gyerektartás 18 év után


bombázó # 2009.04.17. 10:09

Hát én ezt nem igazán éretem.

Fizetek a volt feleségemnek havi min.25e ft-ot, visszamenőlegesen is.
Kérem a bíróságot, hogy februártól amikortól megszületett a legkisebb csak a fizum 12,5%-át min.15e ft-ot fizessek. És nem számítják bele a különbözetbe?
Akkor mi a francnak kértem akkortól amikortól megszületett? Miért nem azt írtam a kérvénybe, hogy amikortól megállapítják a bíróságon.Ami mint tudjuk, hónapok.

kisokos # 2009.04.17. 09:57

Elvileg nem. Ellenben ha nem vonják a fizetésből, hanem te utalsz, akkor tehetsz egy próbát.

bombázó # 2009.04.17. 09:42

A volt feleségemmel levő per nemrégen zárult le, abban a bíróság utólagos tdíj fizetésre kötelezett.Ebbe nem számítható be a túlfizetés?

kisokos # 2009.04.17. 09:35

bombázó,

Nem. A törvényi vélelem az, hogy azt már a gyermekre költötték (megette, elfogyasztotta stb.). Megdönteni szinte lehetetlen.

bombázó # 2009.04.17. 08:57

A hozzáértőktől kérdezem.

Eddig a 17 éves gyerekem után a fizetésem 16,6%-át min. 25.000ft-ot fizettem tdíjként.Megszületett a legkisebb gyermekem, így most őrajta kívül még 3 gyermekemről kell gondoskodnom.Kértem hogy a tdíjat csökkentsék 12,5%-ra és min. 15.000 ft-ban, amikortól a legkisebb megszületett (február).Tudom, hogy amíg ítélet nem születik a már korábban megállapított összeget fizetem.Ám ha helyt adnak a kérésemnek, hogy csökkentsék beszámítják a túlfizetést?

kalamalyka # 2009.04.16. 11:53

Akkor az um. már aktualitását is vesztette.......
:(
Én csak azt tudnám tanácsolni, amit tudom, hogy nem szabadna. Mármint az én emberkémnek.
Szóval azt, hogy fizessen egy után, a 33% helyett 20%-ot a suli befejeztével, s már adja be most a csökkentés iránti kérelmét ideiglenes intézkedést kérve. Az ideiglenes intézkedési kérelemről és a beadványról az exet tájékoztatni kellene.
Ha mákja van nem tiltataja le az ex ezen felbuzdúlva, hogy kevesebb pénzt kap...(na persze ehhez az ex tudatlansága kellene, és hogy legyen igazságos - na be kell látni, ez a legvalószínűtlenebb..) .. és ha mákja van nem fizetteti meg a bíróság visszamenőleg....ha még nagyobb mákja van akkor ideiglenes intézkedés hoz....
Ha nincs mákja, akkor fizet míg egyszer végre el nem jön a tárgyalás..............kb beleértve a nyári ítélkezési szünetet is, és az exnek lesz nyaralni miből bőven, merthogy a gyerek már nem is él vele, és olyan pénzt kap, ami őt már rég nem illeti meg....

Nem vagyok jogász, én ennél többet nem tudok neki tanácsolni, azért jöttem, hogy hozzáértők segítsenek.
De most hogy mondod......... hát ez nem valami bíztató.... Lehet mégsem lesz mákja?? :)

bertus # 2009.04.16. 11:44

kalamalyka

én januárban adtam be a beadványommal együtt az ideiglenes intézkedés iránti kérelmemet.
jövő héten lesz a tárgylás, de se híre se hamva az id.intézkedés jóváhagyásáról vagy elutasításáról

kalamalyka # 2009.04.16. 11:40

Nagyon szépen köszönjük a segítséget.
Még egy utolsó kérdés, amire gondolom csak körül-belüli választ lehet adni:
Mennyi idő az, mire az ideiglenes intézkedést meghozzák? Gondolom jóval a tárgyalás előtt.. Tényleg csak kb????

bertus # 2009.04.16. 11:38

Én kértem a beadványomban az ideiglenes intézkedést, de akkor nem indokoltam meg.Utólag ezt megtehetem, a csökkentett munkaidőkeretre hivatkozva?

ObudaFan # 2009.04.16. 11:28

Tdíj tekintetében a bíróság akkor hoz döntést ideiglenes jelleggel, ha a döntés elhúzódása súlyosan veszélyeztetné az eltartott kiskorú gyermek érdekeit.

Nem feltétlenül. Tartásdíj vonatkozásában nincs speciális szabály az ideiglenes intézkedés vonatkozásában. Elképzelhető, hogy a kötelezett méltányos érdeke kívánja meg, még ha valóban ritka is. Mivel semmi külön költsége nincs az ideiglenes intézkedésnek, semmi kockázat nincs egy ilyen kérelemben, még ha tényleg kicsi is az esély.

kalamalyka # 2009.04.16. 11:10

Köszönöm.

és legalább azt meg lehet tenni hogy a 20 éves gyermekének adja át (talán tanúk előtt átvételi elismervényen) és nem az anyána utalja?
Tökéletesen megértem az ide vonatkozókat, s azt is, hogy ez itt egy um.olyan jó pár hónap, fél év amit egy apa nem lenne köteles fizetni. A gyt felvevő másik fél pedig azt mondhatja, hogy elköltötte a gyerekre....... így az a kb 100 - 150 000 Ft, asszem e körüli az összeg amiről szó van, az elúszott. Ettől már az is jobb volna, ha a "gyerek" kapná. Tudomásom szerint nem tiltják le, hanem az apa fizet minden hónapban. Ha jól értelmezem, akkor amint utlja a kevesebb összeget, azonnal letiltathatja akár a volt feleség, azzal a pár hónappal is több miatt.
A dolog szépsége, hoyg a "gyerek" már nem is lakik otthon, hanem a barátjánál... Gyt még mindíg, nem lett rokontartásra módosítva.

bertus # 2009.04.16. 11:02

obudafan,

igen, a nagyszülővel van

kisokos

én is kértem ideiglenes intézkedést tdíj leszállításával kapcsolatban másik gyermekem vonatkozásában, mivel nemrég született meg a legkisebb gyermekem.Nem beszélve arról, hogy a munkáltatóm csökentett munkaidőkeretben foglalkoztat, ezáltal kevesebb fizetést is kapok.A háztartásomban levő két kicsi gyermekem eltartása már március óta veszében van.(ekkortól lett a csökkentés bevezetve).

Ebben az esetben ssem hoz a bíróság ideiglenes intézkedést?

kisokos # 2009.04.16. 10:08

kalamalyka,

Lehet, de ilyen indokkal gyakorlatilag esélytelen. Tdíj tekintetében a bíróság akkor hoz döntést ideiglenes jelleggel, ha a döntés elhúzódása súlyosan veszélyeztetné az eltartott kiskorú gyermek érdekeit. Szerintem ez itt több szempontból sem áll meg.

kalamalyka # 2009.04.16. 09:58

A gyermektartás megszüntetésére, illetve egy gyermek után való csökkentésére irányuló kérelemmel egy időben (a nagyobbik 20 éves, és tanulmányait most befejezi, szakmát kap)lehet-e ideiglenes intézkedést kérni, hogy a tárgyalásig sem kelljen azt fizetni???
Mindezt tekintettel arra, hogy több hónap, talán a nyári ítélkezési szünet is beleesik, és így már ősz lesz mire ítélet születik.......... Ismerve, hogy "a gyermekre el lett költve" címszó alatt már a túlfizetés vissza nem igényelhető, be nem számítható.
Még mielőtt valaki félreértené és megkövezne, kliensem hajlandó tovább támogatni a gyermekét, ahogy azt eddig is tette a GYt-on kívül. A másdik házasságából is van két gyermeke, s albérletben laknak, ezért lenne nagy segítség neki, ha kivitelezhető lenne valamiképp a tanulmányok befejeztével való megszüntetés.
Köszönöm a segítséget előre is!!!!

ObudaFan # 2009.04.16. 09:24

Attól függ. Ha a gyermeket a nagyszülő saját háztartásában tartja, akkor ő maga jogosult a gyermektartásra, így vele.

bertus # 2009.04.16. 07:16

tiszta sor, köszi

kisokos # 2009.04.16. 07:15

bertus,

igen, de én a 2 tanú helyett inkább ügyvédet javasolnék, hogy biztosan profin legyen megfogalmazva az egyezség. Azért nem ártana a nagyszülőt sem tájékoztatni... pl. mivel a megszüntetési perben azért ő is érintett.

bertus # 2009.04.16. 07:06

kisokos,

ezek szerint jön a gyerekem, megállapodok vele a rokontartás összegében, két tanúval aláiratom, majd megyek a bíróságra?

kisokos # 2009.04.16. 06:50

bertus,

rokontartásról elsősorban a nagykorú gyermekkel. Ha sikerül megállapodni, akkor lehet menni a bíróságra és kérni a tdíj megszüntetését és egyúttal a rokontartás megállapítását (az egyezség jóváhagyását). Ugye tudod, hogy előbbit mindaddig fizetni kell, amíg a bíróság meg nem szünteti? Tehát mindenképpen a bíróságra kell majd menni.

bertus # 2009.04.16. 06:31

Sziasztok!

Amennyiben szeretnék peren kívül megállapodni a rokontartás fix mértékéről, kivel kell egyezséget kötnöm?Eddig gyerektartásként fizettem, ami %-os formában volt megállapítva. A gyerekkel vagy a jogosulttal(ebben az esetben nagyszülő).Mi a teendő miután megállapodásra jutottunk?

Előre is köszi.

kisokos # 2009.03.30. 07:47

Én pl. még nem láttam 90 ezer forintnál magasabb tartásdíjat megítélni akkor se, ha az apa jövedelme havi több millió volt

én láttam...

ObudaFan # 2009.03.29. 09:48

Ha valóban veszélybe kerül, akkor a kereseted alapján a bíróság megszünteti a tartásdíj-fizetési kötelezettséged. Természetesen amíg a bíróság nem dönt, fizetned kell.

bombázó # 2009.03.29. 06:00

Akkor is fizetnem kell nagykorú gyermekem után, ha ezáltal a két kisebbnek veszélybe kerül az eltartása?Nem könnyű kevesebb pénz és magasabb törlesztőrészletek mellett gondoskodni még róla is.

Grád András # 2009.03.28. 21:22

Bocs, annyi kis helyesbítés, hogy a bíróság nem ítél meg soha több százezres tartásdíjat, mert a gyermek szükségletei plafont szabnak. Én pl. még nem láttam 90 ezer forintnál magasabb tartásdíjat megítélni akkor se, ha az apa jövedelme havi több millió volt! Valamennyi tartásdíjat ugyanakkor mindenképpen megítél, mert a szülőnek a saját szükséges tartása veszélyére is gondoskodnia kell a gyermekei eltartásáról. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.03.28. 14:32

az összeget bírósági határozat tartalmazza, amíg az nem változik meg, addig annyit kell továbbra is fizetned.

A bíróság mennyit ítél meg? Ki tudja? Gyermekenként tízezertől (semennyitől) több százezerig. A körülményektől függ.

Személy szerint javaslom az egyeztetést a tartásdíjra jogosulttal, hogy ideiglenesen kevesebbet fizetsz, de nem fordulsz bírósághoz a tartás megszüntetése tárgyában, és ha majd ismét el tudsz helyezkedni, akkor visszaáll a régi rend, és tanulmányai végéig eltartod a nagykorú gyermekedet.

Vagy ha a jogi utat választanád, írj egy keresetlevelet, és a bíróság majd dönt.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása