gyerektartás 18 év után


ObudaFan # 2009.05.03. 13:36

Szeretném megkérdezni, valóban létezik e az hogy ha valaki a 20 éves lánya után fizet gyerektartást (orvosira jár) de 3 hónapos kora óta nem látogathatta/lá­togatja a gyereket gyámhatósági eljárás keretében, vagy bírósági eljárás folytán ezt hatálytalanítsa? Köszönöm a választ.

Esélytelen.

monalisa1 # 2009.05.03. 13:34

briell férje fordulhat bírósághoz és kérheti az eddigi t.díj felülvizsgálatát, egyrészt a nagykorúvá vált első gyermeke okán, másrészt a nemrég született babára tekintettel. Tegye mielőbb, mert egy bírósági eljárás elég lassú, addig pedig változatlan összegben kell fizetni a t.díjat.

mimina2 # 2009.05.03. 13:19

Kedves briell!

Ez a kérdés engem is érdekelne!
Nem látom, kaptál-e már választ rá!

monalisa1 # 2009.05.03. 10:35

Leginkább arra kell felkészülni, hogy az eljárás nem egyik napról a másikra való, vagyis az adott bíróság leterheltségétől függően akár egy-másfél évig is tarthat egy eljárás. (Éppen ezért mielőbb beadni a keresetlevelet.) Egyúttal mindjárt kérni is, hogy a bíróság az itélet meghozataláig is egy un. ideiglenes intézkedéssel már előre rendelje el a t.díj (= felnőttartás) módosítását - na ez az amit nagyon meg kell tudni indokolni.

Minden jót!

tama # 2009.05.02. 18:02

Lisa köszi mégegyszer!

monalisa1 # 2009.05.02. 13:27

Sajnos nem tudom megmondani mennyi a minimum felnőttartási díj, vagyis ahány eset annyiféle lehet ez az összeg. (A bíróság bizonyára vizsgálja majd az ők anyagi helyzetété is.)

Kérni lehet költségmentességet ill. illetékfeljegyzést, vagyis az egyik esetben eleve nem fog kelleni fizetni, a másik esetben az eljárás végeztével dönt erről a bíróság - lehet hogy az állam állja majd.

A bíróság heti panasznapján, délelőtt segítenek a keresetlevél megfogalmazásában, egyben minden szükségeset elmondanak. (Az igazoláskat kell vinnie a férjednek.)

tama # 2009.05.02. 13:19

Lisa, köszönöm!
Azt nem tudod véletlenül, hogy mennyi a felnőtt-tartás minimális összege? És ha bíróságra megyünk ez ügyben, nekünk kell a perköltséget megfizetni?

monalisa1 # 2009.05.02. 12:56

pilu11

A Nyugdíjfolyósító magától nem tudhatja, hogy a tanulmányaidnál némi csúszás áll be, tehát neked kell egy iskolai igazolást beküldeni: a tanulói jogviszonyod aug. 31-ig tart.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.05.02. 12:52

briell

Bocs de nem értem... A kérdés az, hogy az apa a továbbiakban is fizessen, vagy ne fizessen?...

Egyébként ha a kötelezettnek "problémája" van a fizetéssel, őneki kell bírósághoz fordulni annak felülvizsgálata végett.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.05.02. 12:47

tama

Férjed haladéktalanul forduljon bírósághoz és kérje, hogy a továbbaikban un. felnőttartás címén az eddigi t.díj összegét csökkentsék. (Ameddig a bíróság a kérdésben nem dönt sajnos a jelenlegi összegben kell fizetni havonta a gyt.-ást.)

Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy nagykorútól mág többé-kevésbé elvárható, hogy bizonyos értelemben gondoskodjon magáról, ezen kívül lehet hogy a képzéshez jár majd neki valamiféle ösztöndíj.

Amúgy ha a középiskola az érettségi mellé szakvégzettséget nem adott, akkor az első képesítés megszerzéséig fizetni kell továbbra is a t.díjat. De csakis akkor ha a továbbtanulás nappali tagozatos képzés keretében történik. Az évenkénti beiratkozásról köteles az apjának igazolást bemutatni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

pilu11 # 2009.05.02. 08:09

Tisztelem Ügyvédúr Lenne egy kérdésen Idén éretségizek 5 éve kapom az árvasági ellátást és elvileg tanumányok befejezéséig 2009 junius 30ig tart
Azt kérdezném hogy a nyári szüneti honapokra juliusra és augusztusra is még megkapom vagy már nem Illetve egy tantárgybol nem éretségizhetek potvizsgázni kell elötte igy augusztus 30ig a tanulo jogviszony fen áll
és ezt jelezni kell a nyugdijfolyositó igazgatoságnak jelezni kell,vagy a nyári holnapokra még amugy is megkapnám az ellátást? köszönöm elöre is válaszát

briell # 2009.05.02. 06:18

Jónapot kívánok Ügyvédúr!

Szeretném megkérdezni, valóban létezik e az hogy ha valaki a 20 éves lánya után fizet gyerektartást (orvosira jár) de 3 hónapos kora óta nem látogathatta/látogatja a gyereket gyámhatósági eljárás keretében, vagy bírósági eljárás folytán ezt hatálytalanítsa? Köszönöm a választ.

tama # 2009.05.02. 04:50

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérnék! Férjem első házasságából a lánya már 20 éves, most fog érettségizni. Állítólag OKJ-s képzésben fog továbbtanulni, három évig. Kell még gyerektartást fizetni??? Ők kimagaslóan jó anyagi körülmények között élnek, mi nem és van egy három hónapos babánk. Érdemes bírósághoz fordulni és kérni a gyerektartás megszüntetését?
Előre is köszönöm a választ!

Grád András # 2009.05.01. 21:09

Kedves Aliasz!

Ha mindaz igaz, amiket leírt, a gyermek egyértelműen érdemtelenné vált a tartásra. Azért mielőtt pert indítanak a tartásdíj megszüntetése iránt, nem ártana némiképp dokumentálni a dolgot, pl. ha nincs más megoldás, két-három hangfelvétellel. Pláne, ha tör-zúz, vagy rágalmazást, netán becsületsértést követ el, semmi gond ezzel, mindössze rögzítik az általa elkövetett bűncselekményeket! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

aliasz # 2009.05.01. 21:04

Jó estét Mindenkinek!
Az eset röviden: apa elhagyta anyát értem sok évvel ezelőtt, nagy botrányok közepette 5 éve el is váltak. Az anya az alpári jelenetekbe mindig bevonta az akkor tizenéves, de még 18 év alatti gyerekeket. Mostanra sem lett jobb a helyzet (a válás ellenére sem), és az időközben 21 évessé cseperedett fiú utcahosszat engem büdöskurváz (elnézést a szóhasználatért, csak a hitelesség kedvéért), apját szintén közönséges alpári jelzőkkel illeti, a leggyengébb a barom, ökör, rohadék. Apja mindig megbocsát, szerinte ez csak az anyai befolyás hatása. Volt olyan is, hogy leköpte. Aztán pedig kölcsön kérte az autót, vagy ami épp eszébe jutott. Nemrég is azt ordította, hogy innentől nem ismeri az apját, mert én éppen az apja saját önálló lakásában tartózkodtam. Én is kaptam pár "jó szót" megint. A "gyermek" egyetemista, barátom fizet utána gyerektartást, de mostanra gondolkodóba esett, nem vált-e érdemtelenné fia a tartásra? Hangsúlyozom, az apa mindig megbocsátotta a legdurvább megnyilvánulásokat is. Volt mindenféle rongálás, törés-zúzás is, és akkor már nagykorú volt a "gyerek".

ObudaFan # 2009.04.25. 09:50

Ha a másik szülő őt a saját háztartásában eltartja, akkor legfeljebb közös megegyezéssel oldható ez meg.

kisjani # 2009.04.25. 08:50

Próbáltam a hozzászólásokban megtalálni a választ az én problémámra is, de a hozzászólások csak megközelítették a problémámat. 3 gyerek után fizetek gyt.-t. A legnagyobb idén tavasszal tölti a 18 évet, még diák és tudtom szerint az érettségi után is szeretne nappali tagozaton továbbtanulni. Azt szeretném megtudni, hogy bíróság bevonása nélkül megoldható-e (vagy ha nem miből áll a bírósági ügy), hogy a felnőtt fiamnak ezentúl a saját számlájára és ne az anyjáéra utaljam az összeget?
Megjegyzem, hogy nem áll szándékomban változtatni sem az összegen, sem az átutalás formáján, az egyedüli változás, csak a számla tulajdonosa lenne. A válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.04.24. 15:09

Ha a "rokontartásban" külön meg tudnának egyezni - és azt le is írni -, az gyors és szerencsés lenne. Egyébként egy nappalin továbbtanuló nagykorú fiataltól már joggal elvárható, hogy bizonyos mértékben öngondoskodó legyen, vagyis az eddigi t.díj helyett kevesebbel is beérje.

monalisa1 # 2009.04.24. 15:05

Sonnya

A férjed haladéktalanul forduljon bírósághoz és a körülmények időközbeni lényeges megváltozására tekintettel kérje a t.díj mérséklését, esetleges beszüntetését. (Az ok a férjed sajnálatos jövedelemcsökkenése, de az egyik-másik gyermek időközbeni több-kevesebb jövedelemforrása is okot adhat a felülvizsgálatra.)

Ameddig a férjed ezt nem lépi meg, valamint mivel ismert, hogy egy bírósági döntés nem egyik napról a másikra való, sajnálatosan a jelenleg változatlan összeget kell havonta t.díjként fizetni mindkét fiatalember felé.

Alperesként az anyát kell megnevezni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.04.24. 14:57

stilwatter

Egy nagykorú már "tudja" mit csínál... Te pedig kell hogy értesed a szót: irány a bíróság és alkalmatlanság címén kérni a t.díj megszüntetését, mégpedig több okból is.

Amúgy egy 18 éves elmúlt "felnőtt" fiatalembert a bíróság már nem tud és nem is akar kötelezni holmi kapcsolattartásra.

A fiad később talán belátja tévedését. Az ajtód maradjon nyítva számára...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Sonnya # 2009.04.24. 12:24

Üdvözlök mindenkit!

Próbáltam a hozzászólásokban megtalálni a választ az én problémámra is. Eddig rendesen fizettük a férjem két nagykorú gyermek után a gytdíjat. Azonban változott a helyzetünk. Én (nem regisztrált) munkanélküli lettem, a férjemnek is csökkent a bére. A nagyobbik 22 évesnek rendszeres jövedelme van (tandíj), azonkívül segélyt is kap (munkaügyi hivataltól adtam igazolást, hogy nem kapok munkanélkülit). A gytdíj fix összeg, nem %-ban meghatározott. Az lenne a kérdésem, hogy a rokontartást is a bíróság határozza meg és mi alapján, vagy megegyezés kérdése. Köszönöm a segítséget.

stillwater # 2009.04.23. 10:08

Tisztelt Óbudafan,
a kérdésére: úgy bukdácsol, hogy több vizsgán sajnos bukott, ezért biztosan tovább fog tartani az egyetem. Amúgy középiskolában jó jegyei voltak.
De ez is mindegy, vannak rossz fázisok az ember életében..., ezért nem haragsazom.
Én ennek a viselkedésnek az összképét nézem - lehet, hogy nem helyesen - hogy ilyen furán fejezzem ki magam, vagyis: a teljes elutasítást látom, melynek okát nem tudom, és nem is tudom kideríteni, hiába kérdeztem.

Mert nem beszél a gyerek velem.

ObudaFan # 2009.04.23. 09:45

Attól függ, mit jelent az, hogy bukdácsol. Ha a tanulmányok végzésére nyilvánvalóan alkalmatlan, akkor nem jár neki a tartásdíj.

monalisa1 # 2009.04.23. 09:43

Felnőttartás címén az apa kötelezése már csak szemeszterről szemeszterig tartó időszakig tart, vagyis minden beíratkozott fél évről be KELL mutatnia a tanintézet igazolást, ellenkező esetben nincs pénz. Ha évek kihagy és/vagy ismétel, arra az időszakra nem valószínű, hogy jár a pénz, mert joggal elvárható, hogy tanuljon...

Bírósághoz kell fordulni és kérni a t.díj csökkentését - esetlegesen beszüntetését -, mert, és nagy általánossagben, egy 18 évet betöltött fiatal embertől már elvárható, hogy nagyrészt gondoskodjon magáról.

Sokan dolgoznak a nappali tanulmányok folytatása mellett: másodállás ill. mellékfoglalkozás, és így teszik hasznossá magukat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

stillwater # 2009.04.22. 14:31

Köszönöm, tisztelt Obudafan,

Nem számit, hogy bukdácsol az egyetemen? Nincs erről említés a törvényben? Arról nem is beszélve, hogy másik egyetemre akart menni, ezért hanyagolta a jogi kart? Az sem számit, hogy írásban kérte, hagyjam békén, mert mint írta: olyan az apja, amilyen? - Nem igazán értem ezt, hát nem kellene tartania a kapcsolatot a gyereknek? A kijelentés pedig tanúk alőtt hangzott el, és kb. így szólt, ezzel az alakkal sem tudok mit kezdeni. Mármint velem, az apával.

Ha ez sem elég a bíróságnak, akkor nem értem a világot, illetve a jogot. Mert elutasító viselkedése okát - mint említettem - nem magyarázta el a gyerek soha. Sajnos.