Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


ZÖLDJANIKA # 2012.07.16. 04:53

Köszönöm a hozzászólásokat!
Tehát konkrét válasz nincs, illetve konkrét javaslat.
Mi a gyakorlat? Ilyen esetben mi szokott történni?
Tehát, megitél a bíróság fele-fele törlesztőrészlet fizetést, a férj nem fizet, a házon jelzálog van, az ex felesé kénytelen az összest fizetni, mert a 2 gyerekkel mehet a HÍD alá, akkor?
Tehát mit csináljon a feleség?Dolgozik, az összes lóvé elmegy a hitelre, az ex férj hatalmasat röhög sörrel a kezében, teljesen tehetetlen! Konkrét javaslat miért nincs? Senki nem védi meg? Miért fizeti az összes hitelt? Az OTP-ben azt mondták, őket nem érdekli, ki-hogy-miből fizeti, csaK ŐK A LÓVÉT BETUDJÁK, HA NEM, árverezés, MEHET A tisza híd alá 2 GYEREKKEL!
BÍRÓSÁG? Mire a bíróság döntést hoz, teljesen lenullázza magát illetve a szüleit, mert azok segítik.Ha meg is hozza a bíróság, miből vonják, nem dolgozik, nem tud elhelyezkedni?Csak jön az ÉHES végrehajtó, fillérekért elorozzák a házat!

MajorDomus # 2012.07.15. 20:56

Hm. Amíg el nem kopik ?

monalisa1 # 2012.07.15. 18:50

Pl. fizet értékarányosan a tulajdoni hányadával.

MajorDomus # 2012.07.15. 18:30

Csak hogy fogja behajtani ?

ObudaFan # 2012.07.15. 15:40

ZÖLDJANIKA

Azt ő sehogy, a bank attól hajtja be a követelését kettejük közül, akitől akarja. Ha nem csak a felét fizeti, akkor indíthat pert, hogy az ex férj fizesse ki a felét.

ObudaFan # 2012.07.15. 15:39

Sikeresen

A jegyzőtől kérhetsz birtokvédelmet.

ZÖLDJANIKA # 2012.07.15. 14:43

Tisztelt Szakértők!
Hölgy issmerősöm nevében írom, kérdezem?
A bírósági jegyzőkönyvben le van írva, fele-fele arányban kell fizetni a házra felvett hitelt(tavaly elváltak)Az ex férj semmit nem fizet, nincs munkahelye, fizeti az ex feleség teljes összeget. Kérdés: hogy érheti el, hogy csak a felét, amit megitéltek fizesse? Mert ha nem fizeti, a HÍD alá kerül, árvereznek az ÉHES végrehajtók!
Másik: bíróság által 10 évig az ex férj lakhat a házban, úgyszintén semmi rezsi, élelem nem fizet.
Erre varrjatok gombot!

Sikeresen # 2012.07.15. 09:20

Pár nap eltelt ,közöltem az exel,hogy eddig ő lakott a közös tulajdonú ingatlanba,most én is be szándékozok költözni,erre Ő azt válaszolta,hogy csak az ő engedélyével,mivel én elköltöztem..na már most miért is költöztem el?az elviselhetetlen magatartása miatt,amelyet dühroham kísért.
1.nem fizeti sem a hitelt,sem a lakás költségeit.nem megy el dolgozni sem,mert ő nem akár milyen munkahelyre szeretne elhelyezkedni(van aki válogathat a mai világban,képesítés nélkül,érettségivel)Vagyis fizetek másfél éve magamnak albérletet,és a saját lakásom hitelét+rezsiét amiben nem is élek....
Úgy látszik olyan mattot adtam magamnak a jólelkűségem miatt,hogy csak pillázok,ki mire nem képes...hát kedves ffi sorstársaim,ha előröl kezdhetném.....

Már csak 1 kérdésem van:mit tegyek?

viki470 # 2012.07.15. 03:50

Sziasztok!

Lenne egy elég bonyolult kérdésem!

Az lenne a kérdésem hogyha két házastárs elválik,a válás kimondása után a volt férj nem költözik el a közös otthonból,egész egszerűen mert nem akar,és az öngyilkossági kísérleteivel,illetve a folyamatos alkoholizmusávalamival a két kisebb gyermekét veszélyezteti,nem hogy nem akar elköltözni,a lakást sem engedi eladni,nem akarja aláírnia a papírokat.

A kérdésem:
Mit lehet tenni ilyen esteben,a volt feleség kifizetné a lakásban lévő tulajdon részét,de ezt csak akkor tudja megtenni ha aláírja a paírokat h eladhassák.

A volt férj tehát véleményem szerint veszélyt jelent saját magára ill. a gyermekeire is.Mit lehet tenni ilyenkor?Milyen jogi lehetőségek léteznek ilyen esetben.

a válszokat,tanácsokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2012.07.14. 11:37

Zöldjanikának írtam

Sikeresen # 2012.07.13. 21:52

MajorDomus!

Pontosan miért is?

MajorDomus # 2012.07.13. 21:06

Részben a saját csapdádba estél

ObudaFan # 2012.07.13. 18:01

Pontosan azt lehet olvasni, de egyébként a kérdésnek elég gazdag bírói gyakorlata van, a törvény elolvasása önmagában nem feltétlenül elegendő.

ObudaFan # 2012.07.13. 18:01

Pontosan azt lehet olvasni, de egyébként a kérdésnek elég gazdag bírói gyakorlata van, a törvény elolvasása önmagában nem feltétlenül elegendő.

monalisa1 # 2012.07.13. 17:37

Sikeresen, addig is míg ObudaFan érdemben válaszol kérdésedre, javaslom olvassad a Családjogi Törvény (csjt) 31/A. §-át a házastársak lakáshasználatának rendezéséről. (Megtalálod itt balra a Szolgáltatások rovat "törvénytár" rovatban, csjt rövidítés alatt.)

monaluis
laikus hozzászóló

Sikeresen # 2012.07.13. 14:31

ObudaFan

Nem tudom,hogy szívesen költöznöm-e egy rossz ,feszült légkörű környezetbe...de elgondolkodom.
Lenne lehetőség arra,hogy mit lakástulajdonosnak,milyen jogok illetnek,esetleg tudna nekem pontos törvényi hivatkozásokat belinkelni?

ObudaFan # 2012.07.13. 10:45

ZÖLDJANIKA

Bíróságon követelheted, hogy a hitel ráeső részét fizesse meg neked. Ő pedig természetesen tulajdonrészt követelhet a házból, illetve annak megváltását.

ObudaFan # 2012.07.13. 10:43

Sikeresen

Azt, hogy kiköltözzön, aligha tudod elérni, de amíg a bíróság nem dönt a lakáshasználatról, visszaköltözhetsz.

Zóra0629 # 2012.07.13. 10:25

Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e bejelentési kötelezettségem a földhivatal felé (esetleg a bank felé), abban az esetben, ha tudomásomra jutott, hogy a férjem hamis adatok közlésével (vagy letagadta, hogy felesége van, vagy hamis nyilatkozatot vitt a nevemben), az életközösségünk megszakadása előtt felvett egy általa vásárolt lakásra, tehát nem a közös tulajdonunkra nélkülem 6 millió jelzáloghitelt, amit ugye a bevonásom nélkül nem tehetett volna meg, ráadásul egyedül kezes nélkül, úgy hogy egy időben felvett 3 millió személyi kölcsönt is másik banktól, szintén kezes nélkül, most kaptam meg az első bírósági tárgyaláson a papírokat, mert válóper folyik. Itt van a kezembe egy csomó papír, ezerszer elolvastam és nem értem, hogy kaphatott egyébként ennyi kölcsönt kezes nélkül 50 évesen? Én is adóstárs vagyok ebben az esetben? Mert jelen pillanatban még házastársak vagyunk. Nagyon köszönöm a választ.

Sikeresen # 2012.07.13. 09:31

ZÖLDJANIKA!

"Elképesztő, milyen szemét emberek vannak, azaz PATKÁNYOK!"-ez nem felnőtt emberhez méltó magatartás....

2-3 heten ott él és nem fizet semmit,a ház a te neveden?-kicsit furcsa..miért engeded be?
Nem hiszem,hogy mindenért 1 személyben ő a felelős,mert te hol voltál amíg együtt éltetek.
Nem a másikban kell keresni a hibát,hanem önmagadban is belátni,hogy mit hibáztál.
Bevitt az erdőbe?-ha hagytad!

ZÖLDJANIKA # 2012.07.13. 09:22

Tisztelt Fórumozók, tisztelt Ügyvéd Úr!
(zöld jani névvel, Hölgy írja)

Elváltunk 1 éve!
Válás előtt a férjem egyéni vállalkozó volt, Én, a felesége alkalmazott.Vettünk fel hiteleket,melyet a válás után én fizetem, ugyanis a ház a nevemre lettíratva. Szerintem bevitt az erdőbe, mert így nekem kell fizetni a hiteltartozást, jelzálog van rajta. Ő így abszolút semmit nem fizet, de 1 hónapból 2-3 hetet itt lakik. Az élelmezésére sem fizet, sem a ház rezsijébe, sem a 2 gyerek eltartásába.A kérdésre a válasz, miből, nincs munkahelyem.A szülei tanultak, tehát ők irányították így, vagy jól megfizetett ügyvéd, nem tudni.
Kérdésem: hogy tudnék ebből a siralmas helyzetből kimászni?
Bíróság?
Házeladás?
Mit tegyek? Már teljesen padlóra tett!
A hitel törlesztése havonta 80.000Ft, a ház rezsije havonta 70.000ft,a két tanuló gyerek napi etetése, iskoláztatása, öltöztetése megint horibilis összeg,
az EX semmit neem fizet!
A nyugdíjas szüleim megtakarított pénzeét is elnyelte a hiteltartozás, rezsi,hogy tovább. Eddig bírtuk, mostmár ha nem fizetünk, jönaz árverezés!
Elképesztő, milyen szemét emberek vannak, azaz PATKÁNYOK!
Köszönöm, mit javasolnak?

Sikeresen # 2012.07.13. 08:36

ObudaFan

A telefonszámlán(vezetékes) kívül,minden az ő nevére szól.
Tehát 50% befizetését túlmenően követelhetem rajta a befizetést?
Milyen módon érhetem el,hogy kiköltözzön?16hónapja én fizetem a hitelt+saját albérlet..eddig bírtam.Mindezekkel szemben gyermektartást követel,ami még meg sincs állapítva bíróság által-pedig minden hónapban oda adtam eddig a fizetésem 20%-át,de már nem tudom azt sem fizetni.

ObudaFan # 2012.07.13. 08:20

A hitelt azt a bank bármelyikőtöktől követelheti, te pedig a túlfizetésedet rajta követelheted. De ha nem te laksz bent, miért nem mondod fel a közüzemi szerződéseket?

Sikeresen # 2012.07.13. 08:11

KBS

Kérjem a fizetésem után való gyermektartásdíj megállapítását,illetve a többit is a bíróság döntse el?
Gondolom ezt írásban is kérhetem.
Költözzek be a lakásba az egyik barátommal,elvégre jogom van ott élni.Nem?
Esetleg a bíróság,ok,hogy a gyerekre való tekintettel az anyának adja a lakáshasználatot,de utasíthatja,hogy ő fizesse a hitel is,illetve kérhetek lakáshasználati díjat?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.13. 08:00

Miért kellene ahhoz külön per? Ráadásul a gyermekekre tekintettel valószínűleg kizárólagos lakáshasználatot kap, akkor pedig a kényszer-értékesítés csak lakottan történhet. Ki veszi úgy meg?

Az egyezséget viszont addig kéne visszavonni - ha még lehet - amíg a bíróság jóvá nem hagyja. Utána már késő lesz.