gyerektartás 18 év után


_Wasp_ # 2009.06.17. 15:17

a vonatkozó törvényi rendelkezések:
(a kérdés már jó néhányszor előjött)


A gyermek tartása

Csjt. 69/A. § (1) A szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll. Ez a szabály nem irányadó, ha a gyermek tartása vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.

A rokontartás közös szabályai

Csjt. 60. § (2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

gyermektartás csak "gyermeknek" jár. 18 év felett rokontartás fizetendő. A kettő gyakran egybemosódik, de a felelősségi szabályok teljesen mások.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kalamalyka # 2009.06.17. 14:43

már most rokontartás, nem kell kérni az „átminősítést

???
Automaitkusan válik a GYt-ból rokontartássá? Hiszen annak nem oly szigorúak a feltételei,és a saját tartásának rovására nem kötelezhető......és beszámítanak a gyermek "keresményei/ösztöndíja/diákmunkája stb..
Akkor mégsem automatikus, nem??? Én olvasatomban az van, hogy "gyermek"tartást fizetnek.

_Wasp_ # 2009.06.17. 14:08

sajnálom a dolgot, de nem tud nagyon mást csinálni, mint bíróságon kéri a tartás leszállítását.

Mást nagyon nem lehet.

Vigasztalja őket a gondolat, hogy már nem sok idő, még nem is lesz 60 éves, mire ettől a kötelezettségtől szabadul.

A tartásdíj leszállítása kapcsán kérjék be az esetleges ösztöndíjra, egyéb jövedelemre vonatkozó adatokat, ez is segíteni fog.

A feleség egyébként nem köteles eltartani az férj mástól származó gyermekeit, de a végrehajtás elkerülésére lehet, hogy tényleg célszerű.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

marcika # 2009.06.17. 13:47

még annyit róluk, hogy nem a társadalom szélén álló emberekről van szó. A férj bármilyen munkát elvállalna, csak hát vidéken, közel 50 évesen esélye sincs...

marcika # 2009.06.17. 13:40

Az a helyzet, hogy a szó szoros értelemben éheznek. A közös kiskorú gyermeknek vesznek ennivalót, és ha marad esznek, ha nem akkor nem. ha nem lennénk (kollegák) és barátok nem tudom mi lenne velük. A számlákkal is elmaradtak, mindig csak a legszükségesebbet fizetik ki.

Nem kicseszésből nem fizetnek, hanem azért mert nincs.

_Wasp_ # 2009.06.17. 13:21

már most rokontartás, nem kell kérni az "átminősítést"


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kalamalyka # 2009.06.17. 13:18

mert ha végrehajtásra kerül a dolog, akkor a bank automatikusan belép a végrahajtásba, és a lakásukat is elvesztik.

na ez azért nem ilyen egysezerű. Ha feljelentést tesz a rendőrségen, vagy bíróságon akkor is hónapok múlva születik meg a fizetési meghagyás/végrehajtás. De!!! 6 hónapra visszamenőleg kérhető, tehát nem érdemes gyüjtögetni.

Én azt javasolnám, hogy mielőbb forduljon a körülmények lényeges megváltozása miatt bírósághoz az úr, hogy egyrészt minősítsék rokontartássá a fizetési közelezettségét , másrész csökkentsék azt. A megváltozott anyagi helyzetre való tekintettel talán érdemes lenne megsürgeni az ügyet, és ideglenes intézkedést kérni. Erre nem sok az esély azonban. A lényeg, hgy el kell indítani mielőbb, és addig is valahogyan fizetni kell a már megállapítottat, mert bizony arra végrehajtást kérhet az ex.

_Wasp_ # 2009.06.17. 13:13

nem sokat.

fizetni kell, illetve a bíróságon kérni kell a tartásdíj leszállítását.

Megjegyzem, hogy mivel nagykorú eltartottakról van szó, ezért elvileg az eltartó saját tartását fenyegető tartási kötelezettség a törvény szerint nem indokolt, de azért várhatóan mégiscsak meg fognak ítélni tartásdíjfizetési kötelezettséget, és végre is fogják azt hajtani.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

marcika # 2009.06.17. 11:33

A kolleganőm kért meg (nem akar regisztrálni, és számítástechnikai analfabéta :) , hogy kérdezzem meg a következőt:

Férjének az első házásságából van egy 21 éves fia (11.-es szakközepes) és egy 18 éves lánya aki most érettségizett.
A férj elvesztette az állását, és mivel kényszervállalkozó volt munkanélküli segélyt sem kap. Ergo 0 forint jövedelme van január óta. A felesége tartja el.

Eddig fizették a gyerektartást a feleség jövedelméből, de olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy már nem tudják fizetni. Ezt a hónapot nem fizették ki.
Az exe feljelentéssel fenyegetőzik.
Mit tudnak tenni (sürgősen), mert ha végrehajtásra kerül a dolog, akkor a bank automatikusan belép a végrahajtásba, és a lakásukat is elvesztik.

Előre is köszöni a válaszokat.

ObudaFan # 2009.05.28. 10:45

Erre nem lehet általános választ adni.

lucababa # 2009.05.27. 18:42

Köszönöm a választ ObudaFan. Ahogy olvasgattam az ilyen per az nem egy tárgyalásból áll, igaz? Mennyi ideig húzódik egy ilyen per? Köszi

ObudaFan # 2009.05.27. 18:18

Életkori határa nincs, de itt azért már el lehet indítani egy megszüntetési pert.

lucababa # 2009.05.27. 15:56

Kedves Tanácsadók!

Az lenne a kérdésem, hogy a gyermektartásdíj fizetésének van-e életkori határa?
Bátyám lánya 25 éves lesz idén szeptemberben, most végezne az egyetemen, de nem mehet államvizsgázni, mert nem sikerült a nyelvvizsgája. Majd augusztusban újra próbálja és ha sikerül nov.-be megy államvizsgázni. Ha sikerül!! De mi van ha nem? Meddig kell fizetnie a tartásdíjat a bátyámnak? Amíg nincs kezébe a diploma? Köszi mindenkinek, aki válaszol!

Grád András # 2009.05.20. 09:41

Az anya magával tol ki, így ugyanis ő fizeti majd a részéről bukott per költségeit. Nem tetemes, de gondolom nála is lenne jobb helye.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

marcika # 2009.05.20. 09:35

köszönöm mindenkinek a választ. Nincs végrehajtás, fizetem rendesen a gyt-t.
Az anya magától soha nem fog ilyet kérni...

Grád András # 2009.05.20. 09:18

Kedves marcika!

Kisokos egyébként teljesen helytálló válaszait kiegészíteném azzal, hogy meg lehet spórolni az egész bíróságosdit, ha a jogosult, vagyis az anya kéri beadványban a tartásdíj megszüntetését a bíróságtól a korábbi (elrendeléskori) ügyszámra hivatkozással, mert ekkor a bíróság tárgyalás nélkül egy végzéssel azonnal megteszi (megszünteti a végrehajtást), nem kerül hónapokba. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisokos # 2009.05.20. 08:37

marcika,

ha teljesen jogszerűen akarsz eljárni, akkor valóban úgy fizetsz, hogy a gyermek az országban sincs. Mondjuk ez nem jelenti automatikusan azt, hogy nem kell tartani, mert eltartja magát. Ugyanakkor a gyakorlatban célszerű a keresettel egyidőben a tdíj fizetést is mérsékelni, mivel így birtokon belül maradsz. Ez nem annyira szép, de hasznos.

Decemberre egyébként max. akkor lesz elsőfokú ítélet, ha az anyával közösen, egyezségben kéritek a tdíj megszüntetését. Egyébként inkább 2-3 tárgyalásra lehet számítani, vagyis inkább 6-9 hónap az átfutás.

marcika # 2009.05.20. 08:21

nagyon jó a kapcsolatom a gyerekkel, tehát nem kibújni akarok.

marcika # 2009.05.20. 08:20

Kisokos,

köszönöm válaszod.
Nem sejtésekkel szeretnék bíróságra menni. Ha tegyük fel, hogy nem sikerül a felvételije, és augusztusban elmegy dolgozni. Ha augusztusban beadom a gyt megszüntetés iránti kérelmet, akkor abból bírósági végzés kb. decemberben lesz. Tehát augusztustól decemberig úgy fizetek, hogy a gyermek nincs is az országban? Ergo anyukának "ingyenbevétel"? Hiszen nem kell eltartani a gyereket.

kisokos # 2009.05.20. 08:14

marcika,

a tartásdíjat egészen addig kell fizetni, amíg a bíróság másképpen nem határoz. Vagyis nem automatikus a megszünés, hanem a hivatali utat végig kell járni. Ráadásul a bíróságnak tények kellenek, nem elég, ha te már "sejted", hogy úgysem veszik fel.

Nagykorú gyermekre már nem a gyermektartás, hanem a kevésbé szigorú rokontartás szabályai az irányadók. Tartásra akkor tarthat igényt, ha erre méltányolható okból rászorul, önmaga ellátására nem képes. Ilyen pl., ha nappalin tanul tovább. Ha nem tanul tovább, akkor elvárható tőle, hogy eltartsa magát.

marcika # 2009.05.20. 07:37

Kedves Jogász, Ügyvéd Úrak/Hölgyek

A gyermek most érettségizik, és úgy tűnik, hogy nem sikerül a beadott felsőfokú intézménybe a felvételije(ne menjünk bele abba, hogy honnan tudjuk előre), és úgy tűnik, hogy kimegy bébiszitternek illetve nyelvet tanulni külföldre.
Ebben az esetben automatikusan megszűnik a gyerektartás, vagy kérni kell? Ismertve a bíróság leterheltségét hónapokig tart egy gyt megszüntetése. A gyerek nem lesz itthon, dolgozik, akkor is kell fizetni?

Előre is köszönöm válaszukat.

kcsillus # 2009.05.07. 16:09

Már meghívták... Nemet mondott

Köszönöm a véleményed.
Üdv:Csilla

monalisa1 # 2009.05.07. 16:04

Köszönet, vagyis így lett kerek- érthető a papáddal szembeni "ellenségeskedésed".

Egy igazi apa büszke arra, hogy a gyermeke a tanulmányi mellett több haszonos és érdekes szabadidős probrammal rendelkezik - az üres lütyögés helyett. Egy igazi apa eljár a gyermeke fellépéseire és őszintén tapsol neki.

Sajnálom hogy a Te édesapád még csak átlagos apának sem mondható, az alkohol nagyon elvítte az eszét...

A bíróságon mondj el mindent, őszintén, nyíltan, és lehetőleg tényszerűen, röviden. A véleményezés mindenkinél magától jön majd.

Az eskövőre ha meg is hívjátok (...) de ne igen várjátok...

Tanulj szorgalommal, ha lehet tanulj majd tovább, és a majdani párválasztáskor nagyon eszednél legyél., sok fiatal anyuka panaszolja itt a Jogi Fórumon, hogy a férje anno nem volt ívós - a fenét nem, csak "a" szerelem elterelte a figyelmét...

További minden jót, jobbat.
Amúgy pedig minden jól van ahogy és amint azt csínálod.

kcsillus # 2009.05.07. 15:26

Jó napot mindenkinek!

Mint már régebben leírtam 14 éves korom óta, azaz 3 éve nem látogatom apámat. Jóval mielőtt betöltöttem volna a 14-et, pszichológushoz kerültem, mert kiborultam. Apám bele kötött a saját szabadidőmbe. Édesanyám nehezen megszerzett jövedelméből mégis sikerült úszótanfolyamra járnom, mazsorett táborban résztvennem, népdalkörrel(melynek én is tagja voltam) fellépésekre, és versenyekre járnom. Apámnak nem tetszett. Azt mondta "teszek én arról hogy ne legyen ennyi programod". Könnyebb volt édesanyámat szidnia. ENGEM MEG SEM KÉRDEZETT, HOGY SZERETEK-E EZEKEN A PROGRAMOKON RÉSZT VENNI!!! Szóval egy idő után kiborultam. A pszichológusnál megjelent édesanyámmal együtt, ám ott is csak saját maga érdekelte, az ő érdekei, az önnön maga sértettsége.
A pszichológus hívta fel a figyelmünket arra, hogy 14. életévem betöltése után nem vagyok köteles hozzá járni.

Kedves monalisa1!
Voltak közös programjaink apámmal, ám valahogy nem füllöttek a fogamra az illegális tevékenységei... Sem az, hogy minden kocsmánál meg kellett állni. Kiskorom óta rendszeresen vitt kocsmákba. Nem egyszer sírtam az ágya mellett, mikor ő segg részeg volt...
Gondolom ezek után rá lehet jönni, hogy alkoholista (orvosi papirok bizonyatják alkohol májbetegségét (2000 tavasza))

Most akkor a bíróságon legyek olyan szemét és mondjam el a kis pitiáner ügyeit, vagy hogy az unokáját is vitte már kocsmába, vagy hogy a 10 méterre lakó nővéremékhez csak akkor megy át, ha pénz kell neki, holott tesómék rendszeresen látogatják(mármikor betudnak jutni hozzá)???

Az már csak hab a tetejére, hogy nem fog eljönni nővéremék esküvőjére (mert már megint csak a saját érdekeit nézi)!

Na most ezek után mégis milyen bizonyítékkal álljak elő a bíróságon?
Kérjem meg nővéremet, hogy tanúskodjon ellene?

Üdv:Csilla

ObudaFan # 2009.05.03. 13:39

Azt nem tudod véletlenül, hogy mennyi a felnőtt-tartás minimális összege?

Nincs ilyen.

És ha bíróságra megyünk ez ügyben, nekünk kell a perköltséget megfizetni?

A pervesztesnek kell.