Lakáshasz. jog ellenértéke - többlethaszn.díj


Gabi67 # 2010.03.09. 19:22

A közös tulajdon megszüntetési per több okból nem jöhet szóba:
a lakáson meglevő tartozás miatt az ingatlan kezelő önkormányzat 95%-os valószínűséggel még márc-április során elindítja a tulajdoni viszony visszaállítását és a kilakoltatásukat,
jelen helyzetben a vagyonmegosztás csak árverés útján történhetne, ezt pénteken elmondták a bírósági panasznapon is, de ezt egy olyan ingatlanra kérném ami rövid időn belül már nem a tulajdonom,és mindegyik procedúra kb. egy-másfél év a bíróságon, ennyi időm meg már nincs..
az eddig befizetgetett összeg lakbér címén kerül beszámításra, de még így is lesz fennmaradó tartozás, amit ugyebár rajtam is levernek a tulajdonrészem miatt..

A tulajdonrész pénzbeni megváltása egyik részről sem megoldható anyagi okokból, az ingatlan piaci értékesítése lenne még járható út, ami az idő rövidsége ( kilakoltatás...), valamint a feleségem ellenvetése miatt nem járható szintén, bár ebből maradna némi pénz is a markunkban...

szóval heteken belül visszaveszik a lakást, fizethetem az általuk összetolt adósság felét, és szó nélkül tűrjem el, hogy az élettárs csak mossa kezeit, holott és egy adósságmentes lakást hagytam ott, és a jelen helyzethez igen-igen tevőlegesen hozzájárult? Ezért gondoltam a többlethasználati díjra vele szemben..

ObudaFan # 2010.03.09. 17:31

Azt nem. Azt követelheted közös tulajdon megszüntetési perben, hogy az asszony a te tulajdoni hányadodat lakott értéken váltsa magához.

Gabi67 # 2010.03.09. 17:15

Kedves Fórumozók! Többlethasználati díj kapcsán kérném a segítségeteket. Hat éve váltam el, a fele-fele arányban közös lakásunkat a visszaköltözés szándéka nélkül otthagytam az exnek és a gyerekeknek kizárólagos használatra, ezeket a válási okirat rögzítette. Egy év múlva az exem élettársa beköltözött a gyerekével, a lakcímbejelentőjét jóhiszeműen aláírtam. Eddig nem gond.
A probléma: az exemmel közös lakásunkat önkormányzattól vettük, havi xezer törlesztőrészletet + közösköltésget kell utána fizetni, a válási okiratban a feleségem a használat fejében magára vállalta a lakással kapcsolatos összes fizetnivalót. Ám! Három éve nem fizeti a lakásrészletet, a közösköltséget pedig második éve elkezdték letiltogatni a fizetéséből, és a közös tudajdonra való tekintettel az enyémből is! Az élettárs minden kérdésemre hárít: ez nem az ő dolga, ez nem rá tartozik. A dolog odáig fajult, hogy a mostani otthonunkat folyamatosan bombázzák a letiltásokkal, amiket ők toltak össze a lakáson. Most van elegem és szeretnék az élettárstól a fél tulajdonrészemre többlethasználati díjat kérni, valamicskét fedezne a nyakunkba öntött adósságukból. Megtehetem? milyen formában? mennyit kérhetek? esetleg visszamenőleg is?

monalisa1 # 2010.02.26. 18:04

ObudaFan írt érdemleges választ - ő a hozzáértő jogász, én csak a saját józan paraszti eszem alapján...

"Lisa"

szépia # 2010.02.26. 17:57

Tisztelem, és becsülöm a tudást.A tiédet is.Minden segítséget megbecsülök, főleg, hogy a tiétek önzetlen.Szóval mégegyszer köszönöm.

monalisa1 # 2010.02.26. 08:26

Nem azt az 5 percet kellett megfizetni hanem a tudását., 5 perc bizonyára neked is elég volt az irat átolvasására, azonban azt értékélni és érdemben hozzászólni -jogászi végzettséged hiányában- nos ez került x Ft-ba.

Azt hogy érdemes-e másik ügyvéddel is beszélni azt nem a fórumozóknak kell eldönteni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

szépia # 2010.02.26. 06:47

Köszönöm szépen a választ!
Hozzátartozik,hogy nyár végén elmentem ügyvédhez,elvittem a válási papírokat. Elolvasta,majd közölte,hogy nincs mit tenni,ne sajnáljam, hogy elváltam, nézzek a jövőbe és ,hogy 15000.Kb 5 percig tartott. Szóval nem tudom....
Érdemes lenne másikkal megpróbálnom?

ObudaFan # 2010.02.25. 19:07

A többlethasználati díj iránti igényhez is igazolnod kell, hogy ő nem engedte, hogy a tulajdoni hányadodnak megfelelő mértékben használd az ingatlant. 5 év alatt évülnek el az egyes részletei. A bírónak nem az a feladata, hogy tippeket adjon a feleknek, hogy mit érvényesítsenek egymással szemben, hanem az, hogy a felek kérelmeiről döntsön. Aki tippeket szeretne, annak jogi képviselővel érdemes mennie tárgyalni.

szépia # 2010.02.25. 18:05

Köszönöm szépen!
A többlethasználati díjat mikor kérhetem? Elévül az ilyesmi? Megítélnék visszamenőlegesen is? Egy éve váltunk el, a kölcsönéből még két év van vissza.Vagy ha lejár a lakáshasználati joga, akkor is kérhetném azt visszamenőleg 3 évre? Akkor biztos jól jönne, kevesebb kölcsönt kellene felvennem, hogy kifizessem a részét.Ez a díj egyébként havi szinten járna?Mert ez meg az albérleti díjamhoz jönne jól.Azt, hogy elüldözött csak a kislányom tudná tanusítani, de ő még csak 14 éves, nem vonnám ilyesmibe bele.Azt meg mégsem mondhatnám a bíróságon ( ahova mindenben közösen megegyezve mentünk), hogy bocsi, de muszáj volt volt vele megegyeznem akkor,mert ügyvédre nem volt pénzem, a zaklatást meg már nem bírtuk.
A bírónak nem kellett volna a figyelmemet felhívnia, hogy lenne ilyen lehetőségem?Annyira egyedül voltam.
Köszönöm

ObudaFan # 2010.02.25. 10:13

Többlethasználati díj igen. Lakáshasználati jog ellenértéke csak akkor, ha bizonyítod, hogy a férjed elüldözött.

ObudaFan # 2010.02.25. 10:05

Upperh

Mi volt az indokolásban?

szépia # 2010.02.25. 08:27

Mindenkinek szép napot kívánok!
Más témában is segítettetek már, amit köszönök. Olvasgattam a kérdéseket és a hozzászólásokat, nagyon tanulságosak, főleg olyan laikusnak mint én.Nálunk a válás után a férjem kapta meg a kizárólagos használati jogot, cserébe azért hogy a kölcsönét, ahol adóstárs vagyok egyedül fizeti tovább.Persze önként távoztam, de csak azért mert ő nem volt hajlandó elmenni, mi meg a kislányommal már nem bírtunk a közös lakásban maradni.Vannak kifejezések amikről én még nem is hallottam. Szóval, én nem a "visszatérés szándéka nélkül" mentem el albérletbe, mert ha lejár a kölcsön szeretnénk a kislányommal visszaköltözni.Járt volna nekem a "lakáshasználati jog ellenértéke"? Vagy járna nekem "többlethasználati díj",? Fele lakás az én tulajdonom.Találtam egy-két példát,de nem tudom eldönteni, hogy rám melyik válasz vonatkozna.Szeretném ha most is segítenétek a tanácsotokkal. előre is köszönöm!

Upperh # 2009.04.22. 21:44

Tisztelt monalisa1 és dr. Grád András Úr, illetve aki segíteni tud tanáccsal!

A korábban leírt szituációmal kapcsolatosan az első fokú részítélet megszületett.

Elöször magam sem hittem el, de sajnos jól értettem.
Elsőfokon a kizárolagos lakáshasználati jogot megkapta a volt házastársam a gyermekeinkkel.

A lakáshasználati jog elenértéke iránti keresetemet viszont elutasíttota.

Mégeszer röviden a történet:

"Bírósági határozattal – Ideiglenes intézkedés – több 40 hónapja volt házastársam lakik az 50–50 százalékban közös családi házunkban, melynek az értéke kb 40 millió Ft.

A bírósági vézésben a indoklásként szerepelt hogy a köztünk lévő konfliktusok és veszekedések miatt a volt házastársam maradhat a kiskorú gyermekeinkkel az 50-50% tulajdonú lakásban.

A vagyonper során jár-e részemre lakáshasználati díj ellenértéke?"

Kérem hogy segítsenek azzal hogy megirják véleményüket, hogy másodfokon mivel érvelhessek.
Van-e hasonló elsőfokú esettel kapcsolatos tapasztalatuk.
Jogszerűen utasította el a bíró a keretem?

Köszönettel:
Upperh.

monalisa1 # 2009.04.10. 11:50

Ha önként, saját akaratából távozott, és nincs akadálya annak hogy oda bármikor visszatérhet - az általatok részére üresen hagyott egyik kisszobába -, akkor nem jogosult lakáshasználati díjra.

Az "asszonytartás" kérdéséről a bíróság tudhat véleményt mondani, mert pro- és kontra sok mindentől függ. (Azért meg lehet próbálni beadni egy kérelmet, vagyis a már folyamatban lévő válóperhez keresetkiegészítést előterjeszteni, aztán vagy - vagy. Minden esetre 15-20 ezer forint közötti összegnél többet nemigen lehet számítani.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Inci53 # 2009.04.09. 18:50

Tisztelt Ügyvéd Urak: szeretném a véleményüket és a segitségüket kérni.

Folyamatban van a válóperem. A férjem 30év házasság után önként elköltözött már lassan egy éve az éppen aktuális barátnőjéhez. Most azt szeretné , hogy fizessek neki lakáshasználati dijat, mert Ö nem a visszatérés szándéka nélkül költözött el.A személyes holmiait, ruhanemüit, valamint azokat a tárgyakat amelyekre a közös vagyonból igényt tartott, az élettársához el is vitt.Vagyis életvitelszerűen ott is él.Haza egyáltalán nem jár.Van egy még kiskorú gyerekünk is(16 éves). Nekem sajnos nincs munkahelyem, mert egy 54 éves, faluban élő nőt senki sem akar alkalmazni, hiába van két szakmám is.Fizetni egyáltalán nem tudok neki, mert még a megélhetésre is nagyon szűkösen jut. Mekkora eséllyel kérhetek én házastársi tartásdijat tőle? A házban velem laknak a nagykorú lányaink is.
Köszönöm a segitséget.

Tordesillas # 2009.04.08. 10:48

Annyit hozzátennék, hogy aki önként hagyja el a lakást, az lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részére nem jogosult, többlethasználati díjra viszont igen kivéve, ha a lakás terheit nem viseli.
Az a házastárs, aki a közös tulajdonban lévő lakást a másik házastárs magatatása miatt nem tudja használni,a lakáshasználati jog ellenértékére és használati díjra is igényt tarthat.

monalisa1 # 2009.04.07. 07:38

Ha a lakásból önként távoztál akkor nem jár semmi, ha kizár vagy a bíróság kötelezett távozásra akkor igen. A következőt találtam az itt balra lévő keresőben:

ObudaFan # 2008.11.09. 12:16.
Lakáshasználat, valamint

derill # 2006.03.15. 17:38.
többlethasználati díj és lelépési díj
c. topicok.

Monalisa
laikus hozzszóló

Upperh # 2009.04.06. 22:13

Tisztelt Grád András!

A korábbi leírásom alapján kérem véleményét hogy az általam leírt szituációban -

"Bírósági határozattal – Ideiglenes intézkedés – több 36 hónapja volt házastársam lakik az 50–50 százalékban közös családi házunkban, melynek az értéke kb 40 millió Ft.

A bírósági vézésben a indoklásként szerepelt hogy a köztünk lévő konfliktusok és veszekedések miatt a volt házastársam maradhat a kiskorú gyermekeinkkel a lakásban.

A vagyonper során jár-e részemre lakáshasználati díj ellenértéke?"

  • ugyais az elsőfokú tárgyalásom a napoban lesz és szeretnék minnél több infot gyűjteni a kérdésemre....

Upperh.

ObudaFan # 2009.02.11. 10:45

Nincs mit.

Afonya27 # 2009.02.11. 07:37

éretztem, csak megerősítés kellett köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.02.10. 11:47

Igen, 5 évre vissza.

Afonya27 # 2009.02.10. 08:26

Monalisa.veled nem értek egyet, de részletesebb gyakorlatiasabb véleményt szerettem volna...
itt nem a szobáztatásról van szó, ahogy te mondanád(bár ezt a jog nem ismeri...)és azt is tudom, hogy tértivevényes levelet kell írnom :)továbbá, hogy egy "idegent ne kelljen eltűrnie, megér pár ezer forintot neki..." ez tudod nem így működik...a közös tulajdonukat használja az egyik kizárólagosan, persze, hogy a többi nem nézi jó szemmel...

obudafan!
Igen tudom hogy meg kéne szüntetni a közös tulajdont, csak úgy gondoltam, hogy hamarabb egy kis pénzhez juttatom őket, mert nagyon rászorultak, ( az a kis bérleti pénz sokat jelentett nekik.. és most hogy már nincs..)és úgy gondolom ez a többlethasználati díj jogos is. Most az kérdéses nekem, hogy visszamenőleg kérhetem szerintem 5 évre...aztán ha esetleg nem élne ellentmondással, akkor végrehajtatnám...
Na mindegy én belevágok...

ObudaFan # 2009.02.09. 17:22

Valóban alapos a követelés a leírtak alapján. Én azt mondom, hogy ettől függetlenül célszerű lesz megszüntetni azt a közös tulajdont, ha más nem, bírói úton, mert hosszú távon csak az oldja meg a problémát.

monalisa1 # 2009.02.09. 17:14

Szerintem jogos az igény, mert a tulajdonrészed hasznosításában akadályoz. Visszamenőleg nem valószínű, hogy a térítési igény megáll, de új lapot kezdve bizonyára igen. Tértivevényes levelet küldjél neki.

Az a pár ezer forint valószínűleg megér neki annyit, hogy ne kelljen egy idegent kerülgetnie a lakásban.

Valamint a többi tulajdonostárstól szerezd be az írásbeli hozzájárulásukat, hogy nincs ellenükre "a" szobáztatásod.

Monalisa
laikus hozzászóló

Afonya27 # 2009.02.09. 15:16

Tisztelt Hozzáértők!

Ha valaki társtulajdonos egy ingatlanban, és már évek óta nem tudja használni a tulajdonrészét, akkor kérhet lakáshasználati díjat, vagy többlethasználati díjat?
Az eset konkrétan: van 4 testvér, 1/6-1/6-od és 2/6-2/6-od tulajdoni illetőségek. Az egyik testvér (1/6-odos) benne lakik, és nem engedi, hogy az egyik szobát kiadja az egyik 2/6-os albérletbe (eddig így volt, amiből jött egy kis pénz, de a bentlakó elüldözte őket, lecseréltette a zárat, szóval a többi testvér sem tud már bemenni a lakásba) Így arra gondoltam, hogy felszólítom 2X írásban, hogy fizessen visszamenőleg havi kb. 7000.-Ft-ot és ha nem fizet m,ehet a fiz.meghagy.??? vagy nem?
(a lakás árverési értékesítése iránt nem mennénk egyenlőre a bíróságra)