Öröklés


ObudaFan # 2012.01.31. 15:22

Az előbb azt írtad, hogy 7 éve nincs róla hír.

berna28 # 2012.01.31. 11:41

Még csak egy éve lett eltűntté nyilváníttatva,pont ezért hogy a banknál valamit elérjünk,de sajnos nem volt elég, a hallottá nyilvánításhoz 5 év kell.
Van valami kiút?

berna28 # 2012.01.31. 11:38

Apukám adóstárs volt, mi az ő részét örököltük, én lemondtam a gyerekek javára, öcsém kiskorú, húgomat pedig a közjegyző nem kötelezte hogy nevére kerüljön a kölcsönszerződés, csak megkérdezték szeretné e ő pedig elzárkózott tőle.A bank apukámmal áll kapcsolatba, aki elhunyt, meg anyukámmal aki eltűnt. A halott apukámat tette BAR listára is, nekünk felvilágosítást se ad.

ObudaFan # 2012.01.31. 11:36

ha lesz vevő, és így a hátralevő tartozást lesz, aki kifizesse, a bank sem fog elzárkózni a megoldástól.
Viszont az kétségtelen, hogy 1/2 hányadot aligha vesz bárki is. Meg kellene próbálni egy holttá nyilvánítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.31. 11:30

a bank nem áll velünk szóba, csak az adóssal.

Ti is adósok vagytok.

berna28 # 2012.01.31. 11:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nem értjük egymást. A leírtakat én is tudom, de mivel édesanyám, aki az adós eltűnt, édesapám aki adóstárs volt elhunyt, a bank nem áll velünk szóba, csak az adóssal.Semmiféle megoldásba nem partner, nem enged eljárni az ügyletben.Azt mondja fizessem a részleteket, míg le nem telik,ami nem áll módomban. A lakást pedig eladni hogy lehet jogilag, ha mind a bankba a hitelügyintézéshez, mind az eladáshoz kellene az adós, az ingatlan 1/2 részének a tulajdonosa, aki viszont eltűntté lett nyilvánítva?
Remélem érthetőbb most már a helyzetem.Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.31. 10:45

Ha nem tudod fizetni a hitelt, akkor azt a házat viheti a bank. Nyilván azt követelheted, hogy a bank számoljon el a vételár és a tartozásod különbözetével. De lehet, hogy jobban járnál, ha te keresnél vevőt.

berna28 # 2012.01.30. 18:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám több mint egy éve meghalt, s a testvéreimmel örököltünk egy házat ami 1/2 tulajdoni hányada az édesapámé, 1/2 tulajdoni hányada az édesanyámé volt.Szüleim élettársi kapcsolatban éltek 25 évig, az ingatlan apukám tulajdonát képezte, és kb. 10 éve anyukámnak ajándékozta a felét.8 éve felvett egy szabad felhasználású hitelt anya, aminek az ingatlan lett a fedezete, a kölcsönben apukám adóstárs lett.7 éve anyukám elhagyta apukámat,teljesen eltűnt, a hitelt én fizettem de apa halála után 3 hónap elteltével én se tudtam már fizetni, mert külön költöztünk mi is a férjemmel, és ezt az anyagi terhet vállalni nem tudtam már.Az ingatlant 2 testvéremmel örököltük, az egyik kiskorú, én pedig lemondtam a részemről gyerekeim javára.Édesanyánkat kerestük, kerestettük de nem találta a rendőrség se, eltűntnek nyilvánította.A bank nem áll velünk szóba, nem mi vagyunk az adósok azt mondják, kértük csökkentsék a részletet addig amíg valami jogi megoldást találunk a házat ne veszítsük el, de mindentől elzárkóznak. Szerencsére nem lakunk ott, így az utcára kerülés veszélye nem fenyeget, de igazságtalannak tartom, hogy így elvegyék a házat, főleg hogy 7 évig fizettem pont ezért a hitelt ne vesszen el a ház, már csak 3 év maradt (600-700 ezer forint számszakilag).
Jártam ügyvédnél, de nem tudott segíteni, jelenleg pedig nem tudok egy erre specializálódottat fogadni.
Tud tanácsot adni mit lehet tenni ilyen esetben? Kihez fordulhatok?

ObudaFan # 2012.01.30. 11:06

Végrendelet esetén is kötelesrészre vagy jogosult, az arról való lemondás meg elég egyértelműen fedezetelvonó ügylet lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.30. 09:45

Szeretnem eszt megakadajozni,ezet kerek tanacsot hogy mit lehet tenni.

Kifizetni a tartozást?

zsé258 # 2012.01.30. 01:10

Segitseget szeretnek kerni,hogy mi tevo legyen a csaladom. A kovetkezo a problemam,kb 10 eve tartozok egy lizing cegnek,nem tudtak beszedni tollem a tartozast,de minden evbe kuldik a papirt rolla ,hogy tartozom nekik.A Szuleim idosek,es nekik van a nevukon a csaladi haz,de ha isten ne adja de tortenik veluk valami akkor a bank az en orok reszemre ra tenne a kezet.Szeretnem eszt megakadajozni,ezet kerek tanacsot hogy mit lehet tenni.Arra gondoltam ,hogy vegrendeletet irnak amiben csak tesverem orokol,esetleg valami mas,nem tudom mi tevo legyek,mit kellene tennem,kerem segitsen valaki.Koszonom szepen

ObudaFan # 2012.01.29. 21:16

Csak úgy visszavonni nem lehet. Megtámadhatja a saját jognyilatkozatát kényszer, fenyegetés, tévedés, megtévesztés esetén.

Erzsi69 # 2012.01.29. 17:55

Az örök hagyó halála után készült.Biztos hogy mi mivel más hozzá tartozója nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.29. 17:40

Mikor készült az az irat (az örökhagyó halála előtt vagy után), és pontosan mi van benne?

Biztos vagy benne, hogy ti vagytok a féltestvéretek örökösei?

xaxa # 2012.01.29. 16:59

Tisztelt Fórum!
Nagyon szeretnék a kérdésemre választ kapni.Szüleim 16 éve elváltak, édesapám nem tartotta velünk a kapcsolatot.Tavaly meghalt és nehezen, de rám akadtak.A temetését természetesen vállaltam.Most lesz a hagyatéki tárgyalás, és ha rágondolok a gyomrom szorul össze, mert találtam banki tartozásra utaló papírokat, bár a bankkal van kötve egy rokkantság,halálozás esetére kötött szerződés.Én nem értek az ilyenekhez.Szóval a kérdésem az lenne, hogy nincs semmi a nevén, nem volt semmije, ha adóssága lenne, akkor azt én örökölhetem? Nem tudom volt-e más életbiztosítása.
Vagy csak annyi tartozást fizettethetnének velem, amennyi pénzt(ha lenne életbiztosítása)örökölnék?
Csak úgy nyugodhatok meg, ha valaki felvilágosít, hogy ha nincs nekem annyi, amennyivel ő tartozik, nem vehetnek el tőlem többet, ugye?!
Tehát saját pénzemmel nem felelek az ő adósságáért?!
Várom a válaszukat.Köszönöm.

Erzsi69 # 2012.01.29. 16:34

Féltestvérem elhunyt és 2-en vagyunk rá még örökösök de az egyik lemondott a saját részéről.De utólag kiderült hogy mennyi pénz maradt utána így követeli a részét közben papíron lemondott róla igaz hogy nem ügyvéd által készített hanem mi 2-en késztetünk és nincs pecsét rajta.Kérdésem hogy ezt vissza vonhassa és ö is ugyan úgy örökölhet belőle?

papa77 # 2012.01.28. 19:48

Tisztel fórum

14 évvel ezelőtt volt egy 1 hetes kapcsolatom amiből született egy gyerek.igaz nem voltam biztos hogy tőlem.de a családom nyomására a nevemre kellett vennem!
Azóta nem tartottam sem vele sem az édesanyjával a kapcsolatot.a kérdésem az lenne, hogy tudom levenni a nevemről?köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.27. 21:59

Jégerné Zita

Csak az örökrészeddel felelsz. Elévül 5 év alatt, ha ennyi idő alatt nincs végrehajtási cselekmény. Hogy volt-e, azt meg te tudod (megtudni).

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.27. 14:34

BH 582/1997. Ráépítési igény elbírálásánál általában az építkezés befejezésekori érték az irányadó. Ha azonban az építkezést követően a rendezésre csak jelentős idő elteltével - évtizedek múltán - kerül sor, és ez alatt az idő alatt az építő - bentlakó - tulajdonostárs használja kizárólag az építményt, amelynek értéke - elhasználódása következtében-a telekértékhez képest jelentősen csökken, helye lehet az általános elvektől való eltérésnek [Ptk. 137. § (3) bekezdése; PK 7. sz.].

Szerintem nem kellene ügyvéd nélkül próbálkoznod.

kobrak # 2012.01.27. 14:11

Tisztelt Fórum!

Szegény Édesapám meghalt két évvel ezelőtt.
Édesanyám még él hála Istennek.
Van egy édestestvérem,valamint apám révén egy féltestvérem.
Apámék ingatlana egy 100 nm.-es családi ház telekkel az örökség alapja.

Jómagam itt éltem nemrég számos gyermekemmel,és építkeztem apámék tetőterében érvényes építési engedéllyel,amely azóta lejárt anélkül,hogy az építkezés befejeződött volna. Erről az építkezésről édesapámmal,és édesanyámmal egy szerződést kötöttünk,amelyben le lett írva,hogy mindehhez engedélyüket adják,valamint az építkezés befejeztével egy tulajdonátruházást kívánunk kötni.Azonkívül egy társasházi alapító okirat is született,amelyben az egyik alapító fél anyám,és apám,a másik én vagyok. Tehát a jövőt ebben a formában képzeltük el.Sajnos a dolgok nem így alakultak,a pénz elfogyott,kb. 3 Millió forint lett elköltve,és létrejött egy lépcsőház félig,és egy terasz a hátsó fronton,egy kisebb pincerésszel,melyet anyám azóta krumplispinceként hasznosít.
Mivel hitelhez nem jutottam hozzá,ezért,mivel lehetőségem volt egy másik panellakásban tulajdonjogot szerezni,elköltöztünk onnan,nemsokára édesapám meghalt.
Az örökség át sem lett adva,mivel én éltem azzal a szerintem jogos igénnyel,miszerint a beleölt pénzemhez szeretnék hozzájutni.
Anyukám újra férjhezment,és az új férj mindenben támogatja,ami közöttünk vitát kelthet.(eddig még a peres vitáink is a szeretet jegyében teltek)
Azóta kényszerkijelentett engem onnan,és nem is nagyon találkozunk.
A per jelenleg folyik,a következő tárgyalásra azzal érvel mind a féltestvérem,amint édesanyám,hogy az általam felépíttetett hozzáépítmény nemhogy emelné,de csökkenti az ingatlan értékét,mert azóta a tető,változtatása miatt, beázik(ez igaz,beázott,és penészesedett,mielőtt építkeztem volna,ez állandó probléma volt,mert az északi oldalon nem volt jó a szigetelés.),csak a nővérem fia segített megjavítani,ma már nem ázik be.
A kérdés:

  • Mivel támaszthatnám alá a befektetett pénzem,vagy azzal egyenértékű tulajdoni hányad megállapítását?

(számlák,a munkákról ,az építőanyagokról természetesen vannak.)

  • Valamint az ellenem felhozott " BH.1997.évi 582 Legfelsőbb Bírósági -jelenleg Kúria- figyelembevétele" mit is jelent?

Köszönettel:
Kobrak!

Jégerné Zita # 2012.01.26. 11:05

Sziasztok!
Én is segítséget vagy tanácsot szeretnék kérni!

Édesanyám és az apám 1976-ban fel vett egy jelzáloghitelt,1980-ban hosszú betegség után édesanyám meghalt.Az apám innentől kezdve nem fizette a hitelt,mi az anyai nagyszülőkhöz kerültünk,apám pár évvel később élettársi kapcsolatba lépett egy elvált asszonnyal.
A ház 3/4-ed részben az én nevemen van,1/4 részben két,szellemileg sérült nagykorún.
(Ez a hölgy előző házasságából származó két gyermek volt akik intézetben éltek.)

Eladni sajnos nem tudjuk,a házban se villany,se víz..A tartozás ketyeg,kifizetni nem tudom se én se a két örökös.Árverés volt már rá ki tűzve még 1989-ben,azóta nem.
Mivel én lettem a 3/4-ed rész jogutódja félek hogy mi lesz ezzel a hitellel.Voltam ügyvédnél nem egyszer nem kétszer,végrehajtónál szinte minden héten-mert időközben végrehajtás alá került az ügy-de segítséget és választ a kérdéseimre senki nem tudott adni.
Elévül valamikor ez a hitel ha nem fizeti senki?
Vagy milyen szankciót alkalmaz a bank hogy a tartozást behajtsa?
Az a ház ahol jelenleg élek (deviza hitel van rajta,de persze ezt fizetjük rendesen) vajon rá nyúlhat a régi tartozás fejében a bank?
Vagy tényleg csak a megörökölt ingatlannal felelek?

Előre is köszönöm annak aki érdemleges választ tud adni és megnyugtatni!
Zita

Nagy_Sandor # 2012.01.25. 18:18

ObudaFan: igen, pontosan ez a problémám.
Viszont ha apám adóstárs volt, akkor az örökséggel az adósságot megörököltem, nem? Vagy ekkor sem kéri jogosan a bank, hogy lépjek a szerződésben a helyére?
Lehet-e az eredeti szerződés felmondásának oka, ha nem írom alá ezt a nyilatkozatot?

ObudaFan # 2012.01.24. 22:09

Nagy_Sandor

Már miért írnád alá? Most csak az örökrészed erejéig felelsz, miért akarnál a teljes vagyonoddal felelni?

ObudaFan # 2012.01.24. 22:07

Hát, ebből nem nagyon derül ki, hogy a közjegyző miért nem hozott még határozatot.

bobabi # 2012.01.24. 19:35

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy férfi és egy nő két gyermekkel. Meghal az anya, addigra az egyik gyermek minden kapcsolatot megszakít a családdal. A hagyatéki tárgyalásra ír egy levelet, hogy lemond minden örökségről és a jövőben is hagyják békén, semmi nem kell neki és semmi nem érdekli a családdal kapcsolatban. Az apa is betegeskedik, ír egy végrendeletet. Tehát adott egy végrendelet is, ami rendeben, mi (a másik gyermek és családja)örökösök belátjuk, hogy nem állja meg a helyét (mint érdemtelent akarja kitagadni a "másik gyerekét"). Elfogadjuk, hogy legalább a köteles rész megilleti őt. Ám a kitűzött tárgyaláson nem jelenik meg, ír egy levelet, amelyben az apját szennyezi, és kijelenti, hogy hagyják békén, semmi nem kell ettől a családtól. De nem nevezi meg az apját (hogy név szerint tőle sem kell semmi). Tehát egy végrendelet, és kétszeri nyilatkozat, hogy nem kell semmi, a közjegyző szerint nem elég. Tárgyalás kellene a közjegyző előtt. Ezeken természetesen nem jelenik meg. És ez egy éve tart. Most komolyan, ennek így kell lennie? Csak a peres út járható? Hogy végre megkapjuk, ami jár?
Köszönöm, ha valaki érdemben válaszol:(((