gyerektartás 18 év után


monalisa1 # 2009.04.19. 20:37

bombázó,

Ismétlem: szerintem azért nem lehetség a beszámítás mert a túlfizetés időközben a gyermekre költve.

Vagyis az anya abban a hiszemben vette fel és költötte el azt a pénzt, hogy az jogos járandóság.

bcsaba # 2009.04.19. 19:47

Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni.

Van egy nagyfiam aki 19 éves és az apjához akar költözni,miután már nagykorú nem korlátozhatom őt döntésében. Jelenleg technikusi képzésre jár, ősztől pedig főiskolára megy.
A gyerektartást utalva kapom a volt férjem munkahelyétől. Hova kell fordulnom az ügyben,hogy ezentúl ne vonják tőle?
Valamint mennyi tartásdíjat kell majd fizetnem utána,mit vesznek ilyenkor figyelembe,az én jövedelmemet,vagy a családunkét ahol 2 kiskorú gyermekünk van?
Azért kérdezem ezt mert az én fizetésem elég magas,viszont a férjem munkaköre pont nem régen szünt meg és most jóval kevesebb a fizetése,a hiteleink miatt így is nagyon nehéz a megélhetésünk.
Én nem akarok kibújni a fizetés alól,csak nem bírnám kifizetni azt az összeget amit eddig a volt férjem fizetett /a fizetése 20%-a/,ő egyedül él,nincs több gyermeke.
Meg lehet erről közösen egyezni? Vagy mindenképpen a bíróság dönt?

Üdvözlettel!
Bea

bombázó # 2009.04.19. 18:26

monalisa.

csak hogy tisztán láss.Tavaly ítélt meg a bíróság az exemnek a közös gyerek után tartásdíjat.
Jelenleg tehát fizetem az utólagosan megítélt tdíjat, valamint a mindenkori havit.Az utólagos tdíj összege kb.100 e ft.Én abba a 100e ft-ba szeretném beszámítatni a túlfizetés gyanánt keletkezett többletet.
Magyarul az a tartozás már nem 100 e, csak 50e.
Ez sem lehetséges?

monalisa1 # 2009.04.19. 17:45

Szerintem "túlfizetés" okán nem lesz visszamenőleges beszámítás mert azt a pénzt már a gyermekre költötte: megette vele, ruhafélét vett neki stb.

Az aktuális jövedelemigazolás alapján dönt majd a bíróság a mindenkor- bármely körülmény közt is fizetendő minimál összegről, valamint a havonta fizetendő fixről vagy a százalékos mértékről.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2009.04.19. 14:44

Hali mindenkinek.

Egy pár nappal ezelőtt már feltettem már a kövekező kérdést, de több személy véleményére lennék kíváncsi, ezért újra nekirugaszkodom.
Szóval:Eddig a 17 éves gyerekem után a fizetésem 16,6%-át min. 25.000ft-ot fizettem tdíjként.Megszüle­tett a legkisebb gyermekem, így most őrajta kívül még 3 gyermekemről kell gondoskodnom.Kértem hogy a tdíjat csökkentsék 12,5%-ra és min. 15.000 ft-ban, amikortól a legkisebb megszületett (február).Tudom, hogy amíg ítélet nem születik a már korábban megállapított összeget fizetem.Ám ha helyt adnak a kérésemnek, hogy csökkentsék beszámítják a túlfizetést?

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban.
Tételezzük fel, hogy a bíróság úgy dönt, hogy amikortól megszületett az újabb gyermekem csökkenti a tdíjat visszamenőleg.Annak alapja a minimum összeg, vagy a fizetésem 12,5-a lesz és kér egy részletes jövedelem igazolást, hogy meg tudja állapítani a konkrét összeget.

Remélem érthető volt amit kérdezni akartam.
Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.04.17. 19:12

Ancsa,

Mivel a fiatalember ösztöndíjat kap - és nem is keveset, a férjed ezen címen is kérheti a t.díj mérséklését. (Az ösztöndíj neki már mint bizonyos jövedelem, tehát joggal elvárható hogy a továbbiakban részben gondoskodjon magáról.)

bertus # 2009.04.17. 18:51

Mert ideiglenés végzést akkor szoktak hozni, ha annak elhúzódása vmely érintett súlyos és kiemelten méltánytalan sérelmével járna. Ebben az esetben viszont jó eséllyel azt fogja mondani a bíróság, hogy ha megéltek a kiskorúak eddig is, akkor még néhány hónapig ezután is megélnek. Ergo normál ügymenetben fog döntést hozni.

Ez marha jó.Ebben a gazdasági helyzetben sokan munkanélküliek vagy még kevesebb fizatésért dolgoznak vagy sorolhatnám.Mindeközben az egyes törlesztések megnövekedtek, de a veled egy háztartásban levő gyerekeket meg tartsd el valahogy.Legalább addig ne menj tönkre anyagilag meg idegileg, míg a bíróság nem lesz olyan kegyes hogy ítéletet hozzon.A kiskorúak meg veled együtt nélkülözzenek, amíg mások elvannak , mint Marci hevesen.

ancsa06 # 2009.04.17. 16:45

monalisa, most a szakközéspiskola nem ad szakmát, mint régebben, csak érettségit.
Végtelenségig nem jár iskolába, "csak" 23 éves koráig, addig jár a családi pótlék és a gyerektartás. Ki van ez találva.:)
A.

ancsa06 # 2009.04.17. 16:40

Így van, mindenkinek megvan a maga igazsága.:)
Mi eddig becsülettel, rendesen fizettük a gyermektartást, sőt a pluszkiadások (jogsi, ballagás, stb.) ránkeső részét, nem kértünk tartásdíj csökkentést sem a két kicsire tekintettel, inkább visszamentem dolgozni korábban, a picik meg mentek oviba-bölcsibe, hogy el tudjuk őket tartani...és a nagyfiút se érje hátrány.A nagyfiú havi 35000 Ft ösztöndíjat is kap még a szakmai képzés alatt, ez a pénz is elfogy, szeret szórakozni...
Így nem kívánunk tovább fizetni, mint amennyi ténylegesen jár, és remélem, szerencsénk lesz a bíróval.:)
Köszönöm a válaszokat!

kalamalyka # 2009.04.17. 14:27

A tartásdíj fizetése és a láthatás külön dolog, össze nem függ. Ha egyáltalán nem fizet, vagy végrehajtás van ellene folyamatban, akkor is joga van a kapcsolattartáshoz.

bimba # 2009.04.17. 13:58

Azt is fontos lenne tudnom hogy ha nem fizet gyerektartást akkor joga van e a láthatásokra?
Eddig sem sűrűn jött a gyerek felé ,de attól félek nehogy ellopja a gyereket,mivel meggondolatlan és hirtelen dolgai vannak.Ráadásul kamionvezetőnek tanul,valószínűleg külföldre fog menni.Ezért szeretném tudni ezt.

bimba # 2009.04.17. 13:31

Köszönöm.
Ez kb mennyi idő?Mármint amíg ez az egész lezajlik.És ismeretlen vagy ismert személy ellen tegyek feljelentést?
Nagyon kellemtlen hogy idáig fajultak a dolgok,de ő közben mindenféle drága tanfolyamra jár autót tart fent,törlesztőt fizet nekem meg nagyon minimális a jövedelmem és minden fillér számít.

kisokos # 2009.04.17. 13:25

bimba,

feljelentést tehetsz a rendőrségen és egyúttal végrehajtást kérhetsz.

A tdíj iránti követelés meg fogja előzni a hiteltörlesztést. Különösen mivel ez utóbbit nem vonják a fizetésből, hanem az adósnak kell a megfelelő számlán elhelyeznie (ill. befizetnie).

bimba # 2009.04.17. 13:21

Üdv mindenkinek.
Nem találtam olyan topikot ahol a gyerektartás nem fizetéséről lenne szó.Nálam is az helyzet hogy az ex nem fizet már hónapok óta gyerektartást.Van egy bírói ítélet ahol szerepel egy fix összeg ami a gyerektartás.A gyerek 10 éves kiskorú.
Az lenne a kérdésem hogy mit tudok tenni,merre induljak el egyáltalán?
Mi a teeendő ilyenkor?
Van az exnek hiteltartozása,ilyen esetben mely követelést vonják le előbb a fizetésből?A hiteltörlesztést vagy a gyerektartást?
A válaszokat előre is köszönöm ha lesznek.

kisokos # 2009.04.17. 13:19

ancsa06,

a jogosulatlanul felvett pénzek szabadon elkölthetők. Érdekes a jog.:)
Más nézőpontból jóhiszeműen felélt pénzről van szó, amely jogerős bírósági határozat alapján jár és amelyet a jogi vélelem szerint a jogosult a gyermek folyamatosan felmerülő szükségleteire költött, ergo felélt.
Igen, érdekes a jog... az igazság meg mindig odaát van. :-)

miért nem esélyes a két kiskorú eltartottra hivatkozva ideiglenes tartásdíj-visszatartást kérni
Mert ideiglenés végzést akkor szoktak hozni, ha annak elhúzódása vmely érintett súlyos és kiemelten méltánytalan sérelmével járna. Ebben az esetben viszont jó eséllyel azt fogja mondani a bíróság, hogy ha megéltek a kiskorúak eddig is, akkor még néhány hónapig ezután is megélnek. Ergo normál ügymenetben fog döntést hozni. Persze ettől még meg lehet próbálni, mivel enni nem kér és akár kifoghattok olyan bírót is, aki másképpen látja.

monalisa1 # 2009.04.17. 13:17

Ahogy Kalamalyka írta: az anya gerincességén múlik...

Ezzel szemben arra szoktak hivatkozni: a gyerek már megette ill. ráköltötte stb.

bertus # 2009.04.17. 13:12

volt már arra példa, hogy valaki visszafizette az exének az ami nem járt?

monalisa1 # 2009.04.17. 13:09

ancsa06

A 4+2 bukta év után szerzett-e valamilyen képesítést? Mert ha igen, akkor esti tagozaton kellett volna neki másik iskolába járni - és újabb képesítést szerezni, miközben már dolgozik.

Tetszőleg nem lehet végtelen időkig középiskolásnak lenni...

kalamalyka # 2009.04.17. 13:04

Nos, úgy látom ezzel a problémával aztán vannak bőven.
Szerencsésebb esetben, amikor is a munkáltató nem von, hanem az apa adja fel, szerintem meg kell próbálkozni azzal, hogy csak a másik gyermekre járót fizetni, vagy nem fizetni ha nincs másik gyermek. Az anya gerincességén múlik innentől, hogy letiltatja-e vagy kéri-e majd visszamenőlegesen. Szerintem mindkettőhöz p..fa kell, na de ez a fajta ügy épp erről híres :)
Na de legalább a remény megmarad,nem úgy, mint az ideiglenes intézkedésben, vagy az utólagos beszámításban, netalán visszautalásban bízni.......

Na ez nem jogi tanács volt végképp, hanem emberi. Valószínűleg jogászok számára buta emberi tanács, kérdezők számára pedig megértő.

bertus # 2009.04.17. 12:55

Ancsa.

Én is osztom a véleményed.Inkább tanul, semmint dolgozna.A két piciről meg gondoskodjunk úgy ahogy tudunk, a megemelkedett törlesztőrészlet és kevesebb fizetés mellett.

ancsa06 # 2009.04.17. 12:50

Kisokos, miért nem esélyes a két kiskorú eltartottra hivatkozva ideiglenes tartásdíj-visszatartást kérni?
Hiszen ha végez a nagykorú, onnan neki az már nem jár...A kiskorú eltartottak előbbre valók tartás szempontjából, mint a munkaképes, nagykorú tartásra jogosult, a jogszabály szerint...

ancsa06 # 2009.04.17. 12:47

Kisokos, gondolom az ideiglenes intézkedés nem hónapok alatt születik meg ugye? Mert az lenne az értelme, hogy hamarabb meghozzák, mint a végzést.
Egyik oldalról a valamilyen oknál fogva nem fizető/vagy kevesebbet fizető apát végrehajtás,sőt börtön is sújthatja, másik oldalról viszont a jogosulatlanul felvett pénzek szabadon elkölthetők. Érdekes a jog.:)
Köszönöm szépen válaszod!
Monalisa: 4 év középiskola (2x évismétlés...), majd mivel szerzendő szakma nem tetszett, még három év nappalis technikum, másik suliban.Hát így lesz 23 éves.

monalisa1 # 2009.04.17. 12:20

Minek okán csak 23 éves korára fejezi be a középiskolát?

kisokos # 2009.04.17. 12:13

ancsa06,

jogszerűnek jogszerű, az meg más kérdés, hogy mennyire igazságos. A cég legfeljebb akkor tarthatja vissza a tdíj egy részét, ha erre a bíróság utasítja. Amíg ezt nem teszi, addig vonnia kell, különben ő kerül bajba.

Kérjetek ideiglenes határozatot a két kicsi gyermekre hivatkozva. Nem túl esélyes, de meg lehet próbálni.

ancsa06 # 2009.04.17. 11:05

Sziasztok!
Ezt most szeretném én is pontosíttatni:
Ezidáig úgy tudtam, ha a cég utalja minden hónapban a gyerektartást, beadunk ügyvéddel egy kérvényt tartásdíj megszüntetésre, az iskola befejezése előtt. Úgy amíg az ügy le nem zárul, a cég visszatarthatja a tartásdíjat és csak a jogosult hónapokra fizetik ki (ha van ilyen...) utólag. A többi pénz pedig már nem jár, így visszakapja a fizetésre kötelezett.
A párom fia 23 éves lesz, ha (remélhetőleg) befejezi a középiskolát(!), nem tartom jogszerűnek, hogy még hónapokig vonják a 20%-ot, ha már nem tanul, hanem valószínűleg dolgozik már. Nekünk viszont még két kicsi közös gyermekünkről kell gondoskodnunk, minden fillér számít.
Köszönöm:
Ancsa