Öröklés


balek123 # 2012.05.05. 12:14

Az örkhagyó, vagyis az édesapám nem élt Venezuelában, hanem az egyik testvére.

balek123 # 2012.05.05. 12:11

Azon a vonalon már túlvagyok. Megvolt a hagyatéli eljárás is. Akkor derült ki, hogy van még rajtam kívül örökösödési ág. A venezuelai vonalon elekadt minden.

ObudaFan # 2012.05.05. 12:02

Az örökhagyóról nem írtad, hogy ő is élt volna kint, ezt az egyik örökösről írtad. Ha mégis, akkor az utolsó magyarországi lakhely szerinti önkormányzatot.

balek123 # 2012.05.05. 11:45

"Első körben a bejegyzett tulajdonos utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot kellene megkeresni, hogy egyáltalán elinduljon a hagyatéki eljárás."

Venezuelában? :D

balek123 # 2012.05.05. 10:42

Köszönöm a kioktatást. Egyébként ezért bátorkodtam kérdezni, gondolván hátha kapok tanácsot. És ugyebár megszólal a speciális szakma hangja.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 10:27

Nem a hivatal feladata, hogy segítsen a jogi természetű ügyek intézésében. Arra van egy speciális szakma. Ügyvéd, vagy mi...

A szélmalomharc egyébként sem azt jelenti, hogy valakinek olyan ügye van, amihez nem ért.

balek123 # 2012.05.05. 10:07

Bocsánat de nem értem a kérdést.

Modorosan fogalmaztam? Ha a hivatalok nem segítenek, akkor minek lehet nevezni, ha nem szélmalomharcnak?

ObudaFan # 2012.05.05. 10:04

Eladni eladhatod a hányadodat, ilyen helyzetben még a tulajdonostársak lemondó nyilatkozatát sem követeli meg a földhivatal, csak az a kérdés, megveszi-e ezt így valaki, és ha igen, milyen áron. Érdemesebb lenne tisztába tenni az ingatlant.
Első körben a bejegyzett tulajdonos utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot kellene megkeresni, hogy egyáltalán elinduljon a hagyatéki eljárás.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 10:01

A másik 1/2 rész 1/4-1/4 arányban két testvére nevén van,akik szintén már nincsenek az élők sorában.
És ezt itt így hogy?

vagy hogyan folytassam tovább a szélmalom harcomat.
Kissé modorosan fogalmazol. Mit kissé...

balek123 # 2012.05.05. 09:25

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám halála után,1/2 tulajdonjogot örököltem egy nem túl nagy értékű ingatlanban.A másik 1/2 rész 1/4-1/4 arányban két testvére nevén van,akik szintén már nincsenek az élők sorában.

Az első kérdésem az lenne,hogy eladhatom e a fél tulajdoni részemet?

A helyzetet több minden bonyolítja.A két testvérnek akik 1/4-1/4 részben tulajdonosok nincsennek gyermekei.Viszont Édesapámék hatan voltak testvérek,akik közül már senki nem él,viszont a testvérek közül van akinek van gyereke.A leendő örökösök felkutatása igen nehéz,mert a testvérek nem ápoltak jó kapcsolatot egymással,így sok információm nincs róluk.

Viszont az egyik testvér aki 1/4 részben tulajdonos,'56 előtt elhagyta az országot,és Venezuelában települt le.Postafiók címen kívül semmilyen adatot nem tudok,ezt is a családi levelezésekből ismerem.

A Venezuelai konzulátoson azt az információt kaptam,hogy ha megvan az Anyakönyvi kivonat,akkor megpróbálják felkutatni.Sikerült megszereznem a hivatalos iratot,és a következő csavar a dologban az,hogy a családban emlegetett testvér keresztneve nem egyezik a hivatalos iraton szereplő keresztnévvel,viszont az anyja neve az stimmel.

Több telefonálás után azt a tanácsot kaptam,hogy szerezzem be azt a hivatalos iratot is,amelyben az szerepel,hogy az említett testvér öröklés útján jutott a fent nevezett ingatlan 1/4 tulajdonjogához.Itt szerepel az anyja neve is,és már több ponton van alátámasztva a testvér adatai.

Miután ez egy régi dokumentum,a földhivatal nem tudott jól olvasható(néhol elmosódott betűk vannak) hivatalos másolatot adni,ami azért baj,mert spanyol nyelvre történő fordítás akadályokba ütközik.

Most azt érzem,hogy a kör bezárult.

Abban is kérem a segítséget,hogy lehet e ,és ha igen hogyan? valakit halottá nyílvánítani Magyarországon,
vagy hogyan folytassam tovább a szélmalom harcomat.Köszönettel

ObudaFan # 2012.05.05. 06:22

HA beszerezhető lesz olyan aláírás, ami biztosan az örökhagyótól származik, és a végrendelethez közeli időpontban készült, akkor valószínűleg abból fog a szakértő kiindulni.

tusszento # 2012.05.05. 05:49

T.Fórum! Maradva a témánál, pont az a dilemmám, hogy a rendőrségi szakértő honnan tud beszerezni releváns aláirást, én tudnék prezentálni a Klinikáról olyat,ami a végrend.készitése előtt 1 héttel íródott egy kórlapra,csak atttól tartok, ilyen mélységig nem kutakodik a rendőrség,hanem elfogad bármilyen személyiig., útlevél, stb.aláirást. Pedig az örökhagyó betegségének romlását maximálisan leköveti az irásának romlása is.Nehezen,de elképzelhető,hogy féléve hasonlóan irt,de 8 nappal elhunyta előtt kizárt. Elvigyem a rendőrségre az általam előzetesen kriminalisztikai irásszakértővel csináltatott elemzést? Köszi a választ: Tusszento

Gabicsek # 2012.05.04. 20:18

Sőt, láttam én már olyat is, hogy a szakértő tutira megállapította, hogy nem az örökhagyótól származik.

ObudaFan # 2012.05.04. 15:03

Az azért elég nagy pontossággal megállapítható, hogy egy aláírás egy meghatározott személytől származik-e, vagy sem.

Sherlock # 2012.05.04. 07:18

Nincs mit tanácsolni, ha a végrendelet nem hamis(mondjuk tudjuk, hogy jelen esetben az) akkor megkapod az örökséged.

tusszento # 2012.05.04. 06:42

T.Fórum! Hagyatékipert inditottam a törvényes örökös ellen,mert van végrendeletem,igaz időközben a rendőrség kényszerintézkedéssel lefoglalta okirathamisitás megalapozott gyanuja miatt.Feljelentett a közjegyző,(szerintem alaptalanul), akkor a rendőrségi jkv-ben miért a "megalapozott gyanú" szerepel,mire alapoznak,ha csak 6 hónappal a feljelentés után, később foglalták le a végrendeletet? Mire számithatok a fővárosi biróságon a meginditott perem elbirálását illetően,félek fentiek tudatában a Törvényszék nem ad illetékmentességet.A hagyatékipert azért inditottam,hogy perfeljegyzés kerüljön az ingatlanra, nehogy a törvényes örökös értékesitse.Arról már letettem,hogy érvényesnek ismerje el a biróság a végrendeletet, mert a rendőrségi nyomozás,meg lefoglalás biztos elültette a bogarat a törvényszék fülében. Mit tanácsol, szálljak ki mégis az egészből, mert még rosszhiszemüséggel is megvádolhatnak,akkor meg fizethetek ujra. De nagyon nem szeretném,hogy a törvényes örökös örököljön! Mit tanácsol? Köszönöm,ha válaszol: Tusszento

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.03. 15:07

Az a betudás. A köteles rész alapjába úgy számít bele, hogy hozzá kell adni a nettó hagyatékhoz, és ezen összeg fele az örökrészed. Ha ezt nem éri el, amit ténylegesen jussolsz, akkor a megajándékozott köteles az örökrészedet a köteles rész mértékéig kiegészíteni.

Iucundus # 2012.05.03. 15:04

Mit jelent pontosan az, hogy a köteles rész alapjába beleszámít?

Azt, hogy amikor megnyilik a hagyaték, ez az összeg beleszámít úgy, hogy levonásra kerül annak örökrészéből, aki az ajándékot kapta.


Ddr

FinanceFairy # 2012.05.03. 14:28

Ajándéknak minősül ajándékozási szerződés nélkül is, simán átutalással?

Mit jelent pontosan az, hogy a köteles rész alapjába beleszámít?

FinanceFairy # 2012.05.03. 14:26

lucundus, tudom, hogy hülyén fogalmaztam.... Jogos. Nem idegeskedtem, csak tanácstalan vagyok, ráadásul laikus...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.03. 14:26

Az már akkor ajándék, és nem része a hagyatéknak. De a köteles rész alapjába beszámít.

FinanceFairy # 2012.05.03. 14:23

pazs, köszi, csak rohantam, közben telefonáltam, és idiótán fogalmaztam sajnos...

A bankszámla felügyeleti jogát pedig több, mint valószínű, hogy félreértettem. Egy ügyvéd ismerős tanácsolta a letéti számlát, hogy nagybátyám ne tudja a nagypapám részét "eltenni".

Ha még életében átutalja nagybátyámnak az ő 1/2 részét, onnantól kezdve nagypapám halála után én már nem kérhetem annak a rám eső részét?

Iucundus # 2012.05.03. 14:21

FinanceFairy,

Neked se kéne idegeskedned, ha mindjárt az utolsó, és egyben egyenes kérdést tetted volna fel.


Ddr

pazs # 2012.05.03. 14:16

FinanceFairy: ha nagyapád most meghal, akkor valóban a fél házának fele neked, a másik fele a nagybátyádnak jár.
Ha eladjátok a lakást és halálakor még meglesz a nagypapádnak járó pénz, akkor annak fele neked, a másik fele a nagybátyádnak jár, már amennyiben a nagyapád addig nem ír érvényes végrendeletet.
Ennek semmi köze a bankszámla felügyeletéhez (az micsoda egyébként?).
Szóval ne legyél ideges, de szerintem nem azt kérdezted, amit szerettél volna.
A nagyapád életében annak utaltatja a neki járó vételárat, akinek akarja.

FinanceFairy # 2012.05.03. 13:40

Bocsánat, de leírtam, hogy nagyapám egy idősek otthonában lakik mert képtelen az önellátásra. Azt nem írtam, hogy éppen haldoklik, de ez van sajnos.

Azt pedig TUDOM, hogy mi az enyém, és mi nem. TUDNI, hogy ketten lennénk az örökösök, senki más, ugyanis nincs más hozzátartozónk és nincs végrendelet. Én az édesanyám után örököltem meg az ő 1/4 részét.

NEM AZT KÉRDEZTEM, hogy addig, amíg él, mit örökölhetek, ennyire nem vagyok hülye, sőt szemét számító sem, még ha sietve hülyén is fogalmaztam!!!

Sőt, gyámság alá sem szeretném helyezni, viszont nincs kedvem a halála után pereskedni a nagybátyámmal. Erre irányult volna a kérdés, lehet, hogy félreérthetően írtam, elnézést.