Gondnokság...???


zsunak # 2010.09.23. 15:26

elindítottuk a gondnokság alá helyezést.
Kaptunk is első fokra idézést.
Közben a gonosz nagybácsi, akinek a tartási szerződés a kezében, hirtelen életében először felhívta a háziorvost, és kivívatta mára.
Megkaphatta a felkérést igazságügyi szakértői vizsgálatra???
Közben tudunk mit tenni?
Első fokon véget ér a dolog???

LAME # 2010.11.14. 20:11

Kedves Jogi Szakértők!

Lenne egy (számomra nagyon fontos) kérdés, melynek megválaszolásához mindennemű segítségért hálás lennék. Egy kis előtörténetet is írok hozzá:
2 évvel ezelőtt a nagyszülőt kénytelenek voltunk (90-en túl van stb.) otthonba adni. Egyedüli, nyugdíjas gyermeke van, aki a nagyi nyugdíjából vállalta az otthon fizetését (mivel állandó meghatalmazott felvenni azt) és én unokaként a kipótlást, mivel nem elég a nyugdíja az ellátásra. Pár hete testvérem előállt egy ötlettel, hogy magukhoz vennék a nagyit, de mivel több éve nem tartják a kapcsolatot velünk, az ügyvédjük keresett fel. Megkérdezték, hogy hozzájárulunk-e hogy magukhoz vegyék, de nem hittük, hogy ott a nagyinak jó dolga lesz nemet mondtunk. Azt hittük, hogy ezzel vége is. Ámde pár napja azzal szembesültünk, hogy az otthonból elvitték a nagyi személyijét (elvileg meghatalmazást is aláírattak vele, bár ő nem emlékszik rá és nem is fogja fel: Demencia 3.fok), amivel átirányították a nyugdíj kifizetését a saját számlájukra és a bankszámláját is lenullázták, elvinni meg csak egy-egy napra viszik el.
A baj, hogy a nagyi állandó ellátási helye még mindig az otthonban van, legalább 2 hónapig kell is fizetni utána, mivel a szerződés akkor jár le (3 havonta kell megújítani, most volt), és nincs miből kifizetni az otthon díját. És perrel fenyegetőzik, hogy csalással lett a nagyi az otthonba szállítva. Eddig nem tudom miért nem jutott eszébe, bár természetesen nem volt csalás, hiszen szociális munkás járt el az ügyben.
Magyarázat a résztvevők anyagi helyzetére:

  • Nagyi: nyugdíjas semmilyen ingatlannal nem rendelkezik,
  • gyermeke (szülőm): szintén nyugdíjas;
  • másik szülőm: szintén nyugdíjas;
  • én, mint unoka: egyedülálló munkanélküli vagyok (jelenleg);
  • másik unoka, testvérem: tehetős (8 szobás ház, 2 terepjáró, több gyerek és hatalmas zenekaros partik stb.).

Ezeket egyáltalán nem irigylem tőle, boldog vagyok, hogy neki erre telik, de az nem tesz boldoggá, hogy a szüleimet idegileg és anyagilag is tönkre akarja tenni.
Kérdésem, hogy ebben az esetben mi a teendő? A szülőm hogyan fizesse ki az otthon díját? Köteles-e kifizetni az ellátás díját ebben az esetben? Hova fordulhat segítségért? Lehet-e rávenni törvényesen a testvéremet, hogy ők fogadják be a nagyit ezek után? Vagy eltiltani a nagyitól a testéveremet lehet-e (eléggé ellenünk hangolták szegényt)?

Kérem, hogy mielőbb segítsenek ötletekkel, félek, hogy az idős szüleim az idegeskedésre rámennek.

ObudaFan # 2010.11.15. 13:12

Gondnokság alatt van a nagyi?

LAME # 2010.11.16. 19:18

Nem áll gondnokság alatt a nagyi.
Testvéremék előálltak azzal, hogy most már maradna is náluk, nem vinnék vissza a nagyit, de akkor hogy fizetem a számlát? Ráadásul szülőmnek visszavonatták az otthonnal kötött szerződés miatt írt meghatalmazását (nagyi meghatalmazta szülőmet, hogy a nevében eljárjon), ügyvédi meghatalmazással vonattak vissza mindent. De akkor kérdem én, hogy a szülőm már nem is tudja felbontani a szerződést vagy a szerződés végéig (jan.31) mint aláírónak joga is marad változtatni? Illetve ebben az esetben is kötelesek vagyunk kifizetni a hátralévő időszakot az otthonnak, vagy mivel a gondozott fizet (ami ugye nagyi), így mi adósság nélkül szállhatunk ki????

Kérek segítséget, mert egyre kevésbé értem a jogi részt!!!

Köszi

ObudaFan # 2010.11.17. 10:52

Látni kellene a szerződést.

*manka* # 2010.12.02. 16:39

Tisztelt Jogi Szakértők!
Következő kérdéssel fordulok önökhöz:
Mire megindítottuk volna nagymamám gondnokság alá helyezését, a háziorvosa már megtette helyettünk. Erről utólag értesültünk a doktornőtől a megindítást követöen 3 héttel. A dr nő elmondása szerint már elmeorvos is megvizsgálta. Erről sem tudtunk. Szóval elméletileg "sínen" van az ügy. A dr nő telefonon azt mondta, ő sajnos semmit nem tud ennek az eljárásnak a lefolyásáról, de azt igen, hogy a nagyi mereven elzárkózik attól, hogy bármelyik unokája gondnokolja (mi vagyunk a legközelebbi hozzátartozói).

1. Akkor most mit kell, lehet tenni? Van egy nagymamánk, akihez jogilag semmi közünk nem lesz és egy vadidegen fogja irányítani ezentúl az életét?
Sajnos a háziorvosával évente ha egyszer találkoztunk. 2. Hogy indíthatta meg az eljárást a megkeresésünk nélkül?
A nagymamának meglopatásos téveszméi vannak. Többek között minket gyanúsít azzal, hogy elvettünk tőle pénzt, meg még másokat is ilyen-olyan tolvajlásokkal az ismeretégi köréből. Persze egy sem igaz, mert közben rájöttünk, azt sem tudja kiknek osztogatta el a pénzét!
3.Hogyan dönthet ezek után arról, ki gondnokolja?
Fáradozásukat előre is köszönöm!

*manka* # 2010.12.02. 16:55

Még valami.
4. Ebben a formában mennyi idő alatt zajlik le az eljárás?
5. Mi lesz így a nagymama sorsa? Hatóságilag berakják egy intézménybe? Egyedül már nemigen maradhat.
6. Mi lesz az ingatlan sorsa? Fele részben a nagyié, másik felén testvéremmel osztozunk, haszonélvezet van rajta.
7. Ha valami csoda folytán megváltoztatja a véleményét rólunk, lehetek én, vagy a testvérem a gondnok?
Köszönöm türelmüket!

Dr.Attika # 2010.12.02. 17:03

A háziorvos nem jogosult az eljárás megindítására. csak jelzési joga van a gyámhatóság felé. A gyámhatóságnak is fel kell hívni a hozátartozókat perindításra és csak akkor indíthatja, ha a hozzátartozók nem teszik meg 60 napon belül. pontsoítani kell, hogy mi történt. Igy a bíróság el fogja utasítani a keresetet.

*manka* # 2010.12.02. 18:26

Dr. Attika!
Nagyon hálás vagyok a gyors válaszadásért!
Szándékomban állt felkeresni holnap a gyámhivatalt. A háziorvost is szerettem volna, de sajnos ő kitért a személyes találkozás elől.
Valószínűleg megjelenek még itt ebben a témában, amíg a végére nem érünk a dolognak.
Még egyszer köszönöm a segítséget!

*manka* # 2010.12.05. 08:21

Tisztelt Szakértők! Dr.Attika!
Ismételten megköszönöm a gyors segítséget, tájékoztatást!
Időközben voltam az illetékes gyámügynél, az orvos egyenlőre valóban csak jelzéssel élt, mellékelve az elkészült pszichiáteri véleményt! Ezért ezúton is elnézést mindenkitől!
Az ügyintéző javaslatára Én indítom meg az eljárást, mondván így a leggyorsabb. Igyekszem minden szükséges papírt a lehető legrövidebb úton beszerezni, bár a szégyen majd megöl emiatt.
Mégis mit remélhetek? Mennyi ideig húzódik ez az eljárás?
Az már biztos, hogy hivatalból kirendelt gondonoka lesz a maminak, mert a családból senkivel nem hajlandó együttműködni, és valjuk be őszintén , 4 hónapos terhesen, 100 km távolságból, nem is biztos, hogy értelme lenne ragaszkodnom ehhez a "megtiszteltetéshez".
Vajon a gondnokától kérhetek majd rendszeres tájékoztatást, kapcsolattartást?
Mi történik akkor, ha a mamika az eljárás alatt, nem lesz hajlandó együttműködni? Értem ez alatt, meg kell, hogy jelenjen majd elmeorvosi szakértő előtt. Kényszeríthető valami módon? Vagy adjunk elő egy mesét, hogy ilyen-olyan orvosi vizsgálat lesz? (Kiráz a hideg mindkét lehetőségtől!)
A bíróságra be kell nyújtanom a tulajdoni lapokkal együtt egy keresetlevelet. Ennek mit kell tartalmaznia?
Tele vagyok kétségekkel, kérdésekkel! Fájdalmas helyzet ez!

Dr.Attika # 2010.12.05. 09:12

Kedves Manka!
Nagyon szívesen. Valóban nem kell elvállalnia a gondnokságot. Vannak erre szakképzett, hivatásos gondnokok. Őket elszámoltatja a gyámhivatal, úgyhogy ellenőrizve vannak. Innentől kezdve a nagymama peres ügyében ő jár el, önnek nem kell vele foglalkozni.

Zsanett88 # 2010.12.16. 14:14

Tisztelt Szakértők!
Nekem lenne egy komplex problémám.A mi ügyünk valamennyire előrehaladott de annyira azért nem,hogy teljesen megoldódna...
Egy-két háttérinformáció.Anyukám húgáról lenne szó.Én lakok együtt vele és a másik nagynéném (idősebb nála) aki nevén van a ház és ő az egyedül tulajdonos.Renáta (ő az illető) cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll, van egy kijelölt gondnoka,a családból senki nem vállalta.Van papírja az elmebetegségéről és leszázalékolták.Szednie kéne a gyógyszereit,nem szedi ha szedi akkor iszik rá.Alkoholizál és érdekében áll,akkor verekszik és ha még jobban behülyül akkor kést is fog.Nah most a mentők,háziorvosok nagyon már ki sem jönnek mert hogy addigra Renáta lehiggad mire kiérnek és még minket néznek hülyének hogy minek hívtuk ki őket.Elmeorvosi szakértők is nagyon jónak találják mindig az állapotát,orvosok előtt mindig nagyon jól viselkedik.Otthon meg egy lopós verekedős alkoholista állat.A nagyobbik nagynéném, Helga volt 18 éves koromig a gyámom, én most 22 éves vagyok és 110 km-rel arréb járok egyetemre de sokszor nem tudok otthonról kérni anyagi támogatást mert Reni ellopja vagy "kiharcolja" az össze pénzét a nagynénémtől.Helga nem tesz semmit már az ügyben azt mondja nincs remény de én meg nem bírom hallgatni még telefonban sem a sírását meg azt hogy ő öngyilkos lesz meg hogy nem bírja már.A gondnokáról szólva.Mi ennek a gondnoknak a kötelessége???Reni hozzánk csak be van jelentve,nincs semmi joga a házhoz,hogyan lehetne kirakni?A gondnoka csak annyit csinál hogy elküldi postán a fele nyugdíját és ennyi.Ha eljött,be sem jött az ajtón, kint az utcán odaadta a pénzt és már ment is.Nagyon mérgesnek, tehetetlennek és elkeseredettnek érzem magam.Lassan én hülyülök bele hogy senki nem akar semmit tenni.Novemberben volt egy felülvizsgálati tárgyalás a gondnokság fokáról amire senki nem ment el.Február elsejére napolták el.Esetleg ott lehet valamit tenni???Elmenni és meggyőzni a bíróságot valamilyen módon hogy nem való emberek közé még ha az orvos azt is mondja?!
A skizofréniáról szólva mert hogy azt állapították meg nála, az én anyukám 90 %-os mellette nőttem fel és ő nem csinált ilyen dúrva dolgokat mint a Reni pedig a Reni csak 67,5%-os.És anyám nem tudott orvosok előtt sem jól viselkedni ha rosszul volt.Amugy ezt a betegséget én is igen jól el tudnám játszani,ismerem az összes tünetét elvégre 14 évet éltem anyukámmal,könnyen kaphatnék rokkant nyugdíjat meg alkoholizálhatnék meg bárkit nyakon szúrhatnék akkor sem érdekelne senkit.Elhiszem hogy a Renáta igen jól érzi magát a bőrében,de sokáig ez így nem mehet már tovább mert nem várom meg hogy valamelyik éjszaka szépen megfojtson a párnával,másnap meg közölné az orvosokkal hogy ő nem emlékszik...Azért nem tudom hogy ki mennyit tudna kezdeni ezzel...Mindenesetre nagyon kis okos...Mert még mindig ott él a házban,élősködik.Nagyon szeretnék valami bíztató tanácsot kérni ezügyben mert tényleg nem tudom mit kéne cselekedni.
Előre is köszönöm.Kalán Zsanett

Betti82 # 2010.12.21. 22:32

Tisztelt Szakértők!

Egy kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni, amely már régen foglalkoztat, és eddig pontos választ sehol sem kaptam. Röviden: öcsém gondnoka vagyok, van egy közösen örökölt házunk. Ezt szeretnénk eladni. A kérdésem az lenne, hogy az ebből befolyt összeget csak olyan ingatlan megvételére használhatjuk, amit közösen veszünk meg, vagy pedig felezhető az összeg, hogy saját belátásunk szerint rendelkezzünk ezzel a pénzzel?
Köszönöm válaszukat!
Betti82

Tordesillas # 2010.12.22. 08:35

Ha az öcs lakhatása biztosan, tartósan megoldott és érdekében áll az örökölt ház eladása, akkor fogja engedélyezni a gyámhivatal.
Az összeg azután felezhető, maga azt csinál a részével amit akar.

asgard # 2011.01.22. 17:51

Elég komplex az ügy, de remélem tudtok tanácsot adni:

Szóval nemsokára átveszek egy hagyatékot édesapám után, ami egy ingatlan, megterhelve tartási, haszonélvezeti és elidegenítési joggal egy idős hölgy felé. Tehát édesapám tartásban volt az idős hölggyel.

Viszont hamarabb meghalt, mint az eltartott, nagyon sok mindent megtett édesapám az idős hölgyért, ha ő nem lett volna akkor a hölgy szerintem már nem is élne. Ezt az idős hölgyet kizáró gondnokság alá helyezte a gyámhivatal, berakta egy szociális otthonba, gondnokául egy olyan hölgyet rendeltek ki, aki nemrég ment nyugdíjba a gyámhivatalból.
Azt tudni kell, hogy az eltartott néninek nagyon-nagyon vastag bankszámlája van. Erre lent még visszatérek.

Most elgondolkodtam arról, hogy én hogy vegyem át a hagyatékot, mert nem biztos, hogy el bírom tartani én a nénit, mert nincs rá pénzem. Ezzel kapcsolatban beszéltem a volt gyámhivatalos nővel, aki most a néni gondnoka. Ő azt mondta, hogy vegyem át az ingatlant a tartással együtt, viszont ő garantálja, hogy ez a tartás csak névleges lesz, a haszonélvezetet és az elidegenítést ő leveszi a közjegyzőnél, mert a néninek van pénze, nyugdíja és ebből futja a szociális otthonban a gondozása, stb. illetve a néninek a házra sincs már szüksége, mivel már szoc.otthonban marad.
Ennek fejében -hogy ezeket leveszi a közjegyzővel- csak a tartás marad, amit én egy megállapodott összegben csak a ház eladásakor kifizetek a néninek, vagyis neki a gondnoknak, és addig pedig nem lesz a nénire költségem.
Én nekem nem kell a néni pénze, csak mondjuk a házból egy nagyobb összeg, mert édesapám belehalt és a néni ápolásának is köze van a halálához.
Na most ez szép és jónak tűnik, én bele is mennék, de utánajártam, hogy igazából el is vehetné a gyámhivatal az egész házat, mert nem bírom eltartani a nénit.
Nem tudom, hogy miért ilyen kedves és segítőkész a gondnok hölgy, aki mellesleg két hete ment nyugdíjba a gyámhivatalból, miért ígért ilyen jókat? Szerintetek lehet alapja? Nem lehet, hogy át akar verni? Nem lehet, hogy az idős néni bankszámlája érdekli és ezért ilyen "segítőkész"? Mire figyeljek a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt, ha ebben a gondnokkal megállapodok?
Mire figyeljek, hogy nehogy átvágjon és tényleg nekem kellejen eltartanom a nénit. Mert akkor inkább visszaadom az örökséget az államnak.

vezsu18 # 2011.01.26. 15:17

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
2008 évben történt egy 54 éves hölggyel egy baleset elütötték zebrán, ebből kifolyólag 90%rokkant lett(100%munkaképtelen) jelenleg otthonban van. Egy fia van aki 2 naponta látogatja, és ő lett a gondnoka. A fia kérelmezte a gondnokságot azt hitte könnyebb lesz így a hivatalos dolgokat intézni, de NEM minden nagyon nehéz lett. Például 2008 óta nagyon sok pénzt fordított a fia az anyukájára abból a pénzből amit a fiú keresett, és erre kártérítést is kapott utólag, de ez a kártérítés ami a fiát illeti azt a gyámhivatal zárolta és nem tud hozzáférni senki, mert mostani számlákat kérnek. De ez a költség az utóbbi két évben főleg a baleset után merült fel(kórházi ktg, orvosok,étkeztetés, látogatás 200km távolság, stb.) és ez egy szörnyű helyzet. Emellett van egy lakása a balesetet szenvedő hölgynek amin 10 millió hitel van, ezt a lakást valaha el tudják-e adni? Jelenleg mivel leszázalékolták a hölgyet a fia fizeti a törlesztést, de a lakás az anyukája nevén van. Ha el lehet adni akkor hozzá lehet-e férni annak a lakásnak az árához vagy azt is zárolják, és senkinek nem lehet hozzáférni? Ha nem lett volna a balesete akkor a fiának akarta adni a lakást amikor kifizeti a hitel nagy részét, de most neki tudja e adni valamilyen módón?

Kérem segítsenek...

Tanácstalanok vagyunk ...
Köszönöm
Zs

ObudaFan # 2011.01.27. 11:24

El tudja adni, a gyámhatóság hozzájárulásával. Ahhoz pedig az kell, hogy a gondnok kimutassa, hogy ez a gondnokolt érdekében áll. Az ajándékozás viszont nem fog menni.

ObudaFan # 2011.01.27. 11:33

asgard

Ha ilyen megállapodást kötnél, akkor ezt ügyvéd nélkül ne tedd.

guti # 2011.01.27. 12:51

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
Édesanyán évek óta kizárólagos gondnokság alatt áll. A gondnoki teendőket én (fia) látom el.
A nyugdíja megmaradó része gyámi-betétkönyvben kerül elhelyezésre és ez mára már jelentősebb összegnek tekinthető. Egyéb vagyona nincs.
Azt szeretném tudni, hogy halála esetén ez a betét hogyan öröklődik? Jelent-e valamit, hogy a gondnok és az örökös ugyanaz a személy? Mi az eljárás rendje? Terheli-e adó az örökölt összeget ?
Szeretném továbbá tudni, ha én halok meg előbb, mi történik a gondnoksággal? És az örökösödés, hogyan alakul? ( feleségem, két felnőtt gyermekem van.)
Köszönettel

ObudaFan # 2011.01.27. 13:46

Azt szeretném tudni, hogy halála esetén ez a betét hogyan öröklődik? Jelent-e valamit, hogy a gondnok és az örökös ugyanaz a személy?

Nem.

Terheli-e adó az örökölt összeget ?

Nem.

Szeretném továbbá tudni, ha én halok meg előbb, mi történik a gondnoksággal?

Új gondnokot kell kijelölni.

És az örökösödés, hogyan alakul? ( feleségem, két felnőtt gyermekem van.)

Ha más leszármazója nincs a gondnokoltnak, akkor a két gyermeked fog örökölni.

Senora # 2011.01.27. 17:41

Tisztelt Válaszadó. Szeretném megkérdezni, hogyan kell intézkednem, ha a nagyon beteg gondnokoltam elhalálozik. Vagyona, csak a betétkönyve, amibe a befizetett nyugdijából fennmaradó összeget befizettem, amikor nem volt rá szükséglete. A gondnokoltam fogyatékos, nem kommunikál, betegségének utolsó stádiumában van. Édesanyám volt élettársának a fia, akit édesanyám sulyos betegsége miatt átadott nekem, hogy hivatalosan is folytassam a gondnokságot.

Mint gondnok, halálesetkor hogyan kell intézni a temetést?
A betétkönyvből a gyámtól mikor kérhetek pénzt a temetésére?

A fenn maradó összeg kit illet meg?

Az összeg 1 millió. A vagyonával nekem, mint gondnoknak kell elszámolnom a Gyám felé, ezért szeretném tudni, hogyan kell intézkednem. Tisztelettel Köszönöm válaszukat.

Tordesillas # 2011.01.27. 18:24

Senora

Először is, ha még nem tud róla a gyámhivatal, akkor be kell nekik jelenteni, hogy hol és mikor halt meg a gondnokolt.

Ahogy a gondnokolt meghal, a gondnok tisztsége is megszűnik.

A temetési költséget kifizeti a pénzintézet, legalábbis az OTP a volt gondnoknak számla alapján.

A fennmaradó összeg vélhetően a törvényes öröklés rendje szerint fog öröklődni.

A végszámadást az örökösök felé kell előterjeszteni.

póniló # 2011.04.08. 13:34

Üdvözlök Mindenkit!

A barátnőm szeretné a nagymamáját hivatásos gondnokra bízni, mert neki nincs elég kapacitása, csak azt szeretné tudni, hogy ennek van-e anyagi következménye rá nézve??
A nagymámank van nyugdíja tudtommal, de egyedül él és másra nem tudnak számítani. A nagymama nagyon rossz pszichés állapotban van, ezt a megoldást már többen tanácsoltuk neki!

Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2011.04.08. 15:44

Gyámhivatal és bíróság, ez az ügymenet, költségbe nem kerül. Kijelölhetnek külső személyt is mint gondnokot - ha nem vállalod...

monalisa1 # 2011.04.08. 15:45

Vagyis ha a barátnőd nem vállalja fel a saját nagymamáját...