Névre vétel, név levétel


Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 20:48

A névváltoztatáshoz is kell a különélő szülő hozzájárulása, de azt a gyámhatóság pótolhatja.
Az örökbefogadás csak az apa beleegyezésével történhet, azt hatóság nem pótolhatja. De az ilyen apák bele szoktak egyezni, hiszen azzal megszabadulnak a gyerektartási kötelezettségtől.

rigoz # 2019.01.24. 19:45

Nem, nem számít a névváltozásnál. Ha mások személyiségi jogát nem sérti és egyéb objektív, az Aetv.-ben definiált akadálya sincs (történelmi név például), akkor fogják engedélyezni.

Egyáltalán nem olyan misztikus dolog ez, mint ahogy hiszik sokan.

Be kell menni az anyakönyvezetőhöz személyesen, anyakönyvi kivonatokkal, felveszik a kérelmet, Ő továbbítja a BFKH Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztályához, aztán majd legfeljebb 60-65 nap múlva (ha a kérelem hiánytalan, akkor 8-15 nap múlva kellene jönnie, de hajlamosak munkaszervezési okból mellőzni a sommás eljárás szabályait) dr. Almási Győző aláírásával jön vagy egy elutasító határozat vagy egy névváltoztatási okirat, amit lehet peresíteni jogszabálysértésre hivatkozva a kézbesítéstől számított 30 napon belül.

Az örökbefogadást a gyermek lakóhelye szerinti gyámhatóság (járási kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztálya) engedélyezheti, az erre irányuló kérelmet írásban (tértivevényes levélben vagy az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfélnek az e-Papíron is be lehet nyújtani, illetve a megírt kérelem ügyfélfogadási ügyben) vagy ügyfélfogadási időben - jegyzőkönyvbe foglalás terhével - szóban kell előterjeszteni.

Az eljárásba a vér szerinti apát be fogják vonni ellenérdekű ügyfélként és nyilván az ehhez való viszonyulása is befolyásolja a megengedhetőségét.

A gyámhatóság a kérelem ügyében tárgyalást tart, amelyen az ellenérdekű ügyfelet, a kiskorút (fiatalkorút), az anyát és a kérelmezőt meghallgatja, mindannyiuknak személyesen jelen kell azon majd lenniük.

kerysusy # 2019.01.24. 19:36

Köszönöm a válaszát!
Ezek szerint a névváltoztatásnál nem számít, hogy nem vagyunk házasok. Nekünk azt mondták, hogy nem sok esélyünk van. Az örökbefogadásról tudna nekem valamit mondani? A menetéről,feltételeiről, kell e hozzá a vér szerinti apa?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 18:40

A névváltoztatás nem ígérkezik nehéznek, de talán az örökbefogadás is menne.

kerysusy # 2019.01.24. 18:06

Tisztelt jogi szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy meglehet e változtatni kislányom vezeték nevét, ha nem az enyémre(anyáéra), hanem mostani pároméra szeretnénk, aki már több mint 4 éve sajátjaként neveli és a kislány is őt tekinti apának? Nem házasodtunk össze. Volt párom, a kislány biológiai apukája nem foglalkozik a kislánnyal. Igazából egy lecsúszott alkoholista lett, amit már akkor elkezdett, amikor még együtt éltünk vele mi is, pont ezért ment tönkre a kapcsolatunk is. A kislánnyal soha nem is foglalkozott igazán, nem játszott vele, nem tanította semmire, nem viselkedett apaként. Nem voltunk házasok. Bíróságon voltam, ott sem jelent meg volt párom, ahol részemre megállapították az egyedüli gyámságot. Az "apa" kapott látogatási engedélyt, de csak abban az esetben vihette volna el a kislányt ha józan. Nem élt ezzel a lehetőséggel, soha nem jött érte. Egy darabig fizette a gyerektartást is, de az is abba maradt. Jelenlegi párom sajátjaként szereti kislányom úgyis élünk mint egy rendes, normális család, boldogan, kislányom nagyon vidám most. Ő kezdte el apának szólítani páromat, mondta neki, hogy szeretlek, amit a biológiai apának soha, sőt inkább elszeretett volna költözni mellőle mindig. Kislányom találta ki ezt a névváltoztatást, de mindkettőnk jó ötletnek tartja ezt, csak úgy tudjuk, hogy ez az egész nem olyan egyszerű. Tehát a kérdés igazából az lenne, hogy ilyen helyzetben van-e lehetőség a névváltoztatásra, mennyi esélyünk van rá és pontosan mi is a teendőnk.?

Elnézést kérek, hogy ennyire hosszú és részletes voltam, de ez a dolog számunkra nagyon fontos lenne. Ez nem csak egy hirtelen fellépő bosszú.

A válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.01.11. 11:54

teotimcsi,

Semmi.

Ha nem fogadtak örökbe, akkor nem "vett a nevére" a nevelőapád, csak névváltoztatás történt.

Végrendelettel tudnak neked juttatni bármit is, ha akarnak.

Attia73 # 2019.01.11. 11:25

Tisztelt szakértők.
A fiam 18 elmúlt de (egyéb okokból) még nem lett a nevemre íratva. Most, hogy nagykorú hova forduljak, vagy hogya müködik ilyenkor a névre vétel? Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.09. 09:09

Tessék?

teotimcsi # 2018.04.09. 07:40

Tisztelt Szakértők!
Nevelőszülőknél nőttem fel.Ők 18 éves koromban a nevükre vettek( mármint a nevelőapám).Örökbe nem fogadtak.Ha meghalnak milyen jogaim vannak?
Köszönöm válaszát.Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.09. 12:19
  1. Egy gyerek nem játék. Az nem úgy megy, hogy ma vállallak, holnap már nem. Legyél már észnél!
  2. Ha jelentősen csökkent a jövedelmed, akkor lehet, hogy a bíróság csökkenti a tartásdíjat. (De az elsődleges szempont a gyerekek szükséglete.)
  3. Igen.
hazsu # 2014.08.09. 10:36

Sziasztok,

A következő lenne a problémám.

2005 elején a nevemre vettem a volt élettársam gyerekét, majd 2006-ban megszületett a közös gyermekünk. 2009-ben szétváltak az útjaink.

Amikor a tartásdíjat megállapították, volt egy működő vállalkozásom, valamint egy másik helyen is dolgoztam, így az összeg kifizetése nem okozott gondot.

Mostanra azonban a vállalkozás ügyfél hiányában szüneteltetve van, a jelenlegi munkám fizetéséből az akkor megállapított összeget nem nagyon tudom fizetni, és rendszeresen zsarol, hogy nem adja oda láthatásra a közös gyerekünket.

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.

  1. Az általam örökbefogadott gyereket hogyan tudom levetetni a nevemről? Nem igazán szeretnék egy olyan gyerek után fizetni, akihez lényegében semmi közöm sincs, valamint annyira elmérgesedett már a helyzet, hogy nem is tartom vele a kapcsolatot.
  2. Ha beadom a bíróságra a tartásdíj csökkentési kérelmet, mennyi az esély arra, hogy érdemben le is csökkenti az összeget?
  3. A közös gyerekünket már jó egy hónapja nem láttam, nem adja oda, és rengeteg sms bizonyítja, hogy a tartásdíj fejében adja csak oda. HA ezzel bemegyek a gyámhivatalhoz, fognak valamit kezdeni az ügy érdekében?

Köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2014.02.02. 12:29

Az a gyermek a tiéd bármennyire is nem tetszik, a t.díjat fizetned kell 18 éves koráig, bizonyos esetben azon túl is. / A gyermek amikor majd nagykorú lesz dönthet, hogy esetleg megváltoztatja a családi nevét mert mint "apa" nemigen váltál be...

A láthatás/kapcsolattartás kérdését az anyával kell megbeszélned.

Ha nem fizeted a t.díjat eljárás indulhat veled szemben. / Az elmaradt járadékot az állam bevasalja tőled.

Adam643 # 2014.02.01. 18:52

Tisztelt szakértő!
Volt párom akitől van egy nem kívánt gyermekem megigényelte az államtól a gyerektartás megelőlegezését, mivel én hosszú ideig munkaképtelen voltam egy lábsérülés miatt. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne a gyermeket levetetni a nevemről, és a névről való levétel után milyen jogai vannak az anyának és a gyereknek velem szemben, és hogy nekem milyen jogaim lennének velük szemben? Vagy hogyan kerülhetném ki a gyerektartási kötelezettségemet velük szemben.
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.08.24. 10:36

A gyámhatósághoz kell fordulni, hogy a gyermek nevében az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra rendeljenek ki eseti gondnokot.

krissz8105 # 2013.08.22. 15:03

Tisztelt Szakértő!
A fiam 11 éves. Mikor megszületett akkor a párom(élettársam) volt férjének a nevére írták mert nem telt el 1 év a válásuk óta. Később szerettem volna átiratni a nevemre de azt mondták kell hozzá a párom volt férje is de róla évek óta semmit nem tudunk.Se címet se telefonszámot. Nagyon szeretném már a nevemen tudni a gyerkőcöm. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2013.08.22. 14:40

bageros

Mondjuk ha nem vagy kíváncsi a 16 éves fiúra nem kötelező elhívni, a leírtak szerinti viselkedése miatt senki sem fogja ezt neked felróni. (Azért nem árt ha ezeket röviden leírod magadnak, esetlegesen ne kelljen fejből előkapni a dolgokat.)

Ami a 18 éves lányt illeti őt már nemigen lehet "kantáron" vezetgetni, egy ennyi éves fiatal alapból már oda megy ill. oda nem, ahová ő akar. (Ha egy városban/helyiségben laktok hétközben is találkozhattok - elhatározás kérdése.)

A 12 éves kislány "necces", őt valóban hozni-vinni kell még akkor is ha "helyben" laknak. A későbbiekben már őt sem.

A t.díjat a fiúra addig leszel köteles fizetni amíg az első szakmát/végzettséget megszerzi., ha esetleg bukdácsol stb. lehet hogy alkalmatlan a tanulásra, ergo lehet szakmát szerezni esti tagozaton is...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.22. 14:06

Nem.

bageros # 2013.08.22. 13:38

Tisztelt szakértők!
Előző házasságomból van 3 gyermekem a fiúval nagyon rossza a kapcsolatom egyébként 16 éves.Tavaly nyáron amikor itt voltak nyaralni 60ezer forintos kárt okozott és trágár szavakat használ velem szemben most már egy jó ideje nem is beszélek vele mert mindég csak veszekedés van vele.Azzal dicsekedik másoknak hogy az anyjával most már még jobban meg fognak szívatni mert még 3 évet fog tanulni hogy én még tovább fizessek,a fiú már többször a fejemhez vágta hogy ő felakarja venni a nevelőapja nevét de amíg jogosult a gyerektartásra addig nem fogja had fizessek.Anyuka kihasználva hogy rossz a kapcsolatom a fiúval nem engedi a két lányt hogy elhozzam. A lányok 18 és 12 évesek,a nagy hiába nagykorú nem jön mert nem mer nekik nemet mondani. A kérdésem az lenne hogy megtagadhatom-e a fiút és levetethetem a nevemről??
A válasz előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.07.31. 14:33

Amikor a névcsere megvan le kell cserélni az összes igazolványt ami eltart majd egy ideig valamint ez sincs ingyen.

ObudaFan # 2013.07.31. 12:12

Lakóhely, vagy a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezetőnél lehet kérni de illetékköteles.

eszmi # 2013.07.31. 10:11

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni,hogy lehet ingyen levenni a férjezett nevemet.Már rég elváltam,de akkor nem vetettem le a férjezett nevemet.
Én úgy tudom,hogy már lehetséges ingyen is levetetni a férjezett nevet! De hogy? Mi a menete? Hova kell fordúlni a kérésemmel? Erre szeretnék választ kapni!

Köszönöm szépen előre is válaszát.

Üdvözlett: Ticuska.

tigrici # 2012.12.29. 17:11

Tiz évvel ezelőtt váltam el, akkor nem vettem vissza a leánykori nevemet, most sem áll szándékomban.
Viszont az exférjem vezetéknevét szeretném használni a továbbiakban a saját keresztnevemmel. Van-e erre lehetőség és kell-e hozzá a volt férjem beleegyezése.
Két fiam van, valakitől azt hallottam az is elég ha a kettő közül valamelyik ebbe beleegyezik. Várom válaszát és köszönöm a segitséget.

audiomedia # 2012.12.11. 06:38

Tisztelt Szakártők!

24 évvel ezelőtt házasodtam. A feleségemnek volt egy egyéves kisbabája, akit a nevemre vettem házasságkötéskor. Igy nőtt fel nyilván.
Válásra került a sor nemrégiben a nem vérszerinti lánnyal való kapcsolat is nagyon megromlott.

Mi az esetleges teendő, ha le szeretném vetetni a nevemről?
Egyáltalán van-e megoldás rá?

Köszönettel válaszát: Zoli

lajcsó # 2012.12.07. 06:28

Nyilván a fiad a saját nevét.

Sherlock # 2012.12.07. 06:28

Vagy mindketten. :P