Öröklés


Lyonee # 2020.04.23. 18:51

Babyka01
Rokonod, ismerősöd az örökhagyó?
Ugyanis elképzelhető, hogy a jól ismert külföldi örökségi csalás potenciális áldozata vagy.
https://hu.wikipedia.org/…_csal%C3%A1s

Babyka01 # 2020.04.24. 07:21

Anyai ágon rokonom.A Magyar Örököskutató keresett meg és sem ők sem a Michigani ügyvéd nem árul el semmit. Közöltek egy összeget és kész !!! Itt nagyon nem stimmel az egész! Voltam pár ügyvédnél és nem jutottam semmire de fizetni azt kellett / a semmiért/ !! Hová fordulhatok??? Talán az Ügyvédi Kamarához????

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.24. 07:29

Stimmel. Helyben vagyunk. Van aranyam olcsón eladó; érdekel?

wers # 2020.04.24. 07:35

Voltam pár ügyvédnél és nem jutottam semmire de fizetni azt kellett

Az ügyvédi tanácsadás óradíjas. Az, hogy úgy véled, számodra nem hozott eredményt, az mellékes. (bár az a válasz is lehet válasz, ami első semminek hangzik)

Közöltek egy összeget és kész !!!

És? Mi a gond vele? Ha igaz, akkor fogadd el. El is utasíthatod, majd örökli más.

Ha előre pénzt kérnek, akkor csalásszagú, mert előre nem szoktak kérni semmit.

wers # 2020.04.24. 07:38

Van aranyam olcsón eladó; érdekel?

Ennél már csak az aranyfa ültetés a jobban kecsegtető üzlet. (valakinek :)) Pinocchiónak nem jött be)

aherd # 2020.04.29. 10:33

Tisztelt Ügyvéd úrak!

Édesanyám februárban hunyt el. Egy ingatlan 50%-a volt a nevén, a másik 50% a bátyám nevén volt, amit még az ő édesapja után örökölt 45 éve. Én éltem édesanyánkkal másfél évvel ezelőttig, amikor is elköltöztünk a lányommal, és bátyám lányáék költöztek ki a helyünkre.
Anya halála utan 25-25%-ot öröklünk, így neki 75% tulajdonrésze lesz. Ő azt mondta, ezt a 25%-ot a hagyatéki tárgyaláson rá fogja íratni a lányára, az én 25%-omat pedig a lányáék fogják megvenni tőlem, majd. Fel akarják újítani a házat, és emellett kifizetni engem, ami az anyagi körülményeiket nézve nehezen megoldható.
Arról hallani se akar a bátyám, hogy ő fizessen ki, pedig ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás. Neki lenne rá lehetősége.
A mi kapcsolatunk sosem volt túl közeli, mostanában pedig erősen megromlott.
Múlt héten telefonos egyeztetést követően az értékbecslőtől megkaptuk az ingatlan becsült értékét, hétfőig kellett visszajeleznünk, elfogadjuk-e.
A bátyám a hozzájárulásom és engedélyem nélkül 3M Ft-tal csökkentett értéket fogadott el az ajánlathoz képest, miután a hétvégén én a kérdésükre válaszolva jeleztem, hogy a hivatalos összeg 25%-át kérem majd kifizetni, törvény szerint. Ők egy jóval alacsonyabb összeget ajánlottak, ami az eredeti becsült érték 18%-a.

Abban kérném a segítségüket, hogy mivel úgy tűnik, nem valószínű, hogy közös nevezőre tudunk jutni, milyen jogi lehetőségeim vannak az örökségemmel kapcsolatban? Kizárólag peres út?
Az értékbecslőnek nem kellett volna engem is megkeresnie?

Előre is köszönöm, és elnézést a hosszú leírás miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.29. 10:52

Kizárólag peres út?

Mi más?

aherd # 2020.04.29. 13:13

Tisztelt Kovács úr!

Nem lennék képes beperelni a családtagom. Mivel a joghoz nem értek, azert fordultam Önökhöz, hogy van-e bármilyen más lehetőségem ezen kívül.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.29. 14:19

Egy időben voltak még ukrán verőemberek. Nem tudom, vannak-e még. Ha az jobb, mint a per.

(Csak mellesleg mondom, hogy a perben semmi erkölcsi kivetni való nincs. A per a viták a korrekt, civilizált eldöntésének az adekvát eszköze. Egyszerűen úgy kell felfogni, hogy van egy vitánk, amelyben sehogy sem tudunk megegyezni, ezért megkérünk egy bölcs, tekintélyes embert, hogy döntse el helyettünk. Előre kijelentjük, hogy a döntését magunkra nézve kötelezőnek fogadjuk el.)

Rita06 # 2020.05.02. 08:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagybátyám felesége most halt meg. Nagybátyám és a felesége a felesége anyjának a házában éltek.(anyósnál) Az anyós férje régen meghalt, a házat-miután ez a rendszerváltás előtt volt- nem biztos, hogy az akkor kiskorú feleség örökölte. A nagybátyám több, mint 30 évet élt együtt a most meghalt feleségével ott az anyósnál. Kérdésem:
Örökölt-e valamit a feleség után, pontosabban kirakhatják-e abból a házból (az anyós, ill. az anyós testvérei)ha ilyen sokáig ott élt.

Köszönettel :Rita

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.02. 09:40

Ha az a kérdés, akkor az özvegy törvényes örökös - a leszármazók vagy a szülők mellett. (Ha egyik sincs életben, akkor egyedül.)

A többit meg nem tudhatjuk ilyen tényállás mellett. Hisz te se tudod, kié az az ingatlan.

agi40 # 2020.05.02. 14:13

Tiszteletem!

Az öröklési sorrend hogy alakul?

Végrendelet nincs.

Elhúnytnak nincs szülője már és nincs gyermeke sem.
Apáról féltestvérei vannak.
Örökölnek-e ? Milyen arányban?

Előre köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.02. 15:14

Házastársa, egyéb leszármazói, nagyszülei vannak-e?

GabiNene # 2020.05.02. 18:26

Üdvözlöm!

A következőt szeretném kérdezni: apai nagymamám meghalt,
a törvényes örökösök édesapám és nővére, 1/4-1/4 részben. Több mint 20 éve került a nevükre a ház további 1/4-1/4 részben.
A család úgy döntött, hogy az öcsém nevére kerüljön az egész ház.
Édesapám és nagynéném milyen eljárással tudja a régi 1/4 részüket, illetve az új 1/4 részüket a lehető "legköltséghatékonyabban" öcsém nevére íratni.

A vírushelyzetre való tekintettel a hagyatékátadó végzést tárgyalás nélkül küldték ki, amiben a fenti felosztás szerepel (2/4 rész-1/4-1/4 arányban kerül a nevükre).

Fellebbezési időben még benne vagyunk, érdemes ezt megtenni, vagy esetleg ügyvédnél kezdeményezzünk eljárást.(Ajándékozás?, lemondás? osztályos egyesség?)
1/4 rész= 750.000 Ft

Válaszát előre is köszönöm!
Gábor

agi40 # 2020.05.02. 19:36

Tiszteletem!

Az elhúnytnak nincs,nem is volt házastársa,nem voltak gyermekei, nem élnek a nagyszülei.

Köszönettel!

drbjozsef # 2020.05.03. 04:13

agi40,

Akkor igen, a féltestvérek lesznek az örökösök, fejenként egyenlő arányban. Házastárs és leszármazók hiányban a szülők örökölnének, ha ők nem élnek, akkor az ő leszármazóik.

drbjozsef # 2020.05.03. 04:19

GabiNene,

Édesapád nővérének vannak gyermekei, unokái, további leszármazói?

Ha nincsenek, fellebbezzetek, és utasítsa vissza a hagyatékot.

Ez esetben édesapád örököl mindent, és ő az egyenes ági leszármazójának illetékmentesen ajándékozhatja az ingatlant.

Ha édesapádnak csak ti ketten vagytok leszármazója (értsd, unokái sincsenek, legalábbis részedről), akkor akár édesapád és Te is visszautasíthatjátok egy füst alatt a hagyatékot, és akkor mindent öcséd örököl, és még az ajándékozás költségein is spórolhattok.

GabiNene # 2020.05.03. 07:30

drbjozsef

Köszönöm, de vannak gyermekei és unokai is nagynénémnek, és nekem is van gyermekem, így ez az út nem járható.

Köszönöm!
Gábor

drbjozsef # 2020.05.03. 09:47

GabiNene,

OK, feltételezem, van közöttük kiskorú is, akkor pláne nem megy a gyámhatóság miatt.

Akkor még egy megoldás lehet az osztályos egyezség.
Kérdés : van-e még bármi hagyaték abban a leltárban? Bármi, akár meg nem nevezett is (személyes tárgyak, kisebb ingóság, ilyesmi) lehet.

Osztályos egyezségnek három feltétele van:

  1. Csak örökösök között
  2. Csak örökség tárgyai
  3. Minden örökönek örökölnie kell valamit.

Ha van bármi amit a nagynéni örökölhet, akkor kössenek osztályos egyezséget. Az ingatlant örökli a édesapád, a valami mást meg a nővére.

Ezután már illetékmentesen ajándékozhatja a gyermekének. Az ügyvédi és földhivatali díj lesz csak fizetendő.

Beszélni kellene a közjegyzővel, hogy fellebbeznek, és osztályos egyezséget kötnének, tartson tárgyalást, vagy mondja el a módját, hogyan tehetik az örökösök hivatalossá a nyilatkozatukat, ha a vészhelyzet miatt nem tarthat tárgyalást.

safari # 2020.05.17. 17:21

Lakóingatlan 50%-ban a testvéremé, 25%-ban az édesapámé, 25%-ban az édesanyámé.
Édesapám meghalt és a végrendeletében a tulajdonrészét édesanyámnak oda.
Kérdésem, hogy a köteles rész megillet-e minket a testvéremmel ilyen esetben?

drbjozsef # 2020.05.17. 17:31

safari,

Igen, jár köteles rész, ha kéritek.

Kisitomi # 2020.05.17. 20:36

Üdvözlöm! Érdeklődnék, mennyi illetéket kell fizetni, ha 4-en unokák örököltünk egyenlő részben 50% tulajdont, majd most mamánk az ő 50%-át elajándékozza nekünk és az ingatlant 12 millióért tudjuk eladni, nem tudom ez számít-e hogy annak idején a hagyatéki tárgyaláson a házat 10,8 millióra értékelték, előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2020.05.18. 09:04

Ha egyenesági felmenőtől örököltetek és egyenesági felmenő ajándékoz nektek, akkor illetéket nem kell fizetni.
Ha viszont eladjátok az örökölt/kapott ingatlant, akkor személyi jövedelemadót már kell, ami függ az eladási ártól és a hagyatékátadó végzésben megállapított értéktől is.

drbjozsef # 2020.05.18. 09:47

Kisitomi,

Ha a mama már 5 évnél régebb óta birtokolja azt az 50%-ot, amit nektek ajándékozna, akkor jobban jártok, ha nem ajándékozza nektek, hanem úgy adjátok el, hogy ő az eladó (ehhez is, de az ajándékozáshoz ugyanúgy kell ügyvéd), mert akkor spóroltok egy ügyvédi díjat (az ajándékozásét), és SZJA-t sem kell fizetnetek ezen rész után. A kettő együtt már elég szép summa, bőven hat számjegyű.

A mamátok pedig a kapott pénzt minden további nélkül ajándékozhatja nektek, ahhoz se ügyvéd, se NAV bejelentés nem kell (bár érdemes írni róla egy papírt a későbbi félreértések elkerülése végett, mondjuk két tanúval). Ez is illetékmentes.

Mazsolapitti # 2020.05.24. 20:16

Tisztelt Szakértők!
Férjem édesapja elhunyt. Tulajdonában van kettő kocsi, az egyiknek a férjem az üzembentartója; valamint egy lakóingatlan, amelyben anyósom él.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan alakul végrendelet hiányában az öröklés,ha a férjem vissza akarja utasítani, mivel ha jól tudom lemondani ilyen körülmények között már nem tud. Egy testvére van a férjemnek és van egy gyerekünk.
Köszönöm a segítséget!