Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 07:33

az ajándékozás a legolcsóbb megoldás.
Az öröklési is illetékmentes.
És az ajándékozásnak megvan az a hátránya, hogy ha az örökhagyó 15 éven belül meghal (amire azért egy 70 éves személynél számítani kell), a gyermekek köteles részének alapjába beleszámít.
Szóval egy lemondás az örökségről talán jobb lenne. Ha nem is olcsóbb.

MajorDomus # 2012.07.18. 07:23

Egyébként úgy gondolod hogy csak akkor lennél köteles tisztességgel elkaparni s saját apádat ha milliókat hagyna rád ?

MajorDomus # 2012.07.18. 07:21

A temetési költség hagyatéki teher,amiért az örökséged erejéig felelsz.

Ah önkormányzati lakáshoz akkor lenne jogod ha oda be lennél jelentve,vagy mint bérlötársi jogviszonyban szerepelnél,de ez s hajó már elúszott.

nicea # 2012.07.18. 06:32

Kedves szakértő!

Az "apám" (hú, de nehéz leírni), aki sohasem törődött velem meghalt. Nem hagyott rám mást, csak adósságot.

Temetéséről az önkormányzat gondoskodott (nem kaptam értesítést a haláláról). Miután azonban tudomást szereztem a történtekről, az önkormányzati ügyintéző arról tájékoztatott, hogy a temetési költségek és a közüzemi tartozások engem illetnek kamatostul.

"Apám" egy önkormányzati bérlakásban lakott, amit azóta már kiadtak. Bútorai, ingóságai semmilyen értékeket nem képviseltek.

Valóban fizetnem kell, (legjobb tudomásom szerint a hagyaték értékéig kellene, ami ugye nincs), vagy csak az ügyintéző próbálkozott? Az önkormányzati lakást illetően megillet engem bármiféle jog? Az önkormányzatnak (vagy bárkinek) kötelessége lett volna engem értesíteni a halálhírről?

Előre is köszönöm szíves válaszát!

lajcsó # 2012.07.18. 06:31

Mindkét esetben - mivel a gyermek is meg unoka is egyeneségi rokon - az ajándékozás a legolcsóbb megoldás. Az ajándékozás során az ajándékozó ( akár te akár édesanyád) fenntarthat magának haszonélvezeti jogot az átruházott tulajdoni hányadon.

goddess # 2012.07.17. 20:09

Szeretnék tájékozódni egy kérdésben: Szüleimnek van egy kisebb értékű családi háza, mely hitelmentes.Édesapám 14 éve meghalt, így az ő részét, a lakás felének tulajdonát, én és a bátyám 1/4,1/4 részben megörököltük.A ház másik fele a még élő édesanyám nevén van. A kérdésem a következő:Az én 1/4 rész tulajdonomat át szeretném adni a három lányomnak, ilyen esetben milyen jogcímen tehetem meg, gondolok itt arra hogy ajándékozás...és hogy anyagilag mennyit kell ezért fizetnem, illeték, stb....esetleg van-e mód arra jogilag hogy ez nekem ne kerüljön sok pénzbe./Lányaim 20, 17,15 évesek/.
Másik kérdésem, édesanyám aki még benne él a lakásban szeretné bebiztosítani az öt unokáját, hogy halála után ne a két gyerekére, hanem az öt unokája nevére ruházódjon át az ő tulajdonrésze. Elég-e ilyen esetben egy végrendeletet írnia, tanúk előtt kell-e ezt megtennie vagy közjegyző szükséges hozzá? Vagy azt hallottuk hogy ajándékozás jogcímén ő mentesül az illeték alól, hiszen elmúlt 70 éves?
Előre is megköszönöm válaszát.

ObudaFan # 2012.07.17. 09:05

Az ő beleegyezése nélkül majd a halála után tudod az öröklést visszautasítani.

timmcsi86 # 2012.07.16. 15:35

Üdvözlöm!

Szintén öröklésről való lemondásban szeretném a tanácsát kérni, hova fordulhatok és hogyan lehet intézni? Édesapám és én nem tartjuk a kapcsolatot egymással már jó ideje és nem is ő volt aki felnevelt. Mivel nagyon rossz volt a kapcsolat mindig köztünk, most pedig évek óta kerüljük egymást, szeretnék lemondani mindennemű örökségről ami engem mint törvényes örökösét illetné meg, de ezt még most életében szeretném megtenni és ha lehet úgy, hogy az ő beleegyezése ne kelljen hozzá. Második házasságából is van már egy gyermeke akár az ő részére is lemondanék, vagy bármiképp amint megoldható. Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2012.07.16. 09:04

vibcsi

Írásban kell szerződést kötni az öröklésről lemondásról.

ObudaFan # 2012.07.16. 09:03

bandi007

Ha örökség nincs, akkor a hagyatéki hitelezőket sem kell kielégíteni, mert az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.16. 07:51

Leginkább a lemondás az örökségről.

bandi007 # 2012.07.16. 07:44

Jó napot!

Édesanyám halála után több bank azt mondja, hogy a hiteleit én örököltem. Hagyatéki eljárás nem lesz mivel semmilyen ingó illetve ingatlan vagyona nem volt. tehát nem örököltem semmit.
Mit tehet?

Köszönettel

vibcsi # 2012.07.16. 06:53

Üdvözlöm!
Lányom (egyetlen örökösöm) és én is azt szeretnénk, ha egyenlő arányban az ő két gyermeke örökölné utánam összes ingó-és ingatlan vagyonomat. Mik a lehetőségek?
Köszönöm
vibcsi

ObudaFan # 2012.07.12. 20:51

Elhunyt ellen indított apasági perben exhumálnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.12. 20:15

Az öröklés tulajdoni igényt keletkeztet - amíg az örökség megvan. Utána azonban már csak kötelmi igény, ami öt év alatt elévül.

MajorDomus # 2012.07.12. 20:02

Kissé morbid.
Ezért kiástad az öreget ?

Szerintem nem.

De. Az elmúlt 25 évben nem gyűjtöttél annyit hogy ne legyen szükséged erre ?

Pesze ha Onassis volna az apuka én is perelnék.

symbolic # 2012.07.12. 10:49

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogyha egy hagyatéki tárgyalás (végrendelet nem volt) után 25 évvel valaki a halott apából vett DNS mintával igazolja hogy ő is az apa gyereke, akkor meg lehet támadni a korábbi örökség szétosztását, és lehet követelni a vagyonból ennyi idő elteltével??

ObudaFan # 2012.07.11. 20:47

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

ribizli2012 # 2012.07.11. 07:48

Köszönöm a választ!
Még egy kérdés:

Édesapám elhunyt,4en örököltünk gyerekek és az özvegye.Én nem tudtam az örökségemhez jutni,mert ugye ök laknak a lakásba és ük használják a földeket is.
Van valami jogom,lehetőségem arra hogy hozzájussak az örökségemhez?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.10. 22:17

glamour

A 3 testvér volt jogosult a házra. Ismerni kellene a hagyatékátadó végzést, miért csak a nagymama lett egyedüli örökösként bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.

MajorDomus # 2012.07.10. 21:13

Glamour
Nem vagyok jogász,de szerintem nincs.

Kizárólag édesanyád nevén volt az ingatlan,te vagy az egyetlen törvényes örökös.
Ha a néni pert indít, mint felperesnek neki kell bizonyítania a jogalapot ami nem lesz könnyű és főként nem éri meg.

glamour # 2012.07.10. 13:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha a házban lévő értéktárgyakra utal, akkor az elég kevés dolog, ami megmaradt (pár régi szekrény, egy varrógép), és nincs arról papír, hogy akármelyik testvéré lenne, mamám használta azokat, amíg ott élt. Tehát semmilyen papírjuk nincs arról, hogy a ház vagy a benne lévő tárgyak körül akármelyik megilletné őket (ha mondjuk az egyik szekrényt ők vették volna, bizonyítani nem tudják, ennyi év távlatából írásosan lehetetlen).
Már évtizedek óta mindkét testvér a saját házában él, tehát szükségük se lenne semmire. A házon és a hozzá tartozó néhány bútoron kívül semmilyen vagyontárgy nincs.
Mit gondol így a dologról? Ha valamilyen információt kifelejtettem volna, kérem írjon!

Nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.10. 08:54

glamour

Ha van tulajdoni hányaduk a házban telekkönyvön kívül, akkor annak kérhetik a megállapítását. Hogy van-e, annak az eldöntéséhez azért ennél jóval pontosabb tényállás szükséges.

lajcsó # 2012.07.10. 08:36

A "Végrehajtó cég" nem hatóság. Tehát nem vagy köteles nekik semmilyen iratot kiadni.Azt megteheted, hogy bővebb tájékoztatást kérsz tőlük az iratok felhasználási célját érintően. Megfelelő válasz esetén továbbra is rajtad múlik, hogy kért iratokat odaadod nekik vagy nem.

anonyma00 # 2012.07.10. 07:08

Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakban szeretném a véleményüket, tanácsukat kérni:
Édesapám meghalt 2,5 éve.
Egy napokban érkezett, az elhunyt családjának címzett levélben arra kéri egy Végrehajtó cég a hozzátartozókat, hogy küldjék el nekik a Halotti anyakönyvi kivonatot és a Hagyatéki végzés másolatát.

A Hagyatéki végzésben nincs tartozás megemlítve.

Ez a levél meglehetősen meglepett 2,5 után, nem tudom, hogy mire számíthatok és hogy pontos címzés nélkül köteles vagyok-e beküldeni nekik ilyen bizalmas dokumentumokat mindenféle háttér információ nélkül?

Esetleg volt valami adóssága édesapámnak, amit most majd rajtam akarnak érvényesíteni?!

Válaszukat előre is köszönöm!