gyerektartás 18 év után


bombázó # 2009.03.28. 13:55

Köszi Wasp!

És a munkanélküliből mennyi a minimum amit fizetni kell?És ha havonta egy meghatározott összeget fizetnék utána, az mennyi lenne véleményed szerint. (Tudom, hogy minden körülményt vizsgálni kell).Nálunk az asszony itthon van a legkisebb gyerekkel.

_Wasp_ # 2009.03.28. 13:44

kérheti, de inkább csak csökkentésről lehet szó. Egyébként csak 12,5 százalékot fizet a nagykorú után, amit meg lehetne szüntetni, viszont ezzel a másik kiskorú után fizetendő tartásdíja nőne (várhatóan 12,5-ről 16,6%ra)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bombázó # 2009.03.28. 13:29

Hello!

Egy apa fizet nagykorú, de még nappali tagozatos gyereke után tdíjat, ezen kívül még 3 kiskorúról kell gondoskodnia (kettő a háztartásában, egy az exnél) kérheti-e a a tdíj megszüntetését, ha elveszíti a munkahelyét, mert felmondanak neki?

ObudaFan # 2009.03.27. 16:12

Egy tanfolyam nem valószínű, hogy megalapoz tartási igényt, érdemes lenne egy pert indítani a megszüntetés, másodsorban csökkentés iránt.

Nofretete # 2009.03.27. 13:49

Természetesen olvasgattam,köszönöm szépen a választ.
tisztelettel

kisokos # 2009.03.27. 13:23

Nofretete,

pls olvass vissza néhány kommentet, mert ott van részletesen a válasz a kérdéseidre.

Röviden és nagy vonalakban: köteles fizetni egészen addig, amíg a bíróság meg nem szünteti. Ezt a kötelezettnek kérnie kell. A nagykorú rokontartásra tarthat igényt, ha magát (pl. nappalin végzett felsőfokú tanulmányok) miatt nem képes eltartani. Ilyenkor is elvárható, hogy saját maga is járuljon hozzá a tartásához, ezért a megítélt összeg tipikusan (de nem szükségszerűen) kisebb, mint a tdíj. Nem kell eltartani a nagykorút, ha viselkedése miatt érdemtelenné válik. Ilyen dolog pl. ha egyébként elutasítja a kapcsolattartást a kötelezettel.

Nofretete # 2009.03.27. 12:12

Jonapot,segitséget kérnék.
2008-ban a gyerek befejezte a tanulmányait,betöltötte a 19.évét.Most két éves tanfolyamra jár, ami ugy tudjuk nem a tanult szakmához tartozik,legalábbis amit a gyerek elmondott a tanulmányaival kapcsolatban,ugyanis nem volt egyértelmű nemnagyon akarja tartani a kacsolatot az apjával.
Gyerektartást biróság letiltatja a keresetböl,kérdésem:
ilyen esetben kötes e a kötelezett még fizetni a gyerektartást? Vagy mi a teendő?

ObudaFan # 2009.03.27. 09:03

Kiskorú esetében az érdemtelenséget nem lehet vizsgálni.

Tordesillas # 2009.03.26. 18:11

A témához kapcsolódóan lenne kérdésem.

A kérdező még kiskorú, októberben lesz 18 éves, több mint 3 éve nem tart kapcsolatot apjával annak álítólagos nem megfelelő viselkedése, körülményei miatt.

Kiskorú esetében lehet-e egyáltalán érdemtelenségről beszélni az adott tényállás alapján?
Szerintem csak nagykorú esetében lehet kapcsolat nem tartása miatt érdemtelenségre hivatkozni, de javítsatok ki ha tévdnék.Hivatkoznék az alábbi renelkezésekre és a XXIX. számú PED-re.

Csjt. 60.§ (2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

XXIX. számú PED szerint nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermekét akkor, ha .....a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közelei hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség)...
Gondosan vizsgálni kell azonban, hogy a magatartást milyen ok és körülmény váltotta ki, különösen azt, hogy a kötelezett magatartása idézte-e elő, végül, hogy az a gyermeknek a társadalmi felfogás szerint valóban súlyosan felróható-e.
A nagykorú gyermektől elvárható, hogy a tartásdíjat fizető szülővel szemben ne csak követelést támasszon, hanem vele szemben a családi kapcsolatnak megfelelő magatartást tanúsítson megfelelő kapcsolatot tartson fenn.
A nagykorú gyermek tartásra való érdemtelenségének vizsgálatánál kizárólag a tartásra jogosított gyermek nagykorúsága idején tanúsított magatartást lehet figyelembe venni, még akkor is, ha a szülő és a gyermek közötti kapcsolat megromlása már a gyermek kiskorúsága idején megkezdődött.
A nagykorú gyermek érdemtelenségét (vagyis az annak alapjául szolgáló súlyosan kifogásolható magatartást) a tartásra kötelezettnek kell bizonyítani, míg annak bizonyítása, hogy azt a kötelezett felróható magatartása váltotta ki, a tartásdíj iránti igénnyel fellépő felet terheli.

monalisa1 # 2009.03.26. 15:27

kcsillus,

Nagyon meg kell tudni indokolni, hogy 3 éve miért nem tartasz apukáddal semmi kapcsolatot, ide az esetleges "durca" nem fog bejönni...

A rokontartásként megitélendő Ft/hó összeg már lehet hogy alacsonyabb lesz mint a gyermektartásdíj volt, mert egy fiatal nagykorútól már joggal elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról, pl. ösztöndíj, külön munka stb.

Ami a láthatás/kapcsolattartás dolgát illeti, nem csak "hozzá" lehet menni hanem vele időzni: pl. közös séta, mozi, szinház, kirándulások stb.

Ahogy mondani szokták: kettőn áll a vásár!

Monalisa
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.03.26. 15:26

Nincs mit. :-)

A helyedben az érvelésemet a számodra káros viselkedésére hegyezném ki. A "nem megfelelő körülmények" kétélű fegyver, könnyen te járhatsz rosszul vele.

kcsillus # 2009.03.26. 15:18

Nagyon szépen köszönöm!

kisokos # 2009.03.26. 15:14

kcsillus,

Látogatásom hiánya miatt megszüntetheti-e csak úgy a tartásdíjat?
Csak úgy nem, kérnie kell a bíróságtól. Valószínűleg nagykorúságodra és érdemtelenségre akar hivatkozni. Erre mondjuk a kapcsolattartás általad történt elutasítása elég jó indok.

A bíróságon hivatkozhatok-e látogatásom hiányaként
a nem megfelelő körülményekre és a nem megfelelő viselkedésére?

Igen, de csak mondani nem elég, bizonyítani is tudni kell. Erre készülj fel előzetesen. A bírón fog múlni, hogy elég nyomósnak találja-e az érveidet a kapcsolat elutasítása mellett, vagy valóban érdemtelennek talál majd.

Továbbá, nappali tagozatos egyetemi képzés alatt jogosult vagyok-e a gyerektartási ill. rokontartási díjra?
Rokontartásra igen. Ezt neked kell kérni a viszontkeresetedben, amikor ő a tdíj megszüntetését kéri.

kcsillus # 2009.03.26. 13:35

Jó napot!

17 éves lány vagyok.Októberben fogom betölteni a 18. életévem, ekkor még 12-es leszek a gimnáziumban.
Érettségi után pedig nappali tagozaton szeretnék főiskolán, egyetemen, vagy szakképzésen részt venni.Édesapám meg akarja szüntetni a gyerektartást, melyet eddig rendszeresen vontak tőle. 14 éves koromban voltam nála utoljára. A gyerektartást a látogatásom hiányára hivatkozva akarja megszüntetni, ám tudtommal 14 éves kortól már eldöntheti a gyerek, hogy akar-e menni kéthetente a szülőhöz vagy sem. Én éltem ezzel a lehetőségemmel (a körülmények és a viselkedése miatt).
Bíróságra viszi az ügyet.
Kérdéseim:
Látogatásom hiánya miatt megszüntetheti-e csak úgy a tartásdíjat?
A bíróságon hivatkozhatok-e látogatásom hiányaként
a nem megfelelő körülményekre és a nem megfelelő viselkedésére?
Továbbá, nappali tagozatos egyetemi képzés alatt jogosult vagyok-e a gyerektartási ill. rokontartási díjra?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, előre is!
Üdv: Csilla

kisokos # 2009.03.25. 08:29

zsucedus,

kell-e ill. kötelező e gyerektartást fizetnem utána
Ha eddig fizettél akkor igen, de kérheted a bíróságot, hogy szüntesse meg. A nagykorú gyermek, pl. ha továbbtanul, akkor igényt tarthat rokontartásra.

vagy ne kelljen fizetnem, vagy pedig egy csökkentett összeget fizethessek
Utóbbira van reális esélyed, ha a nagykorú gyermekednek van egyéb jövedelme (pl. ösztöndíj, v. magánórákat ad). Nem kell rokontartást fizetni, ha ezzel saját szükséges tartásodat veszélyezteted. (Hogy nálad vlóban ez-e a helyzet, azt majd a bíró dönti el.)

Tehát a szociális helyzetemre való tekinrtettel a volt férjem kötelezhet-e a teljes gyerektartási díj megfizetésére????
Amíg nincs határozat a gyermektartás megszüntetéséről, addig fizetni kell a korábban megállapított összeget, különben a volt férj kérheti a végrehajtást.

zsucedus # 2009.03.25. 07:47

Jó napot!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy lányom 2009 júniúsában tölti be a 18.életévét, és az érdekelne, hogy kell-e ill. kötelező e gyerektartást fizetnem utána!
A lány előreláthatólag felsőfokú tanintézményben folytatja majd a tanulmányait!

Nehéz anyagi körülmények között élek(albérletben lakom), kérhetem e, hogy szociális helyzetemre való tekintettel vagy ne kelljen fizetnem, vagy pedig egy csökkentett összeget fizethessek!!

Tehát a szociális helyzetemre való tekinrtettel a volt férjem kötelezhet-e a teljes gyerektartási díj megfizetésére????

Köszönöm

bertus # 2009.03.25. 07:19

köszönöm, hogy válaszoltál Monalisa1.

monalisa1 # 2009.03.24. 17:12

A babáról a születési anyakönyvi kivonatot be kell mutatni!

monalisa1 # 2009.03.24. 17:10

Az aktuális jövedelemről kell a jövedelemigazolást beszerezni, egyben nem árt ha zsebedben "lapul" a feleséged hasonló igazolása - soha nem lehet tudni mit kérdez külön a bíróság. (A közös háztartásban nevelt gyermekek családi pótlékja meg közismert összeg.)

Tehát: a nagykorúnál a tanulmányi össztöndij belépése, a közösen nevelt ujabb gyermek megszületése, valamint a rövidített munkaidő miatti csökkentett munkabér.

Mindez a körülményeik időközben bekövetkezett változása okán a t.díj kért mérséklésénél.

bertus # 2009.03.24. 13:58

A jövedelemigazolás arra az időszakra vonatkozzon amikortól megszületett a második gyermek, vagy az előző egy évről?
A feleségemnek is be kell -e nyújtania ezt?
Amennyiben csökkentett munkaidőben foglalkoztat a cég (ezáltal kevesebb a bérem havonta)plusz indok lehet a tdíj csökkentésre?

monalisa1 # 2009.03.24. 12:01

Amennyiben a bíróság figyelembe veszi ama bizonyos tanulmányi ösztöndíjat - ami végül is a továbbaikban már jövedelem a "gyermek" részére -, akkor a fele összeg fele körüli összeggel mérsékelheti a férjed kötelezését.

És mivel időközben született ujabb babátok, így a férjednek + egy gyermek eltartásáról kell gondoskodnia - és ez lényeges szempont, ergo további csökkentés várható a t.díj jelenlegi összegéből.

bertus # 2009.03.24. 11:47

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.

Lenne még egy kérdésem.
Eddig 12,5% ot fizetett gyerektartásként.Ez az összeg minden hónapban legaább 18-20 e ft volt.A mennyiben kéri a rokontartás megállapítását fix összegben, az ennél kevesebb lesz havonta?

monalisa1 # 2009.03.24. 11:24

A férjed elég ha a jelenleg már folyamatban lévő ügyét egy un. keresetkiegészítéssel megtoldja - akkor nincs közös peres eljárás az ex-el.

monalisa1 # 2009.03.24. 11:21

A bíróságon eljárni akként is lehet, hogy pl. I.r. felperes és II.r. felperes, és akkor mindkettőjük ügyét együtt-egyidőben tárgyalják. Közösen beadott keresetlevél szükséges. (Az hogy ki az I.r. és ki a II.r peres fél lényegében mindegy - mindketten a t.díj módosítását kérik.)

Igen, az új gyermek megszületése önmagában is alapos ok a t.díj mérséklésére.

bertus # 2009.03.24. 10:05

Monalisa1

Azt írtad együttesen.A férjem nem kérheti külön?Egyébként folyamatban van a másik gyerekére vonatkozó tdíj leszállítás (ez az axnél van), mert megszületett a második gyerekünk.