Névre vétel, név levétel


Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.30. 06:33

Örökbefogadás. Mindenekelőtt az apával kell beszélni, mert az ő hozzájárulása nélkül nem megy. Aztán, ha sikerült megegyezni, irány hármasban a gyámhatóság.

gazella # 2010.03.30. 05:58

Sziasztok!

Gyermekem 5 évvel ezelőtt született, és a gyerek apjával nem élünk együtt. Sőt az apja csak egyszer látta a gyereket, nem törődik vele, gyerektartást nem fizet.
Most megismerkedtem valakivel, akivel jegyben járunk, összefogunk házasodni.
Ez a férfi a nevére szeretné venni a gyerekemet. Hogyan kell ezt intézni?
Köszönöm előre is a válaszokat.

gazella

kisokos # 2010.01.18. 08:23

vinist,

a szakértő kirendelése nem automatikus. Ha a bíró a felek meghallgatása és a körülmények vizsgálata alapján is megfelelően bizonyítottnak látja a helyzetet, akkor eltekinthet ettől.

vinist # 2010.01.18. 07:49

Köszönöm a választ!

A bíróságon voltam bent, és ott kaptam ezeket az információkat.
Még egy kérdés:
Ha az anya indítja el az ügyet, akkor is kirendelik automatikusan a szakértőt, vagy ebben az esetben ezt a költséget meg lehet spórolni?

üdv

ObudaFan # 2010.01.17. 11:45

Az apa nem indíthatja el. Te indíthatod, vagy a gyermek nevében a gyámhatóság közreműködésével az anya.

vinist # 2010.01.16. 15:34

Sziasztok!

Még egy kérdésem lenne ehhez az ügyhöz:

Megtudtam, hogy abban az estben, ha én indítom el az apaság vélelmének megdöntése iránti pert, akkor hivatalból kirendelnek egy szakértőt, ami több mint 300.000 forintba kerül.
Ezért szeretném megkérdezni, hogy az járható út-e, hogy az apa indítja el a pert, elismeri, hogy ő az apa, és nevére veszi (a saját)gyermekét, akit eddig is ő nevelt.
Tulajdonképen én így ki is maradnék az ügyből, és több száz ezer forintot meg is spórolnék.
Mint már írtam, mi több éve külön éltünk az ex-feleségemmel, én kiköltöztem külföldre, most haza jöttem, és kiderült, hogy van még egy gyerek a nevemen. Ezért húzódott eddig ez a dolog, és csodálkozok azon, hogy ezt az ügyet nélkülem eddig nem lehetett megoldani.

Előre is köszönöm a választ!

vinist # 2010.01.14. 21:02

Köszönöm a tanácsot!

anetta # 2010.01.13. 11:57

Vinist!

Apaság vélelmének megdöntése iránti pert kell indítanod a bíróságon!! Sürgősen, ha tanácsolhatom!

vinist # 2010.01.13. 10:01

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy a feleségemmel majdnem 10 éve külön élünk. Ő közben egy másik férfival összeköltözött, akitől gyermeke született. Mivel mi nem voltunk hivatalosan elválva, ezért a gyermek az én nevemet viseli. Ez így mindenkinek kellemetlen.
Mit tegyek ebben a helyzetben?

A választ előre is köszönöm!

Üdv: József

aranyeső # 2009.09.30. 20:51

Mikor bent voltunk a gyámügyön áprilisban,ott mint írtam beküldték a debreceni anyakönyvezetőhöz,hogy ott hozzanak döntést.Na már most ott nem tudtak állást foglalni az ügyünkben,felvitték a vezetőséghez.Ott sem sikerült eldönteniük mi legyen maradhat-e a férjem nevén a kislányom.Mivel ilyen esettel még nem találkoztak,nem akartak rossz döntést hozni/erre hivatkozva/Így elküldték a minisztériumban és ott hoztak döntést.
Múlthéten jött a jó hír az ügyvédemtől,sikerült!
Marad a férjem nevén a kislányom.Még nincs a kezemben a születési kivonata,de már meg nyugodtam,mert látom boldog a kislányom.Szabályszerűen ujjongott mikor közöltem vele a jó hírt.Most nagy a boldogság a családban.Aki nem érti az olvassa el amit emlékeztetőül bemásoltam.

Viszont kérdezném.ezt már ugye a vérszerinti apa nemtudja megtámadni?

aranyeső # 2009.09.30. 20:37

Emlékeztetőül!És most új híreim vannak.

2009.04.10. 20:41

Sziasztok!
Segítségeteket kérem.
Házasságban éltem és élek mikor kapcsolatom lett X-el abból született egy kislányom aki a férjem nevét kapta.
Mindent elmondtam a férjemnek,és ekkor kezdődtek a perek.De nemis ez a lényeg hanem az hogy beigazolódott amit eddig is tudtunk nem a férjemtől van a kislányom.
Ugyanúgy együtt maradtunk a mai napig együtt vagyunk a férjemmel.
Lényege,hogy a per folytán levették a férjem nevéről a kislányt a nevemre tették.De gyorsan hamarjában kiegészítő itéletet kért a bíróságtól melyben azt kérte hogy az ő nevét viselje ugyanúgy tovább.Ezt megis határozta a bíróság 2005-ben. De a per 2006-ban zárult le,mikor jogerős határozat lett a vérszerinti apáról hogy tőle van.De akkor sem kérte a név változtatást.
És most jön a gond,a bíróság nem küldte be az anyakönyvezetőnek 2006-óta a jogerős végzést hogy betudják jegyezni az apa nevét.És még nincsen a kislánynak szülkivonata kivan xxxxx-ve az apa neve.
Ez okból ma voltunk behívatva a gyámhivatalba ahová őt is beidéztek,és kérdezték mi legyen a családi neve.Ami eddig a férjemén volt,és jogerős papirunk van róla.A gyámhi­vatalban belekötöttek a dátumba.
És beküldik az anyakönyvezetőhöz,ha ott helyben hadják akkor jó.
De akkor sem jó,mert a vérszerinti apa most úgy döntött hogy az ő nevét viselje.És ha elfogadják ő megfogja támadni.Illetve mondták a gyámügyön,hogy lehet két vezeték neve.Amit egyáltalán nem akarok,de azt sem hogy a vérszerinti apja nevét viselje.
Mivel a kislány már 6-éves.Elgondolásom szerint ez komoly sérelmeket váltana ki belőle,pláne hogy most 21-kén iskola beíratás.És ha megváltoztatnák a vezeték nevét az iskolában is gondok lennének a gyerekek közt.Mert ugye ez nem 1–2 hónapos ügyintézés,és akkor már javában iskolás lesz.És a 6-év alatt egyszer sem találkoztak,tehát semmiféle kapcsolat tartás nemvolt köztük.Most akarja kislányommal felvenni a kapcsolatot.Amit nem ellenzek,mert joga van hozzá.Próbáltunk vele beszélni a névvel kapcsolatban,de nem hajlandó bele egyezni a név maradásában.de kérdezem én,miért most,miért nem akkor ragaszkodott a neve viseléséhez.Holmi nem is érdekelte mi van a gyerekkel.Kislányom mindent tud,karácsonykor beszélni akart vele és folyamatosan kinyomkodta neki a telefont.
Ez kicsit hosszúra sikerült,de remélem lehet érteni mitis szeretnék tudni.Mit tudok tenni hogy maradjon a férjem nevén.
Segítségeteket és jó tanácsotokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.07.20. 16:08

Valószínűleg nem elégé mélyre ástam vissza a történetben...

Egyébként köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.20. 06:28

Fenntartásokkal köszönd. Amit a jogszabály szövegén kívül írt, az hülyeség.

Monalisa, kedves, nem esik nehezemre érdemi választ adni - meg is tettem már az első üzenetemben. Vissza lehet olvasni.

laci5 # 2009.07.20. 06:23

Köszönöm a segítséget!
Sokat segítettél.

Üdvözletem!

monalisa1 # 2009.07.19. 20:09

Az apaság vélelmének megdöntése iránti per megindítása előtt a gyámhatóság meghallgatja az anyát és a vélelmezett apát. A gyámhatóság a perindításhoz csak akkor járul hozzá, ha a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése a kiskorú érdekében áll.

Csjt. 38. § (4) bekezdés: Az apaság bírsági megállapítását maga az apa, a gyermek ... és az ügyészség kérheti.

A bíróság elrendel majd vércsoport-vizsgálatot antropológiai vizsgálatot, valamint teljes hatályú alapi elismerő nyilatkozat szükséges.

Javaslom a gyermek anyjával együtt, előzetesen egyeztetett időpontban jelenjetek meg a gyámhatóságon és mondjátok jegyzőkönyvbe az együttélésetek történetét, a gyermek fogamzását, valamamint hogy a kezdetektől a sajátodnak tekinted a kislányt és önként t.díjat is fizetsz, valamint a rendszeres láthatás/kapcsolattartás. Mindezek alapján a hogyan továbbról tájékoztatnak majd benneteket.

Tovább már ne várjatok, egy peres eljárás úgyis elhuzódik 1 - 1 1/2 évig is majd.

Én laikusként ezzel tudtam segíteni.
Kívánok további minden jót.

laci5 # 2009.07.19. 17:49

Üdvözlök mindenkit!

Elolvastam a monalisa1 által ajánlott beírást, de sajnos nekem tömény ez a jogi megfogalmazás.
A lényeg hogy az "apa" is lemondana az apaságról, nem jelent gondot. Én bízonyíthatóan együttéltem az anyával a lányunk születése elött kicsit több mint 1 éve -nem tudom ez mennyit számít.
Mi alapján dönt a gyámhatóság ill. az ügyészség, hogy kezdeményezhetem-e -ill. a kérésemre bármelyik hatóság- az apasági pert?

Kovács úr.
Mit jelent az, hogy az érdekemben az ügyész sem indithat pert?

monalisa1 # 2009.07.19. 14:47

Kedves Véső!

"Ismereteidet" felfrissitendő nem fog ártani elolvasni az általam idézett OdudaFan hozzászólást.

véső (törölt felhasználó) # 2009.07.19. 14:42

De hiszen azt teszi !
Míg Te Össze vissza hablatyolszt.

monalisa1 # 2009.07.19. 14:20

Béla!

OKé, akkor majd indít a gyámhatóság.

Külön írom: nem egy esetben az egyik-másik kérdező által felvetett problémára nehezedre esne érdemi választ- segítséget adni?!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.19. 13:48

Ez duplán nem igaz. Egyrészt nem csak az ügyész indíthat pert, másrészt a kérdező érdekében az ügyész sem.

monalisa1 # 2009.07.19. 13:34

laci5

Fordulj az ügyészséghez, csak ők indíthatnak pert - ha egyáltalán...

Egyébként javaslom olvassad el az "Apaság vélelmének megdöntése" c topicban ObudaFan 2008.10.19. 11:13-kori beirását.

http://www.jogiforum.hu/forum/35/15481

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.18. 22:22

Nem elég az anya hozzájárulása. Az apáé és a gyámhatóságé is kell. Te még csak pert sem indíthatsz az apaság vélelmének a megdöntésére.

laci5 # 2009.07.18. 16:38

És ha az anya mégis hozzájárulna, mi a módja a névrevételnek?
Ha esetleg pert kezdeményeznék, az mivel jár elsősorban a gyermek részéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.18. 14:34

Pereskedés nélkül csak örökbe fogadhatod - de nem biztos, hogy ahhoz a gyámhatóság hozzájárul így, hogy nem vagytok házasok.

laci5 # 2009.07.18. 12:22

Az előző sorokhoz még hozzáfűzőm, hogy elsősorban a békés megoldási lehetőségek érdekelnek pereskedés nélkül, hiszen nem szeretnék komoly konfliktust, már csak a lányunk miatt sem.