Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 08:32

Nem feltétlenül szükséges, de ha nagyobb összegről van szó, akkor a saját érdeketekben tanácsos. Különben baj lehetne, ha megkérdik, miből van az új kéró.

feketebarany13 # 2012.05.07. 07:57

Az igen az én kérdésemre válasz kedves ObudaFan?
Az lehet-e gond, hogy nem tudjuk bizonyítani, hogy került hozzá a pénz? Csak sejtjük, hogy korábban ő is hasonló módon megörökölhette az anyjától (ott sem szerepelt hagyatékban), mert máshonnan nem igen lehetett ennyi pénze.
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.05.07. 07:48

Igen.

feketebarany13 # 2012.05.06. 17:34

Kedves Hozzáértők!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Édesanyánk 2,5 éve meghalt. Jóval később - már a hagyatéki lezajlása után - a lakásban eldugva készpénzt találtunk. Ezt az összeget lakásvásárlásba szeretnénk fektetni. Mit kellene tenni, hogy ez a pénz számunkra "legális?" legyen? Póthagyatéki lefolytatása szükséges?
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.05.05. 22:26

Ilyen esetben a Vöröskeresztet meg lehet keresni, hogy próbálják meg felkutatni az illetőt. Ha ők sem tudják, és egyébként van valamilyen adat, ami valószínűsíti, hogy már nem él, és több, mint 5 éve nem adott életjelt magáról, ez elég lehet egy holtnak nyilvánításhoz.

balek123 # 2012.05.05. 15:13

A másik óriási baj, hogy míg a hivatalok ide-oda küldözgetnek, addig az ingatlan állapota rohamosan romlik, ami miatt már így is eladhatatlan szinte :(
Ha ez a hercehurca évekig eltart, akkor összeomlik a ház, ami különféle további problémák forrása lesz.
Így is gond van, mert az ingatlant határoló közterületet valakinek rendbe kellene tartani. Tőlem 100km-re van. Az örököstársak nem élnek....
Káosz a köbön.

balek123 # 2012.05.05. 14:41

az illetékes önkormányzatot megkerestem ez ügyben.....szóval ott derítették ki.hogy semmi nyoma ennek az örökösnek,mert még a népességnyilvántartóban sem szerepel!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 14:21

venezuelában kellene elindítanom a póthagyatékot,hiszen ezt írják:”"
Nem. A magyarországi ingatlanhagyatékot magyar közjegyző adja át. Ha volt az örökhagyónak valaha magyarországi lakó- vagy tartózkodási helye, akkor annál a jegyzőnél, ha nem volt, akkor - mint már írtam - a központi anyakönyvezésre jogosultnál kell bejelenteni, hogy a külföldi örökhagyó meghalt.

Ugyanúgy a többit is csak ismételni tudnám.

balek123 # 2012.05.05. 14:12

Jahh és még annyit .....hogy a közjegyző nem igen foglalkozott velem,szerintem annak sem járt utánna,hogy a másik két örökös már nincs az élők sorában.Az is igaz,hogy én csak a saját részemet adtam be,onnan derült ki hogy van még két örökös....és amikor ezt közöltem akkor azt válaszolta ő most csak ezzel foglalkotik,adjak be póthagyatékot!!!!

balek123 # 2012.05.05. 14:11

De igen,a közjegyző így fejezte be a hagyatékot,és azt mondta a többiben nem illetékes,csak az én édesapám halála utáni engem érintő részről.
Hagyatéki ejárás lezárutl,itt vagyok én 1/2 részben tulajdonos.
Utánna póthagyatékot kell indítanom azt mondta.

Az egyik 1/4 rész tulajdonosa már több mint 10 éve halott,senki nem foglalkozott a hagyaték őrá eső részével.
Ezt a póthagyatékot elindítottam 1/4 részre.

A másik 1/4 rész,ami a venezuelai ág, unokatestvértől értesültem hogy halott,nem indult el a póthagyaték, mert nincs a kezemben semmi bizonyító erejű dokumentum, hogy egyáltalán halott. Mikor én megkaptam a hagyatékot,tudtommal mindkét örököstárs halott volt.
És most szembesülök vele,hogy venezuelában kellene elindítanom a póthagyatékot,hiszen ezt írják:"Első körben a bejegyzett tulajdonos utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot kellene megkeresni, hogy egyáltalán elinduljon a hagyatéki eljárás."

Csak egy postafiók címem van,tehát nem tudom mi volt a valós címe.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 13:19

Megvolt a hagyatéli eljárás is. Akkor derült ki, hogy van még rajtam kívül örökösödési ág. A venezuelai vonalon elekadt minden.
Képtelenség.
A közjegyző nem fogja befejezni a hagyatéki eljárást azzal, hogy "nézd már, itt egy venezuelai örökös; keresd meg te". És a közjegyző nem fogja halott örökösnek sem átadni a hagyatékot.
Ha azt akarod mondani, hogy amikor átadták nektek a hagyatékot, akkor még élt a két örököstárs és időközben hunytak el, az sem stimmel teljesen. Ugyanis a belföldinek - aki nem venezuelai - aligha hagyják a nevén az ingatlantulajdoni hányadot. Ki szokott maradni ez az, a hagyatéki leltárból, de ingatlan nem.
Ami pedig a venezuelai nagybácsit, nagynénit illeti, ObudaFan már mondta: a jegyzőt kell értesíteni róla, hogy meghalt. (Ha soha nem volt belföldi lakó-, tartózkodási helye; akkor a központi anyakönyvezésre jogosult polgármesteri hivatalt jegyzőjét.)
Csakhogy az se biztos, hogy meghalt. Akkor viszont talán célszerűbb lenne egy közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani vele szemben. Azt le lehet folytatni úgy is, hogy ismeretlen helyen tartózkodik.

ObudaFan # 2012.05.05. 13:09

Nem ez volt a kérdés.

balek123 # 2012.05.05. 12:57

Na bemásolom mégegyszer:

"Viszont az egyik testvér aki 1/4 részben tulajdonos,'56 előtt elhagyta az országot,és Venezuelában települt le.Postafiók címen kívül semmilyen adatot nem tudok,ezt is a családi levelezésekből ismerem.

A Venezuelai konzulátoson azt az információt kaptam,hogy ha megvan az Anyakönyvi kivonat,akkor megpróbálják felkutatni.Sikerült megszereznem a hivatalos iratot,és a következő csavar a dologban az,hogy a családban emlegetett testvér keresztneve nem egyezik a hivatalos iraton szereplő keresztnévvel,viszont az anyja neve az stimmel."

ObudaFan # 2012.05.05. 12:21

A venezuelai vonalon elekadt minden.

Mit értesz azon, hogy elakadt? Pontosan hogy áll a hagyatéki eljárás?

ObudaFan # 2012.05.05. 12:20

Egyébként ezért bátorkodtam kérdezni, gondolván hátha kapok tanácsot. És ugyebár megszólal a speciális szakma hangja.

Hogy kérdezel, az nagyon helyes. Választ is kaptál, amennyire a leírtak alapján válaszolni lehet. Amire pedig a kolléga utalni akart, az az, hogy az összes irat ismerete lenne szükséges a pontos válaszhoz, már csak azért is, mert az általad írtak helyenként meglehetősen homályosak.

balek123 # 2012.05.05. 12:14

Az örkhagyó, vagyis az édesapám nem élt Venezuelában, hanem az egyik testvére.

balek123 # 2012.05.05. 12:11

Azon a vonalon már túlvagyok. Megvolt a hagyatéli eljárás is. Akkor derült ki, hogy van még rajtam kívül örökösödési ág. A venezuelai vonalon elekadt minden.

ObudaFan # 2012.05.05. 12:02

Az örökhagyóról nem írtad, hogy ő is élt volna kint, ezt az egyik örökösről írtad. Ha mégis, akkor az utolsó magyarországi lakhely szerinti önkormányzatot.

balek123 # 2012.05.05. 11:45

"Első körben a bejegyzett tulajdonos utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot kellene megkeresni, hogy egyáltalán elinduljon a hagyatéki eljárás."

Venezuelában? :D

balek123 # 2012.05.05. 10:42

Köszönöm a kioktatást. Egyébként ezért bátorkodtam kérdezni, gondolván hátha kapok tanácsot. És ugyebár megszólal a speciális szakma hangja.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 10:27

Nem a hivatal feladata, hogy segítsen a jogi természetű ügyek intézésében. Arra van egy speciális szakma. Ügyvéd, vagy mi...

A szélmalomharc egyébként sem azt jelenti, hogy valakinek olyan ügye van, amihez nem ért.

balek123 # 2012.05.05. 10:07

Bocsánat de nem értem a kérdést.

Modorosan fogalmaztam? Ha a hivatalok nem segítenek, akkor minek lehet nevezni, ha nem szélmalomharcnak?

ObudaFan # 2012.05.05. 10:04

Eladni eladhatod a hányadodat, ilyen helyzetben még a tulajdonostársak lemondó nyilatkozatát sem követeli meg a földhivatal, csak az a kérdés, megveszi-e ezt így valaki, és ha igen, milyen áron. Érdemesebb lenne tisztába tenni az ingatlant.
Első körben a bejegyzett tulajdonos utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot kellene megkeresni, hogy egyáltalán elinduljon a hagyatéki eljárás.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 10:01

A másik 1/2 rész 1/4-1/4 arányban két testvére nevén van,akik szintén már nincsenek az élők sorában.
És ezt itt így hogy?

vagy hogyan folytassam tovább a szélmalom harcomat.
Kissé modorosan fogalmazol. Mit kissé...

balek123 # 2012.05.05. 09:25

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám halála után,1/2 tulajdonjogot örököltem egy nem túl nagy értékű ingatlanban.A másik 1/2 rész 1/4-1/4 arányban két testvére nevén van,akik szintén már nincsenek az élők sorában.

Az első kérdésem az lenne,hogy eladhatom e a fél tulajdoni részemet?

A helyzetet több minden bonyolítja.A két testvérnek akik 1/4-1/4 részben tulajdonosok nincsennek gyermekei.Viszont Édesapámék hatan voltak testvérek,akik közül már senki nem él,viszont a testvérek közül van akinek van gyereke.A leendő örökösök felkutatása igen nehéz,mert a testvérek nem ápoltak jó kapcsolatot egymással,így sok információm nincs róluk.

Viszont az egyik testvér aki 1/4 részben tulajdonos,'56 előtt elhagyta az országot,és Venezuelában települt le.Postafiók címen kívül semmilyen adatot nem tudok,ezt is a családi levelezésekből ismerem.

A Venezuelai konzulátoson azt az információt kaptam,hogy ha megvan az Anyakönyvi kivonat,akkor megpróbálják felkutatni.Sikerült megszereznem a hivatalos iratot,és a következő csavar a dologban az,hogy a családban emlegetett testvér keresztneve nem egyezik a hivatalos iraton szereplő keresztnévvel,viszont az anyja neve az stimmel.

Több telefonálás után azt a tanácsot kaptam,hogy szerezzem be azt a hivatalos iratot is,amelyben az szerepel,hogy az említett testvér öröklés útján jutott a fent nevezett ingatlan 1/4 tulajdonjogához.Itt szerepel az anyja neve is,és már több ponton van alátámasztva a testvér adatai.

Miután ez egy régi dokumentum,a földhivatal nem tudott jól olvasható(néhol elmosódott betűk vannak) hivatalos másolatot adni,ami azért baj,mert spanyol nyelvre történő fordítás akadályokba ütközik.

Most azt érzem,hogy a kör bezárult.

Abban is kérem a segítséget,hogy lehet e ,és ha igen hogyan? valakit halottá nyílvánítani Magyarországon,
vagy hogyan folytassam tovább a szélmalom harcomat.Köszönettel