Öröklés


glamour # 2012.07.09. 14:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő ügyben szeretnék tisztán látni, és ebben kérem az Ön segítségét.

Nagymamám házát halála után édesanyám örökölte, mivel ő az egyedüli gyereke, így a hagyatéki tárgyalás gyorsan lezajlott, és édesanyámé lett a ház.
Most, fél évvel később a mamám egyik testvére (3-an voltak testvérek) azzal fenyegeti őt, hogy elperli tőle a ház harmadát, mert úgy véli, az őt illeti. Pár évtizeddel ezelőtt a 3 testvér és az anyukájuk ebben a házban laktak, de a két testvér azzal mondtak le a saját részükről (szóban, mindenféle papír megírása nélkül), hogy a húguk lesz a az idős anyjuk gondviselője. Miután a dédim meghalt, mamámé lett teljes egészében a ház.

Az lenne a kérdésem, hogy a testvéreknek van-e bármiféle joguk ahhoz, hogy megtámadják a hagyatéki tárgyalás eredményét vagy mamám tulajdonjogát megkérdőjelezzék.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.09. 10:51

Monorita

Dehogynem.

ribizli2012

Édesapád testvére 50%-ban, édesapád gyermekei pedig 12.5-12.5%-ban.

ribizli2012 # 2012.07.09. 06:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Következő kérdeésem lenne:

Édesapám elhunyt 2 éve, 4 gyermek maradt utána.Az Ő édesanyja él,ki a törvényes örökös az Ő édesanyja után.Édesapámnak van egy testvére.

Tisztelettet!

Monorita # 2012.07.08. 08:07

Köszönöm a választ.

Sajnos, azt is mondják, hogy csak a legközelebbi élő hozzátartozó örököl, azaz az elhunyt testvérek gyermekei nem. Nem tudok kiigazodni, de majd lassan kiderül...

Ui. amikor a férje meghalt, a férj testvéreinek a gyerekei jelentkeztek az örökségért, de szerencsére nem lettek bejegyezve, így egyszerűbb volt az eljárás. Mindent a házastárs örökölt. Még el sem intéződött jóformán minden, már ő is távozott...

Summoning88 # 2012.07.07. 19:19

Nem akartam kifogásolni, hogy (teljesen érthető módon) csak véleményt fogalmaztak meg! Köszönöm, hogy válaszoltak egyáltalán!
A közjegyzőt érdemes volt felkeresni, mert ő határozott és részletes választ adott.

ObudaFan # 2012.07.07. 13:39

Mivel ügyvédektől nem kaptam olyan választ, amiben nem csak véleményt, hanem biztos választ fogalmaznak meg

Olyat a bíróságtól lehet majd kapni, ha odáig jut a dolog, és ahhoz nem elég e-mailben az ügy néhány adatát megadni.

MajorDomus # 2012.07.07. 09:31

A ,,tett,, és a ,,segítség,, nem feltétele a törvényes öröklésnek..

Ha végrendele és gyermek,meg szülö nincs,akkor a vagyon annyifelé osztódik ahány testvére van. Az elhunyt testvér helyébe annak leszármazói lépnek.
Ha van már élő testvér és egy pedig meghalt,vagont annak van három gyereke akkor a vagyon kilenc felé osztódik 3/9-3/9-ed részt kap a két élő testvér ,a három gyerek pedig fejenként 1/9-ed részt.

Helyettesítsd be a vagyont és tudod mire számíthatsz.

LuckyReal # 2012.07.07. 08:19

Sajnos soha semmit nem tettek, nem segítették sem halálakor, sem elötte. Most pedig minden kéne nekik. Nah azt már neeeeemmm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:38

Miért lennének a testvérek gyermekei "semmirekellők"? Adjad neki, rokoni érzések!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:36

Mivel ügyvédektől nem kaptam olyan választ, amiben nem csak véleményt, hanem biztos választ fogalmaznak meg,
Khhmmm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.07. 07:35

Monorita: ha az örökhagyónak a szülei nem élnek, akkor örökösei a testvérei és az elhunyt testvérek helyén azok leszármazói. Hagyatéki hitelezőként kell bejelentened az igényt a hagyatéki eljárásban. Aztán vagy fizetnek önként vagy nem.

LuckyReal # 2012.07.07. 07:16

Segítsetek, mert már teljesen belegabalyodtam az eljárási procedúrába:

Apósom testvére elhunyt, akinek sem gyermeke sem házastársa, sem "már" szülei nem voltak.
Az apósom és még 2 testvére reménykednek az örökségben , mert mindenki segíteni akarja a saját családját.....

De közben megjelentek a szorgos semmirekellő családtagok is pl. elhunyt testvérek gyermekei, stb.....

Ellentétes irományokat olvasgatok, le tudnátok nekem egyszerűsíteni azt, hogy ki most a törvényes örökös??????

köszönöm a segítséget...

Summoning88 # 2012.07.05. 18:41

Üdv!

Újra én vagyok, lentebb megtalálhatja mindenki a történetem, miszerint a közjegyző azt mondta, hogy nem lehet kiskorú nevében visszautasítani az örökséget (jelen esetben egy 9m Ft-os ingatlant 20m Ft hitellel).

Mivel ügyvédektől nem kaptam olyan választ, amiben nem csak véleményt, hanem biztos választ fogalmaznak meg, felkerestem email-ben egy közjegyzőt, aki szerencsémre szintén válaszolt - és nekem adott igazat.

Tehát összefoglalva... jelen esetben az ügyet kezelő közjegyző rá akar írni egy ekkora adósságot egy kiskorúra, törvénytelenül (!), miközben megtagadja a törvény adta jogainkat (!) mindezt talán azért, hogy megkapja az iroda a befizetendő 80.000Ft-ot, ami az ügy lebonyolításáért jár - hiszen ha mindenki visszautasít és senki nem örököl, akkor azt senki nem fizeti be.

Na most mit lehet tenni? Szörnyű, ami itt megy. (Eme kérdésemre még várom a választ az említett "külsős" közjegyzőtől) Csak gondoltam megosztom veletek is a dolgot.

Monorita # 2012.07.05. 15:53

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy most mi a jogi eljárás öröklésnél...

Gyermektelen pár férfitagja elhunyt 5 hónapja. Mindent a házastárs örökölt. Mire minden a helyére került, nevén van a 2 ingatlan és az össze számla, ő is távozott.
Ki örököl ez esetben, m végrendeletet nem írt, a törvényre bízta. Én csak intézkedtem, és még fogok is, de saját pénzemből temettetem, és felügyelem az ingatlanjait. (állandó meghatalmazásom van a postán és az OTP ben,azt ígérte, hogy novemberben lejár a megtakarítása, és akkor kifizeti minden költségemet. Rám bízta a lakását, az össze kulcsát, stb. de semmilyen papírt, v igazolást nem találtam a házban arról, amiről beszélt)

Egy élő testvére van.
két halott testvére ( és azoknak összesen 7 gyermeke)

Ki az örökös törvény szerint, és hogyan tudom
visszaigényelni a költségeimet?

Köszönöm a választ
Rita

MajorDomus # 2012.07.04. 20:44

Zappe

Egyszerű a.megoldás.
Ajándékozd a vagyonodat a testvérednek,a holtig tartó haszonélvezeti jogod fenntartásával.

Így biztosan nem örököl a lányod és a volt feleséged sem tudja rátenni a kezét.

pazs # 2012.07.04. 14:28

Hajrá. (ez volt a biztatás)

Akkor van esélyetek bármilyen vagyonra, ha tudtok ági vagyont bizonyítani: tehát olyan vagyont, ami ingyenesen hárult a nagybátyádra a te családodtól (öröklés vagy ajándékozás), amit a nagybátyád a saját erejéből szerzett, az bizony a feleségéé és így a feleség örököseié. Kötve hiszem, hogy van ági vagyon (mondtad volna) és/vagy az eléri a feleség vagyonának felét.

lifesuxxx # 2012.07.04. 13:47

Üdvözlet !

A következő kérdésem lenne:
Nagybátyám édesapám testvére fél éve elhunyt nem volt gyereke csak egy felesége aki nagyon beteg volt már akkor is nem tudott magáról mozgás és életképtelen volt szószerint. Neki van egy testvére és a jog szerint sajnos ők örökölnék nagybátyám minden vagyonát azok akik szinte idegenek nem édesapám akivel 60 éve ismerték egymást. Megvolt a hagyatéki tárgyalás és a hölgy május végén halt meg de az elött hogy papíron megörökölhette volna a vagyont jún 2.án lett jogerős a hagyatéki határozat. Így kérem adjon egy kis bíztatást, hogy legalább van esélyünk most megkapni a fele vagyonát.

Köszönöm

pazs # 2012.07.04. 10:04

18 éves korától, addig a törvényes képviselője (az édesanyja) kezeli a vagyonát a gyámhivatal őrködése felett (például a megterheléséhez, elidegenítéséhez is kell a gyámhatóság jóváhagyása). Ha időközben az édesanyja is elhalálozna, te leszel a törvényes képviselője, illetve a végrendeletedben jelölhetsz ki neki gyámot.

zappee # 2012.07.04. 09:58

Sziasztok,

Köszönöm a válaszokat!

Hogy miért alakultak így a dolgok arról itt most nem szeretnék beszámolni [ túl hosszú levél lenne, és csak az én nézőpontomból ismerhetnétek meg a történetet, ami biztos nem jó :) ]. Persze én is hibás vagyok, hogy ez lett a vége. Azt azért jól érzitek, hogy a lányom semmi olyat nem tett, ami indokolná ezt a lépésemet. Ő csak elszenvedi, ill. elszenvedte azt, amit műveltek a szülei.

Ennek ellenére szeretnék így végrendelkezni.

Szeretnék még kérdezni.

Világos, hogy a lányomat most nem zárhatom ki az örökségből. Ezt megértettem a válaszokból.
De azt megtehetem-e, hogy amíg ő kiskorú, addig a testvérem kezelje az ingatlanokat, és ne a volt feleségem? Gondolom, amíg kiskorú a lányom, az elhalálozásom esetén az örökölt vagyont (ingatlan, pénz...) a törvényes gondozója, vagyis a volt feleségem kezelné.

Jól gondolom?

Mikortól lesz a lányom nagykorú, és mikor jön el az az idő, amikor a törvény szerint is elég érett lesz ahhoz, hogy az örökölt vagyon felett egyedül rendelkezhessen?

Köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.04. 09:13

A kötelesrészből csak úgy nem zárhat ki.
Adósságot csak az örökrész erejéig lehet örökölni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.04. 05:52

Igen, nem.

kdavide # 2012.07.04. 01:53

Üdvözlet.

Meghalt a vér szerinti apám. Igazából soha életemben nem találkoztam vele, nem tartottuk a kapcsolatot, de ő van bejegyezve mint apa. Ilyenkor én öröklök valamit? Akár adósságot akár vagyont? Ha irt végrendeletet akkor kizárhat engem teljesen?

Laci

ObudaFan # 2012.07.03. 20:51

Summoning: szerintem nem te tévedsz.

A végeredmény tekintetében szerintem sem, csak az indok teljesen más.

Goodwitch # 2012.07.03. 16:38

Zappee, alább vannak felsorolva a kitagadási okok. Szerintem a lányod most egyiket sem tudja megvalósítani.

662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy ne kapjon a hagyatékodból semmit, akkor egyelőre csak nevezz mást a végrendeletedben örökösként, aztán ha később sem rendeződik a kapcsolatotok, mondjuk 20 év múlva, akkor az a), d) vagy e) pont megjelölésével próbálkozhatsz.

Végrendeleti úton másképpen nem megoldható amit szeretnél.


Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.03. 16:25

Summoning: szerintem nem te tévedsz.

OFF
Csak nem Runescape?
ON