Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.14. 18:50

Az meg akár elérheti a köteles rész mértékét. :) Bonyolult ez, na.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.14. 18:49

Köteles részi igény még a későbbi végrendelet mellett is van. Arról nem is beszélve, hogy az a vagyonrész, amelyről a végrendelet nem rendelkezik, a gyereké.

guba" # 2012.01.14. 18:20

Elébe lehet menni a dolgoknak, de az özvegy nyilván az utóbbi végrendelet hatályossága mellett fog érvelni.
Ha ezt valamilyen érvénytelenségi okra hivatkozással sikeresen meg tudod dönteni, akkor a korábbi végrendelet lesz hatályos.

csibiri # 2012.01.14. 17:58

Kedves Fórumozók,
Segítséget kérnék az alábbiakban: apám tavaly nyáron meghalt. még nem tűzték ki a hagyatéki tárgyalást. apámnak volt egy felesége és annak egy előző házasságából származó fia. én a korábbi házasságából születtem. egyedüli gyermeke vagyok, anyámmal elváltak, mikor én még kicsi voltam. apám örökölt egy jelentősebb vagyont pár évvel korábban. most a halálakor már semmi nem volt a nevén, az a lakás sem, melyben lakott és amit anno az anyámmal közösen vettek. ezt a lakást adás-vétel jogcímén a feleség fiának a 3 éves gyermekére íratták. apám vett közösen egy lakást a feleségével pár éve. a felség nevén van egy jól működő kft. a halált követően előkerült egy végrendelet, mely elég részletességgel tartalmazta halála utáni kívánságait és ki mit örököl. decemberben előkerült egy újabb végrendelet, mely már homlokegyenest ellenkezője a korábbinak. ebben a közös lakás ráeső részét a feleségére hagyja, engem pedig mindenből kitagad.
szeretném megtudni, hogy mindenképpen meg kell e várni a hagyatéki tárgyalást, avagy az ügyvédemnek akit megbíztam, nem kellene-e már korábban megkeresnie az özvegyet és valamilyen formában közös nevezőre jutni vele? kétségeim támadtak, hogy jó úton vagyok e , ezzel a várakozással...én elébemennék az eseményeknek és nem egy bizonytalan kimenetelű hosszú évekig elhúzódó perre kívánkozom, amit anyagilag sem bírnék állni.
tanácsot kérnék, hogy a feleség nevén lévő cégből felmerülhet e igényem? hiszen a házasság alatt közös szerzemény volt.
Köszönettel,
csibiri

Dragonkata # 2012.01.14. 16:25

Tisztelt Fórumozók!
Abban kérnék tájékoztatást,hogy az ági örökös kaphat -e az örökségből.
A tények:elhalálozott anyai nagy szülői ágáról rendelkezik egy leszármazottal. (egy élő gyermekkel) Jelen esetben ő az édesanya testvére,ill. az elhunyt nagybátya.
Azonban jelentkezett örökösnek, ugyanezen nagymama testvérének a lánya.
Kérdésem az lenne:vajon részesülhet-e az örökségből és ,ha igen milyen arányban????
Köszönöm megtisztelő figyelmüket és válaszukat!

ObudaFan # 2012.01.13. 11:35

Ha igazolható is ez, a testvérek ezért az adósságért akkor is legfeljebb az örökrészük erejéig felelnek.

Rumcájsz # 2012.01.13. 11:19

Segítséget kérnék.

Barátnőm az édesanyja helyett mivel ő nem volt hitelképes fel vett 5,5 MFt-t, a saját lakására jelzálogként.
Az édesanyja nem régiben elhunyt, neki meg maradt az adósság. A felvett hitelből különböző adósságok lettek kifizetve ez bizonyítható, de a hitelként felvett összeg átadásáról nincs papír csak látható, hogy a szülők adóssága lett belőle rendezve. Édesapja el is ismeri.
Mivel az édesanyja után ténylegesen csak ez az adósság a hagyaték, lehet e tenni valamit, hogy ezt a terhet ne csak Ő, hanem a testvérei is vállalják magukra.
Köszönettel

ObudaFan # 2012.01.13. 09:38

Az örökösök a hagyatéki tartozásokért legfeljebb az örökrészük erejéig, de egyetemlegesen felelnek. Ebből adódóan ha az egyik testvér fizetett minden hagyatéki tartozást, lehet megtérítési igénye. Viszont kamatos kamat nincs, ez az igény pedig akár el is évülhetett a leírtak szerint. Pontosabb választ csak az összes irat ismeretében lehetne adni.

Mamuth # 2012.01.13. 09:34

Tisztelt Obudafan
!
Kérdésem a következő lenne:
Van két testvér akiknek meghaltak a szüleik. A kisebbik testvér a szülők elhalálozásakor még kiskorú volt így a nagyobbik testvér hiteleket vett fel a szülők utáni tartozások kiegyenlítésére, melyeket egy ideig törlesztett majd különböző problémái miatt nem tudta törleszteni azokat. Most 5 év eltelte után a kisebbik testvér is nagykorú lett és az idősebb testvér a nemfizetései miatt kamatos kamattal terhelt fizetési meghagyást kapott aminek a törlesztésére felszólította fiatalabb de már nagykorú testvérét! Az idősebb volt egyébként a gyámja a fiatalabb testvérnek 18.éves koráig. Ilyenkor mi a teendő és kinek milyen joga illetve kötelezettsége van??
Válaszát köszönöm!
Kovács Péter

ObudaFan # 2012.01.12. 22:08

A közjegyző ezt nem vizsgálhatja. Ha ezt tudod bizonyítani, megnyered. Ha nem, akkor elveszted.

Motoroslány # 2012.01.12. 20:49

Igazság szerint én nem akarok direktbe bevádolni senkit, egyszerűen csak a végrendelet módosított verzióján a keltezés, helyszín és a tanuk egy picit gyanúsak. Nyilván azért tűnt fel, mert számomra kedvezőtlen a módosított verzió és azért is foglalkoztam vele.
Egyébként ha ezt felvetem a közjegyzőnek, akkor nem neki kellene valamilyen vizsgálatot elrendelnie? Nekem kellene egy pert indítanom? Na de ki ellen? Azt nem tudom bizonyítani, hogy az xy rokon fuvarozta aláírni a végrendeletet. És a végrendeletet aláíró néniknek ebből nem lehet kellemetlensége? Hiszen csak az ő szavukon múlik a dolog, hogy beismerik e, hogy tulképpen ők csak aláírtak egy papírt és nem tanuzták.
köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.12. 16:46

Azért tudni kell azt bizonyítani is. S ha nem sikerül, nem csak a perköltség vész oda, hanem lehet elébe nézni egy hamis vád miatti feljelentésnek is.

ObudaFan # 2012.01.12. 14:55

Motoroslány

Ezt a közjegyző nyilván nem tudja vizsgálni a hagyatéki eljárás keretei között, ez öröklési per tárgya lehet. Célszerű bejelenteni a közjegyzőnek, hogy továbbra is vitatjátok a végrendelet érvényességét, hogy ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot, és a pert határidőben megindítani.

szemüveg # 2012.01.12. 14:03

Köszönöm a választ!

Motoroslány # 2012.01.12. 13:48

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni egy végrendelettel kapcsolatban.
Adott egy végrendelet, amely 2002-ben kelt, közjegyző érvényesnek ítélte az első hagyatéki tárgyaláson. + adott egy 2011. áprilisában kelt végrendelet módosítás, amelyet szintén érvényesnek vélt a közjegyző, ugyanezen a hagyatéki tárgyaláson. Hagyatéki végzés nem született egyéb okból kifolyólag.
Mit lehet abban az esetben tenni, ha azt gyanítjuk, hogy a végrendelet módosításban a tanúk nem a végrendelkező (idősek otthonában volt, vidéki nagyvárosban) előtt írták alá a módosítást, hanem egy "segítő" rokon csak magát a végrendeletet hozta fel a fővárosba, hogy a tanúk aláírják? Tehát nem a végrendelkező íratta alá velük.
Előre köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.11. 10:54

Zoja, érdeklődj.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.11. 10:53

Fenntartom: látni kellene a szó szerinti szöveget és a teljes iratot. (És azt is, hogy egy ilyen rendelkezésnek akkor van értelme, ha az örökhagyó ennyit akar rád hagyni. A te értelmezésed szerinti akaratra az lenne az adekvát szövegezés, hogy 5/8 hányad legyen a tiéd, 3/8 a testvéredé.)

szemüveg # 2012.01.11. 10:47

Kedves Kovács Béla Sándor!
Így is fenntartod a korábbi véleményed?
Lehet, hogy azért látom másként, mert tudom, mi volt édesanyám szándéka.

Még azért is gondoltam, azt, hogy nekem jár az 1/4-ed és a fennmaradó 3/4-ed, mivel úgy tudom, ha a végrendelkező a hagyaték csak egy részéről rendelkezik, akkor "belép" a törvényes öröklés.

Édesanyámnak csak ez az egy ingatlan volt a tulajdona.

Zoja # 2012.01.10. 14:55

Érdeklődni szeretnék a hagyatéki eljárás időtartamáról. Édesapám 2010. novemberében hunyt el és még a mai napig nincs lezárva a hagyatéka. Mi lehet ennek az oka? Köteles a közjegyző ez ügyben engem felvilágosítani, mint örököst, hogy miért húzódik eddig az eljárás, mi ennek az oka? Többen vagyunk örökösök, én utólag tudtam meg, hogy meghalt édesapám és így kerültem az örökösök körében. Saját magam jártam utána véletlenszerűen és szerencsémre még nem zárták le a hagyatéki eljárást. Ez történ 2011. szeptemberében. Eddig csak a hagyatéki ügyintézővel beszéltem és ő nem adott felvilágosítást, hogy a hagyaték eljárás jelenleg hol tart? Kérdésem jogom van-e érdeklődni a közjegyzőnél, vagy nem, vagy várjam meg az idézést!
Segítőkész válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:)

szemüveg # 2012.01.07. 08:05

Édesanyám a végrendeletben azt írta, hogy rám hagyja a ház 1/4-ed részét, amit azzal indokol hogy azért, mert támogattam.
A szándéka ezzel az volt, hogy rám többet hagyjon, mint a testvéremre, mivel ő felé sem nézett, de tudta, hogy a kötelesrészből nem hagyhatja ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.06. 17:50

Bocs, Ausztriának olvastam az Augusztust. (Amiben a nagy kezdőbetű segített.)
Kocc: kérjék az önkormányzattól. Ez egyébként független a hagyaték visszautasításától.

pazs # 2012.01.06. 16:59

KBS: ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.06. 16:48

Kocc, elég kevesen ismerik itt az osztrák jogot...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.06. 16:47

Szemüveg, látni kellene azt a szöveget szó szerint, de tartok tőle, hogy néhai anyád végakarata az volt, hogy te csak 1/4-et kapj, és 3/4 legyen a fivéredé.

kocc # 2012.01.06. 14:32

Tisztelt Jogiforum!

Számomra hatalmas problémával fordulnék önök segitségéhez,tudatlanságom és helyzetem miatt!
Tavaly Augusztusban elhunyt 22éve nem látott édesapám,Édesanyámtól elvált még 3 éves koromban.
Most megtudva tudom hogy 2004-től othonban,lakott.Mivel háza ,életszinvonala nem volt .Az othon munkatársai temetés előtt a hozzám tartozó Polgármesteri hivatalon keresztül kerestek meg,hogy válalom e a temetését,mivel egyedül ,gyermekemmel élek gyesből így nem tudtam ezt a költséget válalni,Így mondták ők hogy akkor így lemondok az örökségemről és ők eltemettetik.
Ebben meg is eggyeztünk,de csak szóban,gy papír nem készült,,gondolom itt szurtam el...
A mai napon kaptam eg y levelet az othon közjegyzőjétől hogy a hagyaték össz 10eft és a temetés 106eft...így kérik hogy én fizessem meg a fentemlitett költséget.

De miből??

Testvére illetve szülei élnek,miért tőllem kérik ezt?
Édesanyámtól elváltak,engem azóta soha nem látott..
22év után én örököltem az adóságot??
Hogy fizessem ki ,ha nekem sincs?Gondolom ezt behajtani fogják..kamatosan??Vagy mi a menete egy ilyen ügynek!!??
Kérdésem az ,hogy mit tudok tenni ez estben??

Előre is köszönöm,segitségüket.:B.K