Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


ferenc-józsef # 2012.05.30. 09:46

Köszönöm szépen a válaszát Ügyvéd Úr!

A használati díjat mikortól kérhetem, visszamenőlegesen esetleg?

Köszönettel
Ferenc-józsef

ObudaFan # 2012.05.29. 14:23

Teljesen jogosan követeli, az az ő különvagyona. Hogy az a megtakarított pénz a különvagyonod volt-e, az attól függ, honnan származott. És persze igazolni is kell tudni ennek a létét és a származását, mert annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik, hogy különvagyona van.
Többlethasználati díj az járhat, ha a bíróság rendelkezése alapján nem használhatod a tulajdonodat.

ferenc-józsef # 2012.05.29. 11:33

Tisztelt Ügyvéd Urak / Fórumozó Társaim!

Kérdésem a következő: közös megegyezéssel váltam el 6 éve, nem történt vagyonmegosztás. Most viszont folyamatban van, a volt asszony nem akar csak minimális pénzt ajánlani a családi házért. Ő lakja a 20 éves fiammal. Házasságunk alatt kaptunk ajándékba a szüleitől egy portát erre építkeztünk az én megtakarított pénzemből. Na most, az én megtakarított pénzemet ő kezelte, sajnos otthon nem a bankba. Ő követeli most a szülein keresztül a porta felét, mostani értékében. Nem értem: az én pénzem közös, nekem nem szabad a felét visszakérnem, az ő portája amit ajándékba kaptunk azt vissza kéri illetve levonja a ház értékéből és ennyivel kevesebbet akar fizetni. Noha a házasságunk azért ment tönkre mert én konkrétan többször találtam a házi barátot otthon mint magamat (egy ügyvéde erre azt mondta: maga címeres marha). Mindegy, kérdésem az, mennyire jogos a visszakérése a portának? Ilyenkor mit tudok tenni?, gondolom nem sokat...A másik dolog, ha lemondtam a teljes használati jogról, perelhetem-e utólagos használati díjért, jogom van-e a ház fele részemet elajándékozni és egyáltalán, kapok e valamit még ebből a házból. Megváltahatom-e azért a pénzért amit Ő felajánl. Őszintén zavar az a tény, hogy én munkásszállón lakom, az újabbik barát pedig a tulajdonomban él mint Marci hevesen. Az én szemem meg kiszúrja a semmivel? Mi tegyek? Ez az igazi méreg nem a cián kedves pórul járt férfi társaim..

Köszönettel és Üdvözlettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 10:01

Ha nála helyezik el őket, akkor a közös gyerekekre tekintettel könnyen megkaphatja az ingatlan kizárólagos használatát.

mikuka # 2012.05.28. 20:29

Jó estét! Házasság előtt hitelből vettem egy lakást (1/1 enyém) amiben most a feleségemmel és három gyerekkel lakunk. Egyszer csináltattunk egy kis fürdőszoba felújítást és fűtés korszerűsítést (én fizettem). Válás esetén, ha kifizetem a házasságkötés óta a - kizárólag általam - fizetett törlesztőrészletek felét, akkor kell-e még fizetnem neki valamit az ingatlanhoz kapcsolódóan? Előfordulhat, hogy nem megy el? Esetleg nekem kell távoznom? Ha nem megy el hogy alakul a gyerektartás, rezsi, lakbér, hitel kérdése?

ObudaFan # 2012.05.21. 09:12

A gyerekek döntik el, hogy bent lakhattok-e, meddig, és milyen feltételekkel: bérlőként, vagy szívességi használóként. Nyilván jelenleg szívességi használók vagytok, ha a gyerekek eltűrik, hogy ott legyetek. Ha el akarnak küldeni, és nem mentek, akkor peres úton tudnak a lakás elhagyására kényszeríteni titeket.

lovandrea # 2012.05.19. 09:26

Köszönöm a gyors választ!
A lakás úgy került a gyrekek nevére, hogy eladtuk egy harmadik személynek, és ők visszavásárolták, nem ajándékozás és lemondás útján.
Amennyiben válaszát jól értelmezem, a gyermekeim dönthetik el, hogy ott lakhatunk e, mint albérlő? Olyan jogaink vannak ott, mint az albérlőknek? De még bérleti szerződés sincs, vagyis illegálisan használjuk a lakást?
És ha úgy döntenek, hogy
valamelyikünknek el kell hagyni a lakást, akkor azt kötelesek vagyunk megtenni? Ennek a bíróság is érvényt szerez? Vagy nem is kell a bíróságig menni, csak kényszerkijelenteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.18. 14:19

Ha a lakás nem a ti tulajdonotok, és haszonélvezete sincs egyikőtöknek sem, akkor a bíróság egyikőtöket sem jogosíthat fel a használatára. Még egyezséget jóváhagyva sem.

lovandrea # 2012.05.18. 12:10

Kedves Ügyvéd Úr/Urak és Forumozók!

A férjemmel éppen válófélben vagyunk, most lesz az első tárgyalás,ha addig megegyezünk, akkor a bíróság a kérésére megítél neki 1 szobát a lakásunkból, amiben ő jelenleg csak jóhiszemű lakáshasználóként tartózkodik, ugyanis a felnőtt gyermekeink nevén van a közös lakásunk. Így közösen viselnénk a jelzáloghitel és rezsi terheit,egyedül nem tudnám fenntartani, az eladás nagyon hosszadalmas, addig a bank el is veheti a házat. Viszont alkoholfüggősége miatt már többször el kellett mennem a lakásból, mert fenyeget és bántalmaz. Most ígéretet tett, hogy a helyzet változni fog, de ennyi év után nyilván nem hiszek neki. Azt is megígérte, hogy albérletbe megy, ha megint részegen inzultálna.

Kérdésem: amennyiben beleegyezem a "közös megegyezésbe" és sikerül elválni az 1. tárgyalás során, megítélik neki a szobát, de kiderül, hogy nem működik a dolog, el tudom e távolítani valahogy a lakásból? A neki megítélt rész feljogosítja e többre, mint a jelenlegi felállás?
Hogyan van több esélyem ellene, házastársként, vagy a válás után, ha a helyzet elmérgesedne? Gondolok itt a kizárólagos lakáshasználatra(1 kiskorú gyermekünk is van), vagy a távol tartási végzésre

A Jelzálog is a gyerekeink nevén van, de én fizetem, ő is részesült a felvett összegből, de akkora a tartozás, hogy ha sikerülne eladni a házat, akkor a teljes vételár a banké lesz.
Nem szeretném kisemmizni, mindent megtettem, hogy békében éljünk, de sajnos a függősége miatt esélytelen. Válaszaikat előre is köszönöm:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 07:18

Valójában mi a kérdésed?

Biocska # 2012.05.14. 14:44

Helló! Én is kérdeznék vagy inkább előbb mesélnék.
A férjemmel váló félben vagyunk még csak a gyermekekről egyeztünk meg. A fiú az övé a kislány az enyém de ezt a gyerekek döntötték el. Egy házban élünk még és elakarjuk adni.Ő többet van a barátnőjénél mint otthon és felelősséget hárítja rám a fiam miatt de vele semmilyen kapcsolatom sincs még köszönni sem köszön mert úgy érzi hogy rossz vagyok amiért nem hagyom magam kisemmizni.
Fiam zömében egyedül van mert apa a barátnőjével van inkább és éjjel is nála alszik.
Nem kell mondanom ez igy nem élet sem a fiamnak sem a lányomnak sem nekem.
Igy hogyan lehet normálisan élni új életet kezdeni?
Fontos tény hogy szeretem a férjem m,ikor elhagyott hisz ez még 3 hónapja történt csak és a barátnője a szomszédunkban van, vagyis látom őket rendszeresen!
Borzasztóan jól érzem magam tőle és szerintem a srácokat is zavarja hogy apa nemigen foglalkozik vele.
Kérték a fiam pszichologus vizsgálja persze nem akarja hogy menjen és a kezét tűvel is szúrkálta már. Megszakad a szívem de ha a fiam nem akar most engem nem tudok mit tenni.De úgy érzem nem biztosít számára megfelelő életet. Szeretném azt hogy a lakást kizárólagosan én használhassam mert azt gondolom hogyha elmennének 3-an lakni egy lakásba akkor a fiam mindig velük lenne és ez számára jobb lenne és nem utolsó sorban nekem is a kislányommal. Mi csak ülünk az emeleti szobába mert ha lemegyek belém köt. Brátaim nem jönnek el a rokonok sem jönnek igy! Lehet igy élni évekig? Kérem segítsen mi a módja hogy ezt elérjem!!!!

mirrim # 2012.05.10. 07:29

Köszönöm a hozzászólást.
Szóban úgy állapodtunk meg, hogy az ügyvédnél közösen megosztjuk az ingatlanokat a leírt módon, de már előtte beszélni akar velem, úgyhogy kétlem, hogy tartja magát az eredeti tervhez. Sajnos tényleg bírósági eljárás lesz belőle, de legalább később nem lehet hivatkozni arra(sem nekem, sem neki), hogy hátrányos lenne a megállapodás, hiszen a bíróság döntött a tények és méltányolható igények, stb. alapján.

István

Iucundus # 2012.05.03. 14:27

Meg lehet próbálni, de kicsi a valószínűsége annak, hogy a bírósági eljárás kikerülhető.

A bíróság pedig elsősorban a természetbeni megoszthatósággal kezdi.

A birtoklás fontos.


Ddr

mirrim # 2012.05.03. 12:32

Köszönöm a válaszokat. Akkor megint rossz oldalán állok a dolgoknak :(

ObudaFan # 2012.05.02. 20:35

A bent lakó közös kiskorú gyerekekre tekintettel neked csak a lakott érték fele jár. Innentől fogva legfeljebb akkor köt ilyen egyezséget, ha nem tájékozódik.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.02. 11:37

Meg lehet próbálni.

mirrim # 2012.05.02. 11:16

Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd Úr!

Feleségem elvált tőlem, három gyermekünkről ő gondoskodik, én fizetem a 90 ezres tartásdíjat. A lakásból önként,a visszatérés szándéka nélkül költöztem ki, és a lakáshasználatról nulla forint ellenében mondtam le. A lakás tulajdonilag még felerészben az enyém, erre építettem eddig a lakásvásárlási terveimet. De mintha zavar lenne az erőben, nekem úgy tűnik, ha Ő nem tudja, vagy nem akarja kifizetni nekem a lakás értékének felét, akkor én nem jutok hozzá a pénzemhez, hogy új életet kezdhessek. A 92 nm hasznos terű tetőtéri lakásban négy félszoba van két szinten, azaz mindenkinek külön szobája van, szintenként egy fürdőszobával.
Elérhetem-e azt, hogy adjuk el a lakást, és felezzük meg az árát (kb. 20 m Ft-os ingatlanról beszélünk, garázzsal és három másik családdal közös kerttel), és abból vegyen magának lakást, amiben a gyerekeket nevelheti? Az összeghez még hozzájön egy vidéki ingatlan értékének fele, ami 2 m Ft, azaz összesen 12 m Ft-ért kereshet lakást.
Előre is köszönöm a válaszokat.

István

Bacchus15 # 2010.09.29. 10:31

Köszönöm a segítséget! További szép napot kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 09:28

Miért, szerinted ha valaki kiköltözik a házából, onnan kezdve az már nem az övé? És ha csak nyaralni megy el? Vagy kocsmába?

A kizárólagos használat nem érinti a tulajdonjogot - bár az is igaz, hogy akkor nem sokra mész vele.
Leginkább arra tekintettel szoktak kizárólagos lakáshasználatot megítélni a félnek, hogy nála helyezték el a gyereket.

Bacchus15 # 2010.09.29. 08:06

Bocsánat, tisztábban lássak azért kérdeznék még egyet. Ha el is költözöm, tehát felbomlik az élettársi viszonyunk, akkor is bizonyos részben tulajdonosként maradok?Természetesen a megfelelő hányadban?
A lakás árának törlesztettségétől függetlenül?
Illetve hiába fizetem tovább a részletek hányadát, ha a kizárólagos használatot neki ítélik, akkor veszik minden? Mi alapján ítélhetik meg a kizárólagos használatot.
Köszönöm válaszát, további kérdésimmel nem zaklatom tovább.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 06:25

A törlesztés független a költözéstől. Viszont nem a felét kell fizetned, hanem ugyanakkora hányadát, amilyen hányadban az ingatlan tulajdonjoga a rokonok ráépítés előtt megilletett. Mivel ezt most nem tudjuk mennyi, fizetheted jobb híján a felét, de majd el kell vele számolni.

Bacchus15 # 2010.09.29. 06:00

Ismét köszönöm a választ. Milyen megoldást lehet találni? Ha elköltözöm fizessem tovább a részletek felét? Vagy mit tanácsol? Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 16:48

Az nem, de ha aztán a kizárólagos használatot neki ítélik, akkor elesel a használati díj megváltásától, mivel önként, a visszatérés szándéka nélkül távoztál az utolsó közös lakhelyül szolgáló ingatlanból.

Bacchus15 # 2010.09.28. 15:02

Köszönöm a választ! Még egy kérdés. Ha elköltözöm, a gyerekek miatt ne legyen veszekedés minden nap, változik a tulajdonosi állapotom?
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 13:50

Szépen megkevertétek.
A valós tulajdoni viszonyoknak megfelelően kellene módosítani az ingatlan-nyilvántartás adatait. Az ingatlan közös szerzemény, annak nyilvántartáson kívüli tulajdonosa vagy. (A jó ég tudja, milyen arányban.)
A bővítéssel, ráépítéssel a rokonaid szintén nyilvántartáson kívüli társtulajdonosok lettek. Megint csak nehéz lenne megmondani, milyen arányban.