Névre vétel, név levétel


laci5 # 2009.07.18. 12:03

Üdvőzlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudnám a 10 éve lányomat a nevemre venni?

Születésekor az anya még férjnél volt ezért automatikusan az akkori férj nevét kapta. Az anya kívánsága szerint én akkor nem kezdeményeztem a névre vételt, és az volt az kérése, hogy ha a lányunk betölti a 14. évet majd Ő döntse el mit szeretne. Mi 8 éve, vagyis a lányunk 2 éves korában szakitottunk, de az anyával azóta is baráti viszonyban vagyunk, napi-heti kapcsolatban. -igaz csak telefonon, mert van köztünk 200 km. A lányommal havonta kb. 3-5 napot vagyok együtt, de ez csak az én lehetőségeimen múlik, nem az anyán akaratán. Gyerektartást is fizetek közös megbeszélés alapján, bár ez nem bizonyítható. Teljes mértékben elismeri az apaságom, tehát ez sem jelent gondot, de Ő még mindig várni akar 4 évet, én viszont már nem. Ja, és fontos, hogy a lányom is szívessen viselné a nevem.

Tiszteletem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.08. 16:08

Itt bizony nem lehet megúszni az apaság vélelmének a megdöntését. De mivel vélhetően mindneki ezt akarja, lényegében formaság.

monalisa1 # 2009.07.08. 16:04

Egy házasságban élő nő esetében a válás kimondásáig + 9 hónap időtartam még mindenképp a férj nevére anyakönyvezik a megszületendő gyermeket. Illetőleg elvileg "nem tudod" ki a gyermeket nemző apa...

selenia # 2009.07.08. 15:46

Férjezett vagyok,külön élünk egymástol..Nem terveztem hogy elválok,mert minden rendben van köztünk.De terhes lettem az új páromtol.szeretném tudni,hogy el kell-e válnom ahozz ,hogy a gyermek az új párom vezeték nevét kapja,ne a férjemét?Vagy van esetleg ,más megoldás is?köszönöm.

melinda87 # 2009.06.22. 18:39

Csak azt szeretné, hogy ne viselje a nevét mert egy olyan gyereknek akarja adni a nevét akit ő is akar, mert ezt a gyereket nem akarta mondta a nőnek hogy vetesse el de az nem tette. És csak akkor szólt hogy ő az apa mikor már megszületett. De ez hosszú....
És köszönöm a választ.

_Wasp_ # 2009.06.22. 01:17

az apaságot nem lehet megszüntetni.

Nevet változtatni elvileg lehet.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

melinda87 # 2009.06.20. 14:16

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy a jelenlegi páromnak van egy gyereke a volt párjától, amit az anya eltitkolt előle. Most hogy már megszületett az anya követelte hogy vegye a nevére a gyereket. Ez meg is tette 1 hete(muszájból) de most azt szeretné hogy ne legyen a nevén és ez végleges lenne, de viszont úgyan úgy látogatná a gyereket meg minden. Csak nem szeretné ha viselné a nevét. A kérdésem van rá mód mind ezt vissza csinálni? Ha igen elég ha vissza mennek oda ahol a nevére íratták, és aláír egy olyan papírt amin kéri hogy vegyék le a nevéről? Ha nem elég akkor hogyan lehet ez elintézni? És milyen költségekkel jár? A viszonyuk megromlott és most már az anya is bele egyezik a dologba.

A válaszokat előre is köszönöm.

aranyeső # 2009.04.10. 18:41

Sziasztok!
Segítségeteket kérem.
Házasságban éltem és élek mikor kapcsolatom lett X-el abból született egy kislányom aki a férjem nevét kapta.
Mindent elmondtam a férjemnek,és ekkor kezdődtek a perek.De nemis ez a lényeg hanem az hogy beigazolódott amit eddig is tudtunk nem a férjemtől van a kislányom.
Ugyanúgy együtt maradtunk a mai napig együtt vagyunk a férjemmel.
Lényege,hogy a per folytán levették a férjem nevéről a kislányt a nevemre tették.De gyorsan hamarjában kiegészítő itéletet kért a bíróságtól melyben azt kérte hogy az ő nevét viselje ugyanúgy tovább.Ezt megis határozta a bíróság 2005-ben. De a per 2006-ban zárult le,mikor jogerős határozat lett a vérszerinti apáról hogy tőle van.De akkor sem kérte a név változtatást.
És most jön a gond,a bíróság nem küldte be az anyakönyvezetőnek 2006-óta a jogerős végzést hogy betudják jegyezni az apa nevét.És még nincsen a kislánynak szülkivonata kivan xxxxx-ve az apa neve.
Ez okból ma voltunk behívatva a gyámhivatalba ahová őt is beidéztek,és kérdezték mi legyen a családi neve.Ami eddig a férjemén volt,és jogerős papirunk van róla.A gyámhivatalban belekötöttek a dátumba.
És beküldik az anyakönyvezetőhöz,ha ott helyben hadják akkor jó.
De akkor sem jó,mert a vérszerinti apa most úgy döntött hogy az ő nevét viselje.És ha elfogadják ő megfogja támadni.Illetve mondták a gyámügyön,hogy lehet két vezeték neve.Amit egyáltalán nem akarok,de azt sem hogy a vérszerinti apja nevét viselje.
Mivel a kislány már 6-éves.Elgondolásom szerint ez komoly sérelmeket váltana ki belőle,pláne hogy most 21-kén iskola beíratás.És ha megváltoztatnák a vezeték nevét az iskolában is gondok lennének a gyerekek közt.Mert ugye ez nem 1-2 hónapos ügyintézés,és akkor már javában iskolás lesz.És a 6-év alatt egyszer sem találkoztak,tehát semmiféle kapcsolat tartás nemvolt köztük.Most akarja kislányommal felvenni a kapcsolatot.Amit nem ellenzek,mert joga van hozzá.Próbáltunk vele beszélni a névvel kapcsolatban,de nem hajlandó bele egyezni a név maradásában.de kérdezem én,miért most,miért nem akkor ragaszkodott a neve viseléséhez.Holmi nem is érdekelte mi van a gyerekkel.Kislányom mindent tud,karácsonykor beszélni akart vele és folyamatosan kinyomkodta neki a telefont.
Ez kicsit hosszúra sikerült,de remélem lehet érteni mitis szeretnék tudni.Mit tudok tenni hogy maradjon a férjem nevén.
Segítségeteket és jó tanácsotokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.12.19. 18:03

Kevés nő használja a lánykori nevét, ezzel szemben ha Kiss Pista ötször nősült és mindannyiszor el is vált, akkor öt Kiss Pistáné szaladgálhat - lényegében saját döntésük alapján. (Aztán ha majd újra férjhez mennek...)

_Wasp_ # 2008.12.19. 17:13

(főszabályként)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.12.19. 17:13

nem.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

l.moni # 2008.12.19. 17:06

Élettársam öt éve vált el a feleségétől, és a kérdésem az lenne, hogy kérheti-e hogy ne használja a férjezett nevét?

erika24 # 2008.12.14. 11:46

Igen, valami ilyesmivel számolok én is, hogy tehetetlen vagyok, a gyerek perceit meg megkeseríti a dolog, az meg lényegtelen, hogy az enyémet mennyire.

Jupiter # 2008.12.13. 09:24

Semmit nem tudtok tenni. Nem kényszeríthetitek arra, hogy beleegyezzen a névváltoztatásba, akkor sem, ha nem látogatja a gyerekeket, ha nem fizeti a tartásdíjat.

biopapucs: Neked még annyit, hogy egy család nem attól homogénebb, hogy kinek mi a vezetékneve. A gyerekeid családnevüket az édesapjuktól kapták, akihez te mentél anno feleségül, te szültél neki gyerekeket. Tiszteld a saját akkori döntéseidet is annyira, hogy nem akarsz ilyet tenni. Bármennyire is férjhez mész másodszorra - amihez gratulálok - a második férjed SOHA nem lesz a gyerekek édesapja. Szeretheti, imádhatja őket, de nem az édesapjuk.
Van nekem egy ismerősöm, akit gyakorlatilag 2 éves korától nevelőapa nevelt fel. Természetesen a vezetékneve az édesapjától származott. Amikor az apai nagymamája utolsóként meghalt abból a családból, akkor önként, saját döntésből kérte a névváltoztatást, ez volt a karácsonyi ajándéka a nevelőapjának. Azóta kettős neve van az édesapja és a nevelőapja vezetékneve kötőjellel elválasztva.

erika24 # 2008.12.12. 19:28

Tézeusznak: Névlevétel csak úgy lehetne nem, ha a volt bnődnek lenne olyan férfi az életébe, aki a nevére szeretné venni a gyermeket és Neked ebbe bele kellene egyezned. Ez így lehetséges tudtommal.

Mellesleg az én jelenlegi párom is a nevére szeretné venni a gyermekeimet, amit gondolom az apa megakadályozhat, mertugye bele kell egyezni.
A mi helyzetünk az, hogy meg van állapítva jogi szerep (én vagyok a hivatalos gyám). Az apa a végézs ellenére nem tartja magát az abban foglaltakhoz, a gyermektartásdíjat meg élből nem fizeti. A kapcsolattartás addig működött (3hónap), amíg nem jött rá arra, hogy ő most akkor megint csajozik meg minden. Viszont az ún. "apatudat" az nagyon él benne és fűnek-fának elmondja mennyire szereti a gyerekeket, csak épp nem foglalkozik velük. A tartásdíj miatt végrehajtási ügy van érvényben, de a megelőlegezéshez feljelentést is kellene tennem (amit még szociális érzékenységem miatt nem tettem meg).
A kérdésem a névváltoztatással lenne kapcsolatos: mennyiben befolyásolja ezt a folyamatot az a tény, hogy végső soron gondatlanul viselkedik a gyermekeivel az apa? Én nem ragaszkodom a pénzéhez, nem mondom, hogy nincs rá szükségem, de inkább lemondok erről, csakhogy ne vegyen részt az életünkben semmilyen szinten, mert romboló hatással van rám is és a két gyerekre is mentálisan. Tehát, ha folyamodnánk a névátírás-névátvételért és ahhoz bele kellene egyeznie (amit NEM tenne meg), akkor ez lehet e valamiféle vétójog a részemről felé? Nyilván nem kötelezhetem őt arra, hogy mondjon le róluk önként és dalolva, de jogilag mit tehetek ez ügyben - ha tehetek valamit?

biopapucs # 2008.12.12. 19:07

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha másodszor megyek férjhez, akkor az első férjemtől lévő gyermekeim vezetéknevével mi lesz? A második férjem azt szeretné, hogy az ő vezetéknevén legyenek a gyerekeim, és szerintem is így lenne homogénebb a család. Az első férjem megakadályozhatja-e ezt? Mi az ügyintézés menete?
Kérem, válaszoljanak! Köszönöm.

kalamalyka # 2008.12.10. 12:40

És a feleséged ahoz mit szólna ha a fizetésed 20-25%-át, beleértve minden jutalmat, jövedelmet, letiltanák a "porongyod" tartásdíjára?????
És ha kéthetente pl. 100 vagy több km-t utaznál hogy láthasd, hogy hazavihesd az otthonotokba, aztán vasárnap este ujra.....ha a szabadságodat ahoz kellene igazítanod, hogy a szünidők felében tudj a gyermekeddel lenni, mert az a Te időd. Vele..... Ha a szennyestartóban nem csaka aTi, hanem a porongy ruhái is ott lennének???? Ha nem azt főzhetne amit ti szeretnétek, hanem abban is alkalmazkodni kellene.........ha nem tudnátok felhőtlenül minden alkalomkor összebujni, mert még valakire figyelni kell, gondoskodni..............
Nos............... hát hogyan is vállalná egy ilyen társ mindezt, ha még csak arról sem akar hallani, hogy létezik a "porongy".

Én azért meggondolnám ezerszer, hogy szeretnék-e másik gyermeket. Főleg egy ilyen odaadó társtól...

Eweol # 2008.12.10. 12:36

Ez a másik csaj annyira mégsem akarja azt a gyereket, ha feltételeket szab... a nök már csak ilyenek...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.10. 10:46

csendbe marad. Közben megházasodtam, és a feleségem nem szeretne úgy gyereket szülni, hogy nekem van a háttérben egy hasonló nevű „porontyom”.

Amíg ez a lány csendben marad, te a boldogságodat egy olyan nőtől várod, aki azzal zsarol..... le sem írom. Nem is nő az ilyen.

Kitagadhatod, megtagadhatod a gyerekedet,....annak a nőnek a gyerekét, aki úgy szeretett téged, hogy mindenképpen gyereket akart tőled, ... feltétel nélkül.....

Tézeusz # 2008.12.10. 08:09

Igazatok lehet, de könnyű úgy beszélni, ítélkezni, hangzatos mondatokat használni, hogy kivülálló vagy és nem vagy ebbena helyzetben. Remélem "Guba" neked nincsenek és nem is voltak ilyen súlyos helyzeteid és most jól irányban halad az életed.
Nem letámadásokat vártam volna innen, hanem talán tanácsokat icpici megértést...eléggé megszívtott ezaalány és nm akarom, hogy tőe függjönaz életem, boldgságom...Köszönöm.

ObudaFan # 2008.12.09. 20:43

Jogilag elsősorban pénzben lenne kötelessége "támogatni".

evelin202 # 2008.12.09. 18:47

Szia!
Bocs,de kötelességed lenne támogatni,legalább ruhaban ha nem is pénzben.
nem a gyermek tehet a kettöttök viszonyáról,csodálkozom hogy a feleséged még tol elöre hogy vedd vissza a neved.
Kovácsból is van ezer.

guba # 2008.12.09. 17:09

Tudom, hogy hülyén hangzik, de van rá vmi mód, hogy visszavegyem a nevem a gyerektől, vagy nekem kellene nevet változtatni?

Az ember erre a két dologra általában büszke szokott lenni: az apái nevére, és a gyerekére. Neked úgy tűnik egyik sem jelent semmit...Az a lány nagyon elnézte, amikor tőled akart gyereket.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 11:32

És lapíts. Annak valószínűleg még kevésbé örülne az asszony, ha még vagy 10 évig gyerektartást kellene fizetned.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.09. 09:18

Nincs.