Öröklés


MajorDomus # 2012.07.24. 18:34

Egy hét alatt megvan az átírás.

Egyébként az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz.

Tehát nincs akadálya az elAdásnak

monalisa1 # 2012.07.24. 18:00

Dr.Attika, az autó forgalmijában az elhunyt neve szerepel...

Dr.Attika # 2012.07.24. 17:56

Kedves akatona!
Nyugodtan írja alá az adásvételit. Édesapja halálának pillanatában ön tulajdonosa lett a gépkocsinak. A hagyatéki végzés ezt csak deklarálja. Jogszeűen ön a tulajdonos.

monalisa1 # 2012.07.24. 17:55

Bár az autót már megörökölted - az már a te tulajdonod -, de amíg a hagyatéki eljárás le nem zajlik, az okmányiroda nem írja át a nevedre. Tehát ami hivatalosan nincs a neveden azzal szabadon nem rendelkezhetsz.

Persze ez csak az én laikusi véleményem.

akatona # 2012.07.24. 17:19

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Ismét segítségüket szeretném kérni.

Édesapám két hónapja meghalt. Volt a tulajdonában egy gépkocsi. Nekem nincs jogosítványom, és jobb is az emberiségnek, ha nem vezetek :)

A hagyatéki tárgyalás csak szeptemberben lesz valamikor. Nincs semmi eltitkolt gyerek, semmi váratlan egyéb örökösjelölt. Most viszont lenne vevő az autóra. Sőt, ezzel indulnának egy magyarországi nyaralásra.

Én még hivatalosan nem írhatom alá az adásvételi szerződést, hiszen nincs meg a hagyatéki végzés.

Azt meg tudjuk-e oldani, hogy "kölcsönadás" vagy bármilyen formában addig tudja használni más az autót?

Ha igen, akkor kell-e írnunk valamilyen papírt az esetleges felelősségvállalással kapcsolatban, ha netán balesetet okoznának vagy szenvednének?

A gépjárművön természetesen van kötelező biztosítás.

Segítségüket előre is megköszönve:

Üdvözlettel:
Katona Ági

MajorDomus # 2012.07.22. 19:38

Ha ott lemondtak,akkor azzal pont.

sönike63 # 2012.07.22. 17:08

Kedves ObudaFan!
A közjegyző megkérdezett minden résztvevő törvényes örököst,hogy egyetértenek-e a végrendelettel és azt mondták hogy igen aztán aláírtunk egy papírt de megmondom őszintén nem tudom mi volt benne.A közjegyzőtől nem jött még a határozat.
Köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2012.07.22. 17:00

Elévülési ideje az nincs, de ha lemondtak kifejezetten az esetleges jogukról, akkor azt nem tudják majd érvényesíteni. Tudni kellene, pontosan milyen nyilatkozatok voltak.

sönike63 # 2012.07.22. 15:14

Üdvözlöm a Szakértőket!
Végrendeleti örökös vagyok,keresztanyám rám hagyta a házát.Meg volt a hagyatéki tárgyalás ahol senkinek nem volt kifogása a végrendelet ellen.A közjegyzőnő közölte hogy megfogjuk kapni a határozatot/végzést nem tudom melyik a helyes.Nekem kell fizetnem a közjegyzői díjat a postaköltséget és természetesen az örökösödési adót.Kérdésem hogy mi van akkor ha valamelyik törvényes örökös meggondolja magát, és mégis igényt tart az örökségre és megtámadja/érvénytelenítteti a végrendeletet és bírósághoz fordul.Én kifizetek minden költséget és közüzemi számlát a házra és ha mégis megtámadják évekig futhatok a pénzem után?Nincs elévülési ideje? Bocsánat ha hülyén fogalmaztam!
Előre is kösz!!

ObudaFan # 2012.07.22. 12:29
  1. Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, bejegyzett élettársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne. Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
  2. A kérdés nem könnyen értelmezhető, mert a végrendelet szerint eleve minden a tiéd. A kötelesrészi igényről egyszerű nyilatkozattal le lehet mondani. Ha mégis lenne olyan igény, ami a végrendelet ellenére a kötelesrészen túl jár nekik, édesanyád visszautasítása esetén a helyén a leszármazói örökölnek, azt te tudod, hogy egyedül vagy-e. Nagynénéd esetében viszont ebben a helyzetben az elfogadás és a neked ajándékozás a járható, még ha illeték szempontjából ez kedvezőtlen is.
  3. A 2. válasz végén írtakat leszámítva nem.
  4. Amiben megállapodtok. Ha nem lesz megállapodás, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani, és majd a perben szakértő megmondja, hogyan és mennyiért legyen megszüntetve a közös tulajdon.
  5. Azt legfeljebb az ő részére terhelhették.
dildy86 # 2012.07.22. 12:08

Üdvözlöm!

A segítség reményével fordulok Önhöz.Nagypapám idén áprilisban elhunyt. Nagyon közel állt hozzám, így 2006- ban írt egy végrendeletet (Közjegyzői okirat), amiben lefektette, hogy az ő ingatlanrészét (8/16-od rész), meglévő ingóságát, készpénzét kizárólagos örököseként rám hagyja. Mamám már 2002-ben elhunyt, papámnak adóssága nem volt. Azonban Nagypapámnak van 4 gyereke, ők a törvényes örökösök, én gondolom, csak egy "végrendeleti örökös" vagyok, ha lehet így nevezni. A tervem az, hogy hagyatéki eljárás után megszeretném vásárolni a házat.

  1. kérdésem: Egy jogi személy azt mondta, hogy a végrendelet ellenére a törvényes örökösöknek jár az ingatlanból a Papám részének (8/16) a fele, és a másik felével rendelkezhetek én.Ez így igaz lenne?
  2. kérdésem: Aug 1-jén lesz a hagyatéki tárgyalás, Anyukám és egyik nagynéném le szeretne mondani a részéről az én javamra. Ez hogy lenn megoldható úgy, hogy az ő részük ténylegesen csak az én javamra menjen?
  3. kérdésem: Az ingatlan értéke 2 millió forintra lett felbecsülve, más ingatlanja nem volt, az ingósága 25 ezer forintra lett leltározva. Kell- e illetéket fizetnem az örökösödés miatt?
  4. kérdés: Az ingatlant meg szeretném vásárolni a későbbiekben, a hányad részek kifizetésekor ugyanúgy ezt a 2 millió forintot (hagyatéki előtti értékfelbecsülést) kell figyelembe venni? Mi ennek a menete? Ingatlanvásárlásnál mennyi lesz az illeték?

Az egyik nagynéném nagyon pénzéhes.

5. kérdés: Ez a pénzéhes nagynéném még 2002. decemberben a mamám halálát követő hagyatéki eljárás ráeső közjegyzői díját nem fizette be: 3000 forint. Ez az összeg mekkorára nőhette ki magát mostanra?Mit lehet ezzel a dologgal kezdeni, mert mint kiderült ráterhelték a házra?

Válaszát és fáradozását előre is köszönöm!

nicea # 2012.07.21. 12:35

Köszönöm a válaszokat!

csucsuska:)

ObudaFan # 2012.07.19. 11:09

Elég. A különbség az, hogy az előbbi esetben már most biztos lehetsz abban, hogy ez így is lesz.

vibcsi # 2012.07.19. 11:05

Köszönöm a választ. Mindenképpen kell az írásos szerződés az örökség lemondására ahhoz, hogy lányom helyett mindent a két unokám örököljön? Nem lenne elég a megörökléskor a lányomnak visszautasítani az örökséget? Mi a külünbség a két eljárás között?

ObudaFan # 2012.07.19. 06:43

A temetési költségek azért terhelnek. A közüzemi költségek csak akkor, ha örököltél is valamit, az örökség erejéig.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.19. 05:24

Sem egyik, sem másik nem szükséges a "mentesüléshez".

nicea # 2012.07.19. 03:33

Ahhoz, hogy a rám hagyott adósság alól mentesüljek, alá kell írnom egy a hagyatéki eljárás (ingóságokra) lefolytatásáról lemondok? Illetve, kijelentem, hogy az elhunyt után ingatlan, avagy más kötelező leltározás alá eső vagyontárgy nem maradt? Ez utóbbit honnan tudhatom biztosan?

ObudaFan # 2012.07.18. 20:17

Akkor is,ha a szomszédok igazolják,hogy csak én tartottam vele a kapcsolatot?

Ennek semmi jelentősége.

MajorDomus # 2012.07.18. 19:29

Ha előkerülnek az örökösök,akkor kifizeted őket a nyaraló árából.

Ennél kilátástalanabb helyzetbe soha ne kerülj.

szatisz # 2012.07.18. 15:40

Örököltünk egy házat engem a testvérem kifizetett belőle. Igaz nem tisztességesen mert a ház értéke 10-millió a bank szerint mert hitelből fizettet ki.De ezt a hitelt csak úgy tudta felvenni ha én előre lemondtam az ingatlanról magyarán az örökségemről. A szerződés szerint 1-év alatt kell elköltöznöm,de nekem még kellene egy kis idő még a másik házat megveszem. Lehet e vala hogyan egy kis időt nyernem hogy tudjak maradni az ingatlanban .Még rendezem a lakhatásomat?

Sherlock # 2012.07.18. 14:20

Mi abban a kilátástalanság ha oldalágról jön 2 db 1/3 ingatlan?

csucsuska # 2012.07.18. 12:49

anyamaci22
ez nem szép tőled, hogy mindent egyedül akarsz...a törvény szerint őket is megilleti a részük..

csucsuska # 2012.07.18. 12:47

nicea!
Együtt érzek veled, hasonló cipőben járunk, én teljesen megértelek! :-)

anyamaci22 # 2012.07.18. 12:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A télen hirtelen elhunyt édesapám egyetlen életben maradt testvére.Gyerekei nem voltak,és már a testvérei sem éltek.Egyedül velem és családommal tartotta a kapcsolatot,mi látogattuk is őt.Rajtam kívül van még 2 unokatestvérem,akikről több,mint 25 éve semmit sem tudok,a lakóhelyük is ismeretlen számomra.Nagynéném hirtelen hunyt el,végrendeletet nem hagyott,mert pontosan azon a napon történt a halála,amikor is a közjegyzőhöz indult.Tegnap megtörtént a hagyaték tárgyalás,és a Közjegyző Úr szavaiból itélve,nem nyugodhatok meg,hogy egyetlen örökös vagyok,mert ha időközben előkerül a másik 2 örökös,őket ugyanúgy illeti az örökség,mint engem.Tényleg ennyire kilátástalan a helyzetem?Akkor is,ha a szomszédok igazolják,hogy csak én tartottam vele a kapcsolatot?És mire számíthatok egyáltalán az örökségemmel kapcsolatban,ami nem más,mint egy budapesti lakás és egy nyaraló?
Válaszát előre is megköszönve:
Ágnes

nicea # 2012.07.18. 12:36

OFF:
MajorDomus!

Nos, a temetésről már így is - úgy is lemaradtam.

Ha időben tudom meg a hírt, talán elgondolkodtam volna rajta. Bár erős a gyanúm, hogy én is annyit tettem volna érte, amennyit ő értem: SEMMIT.

Illetve, ő azért "tett értem" ezt-azt; a teljesség igénye nélkül:

  • Pl.: neki köszönhetem, hogy az "apa" egy tökéletesen üres és értelmezhetetlen fogalom számomra
  • zsenge gyermekkoromban hosszú éveken keresztül nagyon durván terrorizált minket édesanyámmal (rémtörténetek egész sorát tudnám ide írni)
  • semmit sem tudott rólam, még a nevemet sem! Ha szólítani akart, azt mondta, Gyere ide!, vagy megnézte a személyi igazolványát...
  • kicsi (vasárnapi) gyerekként kocsmából-kocsmába hurcolt, ahol vagy azt néztem, hogyan iszik, vagy vártam rá a férfi WC előtt, ezeken a láthatásokon időnként öntudatlanra itta magát... (további rémtörténetek)
  • sohasem kaptam tőle semmit, sem Karácsonyra, sem születésnapomra, sem semmikorra, még szavakat sem
  • később egyáltalán nem látogatott
  • felnőttként én kerestem meg, de mindazt az agressziót, amit gyermekkoromban zömmel édesanyám ellen, ekkor már ellenem fordította
  • 15 év terápiába telt, hogy ilyenekről beszélni tudjak

...

Jó fej volt az öreg mi? Még humora is volt, hogy így búcsúzóul kizárólag adósságot hagyott rám.