gyermektartas kulfoldrol


eszterhai_melinda # 2012.08.21. 11:11

Üdvözlöm!
Ismét a kisfiu ügyében lenne kérdésem.A gyámhivatalnál aláirattak vele egy papírt,hogy kéri az ideiglenes hatályú elhelyezését,és továbbá a szülői ház elhagyását.A gyámhivatal megadta az elhelyezést a nagyszülőknél,de minden szülői jog az apát illeti,és nem kötelezhető gyerektartás fizetésére.Annyi változott,hogy a gyerek a nagyszülőknél lakik.A kérdésem az lenne,hogy jogos-e ez így,és valamilyen módon kötelezhető-e az apa a gyerektartás fizetésére?Van-e erre vonatkozó jogszabály,vagy bele kell törődniük?Köszönöm válaszukat!Üdv..

Goodwitch # 2012.08.16. 09:22

Géza1888!

Attól függ, hogy hol vállalsz munkát. Eu-területén pl. tudnak vonni. Ha úgy gondolod, hogy a kinti jövedelmed 40%-a túl sok, kérheted a bíróságtól a tartásdíj csökkentését. Mondjuk a sikert nem garantálom, csak ha kiemelkedően extra sok lenne az a 40 %, de próbálkozni lehet.


Goodwitch

eszterhai_melinda # 2012.08.15. 18:52

Köszönöm szépen a választ!!

Dr.Attika # 2012.08.15. 15:22

Üdvözlöm. A büntető törvénykönyvnek nincs olyan tényállása ami alapján az apát büntetni lehetne. A nagyszülőknek kell kérvényeznie, hogy ezen ellátásokat újra nekik folyósítsák.

eszterhai_melinda # 2012.08.15. 14:59

Üdvözlöm!Egy gyámügyi kérdéssel fordulok Önökhöz.A történet egy fiuról szól,akinek az édesanyja meghalt,és a nagyszülőkhöz került,mert az apa nem volt alkalmas a nevelésre.Az évek során az apuka magához édesgette a gyermeket,aki odaköltözött hozzá.A gyámhivatal engedélyezte,a nagyszülők még abban a hónapban intézkedtek,hogy a családi pótlékot,és az árvaellátást az apuka kapja meg.A gyermek 7 évig élt az édesapjával,de mivel a nevelési módszerek,és a körülmények nem voltak "normálisak"a fiu(mostmár 17 éves)visszament a nagyszülőkhöz,2012.májusban.A gyámhivatal kiadta a nagyszülők részére az ideiglenes elhelyezést,de a véglegesítés még nem történt meg.Az apukához megy azóta is a családi pótlék,az árvaellátás,és nem hajlandó azt a gyermek részére odaadniMegkérdezték a gyámügyis kolleganőt,hogy ebben az esetben mit javasol,élhetnek-e jogorvoslattal,de azt a választ kapták,hogy egyezzenek meg a pénzről maguk közt.Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben feljelenthető-e az apa,hogy visszatartja a gyermek utáni járandóságot,holott a gyermek már a nagyszülőkkel él,és visszamenőleg igényelhető-tőle?Vagy megkell várni a végleges elhelyezésről szóló nyilatkozatot?Köszönöm válaszukat,kérem segítsenek,mit lehet tenni!!!Üdv.

trotyi1 (törölt felhasználó) # 2012.07.17. 09:02

Tisztelt válaszadó!
Az előző kérdésemben megfeledkeztem róla. Sajnos a nyelvtudásom nem teszi lehetővé, hogy német nyelven kommunikáljak az osztrák hatósággal. Az anyagi lehetőségeim nem elegek osztrák ügyvég felfogadására. Az exem felrótta, hogy magyarul válaszoltam az ottani hatóság megkeresésére. Valóban nekem kell minden egyes levelezést a saját költségemen lefordíttatnom? A jogi nyelv magyarul is nehezen értelmezhető a nem szakember számára.

trotyi1 (törölt felhasználó) # 2012.07.17. 08:52

Tisztelt Válaszadó!

Kérdésem:
Magyar állampolgár vagyok,Németországban dolgozom (nem kiküldetés, magam kerestem). Az exem Ausztriában dolgozik, kivitte a gyermekünket is, ehhez ideiglenesen, 1 tanévre hozzájárultam, ez most lejárt. Most az osztrák bíróságon nyújtott be ellenem gyermektartásdíj iránti kérelmet. Mely ország bírósága jogosult a tartásdíj kérdésében eljárni?
Nemrég zárult le egy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt általam kezdeményezett per, sajnos a gyermek menni akart, így (3 éve én neveltem, mert anya lelépett, mégis elvitte most)az ügyet megszüntették.Csak a kapcsolattartásról rendelkeztek, tartásdíjról nem.
Köszönettel: Trotyi

pazs # 2012.07.16. 15:41

A milyen okmányok kérdéskörben egy, az algériai házassági jogot ismerő emberrel történő konzultációt javaslok.
Válni meg nem lesz egyszerű, de sok függ attól, hogy hol laktok (hol lesz/volt az utolsó közös lakhelyetek) és hogy más országban elismertetitek-e a házasságot. Kinek mi az itthon, ugye.

eszterhai_melinda # 2012.07.16. 15:30

Üdvözlöm!
Nekem az lenne a kérdésem,hogy egy magyar állampolgár házasságot szeretne kötni Algériában,egy algír állampolgárral,és milyen okmányokra van ehhez neki szüksége.Ha a későbbiekben mégsem alakul ugy a dolog,és külön válnának útjaik,akkor egy esetleges válóper milyen következményekkel járna.Megoldható-e a válás itthonról,vagy mindenképp ki kellene utazni.Köszönöm válaszukat!!Üdv.

Gabicsek # 2011.12.15. 21:00

B.Attila!
A gyermekeidnek enni kell, öltözni kell, és nem tudom, tisztában vagy-e vele, hogy mennyi kiadás van két gyerekkel. Elhiszem, hogy nehéz helyzetben vagy, de mi lenne, ha az anya ugyanezt csinálná? Nem lenne hol lakniuk, nem lenne mit enniük, nem lennének fűtött és kivilágított lakásban. Próbálj minél előbb segíteni nekik, hisz gondolom, az anya sem milliomos. Mi lenne, ha nálad lenne a két gyerek? Mit mondanál nekik, amikor enni kérnek? Hogy nincs? A bíróság biztos megítélt egy minimumot, amit fizetned kell, tehát próbálj legalább annyival hozzájárulni az eltartásukhoz.

Az anya pedig nem csorbíthatja meg a kapcsolattartást a fizetési nehézségek miatt, mert ezért keményen meg is bírságolhatják. A kettő nem kapcsolható össze, tehát attól, hogy nem fizetsz, ugyanolyan jogod van a láthatáshoz, mintha fizetnél. Ezt pedig az ő fejébe próbált beleverni.

Gabicsek # 2011.12.15. 21:00

B.Attila!
A gyermekeidnek enni kell, öltözni kell, és nem tudom, tisztában vagy-e vele, hogy mennyi kiadás van két gyerekkel. Elhiszem, hogy nehéz helyzetben vagy, de mi lenne, ha az anya ugyanezt csinálná? Nem lenne hol lakniuk, nem lenne mit enniük, nem lennének fűtött és kivilágított lakásban. Próbálj minél előbb segíteni nekik, hisz gondolom, az anya sem milliomos. Mi lenne, ha nálad lenne a két gyerek? Mit mondanál nekik, amikor enni kérnek? Hogy nincs? A bíróság biztos megítélt egy minimumot, amit fizetned kell, tehát próbálj legalább annyival hozzájárulni az eltartásukhoz.

Az anya pedig nem csorbíthatja meg a kapcsolattartást a fizetési nehézségek miatt, mert ezért keményen meg is bírságolhatják. A kettő nem kapcsolható össze, tehát attól, hogy nem fizetsz, ugyanolyan jogod van a láthatáshoz, mintha fizetnél. Ezt pedig az ő fejébe próbált beleverni.

Mafurtki # 2011.12.15. 20:01

Üdv mindenkinek!
A következő dolog iránt érdeklődnék: van 2 kiskorú gyermekem és 20-20% gyerektartást fizetek utánuk havonta. Terveim között szerepel az angliai munkavállalás. A kérdésem az, hogy ha Angliában munkát találok, akkor a kinti bejelentett bérem 40%át is levonhatják-e gyerektartás jogcímén, vagy ha Magyarországon nincs bejelentett munkahelyem, akkor nem tudnak tartásdíjat vonni tőlem és a becsületemre van bízva, milyen összeggel támogatom gyermekeimet??? Visszamenőleg, ha majd évek múltán hazaköltöznék, tudnának-e behajtani rajtam bármit is?

B.Attila # 2011.12.08. 17:17

Én egy édesapa vagyok aki nem fizet gyerektartást! Ez így durván hangzik de ha megszakadok sem tudok jelenleg fizetni. Nincs rendes munkám és ismerősöknél lakom. Most találtam egy alkalmi munkát heti ami 2-3 alkalom. De még így is minden második hétvégén elhozom két gyermekemet. Könnyen elváltunk, mert jó magyar férfi szokás szerint nagyvonalúbb voltam mint kellett volna, gondoltam a gyerekekkel teszek jó ha minél kevésbé bolygatom meg az életüket. Sokáig tartottam magam és havi 40e Ft fizettem, plusz a közösen felvett hitel teljes törlesztését, mert anno az én ötletem volt egy „jó” befektetés. De mára utolért a válság. Néhány hónapja nem tudok semmit fizetni! Igazából nem tudom mi lesz! Én lennék a legboldogabb ha nem kellene szégyellnem magam a gyermekeim előtt! Nem telt el nap, hogy ne beszéltem volna velük telefonon! A volt nejem feljelentett, hogy nem fizetek! A végrehajtó levelére válaszoltam és kértem a helyzetemre való tekintettel szüneteltesse az eljárást, (azt mondták ilyet lehet kérni) de még nem kaptam válasz. Most külföldre készülök dolgozni, de ezzel sajnos messze kerülök a gyermekeimtől. Egy ideje a volt nejem, itt-ott megcsorbítja a láthatás a fizetési nehézségeimre hivatkozva.
A kérdésem, hogy mit tehetek most, milyen lehetőségeim vannak? Hol kell bejelentenem a jelenlegi helyzetemet, hogy ne kerüljek nagyobb bajba?! Jól jönne néhány jó tanács!

ObudaFan # 2011.09.05. 15:01

A bíróságon lehet végrehajtást kérni és tartás elmulasztása miatt a rendőrségen feljelentést tenni. Viszont a kapcsolattartást megszüntetni ettől nem fogják.

szilviusz # 2011.09.05. 14:53

Irorszagban elek 16 honapos kisfiammal. 4 honapos koratol egyedul nevelem az apa italozo eletmodja miatt kulonvaltunk. Hazakoltozott az apuka tavaly szeptemberben es az idei evben majus vegen tert vissza par hetre Irorszagba, de itt nem talalt munkat igy tovabb allt egy masik europai orszagba. Magyarorszagon a birosagtol gyermekelhelyezest kerelmeztem es egyben gyermektartas megallapitasat. Errol elozoleg az apat tajekoztattam, ekkor meg magyarorszagon tartozkodott, de tudomasom szerint hivatalosan nem dolgozott. 20-25000 Ft-ot szerettem volna kerni, de sokalta es 20000 Ft-ban sikerult megegyeznunk, melyrol a birosagi vegzes is megszuletett. Miutan en megbeszeltem vele a gyermektartas osszeget es a birosagra a keresetemet eljuttattam, kb. 2 het mulva mar azzal keresett meg, hogy kulfoldre utazik munkavegzes celjabol. A birosagi vegzes jogerore emelkedeset is megkaptam mar es O is. Gyermektartast maig nem kaptam, a hataridot mindig tolja hetekkel, honapokkal. Tavaly novembereben az anyosom keresett meg telefonon, hogy nem tudtak a gyermektartasi igenyemet es nem kell ugymond koveteloznom, hanem mindig kernem kell es kuldik a penzt. Ez tavaly mindossze 3 alkalommal valosult meg. Nem ertettem miert az anyosommal kell ezt megbeszelni ezert is fordultam a birosaghoz, de ennek sem lett ertelme. En ugy erzem meglettem vezetve a gyermektartas osszegevel, mivel nem jelezte a volt elettarsam, hogy kulfoldre utazik dolgozni es igy magasabb osszeget kerhettem volna. Hogyan tudom behajtani egyaltalan??? A gyermeket iden 1-szer latogatta meg az ex-em, de persze teljesen ures kezzel jott akkor is. Nekem szeretne kikotni a gyermek neveleset es taplalkozasat, de semmi segitseget nem nyujt sem O, sem a csaladja. Kijelentettek, hogy nagy koraban a gyermeket szeretnek latni, de most kiskoraban nem torodik vele senki. Mit tehetek, mert az idegeim mennek ra a veszekedesekre. Szeretnem a lathatast megszuntetni, amirol a volt elettarsam hallani sem akar, de egyben fizetni sem fizet!! Kerem, valaki ugyved segitsen nekem, hogy mit tehetek!!!!! KOSZONOM!

Krixike # 2011.06.20. 22:03

Tisztelt Válaszadó!
Magyar,egyedülálló anya vagyok 19 hónapos kisfiammal. Az apa,erdélyi-román-állampolgár. Nem ismerte el az apaságot soha,sokáig ő maga sem tudta,hogy mit akar. Soha nem akadályoztam volna meg abban,hogy láthassa a fiát,de nem volt rá kíváncsi. Kérésem volt hozzá,hogy a saját szavaival írja le,hogy miért döntött így,illetve azt,hogy önszántából nem vállalta az apaságot. Erre nekem azért lett volna,lenne szükség,hogy később a gyermekem ne okoljon azért,hogy apa nélkül kell felnőnie. Az apasági eljárást nem merem megindítani,mert félek attól,hogy milyen jogokat kapna. Elég agresszív természet,félek,hogy az esetleges gyermektartás miatt,bosszúból,a gyermekben kárt tenne,vagy egy erdélyi nyaralás után nem látnám viszont a fiam. Soha nem kértem tőle semmit,csak ezt a pár sort. Hazudnék,ha azt mondanám,hogy nem jönne jól a gyerektartás,mert ha az iskoláztatására raknám félre,az bizony nagy segítség lenne neki a pályakezdéshez. Mint fentebb írtam,agresszív,sokszor meglepő viselkedéssel,és időnként gyakori epilepsziás rohamokkal-őszinte leszek-féltem tőle a gyereket. Milyen jogai lennének,ha lenne apasági eljárás? Én elérhetném e azt,hogy csak harmadik személy jelenlétében lehessen a gyermekkel? Válaszát köszönöm.

monalisa1 # 2010.11.30. 10:03

Van amikor valaki nem "a" pénzért megy külföldre dolgozni., ha a kinti megélhetése biztosított, a nyelvtanulás ill. annak mind jobb elsajátítása, valamint a szakmai szempontú tudásgyarapítás.

monalisa1 # 2010.11.30. 10:00

A munkáltatótól kérj tájékoztatást hogy "lebontva" mit is tartalmaz ama kiküldtetési díj.

Legtöbbször költségtérítés: lakbérhozzájárulás, étkezés, közlekedés stb. - melyekből megpróbálhat magának spórolni, és nem bérjellegű kifizetés.

Ameddig ez nem tisztázott, és ellenkezőjét bíróság előtt nem tudod bizonyítani, addig az itthoni jövedelem az alapja a t.díjnak.

monaLuis
laikus hozzászóló

kisskata # 2010.11.29. 18:15

A volt férjem No-ban dolgozik, de itthon van bejelentve itthoni cégnél minimálbérre. Azt mondja, kiküldetési díjat kap, és abból nem kell germektartást fizetnie. Ez valóban így van?
Köszi a segítséget!

ObudaFan # 2010.11.17. 18:01

A bíróságtól kérheted, hogy járuljon hozzá a gyerekek külföldre viteléhez.

Briggusz # 2010.11.17. 13:21

Elvált nő vagyok két kiskorú gyermekkel akiket nálam helyezett el a bíróság. Szeretnék kimenni külföldre dolgozni, mert nagyon jó állásom lenne kint. Gyerekeimnek is sokkal jobb lenne, minden téren, ám a volt férjem a gyerekek apja, a srácokat nem engedi el. Gyerekeim nélkül egy lépést sem teszek, ami azt jelenti, hogy itt Magyarországon nincs tovább jövőnk. Bedőlt hitelek miatt pár hónap múlva fedél nélkül maradok a gyerekekkel. Megteheti a volt férjem azt, hogy egy egész család menjen tönkre az Ő döntése miatt?
Kérem segítsenek, hogy élni tudjunk tovább együtt! Köszönettel: Briggusz

ObudaFan # 2010.08.19. 09:04

Köteles a közös gyermekek eltartásáról gondoskodni. Amennyiben ezt nem teszi, akár perben is köteleztetheted erre.

zingwa # 2010.08.18. 20:34

Érdeklődni szeretnék!
A Férjem az Egyesült Királyságban dolgozik fél éve, nagyon szép fizetésért, de nem küld belőle haza semmit sem. érdeklődni szeretnék, hogy milyen jogaim vannak akkor, ha házastársi viszonyban vagyunk , és a férjem nem tartaja el a családját. Mi az ami jár a családnak anyagi téren a férjem részéről?
Köszönöm válaszukat!
Mrs Zingwa

zimcsi # 2010.04.26. 08:05

Nem értem...
Ha magyar cég fizeti a kinti fizetését-gondolom egy tulajdonosa van a kintinek és az itthoninak-akkor ugyanúgy készfizető kezes marad 180 nap után is,nem?
De van olyan variáció is,amikor magyar cégtől van kint,ettől kapja itthon a minimálbért,és egy másik céghez megy ki,és ott külön fizetik a kinti bérét.
Vagy nem jól tudom?

zsó1 # 2010.04.23. 17:37

Azt hallottam hogy ha 180napot eléri a kinti munkaviszonya akkor kint adózik és nem fizet az itthoni munkaadó ill. közvetítő a kinti munkabéréből semmit .
Csak a minimálbérböl .
És pereskedni kell egy jó ügyvéddel ,hogy egy másik országban be tudják hajtani a tartozását .
Az állam megelőlegezi de sokára .
A forrásom nem hiteles .
Szóljatok hozzá !!!