gyerektartás 18 év után


Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 10:53

Olyanokat tudsz kérdezni... Miért ne kérhetné meg?

bertus # 2009.03.14. 10:41

Sziasztok!

Adott egy 19 éves gyermek, aki gyerektartásban részesül még. Jelentkezett 2 éves technikusi képzésre, ám lehetősége lenne ezt a képzést lerövidítenie 1 évre, Ehhez azonban különbözeti vizsgát kellene tennie.
A szülő megkérheti-e a gyermekét, hogy próbálja meg lerövidíteni a képzés idejét?

_Wasp_ # 2009.01.31. 14:04

Tartás első szakma megszerzéséig járhat. Az ösztöndíj és az egyéb keresményeid még nappalin is levonhatóak lennének.

Munkaképes eltartottól elvárható, hogy maga is csökkentse az eltartóinak a terheit.
Levelező vagy esti iskolában a munkavállalásnak akadálya nincsen. Erre tekintettel a tartás csökkentésének, vagy akár megszüntetésének is lehet helye.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Szilvia_ # 2009.01.31. 13:20

Üdvözletem!
Én egy 22 éves lány vagyok és olyan jellegű kérdésem lenne, hogy meddig köteles apám fizetni a rokontartást? Sose érdekelte ki vagyok és, hogy mit kezdtem az életemmel. Még tanulok, de esti tagozaton. Az számít? Kérem valaki segítségét! Előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2009.01.29. 13:55

nem "köteles" bemutatni a végzés alapján, csak (a szándékosan) eléggé homályosan megfogalmazott családjogi normák alapján együttműködési kötelezettsége van.

Viszont én a különélő szülő helyében (ilyen hozzáállás esetén) feltétlenül megindítanám ez esetben a tartásdíj megszüntetésére irányuló eljárást, mert egyrészt lehet hogy már nem jár a gyermek iskolába, másrészt nagyon valószínű hogy a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan.

(Meg esetleg az is elképzelhető még, hogy méltatlan a gyermek a rokontartásra.)

Aztán a bíróságon kötelezhetik a gyermeket az iskolalátogatást igazoló iratok (pl a bizonyítvány) bemutatására, amik az esetleges alkalmatlanságot alátámaszthatják.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

marcika # 2009.01.29. 13:33

Kedves Mindenki,

Adott egy 21 éves 10. osztályos fiú. Kötelezhető a "gyermek", hogy bemutassa a félévi bizonyítványát a gyerektartásra kötelezettnek, jelen esetben az apának? A gyt megállapító bírói végzésben nincs ilyen kitétel.

Ha kötelezhető, és nem hajlandó bemutatni, akkor mi van?

monalisa1 # 2009.01.13. 20:28

Köszönöm a pontosítást.

ObudaFan # 2009.01.13. 20:00

Ha már korábbról van jogerős bírósági ítélet, akkor nem kell új keresetet indítani, csak végrehajtást kérni az elsőfokon eljárt bíróságon, ha a másik szülő nem fizet. Ha ő vitatja a kötelezettségét, akkor neki kell pert indítania a megszüntetés iránt, de amíg ezt meg nem teszi, addig végrehajtható a korábbi ítélet.

monalisa1 # 2009.01.13. 18:52

Ameddig nappali tagozaton tanul: középiskola-, főiskola- és/vagy első szakképzés, addig jár az un. felnőttartás. A bírósághoz kell fordulnod és az eddigi gyermektartást módosíttatni. (Add be mielőbb a keresetet mert csak 6 hónapig visszamenőleges a kötelezés lehetősége.) Kérd, hogy a bíróság kérjen be az apától aktuális jövedelemigazolást.

Azért nem biztos, hogy a bíróság a jelenlegi összegben hagyja jóvá a kötelezést, bár a fiad sajnálatos betegsége miatt inkább igen.

Arról van szó, hogy egy nagykorú már többé-kevésbé gondoskodhat magáról, vagyis dolgozhat is - akár, tanulni meg lehet estin ill. levelezőn.

Szóval a körülményeket oda-vissza vizsgálják majd, és annak alapján döntenek.

Minden jót, legfőbb egészséget.

Monalisa
laikus hozzászóló

lantika # 2009.01.13. 18:35

A segítségét kérném. 18 éves fiam után a volt férjem nem hajlandó tovább gyerektartást fizetni.Fiam,évek óta epilepsziás és nappali tagozaton tanul. Követelhetek-e gyerektartást volt férjemtől, és ha igen, meddig?

Köszönettel: Lantika