gyermektartas kulfoldrol


ObudaFan # 2008.11.19. 14:00

Az angol munkáltatód majd megmondja, hogy mi kell. A tartás vonatkozásában: ha lesz állásod, akkor nem csak a minimum összeget, hanem az ítéletben megállapított %-ot kell megfizetned. Ha ezt megteszed rendszeresen, akkor felesleges lesz a letiltás. Ha nem teszed meg, akkor letiltják. Ha nagyon magas lesz, amit így fizetsz, akkor a mérséklésre meg lehet próbálni egy pert.

Boba # 2008.11.19. 12:49

Ha kimentem és az itthoni bankszámlámról utalom a minimum összeget (jelenleg is azt utalom, mert munkanélküli vagyok - már nem kapok segélyt), akkor az úgy rendben? Tehát a kinti cégnél nekem kell szólni, hogy vonjanak? Ha nem szólok, nem tudják? Honnan kapok ehhez papírt itthonról? Nincs kedvem később pereskedni. Hol tudok utánanézni, hogy mire lesz szükségem, vagy hogy mi a helyzet Angliában?

Boba # 2008.11.19. 12:22

Köszi ObudaFan!

Anglia?

ObudaFan # 2008.11.19. 12:07

Elméletben, ha már van ítélet a gyermektartásról, akkor abban a minimumösszeg meg is van határozva. A többi kérdésre jórészt annak az államnak a joga lesz az irányadó, ahova mész.

Boba # 2008.11.19. 07:26

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy külföldön szeretnék munkát vállalni (semmi közvetítő, kimegyek, keresek), milyen papírokat kell magammal vinnem, be kell-e jelentenem az itteni gyámhatóságon, hogy az itthon maradt gyermekem után majd kint vonják a keresetemből a gyermektartást? Kint honnan tudják, hogy vonniuk kell? Oda honnan kell papírt vinnem? Gondolom, a magyar céges kilépő papírjaim nem az igaziak. Mi a helyzet abban az esetben, ha eleinte alkalmi munkákat találok, össze-vissza keresettel? Ilyenkor megállapíthatnak egy alap összeget, amit fizetnem kell, vagy vonják abból amiből van, a többit meg pótoljam?

Köszi

monalisa1 # 2008.11.18. 15:11

Kíváncsian várom a hozzászólásokat...

A magam részéről: nem kell "úgy maradnia" sem a nőnek sem a férfinak - ha már előzőleg nem védekeztek, mert hát létetik az "esemény után" fogamzásgátló tabletta. Végül is ez is egy lehetséges megoldás.

ObudaFan # 2008.11.18. 14:03

Végülis egy kis módosítással el lehet fogadni azt, amit mokka, és még sok-sok korábbi (általában megesett férfi új párjaként feltűnő) hozzászóló indítványoz: ha az apa akarata ellenére nem veteti el a magzatát az anya, ne kaphasson tartásdíjat. Egy módosítással tudom elfogadni: az apa is járuljon hozzá egy apróbb műtéthez saját magán. Tiszta haszon, ha az ilyen felelőtlen férfiak még azelőtt elintézik, hogy legközelebb minden felelőtlenségük ellenére se kerülhessenek ilyen helyzetbe, mielőtt mondjuk éppen a kérdező tűnne ugyanitt fel a másik oldalon. Ha ebbe az illető belemegy, akkor fizesse a költségvetés a gyermek tartásának díját.

Erika3333 # 2008.11.18. 13:15

Kedves mokka0731

Én csak egy szenvedő nő vagyok és jogi kérdésekben nem éppen jártas.Csak annyi jogot tanultam amennyi a közgáz fősulin oktatva volt. De!Elvált és új életet kezdő nő vagyok!A jelenlegi páromnak két nagy fia van és nem kell- sajnos nincs kinek gyerektartást fizetniük. Mégis több pénzt ad a gyermekeinek, mint én azt sajátjaimnak tenném,mert önmagától von meg dolgokat, hogy adhasson.Mégsem szólnék bele!!!!!!!!!!Más az akart gyermek és más a besikerült, de a lényeg a lényeg: van! És kutya kötelességünk gondoskodni róluk, még ha nem is köteleznek rá.........

mokka0731 # 2008.11.17. 12:43

Ahogyan írod "a valódi döntéshelyzet" alkalmasint olyan lehet, mint az orosz rulett, már elnézést. Nyilván senki nem egy check lista alapján közeledik a másik nem felé, és kér be esetleg elözetesen pszichológiai, orvosi szakvéleményt és tesz fel rázós kérdéseket, no meg ellenörzi, hogy az esetleges óvintézkedések valóban megtörténtek-e.
A mütéti beavatkozásról meg annyit csupán, hogy a császermetszés is mütét: amelyre adott esetben ugyebár senki nem kényszeríthette.
Mondom én ezt nöként, de elsösorban sajnos túlfejlett igazságérzékkel rendelkezö emberként.
Azt hiszem tudod, ezen még lehetne polemizálni, csak épp nem nagyon mutat elöre.
Nagyon szépen köszi az oldal címét, sokat segítettél vele.

Pompás napot kívánok Neked!!! Azt hiszem most már dolgozok egy kicsit, még mielött munkaügyi vitával kapcsolatban is írnom kell a fórumba.

Mégegyszer köszi mindent!!!

M.

ObudaFan # 2008.11.17. 12:31

Ha a nő nem könnyes szemmel áll ott, akkor is megítélik. A döntés meg kettőn áll. Nem az abortusz kérdésében, hanem előbb, amikor még valódi döntési helyzet van. Az abortusz kérdésében, ti., hogy a nőn magán egy műtétet végrehajtsanak-e, valóban a nő dönt. Mondom én, férfiként. „Egyoldalú a férfit hibáztatni” - nem hibáztatja őt senki, csak azt várja el a társadalom, hogy a magatartása következményeivel nézzen szembe. Aki erre nem képes, az még éretlen a szexuális életre.

A http://www.birosag.hu/engine.aspx?… oldalon van egy kereső, megpróbálhatsz tartásos ítéleteket keresni bár ezek nem tipikusan tartoznak a nyilvános ítéletek közé.

mokka0731 # 2008.11.17. 12:19

Szió,
nézd, akárhogyan is nézzük a dolgot, mindenképp a nö dönt!Amikor - már elnézést - de a prevencióról beszélünk, akkor is meglehetösen egyoldalú csupán a férfit hibáztatni, azaz a nö is pontosan tudja mit vállal. Amikor pedig ott áll egy döntési helyzetben, hogy megtartja vagy elveteti a gyereket és az apa definitive azt mondja, hogy nem akarja ezt a gyereket, akkor késöbb gyomorforgató a döntésért másnak benyújtani a számlát.
Ez egészen egyszerüen zsarolás, lelki-,financiális és kriminalisztikai értelemben. Persze a nö könnyes szemmel áll a bíróság elött, és már jön is az ítélet amely teljesmértékben férfiellenes.
Élnézve a sok hozzászólást, nem is értem, hogy nem erösebb a férfiak lobbija ebben a kérdésben, miért nincs egy szervezet, amely harcolna a jogaikért. Annak idején a nöknél, amint ahogyan ezt számos példa bizonyítja, ez talán még túl jól is sikerült.
Jut eszembe, van esetleg valami gyüjtemény bírói ítélekröl, amelyek gyerektartási díj megállapításának ügyében keletkeztek?

ObudaFan # 2008.11.17. 12:07

És ezt így, az interneten keresztül nem is fogja tudni neked megmondani senki.

egy, a párom szempontjából szerencsétlenül sikerült alkalom miatt, életfogytig tartó kötelezettség szakad a nyakába.

Azért feltételezem, hogy a párod is tisztában volt azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak az alkalomnak, amire valószínűleg nem kellett őt kényszeríteni.

mokka0731 # 2008.11.17. 11:43

Sziasztok,
látom vagytok többen hasonló problémával: a külföldi gyermektartási díjra gondolok. Az én párom is külföldröl küldi a gyerektartási díjat. Most a gyerek anyja perelni akar, merthogy több pénzt szeretne.
Lehet,hogy a párom épp szerencsésen kerül ki a dologból,ha tényleg igaz lenne ez a 15-50 e. Ft / hó história, merthogy ö ennél jóval többet juttat, no meg mindent megpróbál, hogy részt vegyen a gyermek nevelésében.Örület, hogy egy nönek mihez van joga: egy, a párom szempontjából szerencsétlenül sikerült alkalom miatt, életfogytig tartó kötelezettség szakad a nyakába.
Nálunk egyébként nincs szó betegségröl, vagy effélékrö, különösebben még kiegészítö órákra sem jár a gyerek. Szóval nem tudom, mennyi tartásdíjat állapíthat meg a bíróság ilyen esetben..

monalisa1 # 2008.11.17. 10:46

És ismétlem: a láthatás/kapcsolattartás és a t.díj dolga az két egymástól TELJESEN külön téma, vagyis ha az anya bármiképp is korlátozza/akadályozza az apa találkozását a gyermekivel, egyből panaszt kell tenni a gyámhatóságon - jegyzőkönyvezik, szükség esetén az anyát megbírságolják.

monalisa1 # 2008.11.17. 10:42

Adott esetben azt az ex feleségnek kellene tudni indokolni és bizonyítani, hogy a nála lévő két gyermek havi gondozása miért is kerül 2x150 eFt-ba - legalább is őszerinte. A nagy magyar átlagú szórás 15-50 eFt/fő/hó tartásdíj, persze ha egy gyermek súlyosan- tartósan beteg akkor akár a csillagos ég is lehet a vele kapcsolatos költség. De itt szerencsére erről nincs szó.

Tudnám javasolni, hogy Te és a párod vegyétek le a napirendről az anya jelen követelőzését., ha ő akar valamit forduljon bírósághoz - aztán amit ott majd megitélnek neki...

Más. Azt így "első olvasatra" nagyon elbaltázta a párod, hogy úgy hagyott ott mindent (= jelentős vagyoni értékeit), hogy cserébe nem kérte a t.díj folyósításának megszüntetését.

Amennyiben még a nevén van a lakás és a ház - vagy legalább is annak fele része -, akkor haladéktalanul forduljon ügyvédhez! (Ügyvédet talál itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "Ügyfél keres ügyvédet" rovatban is, akár.) És érje el: a gyerekeinek ajándékozza a javait, ellenben részben- egészben mentesül a t.díj további fizetése alól.

Tessék leülni és számolni: hány évesek a gyerekek, várhatóan meddig tanulnak még, valamint mennyi a reálisan számítható havi t.díj kettőjükre.

Az ügylethez a gyámhatóság előzetes hozzájárulása szükséges. És ügyvéd is az ingatlan ajándékozási okírat elkészítéséhez.

Az ügyvéddel akár e-mail-ban is lehet tartani a napi kapcsolatot, fizetni meg átutalással a számlájára.

Szélike78 # 2008.11.17. 07:56

Semmit se kért cserébe a lakásért és házért plusz afull extrás berendezésért, egyedül a ruháival jött el és kezdett új életet egy másik országban és nem magyar közvetítőn keresztül, tehát itthoni jövedelme egyáltalán nincs, csak az amit kinnt keres és abból él meg kinnt és ebből támogatja a gyermekeit.
Igen,azt láttam hogy eléggé ki van vesézve, csak olyannal nem találkoztam, akinek csak külföldi jövedelme van és semmi köze Magyarorságoghoz ily módon. Csakhát a mohó anyukának havi 300 kellene gyermektartásnak és ha nem egyezik bele, akkor fenyegetőzik a bírósággal, meg hogy kinyomoztatja, hogy külföldön hol dolgozik és levonatatja a fizetése 40%-át. CSak vázolva a kinnti fizetés 30%-a albérleti díj az élelmiszer jóval drágább,mint otthon a fizetés 30-35%-a és minden hónapban jön haza a gyermekeiért rep. jegy ártól függően min. 10%-a és ha itthon van azért rendesen költ a gyermekekre a gyermektartáson felül, a gyermekek nem szenvednek semmiben sem hiányt, sőt kifejezetten jó anyagi körülmények között élnek.
köszönöm szépen!

monalisa1 # 2008.11.16. 21:08

A dolognak úgy kellene jogszerűen működnie, hogy a külföldön dolgozó apa a kinti jövedelmének x százalékát is automatice fizetné/utalná a volt feleségének t.díj címén, hiszen a bírósági itéletben az van: mindenkori minden jövedelméből!...

Szóval nem az anya általi "végtelen mohóságról" van szó - mint vélhető a szó kicsengése tőled -, nem, hanem hogy amit az apa kint keres arra a külön élő gyermekei törvényileg jogosultak.

Aztán a végén nehogy az jöjjön ki a dologból, hogy a párod jó ideje "elfelejti" fizetni a t.díj amaz részét is, mert szép summa jöhet össze + a kamatok, mint utólagosan és egyösszegben megfizetendő!...

Ez volt a válaszom egyik része.
A másik az, hogy azt nagyon sürgősen tisztázni kell, miként is a lakás és a ház "csak úgy otthagyása" a párod részéről., a t.díj megváltása ellenében a házassági vagyonközösségből őt megillető vagyoni értékeket a gyerekeinek ajándékozta? (Egy ilyen szerződés lehetséges, de kell hozzá a gyámhatóság valamint ügyvéd közreműködése.)

Itt a fórumon ez a téma elégé ki van már vesézve, mások közel hasonló esetéből.

Szélike78 # 2008.11.16. 20:36

Köszönöm szépen Monalisa!

Külföldi cégnél van és legálisan dolgozik a párom.
És tényleg nem a gyerekektől, hanem a gyerekekért, hiszen így legalább esélyük lesz arra, hogy jobb anyagi körülmények között indulhassanak az életnek, ha az anyukának sikerülne megkaparintani a nem kevés összeget, akkor mire oda jutnak a gyerekek semmit sem látnának belőle sajnos, hiszen a lakást és a házat amit csak úgy ott hagyott a párom a gyerekeknek, annak már egy fél év alatt búcsút lehetett mondani sajnos, hogy így állunk.

monalisa1 # 2008.11.15. 19:58

Ha az illető legáliasan vállalt munkát külföldön, vagyis vagy itthoni cég küldte ki vagy bejegyzett munkaközvetítő szervezte ki, akkor a külföldi munkahely és a jövedelem kinyomozható - jó szerencsével.

Ellenben ha valaki feketén vállal odakint munkát - melynek megvan a maga nem kevés rizikója - , akkor az gyakorlatilag lenyomozhatatlan.

Tipp: minél kevesebb információval rendelkezik a nő annál jobb...

Szélike78 # 2008.11.15. 17:51

Kedves hozzáértő sajnos nem igazán tudom, hogy mennyire tud utána járni a "kedves" anyuka és a magyar hatóságok, ezért kérdeztem. Csak ennyi érdekelt volna, dióhéjban, hogy utána tud-e valaki járni a külföldi jövedelemnek vagy nem.
Valamint ha alkalmi munkából él szintén külföldön valaki, akkor milyen gyermektartást tudnak abból megállapítani.
Köszönöm.

ObudaFan # 2008.11.14. 17:45

Nyilván te tudod jobban, hogy az anyuka ennek mennyire tud utánajárni.

Szélike78 # 2008.11.14. 17:14

És ha az apuka nem mondja meg hogy hol dolgozik külföldön utána tudnak járni egyáltalán a magyar hatóságok vagy az anyuka?
És mi van akkor ha külföldön alkalmi munkából él?
Köszönöm a választ

ObudaFan # 2008.11.14. 14:41

2 gyermekre a 40% teljesen átlagos. És a külföldi munkabér is jövedelem.

Szélike78 # 2008.11.14. 13:54

Tisztelt hozzáértők!
Szeretném megtudni, hogy külföldi jövedelemből, ha a dolgozó magyar állampolgár külföldi cégnél van foglalkoztatva,és ott fizet adót, tehát magyarországon semmilyen jövedelme nincs. Ott él életvitelszerűen ott költi a jövedelmét az ottan viszonyoknak megfelelően.
A volt feleség szeretné megkaparintani az apuka fizetésének 40%-át és most nyomoztat ezután én csak kíváncsi vagyok rá, hogy törvényesen ilyenkor mi jár mert egyébként az apuka maximálisan gondoskodik a két gyermekről, gyermektartás+gyermekek ruhái+étkezése volt, hogy az ex az iskolai étkezdés ellátást sem fizette ki két hónapig és azt is az apuka fizette ki.
Félreértés ne essék nem a gyermektől sajnálja a pénzt, mert amit ad kp-t a gyermeknek azt anyuka szépen lenyúlja fodrászra stb., hanem az anyukától, aki tönkreteszi a két gyermek életét azzal, hogy nem teszi lehetővé a folyamatos kapcsolattartást hiába utazik apuka minden hónapban több ezer km-t.
Köszönöm a választ előre is.

monalisa1 # 2008.11.09. 18:30

Egészséges, szakmával/végzettséggel rendelkező nő részére - ha még aktív életkorú - nemigen fog a bíróság házastársi tartást megitélni., persze kérni lehet, aztán majd megvizsgálják és döntenek.