Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.28. 18:11

Ne viccelődj. Ilyen távoli rokonok között nincs oldalági öröklés. Majd az állam.

szabadka # 2012.02.28. 18:07

A bejelentkezés megtörtént, de milyen iratokat kellene bemutatnunk, ami igazolja a rokoni kapcsolatot?
Közös ősünk 1788-ban született, tanúkat nem lenne könnyű felkutatni ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.28. 18:02

ebben az esetben Édesanyám a feltételezett örökös?

Talán be kellene jelentkezni. Aztán majd kiderül.

szabadka # 2012.02.28. 16:36

Kedves fórumozók és szakértők!

Mai nap jutott tudomásomra, hogy nagymamám harmadfokú
unokatestvére leszármazottak nélkül elhalálozott.
A közjegyző február 16-án hirdetménybe tette közzé, hogy:
"hogy az örökhagyó hagyatéki eljárása megindult. Az örökhagyó után törvényes
öröklésre hivatott személy nem ismert. Az örökhagyó hagyatéki eljárásáról
hirdetményt bocsátok ki, melynek közzétételét 15 napra elrendelem a Magyar
Országos Közjegyzői Kamara honlapján.
Felhívok mindenkit, aki a hagyatékra örökösként vagy egyéb érdekeltként igényt
tart, azt ............... Közjegyzői Irodájánál jelentse be.
15 nap elteltével a hagyatéki ügyben rendelkezésemre álló adatok apján adom
át a hagyatékot és az addig be nem jelentett igényeket figyelmen kívül hagyom.
A hagyatékkal szemben ezt követően előterjesztett bármilyen igényt figyelmen
kívül hagyok. "

Mi más élő rokonról nem tudunk a családjában, ebben az esetben Édesanyám a feltételezett örökös? Hogyan tudjuk bizonyítani a rokonságot? Mi a teendőnk?

Előre is köszönöm a segítséget!

Gabicsek # 2012.02.27. 20:53

Mindenesetre keresd meg a közjegyzőt, hogy mikor lesz a hagyatéki tárgyalás, nehogy letagadják, hogy létezel, ha már abban a hiszemben vannak, hogy nincs közöd hozzá.

ObudaFan # 2012.02.27. 19:53

Az a baj, hogy azért a hagyatéki tárgyalásig gyors megoldás ennek a jognak az érvényesítésére nem nagyon lesz. Mert egyébként bírósághoz lehet fordulni a lakáshasználat rendezése iránt, de a hagyatékátadó végzésig a bíróság sem nagyon fog semmit csinálni.

pkrisztián # 2012.02.27. 11:48

Jó napot! Szeretnék megtudni valamit az örökléssel kapcsolatban. A helyzetem: Nemrég meghalt a nagymamám, akinek 2 lánya volt, az egyik az anyám, a másik a nagynéném. Édesanyám már meghalt 4 éve, tehát csak a nagynéném maradt és én. Elolvastam az öröklési rendet és nekem az jött le hogy én anyám helyett mint törvényes leszármazott végrendelet hiányában örökölöm az ingatlan és minden ingóság felét. Ha van végrendelet akkor is jár a köteles rész ami 25%. Csak akkor nem örökölök ha eltartási szerződést kötöttek a hátam mögött amit nem hiszek, de ki tudja. Még nagyapám halála után nagyanyám kifizette mind 2 gyermeknek az anyai és apai részt, ez több mint 10 éve volt. Ezt az összeget megkapta akkor a néném is. Most viszont az a helyzet hogy nem akarnak velem szóba állni és felvilágosítani a helyzetről, náluk van a lakás kulcs, de ezt nem igazolják semmilyen meghatalmazással vagy végzéssel hogy miért van több joguk a lakásra a hagyatékig mint nekem, aki félig az utcán élek. Nem szólnak arról hogy mikor lesz h tárgyalás, teljesen abban a hiszemben vannak hogy minden az övék. Kérdés: Mit tehetek a hagyatékig, milyen jogaim vannak, ha vannak hogyan érvényesíthetem őket? A válaszukat előre is megköszönöm és várom, mert ott áll az üres lakás és nem hajlandóak beengedni, miközben én sajnos nagyon rossz helyzetben vagyok.

tildi9 # 2012.02.27. 11:47

Kedves Obudafan! A választ nekem írtad? Mert nem igazán értem.

ObudaFan # 2012.02.27. 11:08

Eladni azt lehet.

tildi9 # 2012.02.27. 10:30

Szép napot, kedves fórumozók. Szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám és a húga örökölt 4 éve apukája után részjegyet.A végzésen szerepel, hogy fél fél arányban öröklés jogcímén átadták nekik. Azonban az illetékes "szövetkezet" ahol vannak a részjegyek, azt mondták,nem adhatják ki. Ez valóban így van? Soha nem lehet kivenni az összeget? Illetve mi a menete, ha mégis megkaphatják?
Előre is köszönöm annak, aki válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.24. 12:11

Nem lehet felnőttet örökbe fogadni.

kode # 2012.02.24. 11:55

Sziasztok!

A következő helyzet megoldásához kérném a segítségeteket.

Édesanyám első házasságából származó gyermeke vagyok (31 éves). Második férje 2 éves korom óta nevel, és mivel saját gyermekének tekint, már gyermekkoromban készítetett végrendelet arról, hogy az anyukámmal lévő házasságukból született öcsémmel egyenlő részben fogunk örökölni a nevelőapám után (a kötelező részről tudunk!).

Mivel az elmúlt években megszűnt (bizonyos összeghatárig) az egyenesági örökösök illetékfizetési-kötelezettsége, azért felmerült a kérdés, hogy hogyan tudnánk azt megoldani, hogy nekem se kelljen illetéket fizetni?!
Létezik felnőttkori örökbefogadás? Ha igen, akkor a biológiai apámat (akivel semmilyen kapcsolatom nincs, és gyerektartást is csak néhány évig fizetett) kell erről értesíteni vagy esetleg engedélyt kérni tőle?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Detti

kode # 2012.02.24. 09:06

Kedves lewho!

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Sokat segített!

Detti

lewho # 2012.02.24. 08:39

Szia kode!

Az anyukád fog örökölni a nagymama féltestvére után.

A másik ág azért nem lesz örökös, mert leszármazók és házastárs hiányában a (déd)szülők örökölnek, ha ők is kiesnek, akkor a (déd)szülők egyenesági leszármazottai (édesanyád a nagymamád helyén).

A másik ág nem a dédik egyenesági leszármazottai, hanem a dédi testvérének leszármazottai.

Ha jól értettem a családfát:)

kode # 2012.02.24. 08:10

Sziasztok!
A következő helyzet tisztázásában szeretnék segítséget kérni tőletek!
Az nagymamámnak (édesanyám édesanyja-ő már nem él) van egy féltestvére (apáról),akinek nem született gyermeke,a férje már nem él. Már nagyon idős,de nem készített végrendeletet, annak ellenére,hogy édesanyám törődik vele,bár napi ellátásra nem szorul. Most,hogy jelentkeznek az idős kori betegségek,elkezdtek megjelenni olyan "rokonok" is,akik eddig ajtót sem nyitottak rá. Ők úgy rokonai,hogy az édesanyja testvérének a gyerekei.
Azt szeretném megkérdezni,hogy ilyen esetben,hogy történik az öröklés,ha nincs végrendelet?
Édesanyám milyen fokú örökös lehet? Ha több fokon vannak örökösök,akkor osztódi az örökség?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Detti

takacskriszta # 2012.02.23. 18:32

Köszönöm, így értem.

ObudaFan # 2012.02.23. 12:54

szyl

Lehet jogalapja. Ha ez nem volt különvagyona a nagymamának, akkor az igény jogos, mert a tulajdoni igények nem évülnek el. De ha különvagyona volt (pl. az ingatlant a második házassága előtt szerezte, ami azért gyanús, ha a nagypapa lakott ott) akkor persze alaptalan az igény. És részben alapos, ha részben korábban szerzett ingatlanról van szó, amit azonban a második házasság alatt bővítettek, átépítettek, stb.

S8ABT # 2012.02.23. 10:50

Keresek Svájci örökléssel kapcsolatban jogi tanácsadót!
Köszönöm

szyl # 2012.02.22. 21:28

Tisztelt Jogi Fórum! Egy hagyatéki ügyben kérném segítségüket! Nagymamám sajnos pár napja elhunyt. Maradt utána egy családi ház. Van egy fia, az édesapám és egy lánya, a keresztanyám, ők a legközelebbi hozzátartozói. A keresztanyám a nagymamám második házasságából származik, a apukám az elsőből. A nagymamám és a második férje még 1957-ben elváltak, de a válásnál úgy egyeztek meg, hogy nem adják el a házat (amelynek tulajdoni lap szerint a nagymamám a tulajdonosa 1/1 arányban), hanem a nagypapám lakhat ott. Most, a nagymamám halála után keresztanyám állásfoglalása az, hogy mivel annak idején az ő édesapja nem kapta meg a részét a házból, ő ennek címén most többet szeretne örökölni belőle, mint az édesapám. Kérem, segítsenek ennek megértésében, van-e jogalapja ennek a követelésnek? Nyerhet-e pert ezzel a keresztanyám? Köszönettel: Szyl

ObudaFan # 2012.02.22. 20:42

Ha jól értettem, nem dobhatja ki a húgom a másik húgom élettársát.?

Ebben majd anyukád dönt.

És igen, én nyilatkozhatok hogy a fiam legyen az örökös helyettem?

Igen. Visszautasíthatod az öröklést, és akkor ez történik (ha több gyereked nincs).

Ennem az esetben is csak a közjegyzői illeték van?

Igen.

Három testvér van, csak mi hárman öröklünk vagy anyukám is?

Örökölni csak ti. Legalábbis állagot. Anyukátoknak esetleg házastársi közös vagyon címén lehet még igénye, illetve haszonélvezetet örököl.

Dika68 # 2012.02.22. 19:34

Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a napokban kaptam egy levelet a közjegyzőtől, miszerint örökös jelentkezett a már lezárt hagyatékra.
Apám 2004-ben meghalt, és még abban az évben megtörtént a hagyatéki eljárás, mely szerint egyedüli rökösként örököltem.
Erre tegnap érkezett egy levél melyben az állt, hogy valaki apám gyerekeként jelentkezett.
Nos, igaz, hogy a szüleim elváltak, és bár mindketten újraházasodtak, nekem nem volt tudomásom arról, hogy apámnak lett volna másik gyereke. Haláláig tartottuk a kapcsolatot, és ő sem illetve apai rokonaim sem mondtak soha ilyesmit.
Most értetlenül állok, mi van ilyenkor? Igényt tarthat arra az örökségre, ami már meg sincs. Persze azért elárul sok mindent a dologról, ha a halála után 8 évvel jelentkezett, akkor csak most jutott tudomására? Így nem csoda ha senki sem tud róla.
Hozzáteszem nem jelentős örökségről volt szó, ha jól emlékszem kb. 200 ezer Ft-nyi volt, ennek ellenére nem szívesen fizetnék valakinek, aki a derült égből pottyant ide. Egyáltalán kell-e fizetnem valamit?
Előre is köszönöm ha valaki tud valami információval szolgálni.

takacskriszta # 2012.02.22. 15:46

Tisztelt Fórum!
Köszönöm a gyors választ, pontosítani szeretnék, mire igen és mire volt nem a válasz.....
Ha jól értettem, nem dobhatja ki a húgom a másik húgom élettársát.?
És igen, én nyilatkozhatok hogy a fiam legyen az örökös helyettem?
Mire vonatkozott a "lényegében igen" ? A közjegyzőnél kell nyilatkoznom hogy a fiam kapja a ház rá eső részét? Ennem az esetben is csak a közjegyzői illeték van?
Három testvér van, csak mi hárman öröklünk vagy anyukám is?
Köszönöm.

S8ABT # 2012.02.22. 15:35

Üdvözlet!
Külföldi örökléssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.(Svájc)
Van-e a témához értő szakember önök közt??

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 12:54

Nem; lényegében igen; igen; plusz költsége nincs.

takacskriszta # 2012.02.22. 11:28

Tisztelt Fórum!
Édesapám sajnos meghalt a közelmúltban. Családi házuk (anyukámmal közösen volt a nevükön) marad utána. Az egyik húgom élettársával és kisfiával ott lakik a házban. Most a nagyobb húgom ki akarja dobni a kishúgom élettársát, mivel az nagyon csúnyán bánt apukámmal. Megteheti e ha meg lesz a hagyatéki tárgyalás? (anyukám nem akarja hogy elmenjenek).
Másik én nyilatkozhatok e úgy hogy fiam legyen helyettem az örökös a fél házból rám eső részben? Ennek így van öröklési költsége?
Várom segítségüket!