Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 08:48

Mint mondtam: erről első körben maga a bank tud felvilágosítást adni.

csillus86 # 2009.03.18. 08:47

Igen-igen, az alanycserére a kölcsönszerződésben, arra gondoltam. És természetesen a tulajjal való megállapodás alapján.
Ennek az egész alanycserének és adásvételnek a menete és az átvállalt hitelen felüli költségeknek mértékéről szeretnék valami tájékoztatás, ha lehetséges.

Előre is köszönöm.

Üdv,
Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 08:01

Összekeversz két dolgot. Az egyik az adásvétel, a másik az alanycsere a kölcsönszerződésben. Mindenekelőtt az utóbbinak a feltételeiről kell érdeklődni a bankban.
Feltételezem, hogy a tulajdonossal való megállapodásra gondoltál, és nem a háta mögötti intézkedésre. Mert az nem megy.

csillus86 # 2009.03.18. 07:57

Jó reggelt!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Párom válása zajlik. A közösen épített ház hitelből valósult meg. Most eladó. Páeommal arra gonoltunk, hogy mivel a hitel havi törlesztőjét így is úgy is fizetnie kell, míg el nem kel a ház, hogy mi lenne, ha a másik felét, az asszonyka részét én venném meg, így mi maradnánk a házban. Ennek milyen módja van? Mármint a hitelt adó banknál kellenne nekem átvállalni az asszonyka részét? A mai nahéz gazdasági helyzetben tudna valaki valamilyen "jó" hitelt ajánlani?? Ennek az egész házzal kapcsolatos ötletünknek mi a menete és költsége??

Üdv,
Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.16. 09:48

1. Nem. Érvényes az akár szóban is. Legfeljebb vita esetén nehezen bizonyítható.

kisokos # 2009.03.16. 09:08

macskacicó,

Addig is, amíg a T. Ügyvéd úr válaszol:

  1. A házassági közös vagyon megszüntetésének érvényességéhez, ha a felek maguk rendezik, akkor annak "közokiratba vagy jogi képviselõ által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges".
  2. Ebben rendelkeztek arról, hogy kinél marad az autó, kinél az egyéb vagyontárgyak. Ez a szerződés + törzskönyv és forgalmi kell ahhoz, hogy az okmányirodában a nevedre irathasd az autót. Ennek költségét sajnos nem tudom. Ugyanakkor rajtatok áll, hogy miben állapodtok meg az exeddel. Viselheted te, vagy ő, vagy mindketten felesben.
  3. Az első tárgyaláson. A bíróságtól függ, hogy ez mikor lesz, de jellemzően a keresetlevél beadását követő 3-4 hónapon belül.
macskacicó # 2009.03.15. 23:53

Tisztelt Grád Ügyvéd Úr!
Szeretném kérni a segítségét, ill. válaszát, mivel a férjem szeretne elválni közös megeggyezéssel:

  • A férjem nevén vagy egy gépkocsi, melyet szeretnénk átiratni az én nevemre. Ennek mi a módja, mit kell írni a papírokra - mivel nem adás-vételről van szó, hanem a megegyezésünk tárgya - és kb. mennyibe kerül?
  • A közös megegyezéshez elég-e, ha mi - írásban - megegyezünk vagyoni dolgok és ingóságok szempontjából?
  • Ha ezekben a dolgokban - amiket fent írtam - meg tudunk állapodni és közös gyerekünk sincs, akkor kb. mennyi idő alatt választanak el minket?

Válaszát előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2009.02.16. 13:41

ez így nyilván nem igaz. Már csak a fix költségek miatt, meg (vélhetően) a határozatban foglaltak miatt se.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.02.16. 13:37

A rezsi felét addig vagy köteles fizetni, amíg ott laksz.

_Wasp_ # 2009.02.16. 12:08

egy ötlet: add ki a rád eső tulajdonrészt albérletbe. Annyiért, hogy a rezsit fedezze, vélhetően könnyedén ki tudod adni, és utána a volt férjed is könnyebben belemegy majd a közös tulajdon korrekt megosztásába.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Axolotl # 2009.02.16. 11:39

Köszönöm.
Egyezkedni és kommunikálni szó szerint nem lehet.
A közös tulajdon megszüntetése a volt férjnek azt jelenti, hogy nekem megszűnik, neki minden marad.
Ebbe nem egyezem bele, az álláspontokat közelíteni lehetetlen, itt megálltunk.
2006 óta válunk, a családi és vagyonjogi részét külön kértem, nem véletlenül.
Ezek nem jó kilátások nekem, szerintem ő ezt pontosan tudja, mindig okos ember volt.

off.
igen, olvastam
on

_Wasp_ # 2009.02.16. 11:29

off
Axolotl, jó a nick-neved. Könyvélmény?
On.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.02.16. 11:27

Valóban köteles vagyok fizetni azt a rezsit, amit nem használok el?
Úgy tűnik, hogy igen. Látni kéne az ítéletet.

A közös tulajdonú ház biztosítását egyedül fizetem, bankszámláról. Nem fizeti a felét, mert szerinte én tartozom neki.
Ez a magatartása vélhetően jogszerűtlen. (látni kéne az ítéletet, meg tudni kéne sok egyéb körülményt.)

Elképzelhető, hogy az előreláthatólag évekig húzódó vagyonmegosztási per miatt a rezsitartozásom „felemészti“ a közös vagyon rám eső részét – esetleg még fizetnem kell?
igen, ez elvileg előfordulhat.

Egyezkedni kellene a volt férjjel, (pl a közös tulajdon megszüntetéséről), hogy olyan megoldást találjanak, ami mindenkinek megfelel.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Axolotl # 2009.02.16. 11:19

Kérnék szépen segítséget.
Közös tulajdonú ingatlanban laktunk a válóper ideje alatt is. A viszonyunk annyira megromlott, hogy a gyerekek veszélyeztetése miatt eljárás indult többször - védelembe vételre még nem került sor.
Az ingatlan használatában végül a bíróság döntött, egy-egy szoba kizárólagos, a többi helyiség közös használatát állapította meg, valamint a rezsi(víz, gáz, villany, biztosítás, csatorna) fele-fele arányban történő viselését.
A gyermekek miatt - ők nem bírták a napi harcot, ők nem felnőttek - , kölcsönt vettem fel és családi segítséggel másik, immár saját ingatlanba költöztünk.
A volt férj továbbra is kéri a közös ház magas rezsijének felét, amit nem tudok fizetni a mostani lakás rezsije és a megemelkedett devizahitelem mellett. A közös tulajdonú ház biztosítását egyedül fizetem, bankszámláról. Nem fizeti a felét, mert szerinte én tartozom neki.
Valóban köteles vagyok fizetni azt a rezsit, amit nem használok el?
Elképzelhető, hogy az előreláthatólag évekig húzódó vagyonmegosztási per miatt a rezsitartozásom "felemészti" a közös vagyon rám eső részét - esetleg még fizetnem kell?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.16. 07:37

Ilyen akkor még nem is volt, 4 éve, most meg az AB döntése után csak egyneműek esetében maradt meg.

Most sincs. S mivel nem votl, nem is maradhatott meg. Az Alkotmánybíróság az egész törvénymódosítást még hatálybalépése előtt megsemmisítette. Az újabb próbálkozásról pedig egyelőre csak sajtóhírek vannak.

Grád András # 2009.02.15. 20:07

Kedves Borica!

Próbáljanak leülni a férjével, és talán sikerül rávennie erre a megoldásra, végülis van benne bizonyos ráció, de ismétlem, ezt kikényszeríteni nem fogja tudni. Sok sikert!


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

borica # 2009.02.15. 20:02

Kedves Grád ügyvéd ur!
Elsősorban is, azt köszönöm meg, hogy az 'enyém a tulajdon, de fizessen ő' elgondolásomért nem 'dorongolt' le.
Higgye el, nem kisemmizni akarom a férjemet, csak sajnos azt látom magam körül, hogy amint távolabb kerülnek az apák a családtól hirtelen elfelejtik, hogy azok a gyerekek minden nap esznek, iskolába járnak, ruhát igényelnek stb..
Csak emiatt szerettem volna ilyen módon bebiztosítani a gyermektartásdíjat, hiszen egyébként neki nem kerül ez plusz pénzbe csak a hiteltörlesztésre megy és nem az én vagy a gyerekek kezébe adja ezt az összeget.
És legalább lenne valami ösztönző erő a fizetésre, hiszen ha nem fizeti a lakása a tét.
Tisztelettel köszönöm válaszát.

Grád András # 2009.02.15. 19:04

Kedves Borica!

ObudaFan ezzel kapcsolatos válaszát megtoldva jelezném, hogy a passzívum is "közös", vagyis ha nem a közös tulajdon valamelyik általa jelzett Ptk-beli módját választják a bíróság előtt, hanem a hitelek visszafizetése mellett eladják a boltot, mindketten fele-fele fognak bukni rajta, ergo ez nem biztos, hogy zseniális gondolat (bár mondják, dögöljön meg a szomszéd tehene is!). Ezidő szerint úgy tűnik, még mindig a legkisebb rossz, ha megtartják.

Ami a másik kérdését illeti, "a tulajdon az enyém, de fizessem minden törlesztést a férjem" remek ötletnek látszik, csak sajnos a gyakorlatban lényegében kivihetetlen. Persze ha rá tudja venni, hogy önként dugja bele a fejét a hurokba, az más, de a bíróság ilyet soha nem fog elrendelni, arról nem is beszélve, hogy a tartásdíjjal szemben ilyen követelés be se számítható. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.02.15. 18:56

Kedves Anolika!

Mindjárt az elején nekem valami nem kerek: Mi az, hogy az utolsó 4 év számít "hivatalos élettársi viszonynak"? Ilyen akkor még nem is volt, 4 éve, most meg az AB döntése után csak egyneműek esetében maradt meg. Vagyis simán élettársak voltak, sehol nem kell hivatalosan "megszakítani", ha vége. (Az egyneműeknél egyébként elég lesz a jegyzőnél egyoldalúan bejelenteni, és ő hivatalból értesíti a másikat - ha addig nem vette volna észre, hogy vége) :-)

Az életközösségük alatt élettársi közös vagyon keletkezett a szerzéshez hozzájárulásuk arányában, ha ez nem állapítható meg, akkor fele-fele. Az adósságátvállalás két BAR-listás között érdekes kísérlet, nem jósolok nagy sikert. A bank aligha fog tapsikolni hozzá, hogy két esélytelen adósa helyett egy maradjon. Viszont a cég fejlesztésére fordított összegek megtérítését követelheti, de ne feledje, egy per esetén a bizonyítási teher Önre hárul. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

borica # 2009.02.15. 18:06

Ügyvéd Urak, köszönöm az eddigi válaszokat. Próbálom átgondolni a lehetőségeim.
Annak van-e valamilyen módja, hogy a tulajdon(használati) jog kizárólag az enyém legyen, viszont a törlesztő részleteket ugyanugy a férjem fizetéséből vonják.
Tudom ez most leírva nagyon önzőnek és naivnak tünik, de nagyon is gyakorlatias oka van. Ugyanis jelenleg ezt az egyetlen biztosítékot látom arra, hogy a férjem a gyerektartást mindig megfizesse, mivel a jelzálogjog a lakásunkon van, ami 1/1-en az ő tulajdona. Ha tehát 'kibujik' (már pedig nagyon akar)és nem fizet, a lakása a tét.
Jelenleg is úgy működik, hogy vonják a fizetéséből a törlesztő részletet, és én ezt számítom gyerektartásnak, (nem éri el a 40 %-ot) semmi mást nem ad és nem is várok.
De állandóan azt hangoztatja, hogy ő törleszti a boltot emiatt állandó a vita közöttünk, minden bolttal kapcsolatos dolgokba keresztbe tesz ezért szeretném ezt valamilyen hivatalos formában rendezni.Van-e ilyen?

anolika # 2009.02.15. 14:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a tanácsát kérni egy komoly problémámmal kapcsolatban.
Remélem, hogy a megfelelő helyre írom kérdésemet.
8 évig éltem együtt az élettársammal, melyből az utolsó 4 év hivalalos élettársi viszonynak számít.
Tavaly októberben külön váltak útjaink, viszont van a nevemen 2 személyi kölcsön, melynek összegét a volt párom használta fel az ő vállalkozásának fejlesztésére.
Nekem a cégben sajnos nincs tulajdonrészem, és arról sincs semmilyen papírom, hogy a hitelek a cégbe lettek felhasználva.
A volt párom szertné átvállalni a hiteleket, de mivel ő is BAR listán van, ezt nem tudja megtenni.
Jogi úton van-e valamilyen lehetőségem az ügy rendezésére, vagy teljesen reménytelen a helyzetem.
Valamint az lenne a másik kérdésem, hogy az élettársi viszonyt hogyan tudom hivatalos úton is megszakítani.

Vátom mielőbbi válaszát.

Köszönettel.

Judit

ObudaFan # 2009.02.15. 12:21

Elsősorban úgy, hogy megállapodtok egymással is és a bankkal is. Ha ez nem megy, akkor a bíróság vagy valamelyikőtöket feljogosít a másik tulajdonrészének a magához váltására, vagy árverést rendel el, ha egyik fél sem tudja, vagy akarja a másik részét megváltani. Ebben a körben a magához váltó fél biztosítékadásra is kötelezhető, hogy ő a fennmaradó részleteket fizetni fogja, ha a bankkal nem sikerül megállapodni abban, hogy a másik házastárs felé nem lesz követelése.

borica # 2009.02.15. 11:56

Tisztelt ügyvéd úr köszönöm a válaszát.
Az üzlethelyiség egy bolt, amiben én mint magánvállalkozó egyszemélyben dolgozom, a tulajdoni lapon az én nevem szerepel. (de gondolom ez nem számít)nem vittem bele a vállalkozásba.
Azt értem hogy a tulajdoni rész a fele-fele, de a gyakorlatban hogyan lehet ezt megosztani, mikor- ha el kellene adnunk is -jelenleg több a hitel rajta mint az épület értéke.
Jelzem én meg szeretném tartani, mivel semmi más vagyont a gyerekeimnek nem tudok adni, eleve azzal a céllal is akartam megvenni hogy legyen valamijük induláskor. De sajnos a férjemnek a szemében vörös posztó a bolt, mivel én dolgozom benne.
Tehát röviden: a törvény szerint hogyan lehet egy ilyen leterhelt ingatlant megosztani?
(2 millióért vettük, de 3 millió kölcsönt vettünk fel, a különbözet elment az illetékekre, és más tartozásokra. Jelenleg max. 2,5 millióért tudnánk eladni, de a banknak az árfolyamváltozás miatt kb. 3,8 milliót kellene visszafizetni most.)

Grád András # 2009.02.14. 21:44

Kedves KBS!

Teljesen jogos, csak nem mentem bele ilyen részletességgel! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 21:35

Így a cég vagyona is fele-fele illeti Önöket.
Pontosabban az ilyen arányú üzletrészek. A cég vagyona ugyanis a cégé.