gyerektartás 18 év után


bombázó # 2009.03.17. 09:51

Köszönöm a gyors válaszod Obudafan!

Ilyenkor még %-os formában állapítják meg, vagy fix összegként?Még 3 kiskorú gyerekről kell gondoskodnom.Mennyi a reális összeg, ha fixben állapítják meg?

ObudaFan # 2009.03.17. 09:47

Valószínűléeg jár, de valószínűleg csökkentett mértékben.

bombázó # 2009.03.17. 09:43

Sziasztok!

Azt én is szeretném megtudni, hogy jár-e tartásdíj nagykorú gyermekemnek, amennyiben munkát vállal a nyár folyamán, valamint szakmai gyakorlatáért pénzt fog kapni ez év őszétől? Szakközépiskolai tanuló, idén végez+ 2 év van a szakma megszerzéséig.

ObudaFan # 2009.03.17. 09:01

Amíg a bíróság vagy ideiglenes intézkedéssel fel nem függeszti, vagy ítélettel meg nem szünteti a tartásdíj fizertési kötelezettséget, addig egyrészt végrehajtható az addigi határozat, másrészt bűncselekmény a nemfizetés. NEmcsak a gyakorlat ez, hanem az elmélet is: a jogszabáylból is ez következik, és a jogirodalom is ezt mondja. Egy kivétel van: ha a felek megegyeznek a megszüntetésről.

Aladar08 # 2009.03.17. 07:22

Lehet,hogy én tudom rosszul,de mintha Monalisa az elméletet vázolta volna le,a gyakorlat pedig kicsit más Magyarországon.

Sajnos előfordul,hogy a 18 éves nagylány már betölti a 19-et is (vagy a 20-at is) mire határozatot(ítéletet) hoz a bíróság,hogy nem kell tovább fizetnie a tartásdíjat(tárgyalások közötti 2 hónap,nyári szünet). Persze jogos,hogy a kereset beadásától számítva kell tekinteni az ítéletet(sőt akár 6 hónapra visszamenőlegesen is,tehát ha a kerset beadása előtt 4 hónappal már teljes munkaidőben volt foglalkoztatva a nagylány,onnantól).
De mint köztudott, egyes bírók ragaszkodnak az érvényben lévő előző kötelezéshez.Majd ha ideiglenes intézkedéssel vagy végleges ítélettel megszünteti a bíróság a kötelezést,akkor lehetnek nildiáék nyugodtak. Ha nem fizet gyerektartást addig,és az végrehajtható a kötelezés alapján,akkor az kellemetlen.
Tartásdíj nemfizetése természetesen ebben az esetben nem lehet bűncselekmény,de a bíróságnak mindenképpen jelezni kellene hogy a tartásdíj fizetésének felfüggesztését kéri a kötelezett a benyújtott bizonyítékok alapján.(részítélet)

Én is csak laikus vagyok,ezért kérem Dr.Grád András úr véleményezését.

monalisa1 # 2009.03.16. 21:40

Mint írtam: laikus hozzászóló vagyok, így erre válaszolni nem tudok. (Tippem: költség nem lesz mivel csjt. dolgában az eljárás.)

Javaslom a bíróság un. panasznapján személyesen jegyzőkönyvbe mondani a t.díj megszüntetése iránti kérelmet, a megfogalmazásában segítenek, mely egyben mindjárt a keresetlevél is. (Ügyvéd nem szükséges hiszen a tények önmaguktól beszélnek.)

És lehet hogy nem is lesz "igazi" tárgyalás hanem a bíróság egy un. nemperes eljárásban hoz döntést/végzést a kérdésben.

A válásról és a t.díj-ra kötelezésről a valamikori bírósági itéletet vinni kell.

nildia # 2009.03.16. 21:02

Nagyon szépen köszönöm a választ!

És még egy utolsó kérdés, ami eszembe jutott, ténylegesen az utolsó ennek kapcsán. Ez a bírósági dolog milyen anyagi vonzattal jár? Gondolom van valami illeték, vagy eljárási díj, vagy valami ilyesmi. Csak úgy kb. Köszönöm.

monalisa1 # 2009.03.16. 19:19

A továbbiakban elmaradó t.díjat a munkabér pótlolja majd, melyből annyit ad az anyjának amennyit jónak lát...

monalisa1 # 2009.03.16. 19:18

Mivel a "gyermek" nem tud bemutatni nappali tagozaton folytatott tanulmányokról iskolalátogatási igazolást, így egyértelmű, hogy a továbbaikban nem jogosult a r.díjra. Az apának az anya ellen kell a keresetet beadnia, mível mind ez idáig ő volt jogosult azt felvenni.

Szerintem mostantól ne fizessen semmit - okafolyottság, ennek ellenére jó ha a kötelezés megszüntetését kimondja a bíróság.

Éppen azért nehogy az ex "túlbuzogjon" esetleg és holmi letiltatást stb., melyet visszacsínálni elég körülményes lehet.

nildia # 2009.03.16. 17:20

Tehát akkor az exfeleség minden jogalap nélkül kéri a gyerektartást? Mert épp a napokban telefonált, hogy már kellene neki.........A segítséget még egyszer köszönöm!
És még egy. Mindenféleképp kell a bíróságról egy ilyen papír? Vagy mint ahogy írva is volt, okafogyott a dolog, és önkényesen nem fizet? Útólag nem tudják végrehajtani rajta? Végül is nincs mit végrehajtani, mert nem illeti meg.

monalisa1 # 2009.03.16. 17:02

Az apa haladéktalanul forduljon bírósághoz és kérje a t.díj kötelezésének megszüntetését - röviden leírva miért is ezen kérelme.

Elvileg t.díjat addig kell fizetni ameddig a bíróság azzal kapcsolatban másképp nem dönt, de ha a következő hónaptól önkényesen elkezd nemfizetni végül is nagy baj nem történhet, hiszen az eddigi jogosultság okafogyottá vált.

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.03.16. 16:58

Kedves Nildia!

A válasz egyértelmű nem! Az önálló keresettel rendelkező nagykorú gyermek nem jogosult tartásdíjra (itt már ugyan rokontartás, de a lényeg ez). Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

nildia # 2009.03.16. 16:51

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, ha tud valaki felvilágosítást adni.

A helyzet a következő.
Szülők elváltak 12-13 évvel ezelőtt, a gyerektartás mindig rendben volt fizetve ez alatt az idő alatt.
A gyerek tavaly októberben betöltötte a 18. évét, nappalin tanult. De kb 2 hónapja iskolát váltott, estin tanul tovább. Mellette dolgozik. Ez esetben mi a helyzet a gyerektartással? Kell még fizetni így is, hogy nem nappali tagozatra jár, és önálló keresettel rendelkezik?
A segítséget előre is köszönöm!
Nildia

Grád András # 2009.03.15. 13:51

Kedves Bertus!

Nem szeretném "olcsón kifizetni", de a bíróság ilyen esetekben az eset összes körülményeit mérlegeli, amit mi itt értelemszerűen nem ismerhetünk. Olyasmikre gondolok, hogy van-e valamilyen betegsége, van-e olyan tudása (pl. nyelv) aminek alapján elvárható tőle, hogy maga is hozzájáruljon az eltartásához (mondjuk nyelvtanítás révén), mennyiben képes egyéb jövedelem szerzésére (milyen pl. a gyakorlatért kapott pénz) stb. A mai viszonyok között egy gyerek (fiatal felnőtt) tartásánál 80-90ezer forint a bíróságok által megítélt maximum összeg. Itt nyilván ennél kevesebb indokolt, ebből lehet kiindulni, egyebekben lásd fent! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bertus # 2009.03.15. 12:12

Újabb info ezzel kapcsolatban.

A technikusi képzés alatt hetente 2 alkalommal van iskola, a többi napokon gyakorlat, amiért pénz is fog kapni.Gondolom ebben az esetben lehet kérni a tdíj megállapítást egy fix összegben, ami a rokontartás szabályainak felel meg.
A gyerek egyébként 2 helyről kap tdíjat + csp.(most kb. 50-55E a két tdíj és cspótlék)
Ez az összeg pedig kiegészül majd 15E-rel,amit a gyakorlatért kap.
Ebben az esetben mennyi a reális tdíj összege szerintetek?

ancsa06 # 2009.03.15. 10:49

Kedves Bertus,
laikusként és nem tanácsképpen, csupán véleményemet írom az alábbiakban:
a "gyermeket" természetesen meg lehet kérni, hogy válassza a rövidebb képzést, de az én véleményem szerint úgyis hiába...Kényszeríteni a jog eszközeivel biztosan nem lehet, találhat sok indokot a hosszabb képzés mellett (közelebb van az iskola, jobbak az oktatók stb.)
A párom nagyfia 23 éves lesz, mire befejezi (reméljük...) a középiskolát(!), a legtöbb esetben-tisztelet a kivételnek-a lehető leghosszabb ideig próbálják húzni a tartásdíj fizetést. Itt sok hsz-nál olvasom, hogy 26 éves felnőttek után még tartást fizet az apa.

bertus # 2009.03.15. 06:18

Talán félre értettük egymást.

A gyerek jár x város szakközépiskolájába, a technikusi képzés y város ugyanilyen szakközépiskolájában lesz.A különbözeti vizsgát a két szakközépiskola közti eltérhetőség miatt kell letenni.Mindkét iskolában ugyanazok a tantárgyak vannak.Ha sikerül a különbözeti 1 éves a technikusi, ha meg nem 2 éves.
A gond, hogy ő meg sem próbálja, hanem eleve a 2 éveset célozta meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 20:50

mit lehet tenni?
Semmit. De először miért azt kérdezted, hogy megkérheti-e?

monalisa1 # 2009.03.14. 20:31

Továbbra is tartom: némi "célprémium" felajánlása adott esetben intenzív tanulásra késztetheti a gyermeket, és ha megvannak a különbözeti vizsgák, végül is mindketten jól járnak: a srác egy évvel előbbre van a tanulmányaiban, az apának meg nem kell mind az egész tanévre a t.díjat fizetnie.

Üljenek le és beszéljék meg!

bertus # 2009.03.14. 20:02

ön nyert kedves monalisa

monalisa1 # 2009.03.14. 19:40

Bizonyára nem lehetetlen., bizonyára nem egy tanuló van aki egy tanév alatt "bevágta" a második tanév anyagát is - szorgalom és némi megszállottság szükségeltetik hozzá.

Vagyis a gyereknek legyen "jó" a feje a tanuláshoz.

Zárójelben: egyetemen sokkal többet és sokkal intenzívebben kell majd tanulni!...

monalisa1 # 2009.03.14. 19:35

Az hogy az iskola mit ajánlj fel a tanulóknak az egy dolog. És ettől teljesen független, hogy xy tanuló apjának t.díjat kell fizetnie.

Bocs, de olyan egyszerű ez...

bertus # 2009.03.14. 19:26

monalisa!

akkor miért ajánlotta fel az iskola, ha ez lehetetlen?
a szakközépiskolában ugyanezeket a szakmai tantárgyakat tanulta.ám szerintem nem árt utána érdeklődni minderről a suliban és utána meglátjuk

monalisa1 # 2009.03.14. 18:46

3 hónap alatt a második tanév 9 hónapi anyagát megtanulni + ereménnyel vizsgázni, miközben az első évfolyamot is rendben abszolválni - hát...

Persze ha mondjuk az apa "célprémiumot" ajánlana fel az intenzív tanulásért, mondjuk a második évre jutó t.díj felét- kétharmadát, az apa még mindig jól járna...

bertus # 2009.03.14. 11:38

tiszteletem kbs úr!

azért kérdeztem ilyet, mert érdekelt volna, hogy mmegy az ilyen. a gyerek azt mondta, nem lehet akülönbözetit megtanulni 3 hónap alatt és ő automatikusan a 2 évest csinálja.
mit lehet tenni? (mondjuk lennének ötleteim)