Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Bacchus15 # 2010.09.28. 13:36

Szép Napot!Egy kis segítséget kérnék!
Élettársammal 6.5 év vagyunk együtt.2007 nyarán vásároltunk dv.hit.-re egy házat az ő nevére.Mivel ekkor még nem töltötte be a 35.-ik évet fészekrakó hitelt tudtunk felvenni. Az elmúlt 3 évben az ő számlá-
járól ahova családi pótlék,illetve gyes került kifizetésre csak, vonták a törlesztőrészle­teket.Közös háztartásban éltünk.Az én fizetésem a megélhetésre és a számlákra ment el.2010 nyarán megromlott a kapcsolatunk.
Érdeklődnék milyen jogaim vannak a lakással,illetve az ingóságokkal kapcsolatban. Kirakhat- e szó és indok nélkül a házból? Köszönöm válaszukat.
Még egy gond. Az eredeti házhoz lakásbővítés címén
egy másik lakást építettünk ahol anyám és bátyám laknak.Az építkezés teljes összegét ők állták.
Őket kirakhatja-e illetve kérheti-e az eredeti állapot visszaállítását­.(kamra és ólak voltak az új lakás helyén.)
Válaszukat előre is köszönöm
szangy@freemail.hu
szangy15@gmail.hu

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/35/5018#…

ObudaFan # 2010.09.26. 11:48

Nincs mit.

hyldyko # 2010.09.25. 05:45

Köszönöm, jogos:)

ObudaFan # 2010.09.24. 15:59

Szerintem azért van jogi képviselőd, hogy ő döntsön arról, hogy mivel érdemes az ügyben foglalkozni. :)

hyldyko # 2010.09.24. 13:36

Kedves kbs!

Ezen már én is gondolkodtam, a szóban forgó ügyvéd azt mondta, hogy név alapján nem kapcsolt minket össze és sajnos már nem tud mi tenni, mert a férjem felkérte őt képviseletre. A saját (új) ügyvédem álláspontja szerint, mivel én nem kértem fel képvisletre az első ügyvédet, ezért jogszabályba nem ütközik, de az ügyvédi etika szerint nem vállalhatta volna el.
Szerény véleményem szerint ügyvédi titoktartás is van a világon és úgy érzem, sérültek a jogaim... Érdemes ezzel foglalkoznom?

hyldyko

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.24. 13:24

Hmm... Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a férjed ügyvédjének az eljárása nem ütközik etikai szabályba.
De csak finomkodom. Igazából meg vagyok győződve az ellenkezőjéről.

hyldyko # 2010.09.24. 13:15

Köszönöm a választ! Megkérdeztem az ügyvédemet, ő is ezt válaszolta, de ezt követően egy ismerősöm (aki szintén ügyvéd) teljesen más információkat adott és naiv hozzá nem értőként gondoltam, jöjjön egy harmadik vélemény, mielőtt visszaballagok a már feltett kérdésemmel az ügyvédemhez:(

Elbizonytalanodom sokszor amiatt is, mert korábban jártam egy ügyvédnél jogi tanácsadáson, akit utánam a férjem felkért képviseletre (én balga jóhiszeműen elmondtam, kinél voltam tanácsadáson), nekem pedig egy új ügyvédet kellett keresnem. A probléma, hogy az információk, amiket a két ügyvédtől kapok / kaptam, sokszor szöges ellentétben állnak egymással és ilyenkor csak nézek ki a fejemből ...

Köszönöm még egyszer a választ!

hyldyko

ObudaFan # 2010.09.23. 13:48

Ha visszaköltözik, igen, ha nem, nem.
Miért nem a jogi képviselődet kérdezed?

hyldyko # 2010.09.23. 12:03

Tisztelt Fórumozók!

Férjem 2010. áprilisában elköltözött, saját döntése alapján. Azóta albérletben él, én maradtam a közös lakásban kiskorú gyerekkel és a közös lakással kapcsolatos minden költséget én állok. Férjem most közös lakáshasználatot kér és ügyvédem ebbe szeretne belemenni, mert a lakást záros határidőn belül szeretném megvenni és mert szerinte nem kapnánk meg a kizárólagos lakáshasználatot. A kérdésem a következő:

  • Közös lakáshasználat esetén kötelezhető-e a férj a lakással kapcsolatos kötségek felezésébe, amennyiben visszaköltözik, illetve amennyiben fenntartom ugyan neki a kívánt helyiséget, de nem költözik vissza?

Köszönettel:
hyldyko

monalisa1 # 2010.03.16. 15:03

Bírósághoz kell fordulni, másképp nem fog menni a dolog.

Ha kell fogadj ügyvédet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

izerak # 2010.03.16. 12:49

Igen, ezt értem, de ha ő nem akarja, hogy módosítsunk a tulajdoni hányadon, mert így rosszabbul járna válás esetén, akkor nincs semmi lehetőségem, hogy a bevitt pénzt visszakapjam valahogy?

ObudaFan # 2010.03.16. 12:35

Nem a 7M-t lehet kérni, hanem a tulajdoni hányadok módosítását, és utána a közös tulajdon megszüntetésénél a módosított hányad szerinti mai értéket.

izerak # 2010.03.16. 08:44

Tisztelt ügyvédúr, a férjemmel hat éve vagyunk együtt, idén lennénk öt éve házasok. Van egy közös lakásunk, amin hitel van. Én 60%-ban, ő 40%-ban tulajdonos. Én belevittem 4 millió forintot kezdőrészlet formájában, ami az előző lakásom eladásából jött be. Utána én még a szüleimtől kaptam 3 millió forintot, az egyik a felét készpénzben, a másik felét utalással. Ő nem hozott be vagyont a házasságba. A kérdésem az lenne, hogy válás esetén nekem van bármi jogi alapom, hogy azt kérjem, hogy a lakás eladása után én megkapjam a 7 milliót és csak a maradékon osztozzunk? Vagy teljesen a férjem jóindulatára vagyok bízva? Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.15. 09:52

Minden vagyontárgyon olyan arányban keletkezett közös tulajdon, amilyen arányban az összes szerzéshez hozzájárultatok. A másik fél által még visszafizetendő kölcsönt viszont figyelembe kell venni.

tibor1 # 2010.03.15. 06:50

Tisztelt Ügyvéd úr !
9 és fél évi együtt élés után az élettársam kilépet egy új kapcsolatba,azt szeretném kérdezni hogy vettünk egy lakást 3 éve de a volt párom nevén mind a lakás és a kölcsön is.Azt szeretném kérdezni hogy nekem így mi jár a házból mert ugye én is ide kerestem évekig és nagyon sokat dolgoztam a házért és természetesen a ház körül.A használati tárgyakért meg amit én vittem be a kapcsolatba az természetesen az enyém ebben sikerült megegyezni de én azon felül kérek egy bizonyos összeget mert ide kerestem és ugye dolgoztam a házkörül.A párom azt szeretné hogy menjek ki a házból de ha én ki megyek akkor neki nyert ügye van mert el mentem és így bele egyeztem abba ami van.Természetesen elmentem volna szépen de mivel még együtt voltunk már volt neki kapcsolata és ezért tartok valami kártérítésre !
Várom tanácsát !
tibor1

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.09. 12:51

Kft.-ből kilépni nem lehet. A többi tagot - vagy bárki mást - arra kényszeríteni, hogy valakinek az üzletrészét megvegye, nem lehet.
Tehát ha nem nem tudnak megegyezni a vételárban, akkor maradnak mindketten tagok. Ha csak nem talál a hölgy más vevőt az üzletrészére.

Az autó a kft.-é, a hölgy magatartása jogszerűtlen. Sikkasztás vagy jármű jogtalan elvétele. Bizony, a feljelentésnek helye lehet.

Egyébként nem feltétlenül 50%-nyi üzletrésze van a feleknek a társaságban. Ugyanis az élettársi vagyonközösség alatt alapított cég (hacsak nem különvagyonból alapították), közös vagyon. A szerzéshez való hozzájárulás arányban közös azzal, hogy a a háztartásban végzett munka is hozzájárulás. (Be lehet árazni.)
Ha a hölgy ezek alapján bizonyítani tudja, hogy őt 50%-osnál nagyobb üzletrész illeti meg, a rendezést kikényszerítheti akár bírói úton is.

Szamba13 # 2010.03.09. 12:39

Tiszelt Ügyvéd Úr!
Egy hölgy ismerősöm 15 éve élt élettársi kapcsolatban, volt párjával közösen alapítottak (1,5-1,5millió Ft-tal) egy Kft. Most mindketten szeretnék, ha a hölgy kiszállna a cégből, s a ffi mindezért 800ezer forintot adna, szerinte ennyi jár.(Felkeresett a hölgy egy ügyvédet, aki szerint legalább 5millió járna neki.) A KFt nevén van 3 autó, (1Ft-tal), melyből a ffi szerint nem jár egy sem a nőnek (nem tudom, milyen vagyona van a cégnek).
Kérdésem: Mi jár a hölgynek? Az alapításkori vagyon fele, vagy a jelen vagyoné. Ha az autók 1 Ft-tal szerepelnek a nyilvántartásukban, akkor az autó vagy a nyilvántartási érték fele jár? Vagy összességében mi jár a kiszálló félnek?
A hölgy az egyik autó kulcsát és forgalmiját magánál tartotta, a férfi feljelentéssel fenyegetőzik. Magánál tarthatja a nő az autót a megállapodás megszületéséig?

Tanácsát előre is köszönöm!
Pirula

kisokos # 2009.11.16. 09:27

Ememm,

jól gondolja.
alapvetően 2 dolgot lehet tenni. Az egyik, ha a felek házassági szerződésben rögzítik, hogy az indítandó vállalkozás és annak minden haszna az egyik fél különvagyona. A másik, ha strómant, off shore céget használ. Persze egyik sem atombiztos megoldás.

2 év múlvára tervezi a válást
elég gyakori, hogy a másik ebből megneszel vmit és ő lép elsőként. Privátban azért kiváncsi lennék, hogy mi az az ok, amiért 2 év múlva jobb válni, mint most?

ememm # 2009.11.16. 08:54

Kedves kisokos,

köszönöm a gyors választ, még egy kis pontosítás ha nem gond: egy kedves barátom - egyéb okokból - 2 év múlvára tervezi a válást. Most fog egy másik féllel kettesben kft-t alapítani, és megkezdeni a működést. Nehezíteni fogja ez a dolog a néhány év múlvai válást a vagyonmegosztás tekintetében e miatt? Ha a cég addigra beindul, gyarapodik, plusz egy "marakondi való" tényező lesz - mert ha jól értettem, a barátom cégrészét is felezniük kell. Jól gondolom?

kisokos # 2009.11.16. 08:21

ememm,

Ha a céget a házasság alatt, közös vagyonból alapították, akkor a cégben lévő üzletrész is közös vagyon. A cég vagyona a cégé, azon a felek nem osztozkodnak, hanem csak az üzletrészen. Pl. ha van 10%-od egy Kft-ben, akkor 5-5% jut egyik és másik félnek. Hogy mit kezd az 5%-val az rajta múlik. Elképzelhető, hogy az egyik magához váltja a másik fél 5%-t, de ez nem kötelező, hanem alku kérdése. Ac ég is kivásárolhatja a tulajdonost, de az szintén alku kérdése.

ememm # 2009.11.16. 06:18

Tisztelt Ügyvéd úr,

a váláskor egyik fél esetében meglévő cégvagyon megosztásáról érdeklődnék. Kft esetében ez hogy néz ki? Ott a vagyon az egyik fél nevén van, vagy a cég saját vagyona, és nem számít a vagyoni osztozkodáskor? Esetleg csak a bevitt törzstőke érkékében?

Köszönöm,

ObudaFan # 2009.04.06. 14:23

Pedig kénytelen lesz várni, mert egy közös tulajdon megszüntetési per 2-3 év alatt fejeződik be. Emellett elég költséges, mert tele van szakértői bizonyítással. Akármit is csinál a volt férj, célszerű kutatni tovább a vevőjelöltek után, mert elképzelhető, hogy mire érdemben elkezdődne a per, el lehet adni az ingatlant és megszüntetni a pert.

pircsi71 # 2009.04.06. 14:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eddig közösen árultuk a házat, de úgy néz ki a volt férj már nem tud várni!
Köszönöm a gyors válaszát!

Grád András # 2009.04.06. 12:33

Kedves Pircsi71!

Az ingatlan közös tulajdonának megszüntetését bármelyik tulajdonostárs bármikor kérheti. A legjobban azzal jár, ha közösen értékesítik, mert ha bróságnak kell döntetni, és egyikük sem tudja magához váltani, csak az árverés marad. A végrehajtó meg kis túlzással két kiló érett túró áráért eladja bárkinek, neki nem fontos a jó vételár. A kapott pénz felosztásánál lehet elszámolni a volt férjével szemben azt, amit Ön egyedül költött az ingatlanra, pl, kölcsön a törlesztéseket, tartozásokat, vagyis Önt ennyivel több illeti meg. Ezzel együtt ha nem akar nagyon rosszul járni, akkor gyorsan adják el lakást közösen, mert az egy kiló helyett másfél kiló érett túró nem egy mámorító jövőkép! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

pircsi71 # 2009.04.06. 12:27

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
A következő ügyben kérném a tanácsát, mit tudnék tenni?
2007 dec. 10.-én váltam el.A kiskorú gyermekkel én maradtam a közös ingatlanban. A volt férjem még a válás előtt albérletben ment, de a lakásban fent kel tartanom számára egy szobát.A következő bírósági követeléssel állt elő.Kéri a közös ingatlan megszüntetését, és kötelez arra, hogy fizessek számára 2 150 000ft-ot vagy másodlagosan kéri az árverést az ingatlanra. A házat jelzálog kölcsön terheli, aminek a felét neki kéne fizetnie. Ennek már egy jó ideje nem tesz eleget, így már nem egyszer kértem végrehajtási eljárást,így a tartozása egy részét már a házra terhelték az én javamra.megemlíteném azt is, hogy már gyerektartást sem fizet, nem tudom számít e ez?
Indoklásként azt hozta fel,hogy a tulajdoni része a mostani állapotának a megsegítésére kell, mivel szociális segélyen van./Mikor elváltunk volt munkahelye azóta már nem is egy/Az ingatlant ugyan már megvették volna ,de én nem egyeztem bele.Köteles vagyok az első vevőnek oda adni a házat?Az ingatlan eladó.Mit tehetnék?