gyermektartas kulfoldrol


ObudaFan # 2008.11.09. 11:01

AMit leírtál, abból somniden kiderül, de éppen az, hogy tarthatsz-e igényt házastársi tartásra, illetve, hogy milyen mértékű gyermektartás-díjra lehet igényed, nem.

Erika3333 # 2008.11.08. 17:26

Tisztelt Jogorvosló!
24 éves házasság után elváltunk és reméltem meg tudunk egyezni -ami úgy is nézett ki. Ezért a bíróságon kértem gyerekenként 25000 ft-ot és kézbe. A volt férjem évek óta külföldön dolgozott, de az élete nem úgy alakult hogy mi lettünk volna a főszereplők és ezt anyagilag is éreztette. Mivel reméltem, válás után rendeződnek a nézeteltérések, külön élet mindenkinek, nagyon toleránsan lemondott otthon a lakásról és a gyerektartást is fizette. DE! Elfelejtette rendezni a kocsi részleteit ami havi szinten 70000 ft. Ezt én fizettem, hogy ne jöjjenek a felszólítások. A kocsit ő vitte el. Most igényt tart a kocsira teljesen, és a lakás felére is, de azonnali eladás és a ház felének a kifizetése. Szeretném megtudni, jogosult vagyok-e a kinti fizetésének egy részére gyerektartás és asszonytartás címen?
Köszönettel:
Erika

ObudaFan # 2008.11.06. 17:07

Azt neked kell eldöntened, hogy van-e szükséged jogi képviselőre.

J.Anita # 2008.11.06. 16:20

Mindenfelekeppen szuksegem van ugyvedre? Nem a gyamhatosag kepviseli a fiam erdekeit?

monalisa1 # 2008.11.06. 15:38

Iskolás korú gyermek esetében a láthatás/kapcsolattartás általában a szűnidőre korlátozódik - óhatatlanul. Aztán ahogy megállapodtok erről, valamint költségvonzatáról.

Az hogy "nem töri magát" a gyermeket látni, az egy külön téma - szíve- lelke rajta.

ObudaFan # 2008.11.06. 10:16

A gyermektartásdíj fizetése, és a kapcsolattartás között nincs kapcsolat. Te követelheted a tartásdíjat, és ha majd a jogerős, vagy az előzetesen végrehajtható elsőfokú ítélet ellenére nem fizeti, akkor végrehajthatod, és akár büntetőeljárást is indíthatsz ellene.
Ettől függetlenül ő meg abármikor követelheti a kapcsolattartás biztosítását; ugyanakkor, hogy ezt hol, milyen időközönként és milyen költségmegosztással kell biztosítani, az egy már kérdés.

J.Anita # 2008.11.06. 09:41

Koszonom az infokat monalisa.

A gyerek teljesen az en felugyeletem alatt van, mivel annakidejen el sem akarta ismerni, igy apasagi vizsgalatra kerult sor. Azota mindkettonknek uj csaladja van. Sosem ragaszkodott a lathatashoz, volt, hogy evekig nem is latta a gyereket. Termeszetesen megbeszeltem vele, es szoban beleeggyezett a kulfoldrekoltozesbe.
Egyaltalan ilyen esetben milyen lathatast rendelhet el a birosag? Csak nem kellene minden masodik hetvegen Magyarorszagra(vagy felutig) vinnem?
Hogyha ennyire komolyan veszik, hogy felesben az ut meg ilyenek, nem kerhetem minden kiadasnak a felet o fizesse? Mert eddig semmilyen nagyobb, plussz kiadasba sem szalt bele. Pl. beiskolazas... stb. Megtehetem azt, amig nem fizet nem tarthatja a kapcsolatot a gyerekkel?

Elore is koszi!

monalisa1 # 2008.11.05. 21:28

Az apa lakhelye szerinti városi bíróságon t.díj megállapítása iránt pert kell indítani, amikor is a bíróság majd meghatározza a t.díj összegét. (Egy eltartott gyermek esetében az apa mindenkori havi össz jövedelmének 15-25%-a állapítható meg, általában a 20%-ot itélik meg.)

A jogerős bírói végzés alapján az apa munkahelyétől kérheted a fizetéséből történő letiltást. T.díj visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra érvényesíthető.

Hogy ne kelljen a tárgyalásokra hazajárnod, perbeli képviseleted ellátására bízz meg egy ügyvédet - ő aztán eljár az ügyedben. (E-mailban akár napi kapcsolatban is lehetsz majd vele, tehát aktuálisan minden fontos kérdést előre és időben megbeszélhettek.)

Ügyvédet találsz itt balra a Szolgáltatások" utazási/menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban.

Persze ha az itthoni rokonságod segít ebben annyival könnyebb, egyszerűbb a helyzet.

Zárójelben: ha az apa "önként és dalolva" hajlandó bevállalni egy bizonyos összeget t.díj rendszeres fizetéseként, és erről írásbeli megállapodást köttök, és azt a bírósággal jóváhagyatjátok, akkor a jövőre nézve nyugodtabban lehetsz.

És még ami fontos: a láthatás/kapcsolattartás dolgát is rendeznetek kell, muszáj, anélkül akár nem is lehet nálad a gyermek... És erről is készüljön írás, feltétlen.

Külön még: mível te mentél le a térképről (...), az apára nézve vélhetően nem kis utazási/közlekedési költségeibe sajna be kell szállnod., elvileg akár a teljes költséget is követelheti tőled...

De előírhatja a bíróság azt is, hogy minden egyes láthatásra fele útra köteles legyél a gyermek elvinni, és majd érte is menni.

Szóval az hogy te most külföldön élsz, bizonyos szempontból problémákat felvető...

Amúgy, az apa hozzájárulását adta, hogy a gyermeket egyáltalán külföldre vidd? (Közös a gyermekfelügyelet stb. stb.)

Monalisa
laikus hozzászóló

J.Anita # 2008.11.05. 20:31

Sziasztok!

Mit tehetek abban az esetben, ha en tartozkodom kulfoldon a gyermekkel, es az apa (aki Magyarorszagon tartozkodik) nem fizeti a gyermektartast, amiben szoban megegyeztunk, es egy ideig fizette is?

Elore is koszonom a valaszt!

Anita

derill # 2006.01.22. 21:15

Azt is csak akkor, ha már volt megállapitva tartásdij.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zozy # 2006.01.22. 20:23

Köszi szépen!

bye:Zozy

ObudaFan # 2006.01.11. 22:14

Nem. Esetleg tartás elmulasztásáért, ha neki felróható okból nem fizette a tartásdíjat.

zozy # 2006.01.11. 19:32

Hellosztok!

Ismerősöm mesélte el történetét,és arra volnék kiváncsi,hogy jogos-e.Az a helyzet,hogy férje 7 éve eltünt,és most tudta meg tartozkodási helyét,ami külföldön van.
Kérdés az,hogy megteheti-e hogy feljelenti gyilkossági kisérlet miatt,mert közben tartásdíjat nem fizetett,és alig a létminimum felett élnek ismerősömék gey lelakott,összeomló házban.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv:Zozy

the big cat # 2003.10.30. 05:02

Nemzetközi bíság????

Miért, kivel kötöttél nemzetközi szerződést? :)

Nem kell ehhez nemzetközi bíróság, ez az ügy a magyar hatóságokra tartozik.

Mivel nem vagytok itt, ezért feltétlenül szükséged lesz egy meghatalmazott eljáróra, aki az instrukcióid alapján a nevedben eljár. Ez a személy célszerű, hogy ügyvéd legyen.

És természetesen fizetned kell érte, de azt hiszem töredékét annak, amit Amerikában fizetnél.

ritike78 # 2003.10.30. 01:25

Lehet hogy nem orjondodoseg de otthon szerencsere minden ido es penz.Es ugy tudom ahhoz nemzetkozi birosag is kell ami nem kis penz hogy mozditsak az ugyet.
De en is gondolkoztam azon hogy fel kellene venni egy ugyveddel a kapcsolatot.Gondolom ez barhol lehet az orszagban.De segitsegedet elore is koszonom.

the big cat # 2003.10.29. 18:58

Mi az hogy, hova?

Bepreli magyar bíróság előtt. nem ördöngősség jogszerűen kideríteni valaki lakóhelyét, ha ismertek az egyéb személyi adatai.

Vegyétek fel a kapcsolatot egy magyar ügyvédi irodával.

ritike78 # 2003.10.29. 17:29

.
Hello te nagy macska!

Rendben van polgari eljarast indit de hova?nem tud se cimet sem telefonszamot.amit tud az mar regen megvaltozott?

the big cat # 2003.10.29. 05:28

A gyermektartásdíj fizetése, abszolút kötelezettség nem tehető függővé semmiylen feltételtől és nem helyettesíthető semi mással, ha a felek erről nem állapodnak meg.

A tartásdíj meg nem fizetése esetén az anya polgári peres úton behajthatja a tartásdíjat, illetve mivel magyarországon a tartás elmulasztása bűncselekmény, ezért büntetőeljárást is indíthat ellene, iletev a gyámhivatal hivatalból fog indítani.

Javaslom, hogy gyorsan rendezze az elmulasztott tartásdíjat.

Emellett bármikor kérheti a bíróságtól a tartásdíj megváltoztatását, de nem visszamenőleg.

ritike78 # 2003.10.29. 04:44

Ferjemmel jelenleg az USA-ban elunk.Ferjem elso hazassagabol szuletett gyermeket az anya tiltja ferjemtol semmi fele kommunikaciot nem engedelyezz gyermekkevel.A lathatas egyenlore meg lehetetlen.A birosag havi 28.000Ft de minimum havi $100-os gyermektartast itelt.
Kerdesem a kovetkezo mi tortenik akkor ha mi itt elunk az USA-ban a volt csalad otthon de a kommunikacio az anya tiltassabol megszunt ezert ferjem a gyermektartasdijat nem fizeti.helyette unnepekre csomagot add fel .Azota szuletett egy kozos gyermek is, es en ugy tudom ilyenkor lehet kerelmezni a gyermektartasdij csokkentestet.Az ugy 2004.marcius 8-ig jogeros.Mit tud csinalni az exfeleseg betudja hajtani az elmaradt tartasdijat?
Segitsegeteket koszonom