09.10. 09:55

RR2008!

Hogy a bank a hiteltörlesztés vonatkozásában mibe hajlandó belemenni, azt a bankkal kell megbeszélni. Ha valóban minden úgy stimmel, ahogy leírtad, akkor el is adhatod az ingatlant, más kérdés, hogy lakottan, ami nyilván értékcsökkentő tényező.

Ügyvédi munkadíj pedig nem az internetre való a Kamara szerint, ezt személyesen kell megbeszélned a számodra szimpatikus ügyvéddel.

ObudaFan # 2008.09.10. 09:52

Kártérítést kérhetsz. Mindenesetre ha

nanácska # 2008.09.10. 05:39

Szeretném megváltani a házat, de mivel mindent elvitt, ezért nem tudunk megegyezni, mert ő nem hajlandó az ingóságok felét nekem megfizetni.Azt fogja mondani a bíróságon, h kényszerből pakolt ki, mert én zaklattam az ő kapcsolatát.De ez nem igaz.Ha így lett volna, mi köze van a wc szét szerelésének, a szagelszivóknak, a dugajoknak, a mosdó kiszerelésének stb...?Ez mind csak bosszúból történt, h én ne tudjam használni a lakást.Mivel elkellett költöznöm albérletbe, kérhetek tőle ezzel kapcsolatban vmit?

RR2008 # 2008.09.09. 21:20

Köszönöm szépen a választ, de a hiteltörlesztést ki fizeti majd? + én felajánlottam, hogy adjuk el és vegyünk nekik olcsóbban egy lakást hitel nélkül... de nem biztos, hogy belemegy ebbe. Azt nem tudom elérni, hogy el kelljen adnunk a lakást és fizessük vissza a hitelt? Nem akarom a hiteltörlesztést is fizetni még 12 évig.

Ha a gyerek javára lemondok az ingatlanról, akkor a gyereké lesz a hiteltartozás is, vagy? A bank mit szól majd? Ilyenkor el is adhatja az anyja?

Hozzávetőlegesen nem tudjátok megmondani, hogy
mennyibe kerül ez majd nekem? mármint egy ügyvéd?

Bocsánat, sokat kérdeztem.

"Nem. Jelen pillanatban úgy néz ki a dolog, hogy a te különvagyonod a teljes ingatlan, ugyanakkor ő használhatja majd. Te ezért nyilván használati díjra leszel jogosult, viszont gyermektartást meg fizetned kell. Vagy: a gyermektartás elengedése fejében a gyermek javára az ingatlanról lemondasz. Vagy: ezzel a használattal terhelten – így áron alul – eladod az ingatlant.

A rezsit mindenképp az fizeti, aki bent lakik.
"

ObudaFan # 2008.09.09. 19:24

Az eladásra kötelezhet, ha nem tudod az ő részét magadhoz váltani. A megoldás az lehet, ha pl. megegyeztek, hogy a atrtásdíj leszállítása fejében átengedi a gyermek részére a saját hányadát.
A közös tulajdon megszüntetése azonban nem kell, hogy a kiköltözésetekkel járjon, illetve ha igen, akkor a bíróság ilyen esetben a vevőt kötelezi cserelakás (természetesen bérlet) biztosítására, amelynek értékcsökkentő hatását ketten viselitek a volt férjeddel.

Az ingatlanforgalmi szakértő szakvéleményét vitathatod, és kérheted a szakértő meghallgatását a tárgyaláson, és ha az így is ellentmondásos, új szakértő kirendelését kérheted. Ez persze mind költség.

nanácska # 2008.09.09. 18:53

Sziasztok!
Kérdésem: a bíróság a váláskor a vagyonmegosztás során azt az itéletet hozta, h 1–1 szobát kizárólagosan használunk, a többi helységeket közössen használhatjuk­.A volt férj a közös helységekből mindent (csak a csupasz falakat hagyta) kipakolt és elvitt.Most kezdeményezte a közös vagyon megszüntetését.
Kérdésem: h két gyerekkel a bíróság kötelezhet-e a tulajdoni részem eladására?
Elkell-e fogadnom a bíróság által hivatalból kirendelt értékbecslő értékelését?
Az elvitt ingóságok értékének felét követelhetem-e?
Én többször adtam vételi ajánlatot, az ő részére, de mindig visszautasítot­t.Mindenfelé azt hangoztatja h nekem nem adja el.

ObudaFan # 2008.09.09. 14:09

Ha nem egyeztek meg - többek között a gyermekelhelyezés kérdésében - akkor a bíróság akkor mondja ki a bontást, ha a házasság helyerállíthatatlanul megromlott. Ez azért együttélés esetén is lehetséges.